• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GRED: mivaji na to snad nejaky specialni chladici boxy, ale to spis aby jim to potom vydrzelo, delaji to v obrovskych objemech. Mlecne kvaseni je na teplotu obzvlast pri rozjezdu dost citlive a nema rado chlad, v lednici nasolena zelenina spis oslizne a zacne plesnivet, nez ze by zkysla...
    GRED
    GRED --- ---
    XCIDER: diky, tak ja se do toho pustim. Nekde jsem prave cetl ze Korejci to nechavaji kvasit nekolik tydnu v lednici, tak me to zmatlo. Ja veskery pickles nechavam cca 5-7 dni.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GRED: kvaseni v lednici je nejakej nonsens imho, vzdycky se kvasi pri pokojovce a do lednice to das az kdyz je to dost kysely. Jinak postup imho v pohode, to namaceni do slany vody je myslim kvuli tomu, ze davaji cely hlavky, popr velky kusy a ta sul by se jinak nedostala dovnitr. ja to delam podobne, zeli teda nekrouham na drobno jako na cesky kysely ale spis kusy cca 5-8 cm max, aby se to potom dalo pohodle jist bez krajeni
    GRED
    GRED --- ---
    Kimčchi
    Čau,
    postuplně se chci posunout od svých oblíbených zeleninových pickles ke kimčchi, ale jsem trochu línej nebo netrpělivej dodržovat postupy v receptech. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli udělám něco zásadně špatně, když se budu držet svýho zajetýho pickles postupu? Tzn nakrouhám si veškerou zeleninu včetně pekingskyho zelí, přidám 2% soli a pak to všechno pěkně vymáchám v diy kimčci pastě (šrob, voda, zázvor, česnek, miso, chilli vločky) a nechám kvasit ve sklenicích při pokojvoý teplotě pár dní bez přístupu vzduchu.. Bude chuť výrazně jiná než když to budu kvasit dlouho v lednici, nevymáchám zelí na den ve slané vodě, atd ?
    Díky moc
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    VANEK: Jej, už jsem to vykydnul... Tak příště 😃
    VANEK
    VANEK --- ---
    SLANINKA: Nějaká vzácnější mlékožravá, zkus lupou nebo pěstovat déle. Zažil už jsem párkrát. Seov. foto
    Plesnivý smetanový krém pro děti v Bille? Řetězec výrobek preventivně stáhl | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/486467/plesnivy-smetanovy-krem-pro-deti-v-bille-retezec-vyrobek-preventivne-stahl.html
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, občas si dělám v jogurtovači jogurt a někdy se mi stane, že poslední sklenička zůstane v lednici "o něco déle". Zrovna dneska jsem takovou jednu skleničku likvidoval. Na povrchu se mu udělaly zvláštní oranžové skvrny. Plíseň to podle mě nebude - chlupaté to není a chybí ten specifický smrad. Nevíte, co jsem to vypěstoval? Meruňkový jogurt? 😉
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele ten prášek tam může neutralizovat kyseloou chuť. Na sladký pečení se obvykle crcáš s opakovaným omlazovánním kvásku, aby si tam měl fakt rychlé kypřící kvasinky a méně kysacích bakterií. Ale to by celkem komplikovala ten koncept sdílenéh kvásku na sladké pečivo, takže se tam přidá prášek do pečiva coby dodatečné kypření, kdyby to nefungovalo moc dobře a zároveň jak neutralizátor kyselin. Čímž se zajistí, že se to spíš povede a spíš to bude chutnat i lidem, co nepečou, natož s kváskem
    VXP
    VXP --- ---
    TROGLODYT: ooops jsem to nečetl až do konce... jsem předpokládal, že pokud se někdo crcá x dní s kváskem, tak to na konec "nevylepší" práškem do pečiva :)
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    VXP: Tady v tom tvem receptu se o PdP rovnopu pise ...
    VXP
    VXP --- ---
    GALE: co to je sakra za novej "návod"? :D
    o prasárně s práškem do pečiva jsem v životě neslyšel... na to by nebyl potřeba ten kvásek ;)

    je to normální kváskové těsto a recept co s tím chodí je většinou na takovej spíš koláč než chleba...
    Vatikánský chléb štěstí | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/225-vatikansky-chleb-stesti
    GALE
    GALE --- ---
    Dostal se ke mně vatikánský chléb/koláč. Na tyhle řetězové věci nejsem a nemám to komu dát, ale cítím příležitost v tom krmeném krásku. Voní opravdu krásně a ráda bych ho upekla s respektem ke kvasku (ne ho zasypat čerstvou moukou a práškem do pečiva jak je v návodu).
    Jak tedy na něj?
    TMA
    TMA --- ---
    ZUZKAOU: Kdo si tohle koupí tak si zaslouží i tu imitaci kimči, která mu možná vznikne. Kdo to kdy viděl dávat do kimči sladkou papriku a jen 6 % čili? Sušený zázvor? Sušená cibule? Sušený česnek? Ještě sušené pekingské zelí a kyselina mléčná v prášku a bude to komplet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: kdo si tohle koupí, tak si tu cenu zaslouží
    VANEK
    VANEK --- ---
    Zas další krok k gentrifikaci!
    Koření na kimči bio 80 g krabička | produkt ekologického
    https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/koreni/korenici-smesi/koreni-na-kimci-bio-krabicka
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Nějak se k té matce ne a ne dopracovat. :) No, budu zkoušet.
    STOOL
    STOOL --- ---
    Děkuju všem za rady!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: Něco ti tam sežralo alkohol a ještě se t stihlo rozložit na vodu. Acetobaktery nepotřebujou nutrienty, těm stačí alkohol a vzduch. Příště tam hoď dostatečné mnoství nějakého nepasterovaného ooctovéh základu, nebo matku a hlídej
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Řeším pořád ocet z cideru a nemůžu přijít na to, proč to nejde. Cider (alk. 6,7 % obj.)dám do lahve od okurek a přikryju papírovým ubrouskem. Pravidelně okysličuju protřepáváním nebo mícháním. Ani po půl roce nic. Tekutina je čirá, zlatavá, voní jablečně, alkohol je pryč, ale ocet nikde. Říkám si, zda po roce v sudu a dalším roce v lahvi acetobakteriím třeba nechybí nutrienty. Nebo jestli taniny ze dřeva nepůsobí jako konzervant. Volnou síru tam v podstatě nemám. Pokouším se o to už druhým rokem a furt nic.

    Neměl by někdo v Praze kus octové matky nebo radu? Naděje umírá poslední. Za případné postřehy předem díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BTW - u takových těch malých zeláčků s dřevěnou násaduo mi nepomohlo nic - znovu přepálit v běžné troubě na 130 na hodinu, vyváření, savo. Nakonec v něm mám miso na delší zrání, tedy s vysokou salinitou - do toho se plísě bojí.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JAKOUBEK: Jak to tak čtu, zkusil bych teplo. Buď vyvařit nebo do trouby na 90-100 stupňů, třeba na půl hodiny nebo na hodinu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam