• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    GRED
    GRED --- ---
    ZUZKAOU: jasně, díky, já rád vyzkouším různý varianty. Recept jsem studoval u vás na webu. Šlo mi jen o to, jestli to nějak výrazně pokazim, pokud udělám kimčchi jako klasický pickles s kimčchi pastou. Kyselý mám rád, ale čalamáda není můj cíl, takže zkusim zelí nasolit den předem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jestli má někdo rád extra páílivé a hodně kyselé kimčchi, tak to je úplně v pořádku.

    Ale fakt doporučuju udělat si alespoň jednou čas a dodržet základní techniky, které kičmchi odlišují

    tedy pokud je to kičmchi z pekingského zelí, tak ho předem naložit na noc do 5 % láku a pastu nedělat podle předpisu, ale postupně přdávat jednotlivé složky za stálého ochutnávání, dokud to není o fous inteznivnější než by člověk chtěl - pak se to rozloží do něčeho, co bude fakt přesně podle vaší chuti. No a vrstvit zdroje umami - to je ten hlavní trik. No a pak to vražte do lednice a začněte ochutnávat hned druhý den a udělejte toho tolik, aby vám to vydrželo alespoň měsíc. Díky tomu se dá velmi pěkně vnímat, jak probíhá fermentace a jak se mění chutě. Klidně k tomu udělejte kontrlní vzorek při pokojové teplotě a srovávejte.

    Tajný trik na umami aneb bombastické kimčchi (a jiná jídla) i pro vegany. | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/tajny-trik-na-umami-aneb-bombasticke
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A to pekignsé zelí se nasoluje na 5 %, pasta se nedosoluje, jen se dochucuje omáčkami či pastami, ve kterých nějaká sůl je - osmozou se pak v kimčchi ta slanost sníží díky ostatní zelenině-
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a ne, v té chladničce to nenechávají zrát několik týdnů, postupně ujídají už za pár dnů, za několik týdnů by to bylo moc kyselé, tedy už jen na vaření, primárně kimčchi jedí syrové jako jednu z příloh.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: Ne.


    Baču kimčchi, tedy to nejklasičtější z pekigskéh zelí se fermentuje v chladu - tradičně v nádbách zakopaných v zemi a kvůli sezoně se dělá začátkem prosince.

    Nyní se takové kimčchi dává fermentovat do chladících boxů, koejští domácí výrobci mnohdy mají speciální ledničky. Z prokysaého kimčchi korejci už jen vaří.

    Tím že kvasí pomalu, vydrží daleko déle křupavější, není tak kyselé a je aromatičtější, protože enzymy stihnu rozjet všechny molekuly, protože je nízké PH deaktivuje později.

    To že češi mají rádi kyselé a nebo si nedali práci s pochopením toho co a jak se běžně při výrobě kimčchi dělá vede k tomu, že to co je v ČR běžně k dostání je příliš kyselé, nekřupavé a většinu to nani nemá dostatek umami a je v tom nějaká směs papriky a chilli bez dostatku aromatu a neb je tam málo chilli, aby to moc nepálila, takže je to bledé a bez paprikové chuti, nebo tam někdo nasype dle amerického receptu 5 lžic cayenskéh pepře, protože mu nedošlo, že tam má být gochugaru.

    Když se budeme držet tradičního dlouho a pomalu zrajícího kimčchi z pekingskéh zelí, tak podsatata je, že nasolíš to zelí předem - kvůli struktuře a kvůli tomu, aby ti nepustilo moc láku, vyrobíš pastu chili-zázvor-čensek - co nevíce zdrojů umami a případně přidáš další zeleninu.

    Když to jen nasekáš, trošku ochutíš a přidíáš 2 % soli, dostaneš čalamádu.

    Pak je tu tuna dalších kimčchi, které nemusí obsahovat chillli, nebo nejsu vůbec kvašené, ale jen málo kdy korejci nechávají třeba týden kimčchi při pokojové teplotě.

    Odlišné postupy při fermentaci vedou k tomu, že tam pracují trchu jiní mikrobové a výsledná chuť je trošku jiná.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GRED: jak rika xcider, do lednice davas az kdyz je to je prokvaseny. tzn minimalne 2 tejdny pri teplote 22-26, aby to zaclo kvasit. imho je blbost to jen sypat 2% soli a vomatlat pastou. vzdycky je lepsi to zeli poradne prosolit, nechat vymacerovat a pak oplachnout. musi totiz ze zacatku pustit nakou vodu a zkrehnout. pak to vomatlej v paste a dej kvasit.
    pokud to udelas jak chces, tak to nesmis dat do lednice, ale jak sem jiz rekl. na 2 tydny minialne ven, aby to zaclo kvasit. imho to pusti strasne vody, takze budes jen nasranej, zes to nenechal nakou tu vodu pustit. budes mit zkvaseny pekingsky zeli v cerveny vodicce
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GRED: mivaji na to snad nejaky specialni chladici boxy, ale to spis aby jim to potom vydrzelo, delaji to v obrovskych objemech. Mlecne kvaseni je na teplotu obzvlast pri rozjezdu dost citlive a nema rado chlad, v lednici nasolena zelenina spis oslizne a zacne plesnivet, nez ze by zkysla...
    GRED
    GRED --- ---
    XCIDER: diky, tak ja se do toho pustim. Nekde jsem prave cetl ze Korejci to nechavaji kvasit nekolik tydnu v lednici, tak me to zmatlo. Ja veskery pickles nechavam cca 5-7 dni.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GRED: kvaseni v lednici je nejakej nonsens imho, vzdycky se kvasi pri pokojovce a do lednice to das az kdyz je to dost kysely. Jinak postup imho v pohode, to namaceni do slany vody je myslim kvuli tomu, ze davaji cely hlavky, popr velky kusy a ta sul by se jinak nedostala dovnitr. ja to delam podobne, zeli teda nekrouham na drobno jako na cesky kysely ale spis kusy cca 5-8 cm max, aby se to potom dalo pohodle jist bez krajeni
    GRED
    GRED --- ---
    Kimčchi
    Čau,
    postuplně se chci posunout od svých oblíbených zeleninových pickles ke kimčchi, ale jsem trochu línej nebo netrpělivej dodržovat postupy v receptech. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli udělám něco zásadně špatně, když se budu držet svýho zajetýho pickles postupu? Tzn nakrouhám si veškerou zeleninu včetně pekingskyho zelí, přidám 2% soli a pak to všechno pěkně vymáchám v diy kimčci pastě (šrob, voda, zázvor, česnek, miso, chilli vločky) a nechám kvasit ve sklenicích při pokojvoý teplotě pár dní bez přístupu vzduchu.. Bude chuť výrazně jiná než když to budu kvasit dlouho v lednici, nevymáchám zelí na den ve slané vodě, atd ?
    Díky moc
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    VANEK: Jej, už jsem to vykydnul... Tak příště 😃
    VANEK
    VANEK --- ---
    SLANINKA: Nějaká vzácnější mlékožravá, zkus lupou nebo pěstovat déle. Zažil už jsem párkrát. Seov. foto
    Plesnivý smetanový krém pro děti v Bille? Řetězec výrobek preventivně stáhl | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/486467/plesnivy-smetanovy-krem-pro-deti-v-bille-retezec-vyrobek-preventivne-stahl.html
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, občas si dělám v jogurtovači jogurt a někdy se mi stane, že poslední sklenička zůstane v lednici "o něco déle". Zrovna dneska jsem takovou jednu skleničku likvidoval. Na povrchu se mu udělaly zvláštní oranžové skvrny. Plíseň to podle mě nebude - chlupaté to není a chybí ten specifický smrad. Nevíte, co jsem to vypěstoval? Meruňkový jogurt? 😉
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele ten prášek tam může neutralizovat kyseloou chuť. Na sladký pečení se obvykle crcáš s opakovaným omlazovánním kvásku, aby si tam měl fakt rychlé kypřící kvasinky a méně kysacích bakterií. Ale to by celkem komplikovala ten koncept sdílenéh kvásku na sladké pečivo, takže se tam přidá prášek do pečiva coby dodatečné kypření, kdyby to nefungovalo moc dobře a zároveň jak neutralizátor kyselin. Čímž se zajistí, že se to spíš povede a spíš to bude chutnat i lidem, co nepečou, natož s kváskem
    VXP
    VXP --- ---
    TROGLODYT: ooops jsem to nečetl až do konce... jsem předpokládal, že pokud se někdo crcá x dní s kváskem, tak to na konec "nevylepší" práškem do pečiva :)
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    VXP: Tady v tom tvem receptu se o PdP rovnopu pise ...
    VXP
    VXP --- ---
    GALE: co to je sakra za novej "návod"? :D
    o prasárně s práškem do pečiva jsem v životě neslyšel... na to by nebyl potřeba ten kvásek ;)

    je to normální kváskové těsto a recept co s tím chodí je většinou na takovej spíš koláč než chleba...
    Vatikánský chléb štěstí | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/225-vatikansky-chleb-stesti
    GALE
    GALE --- ---
    Dostal se ke mně vatikánský chléb/koláč. Na tyhle řetězové věci nejsem a nemám to komu dát, ale cítím příležitost v tom krmeném krásku. Voní opravdu krásně a ráda bych ho upekla s respektem ke kvasku (ne ho zasypat čerstvou moukou a práškem do pečiva jak je v návodu).
    Jak tedy na něj?
    TMA
    TMA --- ---
    ZUZKAOU: Kdo si tohle koupí tak si zaslouží i tu imitaci kimči, která mu možná vznikne. Kdo to kdy viděl dávat do kimči sladkou papriku a jen 6 % čili? Sušený zázvor? Sušená cibule? Sušený česnek? Ještě sušené pekingské zelí a kyselina mléčná v prášku a bude to komplet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: kdo si tohle koupí, tak si tu cenu zaslouží
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam