• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TRISSIE: Aj karbenátky, holanďáky a čevapčiči. :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: já ještě doplním, že se v tom skvěle dělají masové kuličky. Mám spoustu receptů, kde je potřeba nejdřív kuličky osmažit a pak přilít omáčku a dusit. Smažení kuliček, aby byly ze všech stran a rovnoměrně, je pekelnej oser, HF se o to postará a pak už je jen sesypu do omáčky :-)
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: cha! Proc mě to nenapadlo, rosti. Dik.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    dobre, presvedcili jste me :D
    mam ted slevu 50 % na philips.. takze jsem se trochu rozjela a vzala i tu HF :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SAL: já ji používám míst grillu v troubě - rychlejší a efektivnější s nížší spotřebou, ale nevařím pro velkou rodinu, tam pak je potřeba zvažovat objem.

    Naprosto skvělé v tom jsou křupavé luštěniny, výrazně rychleji než v trubě s lepším výsledkem. Ideálnní cesta jak začít postupně luštěniny jíst - uvřené trochu osoloit, trochu omastit a případně přidat koření a na 15 minut na 180 v HF.

    Skvělá je případně zbylá rýže - udělat hrudky a nechat vytvořit křupavou vrstvu. perský tahdig prostě neumím udělat, tohle je ale rozhodně chutné využití zbylé rýže.

    pečená zelenina - na větší množství je lepší trouba, ale HF není potřeba předem roztápět. Na karamelizaci něčeho ve větších před vařením vývaru ideál, začne to tmavnou dřív než v troubě.

    Bramborové věci - super, ať už hranolky, nebo třeba opečeé brambory, umí to skvělý rosti - tedy nastrouhat bramboory, osolit a nacpat do koše HF a nechat opéct do křupava.

    Zkoušela jsem pečenou řepu a nebo brambory v celku a tam doba nevycházela líp než v troubě.

    Dělá to výborná křidýlka, rybí filety a placky/kuličky z mletéh masa. Na větší kusy masa by se muselo víc laborovat s časem a teplotami, ale teda spíš vysušuje. Drůbeží stehna jsou tak nějak na hraně, prsa jsem v tom nezkoušela, protože se vysuš dřv, než by se objevila nějaká karamelizace .

    Je to celkem spolehlivý vařič vajec - stejný čas jako se mají vařit ve vodě stačí v HF. Ovšem teda zde to energeticky vážně nevychází.

    Narozdíl od pánvičky v HF umím upražit ořechy či semínka bez toho abych je připálila - ale to je mou nepozorností.

    Věci v trojobalu mi v tom nevychází - ale nepoužívám olej ve spreji. Věci v těstíčku v tom nejdou.


    Ideální by bylo mít ji zabudovaou v multifunkčnm hrnci, o tom žádná.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DOOMBRINGER: Já si ju ani kvůli trojobalu nebo hranolkům nepořizovala. Ty, když už, jedu zeleninový a ty šnicle/kapra párkrát za rok smažím postaru v domácím sádle.
    SAL
    SAL --- ---
    BRUKEV: Nejsou ty trojobalové věci a hranolky tak dokonale zlatavé jako z oleje, ale jsou uspokojivé. Já používám olej ve spreji. Stojí mi to za to, když pak nesmrdí celý byt olejem a nemusím řešit "olejové hospodářství".
    Zvlášť třeba smažený sýr za mně lepší z HF, křupavý je, rozteklý uvnitř je, ale nevyteče ven.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Já teda po přečtení recenzí zde nevím co dělám špatně, ale klasický trojobal mi z HF nikdy nevyleze dobrý. Spíš hnusný.
    Hranolky taky nejsou křupavé jak z fritézy.

    Ale na spoustu jiných věcí je to super.
    MIST
    MIST --- ---
    Ja HF pouzivam taky furt. Treba tofu je z toho lepsi nez z trouby, ktera ho vysusi i uvnitr. To same i se zeleninou.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ja se HF zatim branim, ale nahlodavate me.
    Hranolky by doma radost udelaly, kvetak taky. Nedelame to vlastne z duvodu, ze je vsude mastnota, sezere to dost oleje, ktery me pak nebavi macet v klasicke friteze, vylevat, cistit...
    Ty hranilky, respektive veci v trojobalu (kvetak, smazak) maji jakou chut oproti klasice v oleji na panvi/rendliku/fritaku? Rizek na sadle nebo masle vzdy uprednostnim kvuli chuti pred nejakym menetucnym eko strojem, ale obalovany kvetak/cuketu/pastinak klidne ve HF ufritezuju, kdyz to nebude kejda.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BOBESH: Než velkou troubu na horkovzduch fest nahřeju, mám v HF páteční rybu hotovou. :-)
    KURE
    KURE --- ---
    BOBESH: imho to víc fouká, ten povrch je víc a rychleji ožehnutej. Ale pokud máš troubu, která dělá super hranolky za rozumnou dobu, tak to nepotřebuješ.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BOBESH: jako je, ale jak je ten prostor výrazně menší, tak je výrazně energeticky úspornější
    BOBESH
    BOBESH --- ---
    jako naprosta lama/laik jen nadhodim....a neni to to samy jako horkovzdusna trouba?
    KURE
    KURE --- ---
    POHODAVOLE: luxusní je nejakej rozprašovač. Pak je toho oleje fakt homeopatický množství.
    Plastový rozprašovač na olej a ocet ORION 0,15 l
    https://www.oriondomacipotreby.cz/rozprasovac-na-ocet-olej-0-15-l-152905
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KASUMI: to já měla taky, když už jsem pak na pánvičce něco smažila, tak smrděl celý barák... hranolky jsem dělala v troubě klasický... ted mám tuhle troubu, a je to smažený a přitom není mastný.. a jsem fakt spokojená.. třeba takový různý vege věci, se v tom líp propečou než na pánvičce
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    POHODAVOLE: Jo, ta dvířková je spíš taková malá multifunkční horkovzdušná trouba. Velice rychle se ten malej prostor větrákem nahřeje.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ILTU: pořiď větší, než si myslíš, že potřebuješ, já mám údajně pro 2-3 lidi, ale podle mne je to pohodlně maximálně pro jednu osobu + raději dvířkovou - typ malá trouba, než tu s vytahovacím košíkem

    používám průběžně více méně místo remosky, která ale zas taky má své kouzlo a pro záznam, prakticky nesmažím, ale dělám tam věci, co se pečou a zapínat troubu kvůli tomu je škoda
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    RUTHLESS: presne, na hranolky davam dve lzice.

    KASUMI: ono to prave nepouzijes jen na "smazeni". Jde v tom delat opravdu plno veci.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KASUMI: A chutná ti to? Pokud jo, todle je imho řešení. Oleje je tam fakt málo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam