• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    SLANINKA: Nějaká vzácnější mlékožravá, zkus lupou nebo pěstovat déle. Zažil už jsem párkrát. Seov. foto
    Plesnivý smetanový krém pro děti v Bille? Řetězec výrobek preventivně stáhl | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/486467/plesnivy-smetanovy-krem-pro-deti-v-bille-retezec-vyrobek-preventivne-stahl.html
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, občas si dělám v jogurtovači jogurt a někdy se mi stane, že poslední sklenička zůstane v lednici "o něco déle". Zrovna dneska jsem takovou jednu skleničku likvidoval. Na povrchu se mu udělaly zvláštní oranžové skvrny. Plíseň to podle mě nebude - chlupaté to není a chybí ten specifický smrad. Nevíte, co jsem to vypěstoval? Meruňkový jogurt? 😉
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele ten prášek tam může neutralizovat kyseloou chuť. Na sladký pečení se obvykle crcáš s opakovaným omlazovánním kvásku, aby si tam měl fakt rychlé kypřící kvasinky a méně kysacích bakterií. Ale to by celkem komplikovala ten koncept sdílenéh kvásku na sladké pečivo, takže se tam přidá prášek do pečiva coby dodatečné kypření, kdyby to nefungovalo moc dobře a zároveň jak neutralizátor kyselin. Čímž se zajistí, že se to spíš povede a spíš to bude chutnat i lidem, co nepečou, natož s kváskem
    VXP
    VXP --- ---
    TROGLODYT: ooops jsem to nečetl až do konce... jsem předpokládal, že pokud se někdo crcá x dní s kváskem, tak to na konec "nevylepší" práškem do pečiva :)
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    VXP: Tady v tom tvem receptu se o PdP rovnopu pise ...
    VXP
    VXP --- ---
    GALE: co to je sakra za novej "návod"? :D
    o prasárně s práškem do pečiva jsem v životě neslyšel... na to by nebyl potřeba ten kvásek ;)

    je to normální kváskové těsto a recept co s tím chodí je většinou na takovej spíš koláč než chleba...
    Vatikánský chléb štěstí | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/225-vatikansky-chleb-stesti
    GALE
    GALE --- ---
    Dostal se ke mně vatikánský chléb/koláč. Na tyhle řetězové věci nejsem a nemám to komu dát, ale cítím příležitost v tom krmeném krásku. Voní opravdu krásně a ráda bych ho upekla s respektem ke kvasku (ne ho zasypat čerstvou moukou a práškem do pečiva jak je v návodu).
    Jak tedy na něj?
    TMA
    TMA --- ---
    ZUZKAOU: Kdo si tohle koupí tak si zaslouží i tu imitaci kimči, která mu možná vznikne. Kdo to kdy viděl dávat do kimči sladkou papriku a jen 6 % čili? Sušený zázvor? Sušená cibule? Sušený česnek? Ještě sušené pekingské zelí a kyselina mléčná v prášku a bude to komplet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: kdo si tohle koupí, tak si tu cenu zaslouží
    VANEK
    VANEK --- ---
    Zas další krok k gentrifikaci!
    Koření na kimči bio 80 g krabička | produkt ekologického
    https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/koreni/korenici-smesi/koreni-na-kimci-bio-krabicka
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Nějak se k té matce ne a ne dopracovat. :) No, budu zkoušet.
    STOOL
    STOOL --- ---
    Děkuju všem za rady!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: Něco ti tam sežralo alkohol a ještě se t stihlo rozložit na vodu. Acetobaktery nepotřebujou nutrienty, těm stačí alkohol a vzduch. Příště tam hoď dostatečné mnoství nějakého nepasterovaného ooctovéh základu, nebo matku a hlídej
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Řeším pořád ocet z cideru a nemůžu přijít na to, proč to nejde. Cider (alk. 6,7 % obj.)dám do lahve od okurek a přikryju papírovým ubrouskem. Pravidelně okysličuju protřepáváním nebo mícháním. Ani po půl roce nic. Tekutina je čirá, zlatavá, voní jablečně, alkohol je pryč, ale ocet nikde. Říkám si, zda po roce v sudu a dalším roce v lahvi acetobakteriím třeba nechybí nutrienty. Nebo jestli taniny ze dřeva nepůsobí jako konzervant. Volnou síru tam v podstatě nemám. Pokouším se o to už druhým rokem a furt nic.

    Neměl by někdo v Praze kus octové matky nebo radu? Naděje umírá poslední. Za případné postřehy předem díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BTW - u takových těch malých zeláčků s dřevěnou násaduo mi nepomohlo nic - znovu přepálit v běžné troubě na 130 na hodinu, vyváření, savo. Nakonec v něm mám miso na delší zrání, tedy s vysokou salinitou - do toho se plísě bojí.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    JAKOUBEK: Jak to tak čtu, zkusil bych teplo. Buď vyvařit nebo do trouby na 90-100 stupňů, třeba na půl hodiny nebo na hodinu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STOOL: Z toho, co jsem pochopil, tak Savo je primárně biocid, nikoliv funghicid. :) Zvládá odstraňovat plíseň z neporézních povrchů, ale ty porézní neošetří do hloubky a plíseň se obvykle prodere ven.
    STOOL
    STOOL --- ---
    JAKOUBEK: Aha, to je zajímavá informace i vzhledem k našemu domácímu boji s plísní. Pohledám víc.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STOOL: Zkoušel jsem naťuknout vyhledávač a kupodivu přípravky na bázi chloru (anglicky bleach) se pro válku s plísní moc nedoporučují. Prý jsou z dlouhodobého hlediska neefektivní (ve zkratce).
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    STOOL: chlor ze sava ti za par hodin zreaguje s kyslikem a zmizí. Jen to chce nechat dostatecne dlouho (par hodin) nechat někde ideálně venku vyvětrat.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    STOOL: Než je dáš do trouby, nech je pořádně vyschnout (pár dní na topení), případně na nějakou dobu do trouby na méně než 100°. Když se ti uvnitř zbytek vlhkosti začne vařit, může to prasknout. Když je keramika dosušená, můžeš ji péct klidně na maximální teplotu trouby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam