• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já mám dva prohlížeče, jeden na práci a jeden na zábavu. A ten jdu teďvypnout. V pracovním nemám uložené přístupy a hesla na zábané stránky.
    Docela primitivní a dobrá metoda.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALONSY: :admiral ackbar meme:
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Pití.
    Jo, pití, kvůli tomu se fakt musím zvednout, dík. :)
    Jako fakt jsem po ránu měla snahu i optimismus. Semlelo mě to právě, když jsem si k tomu sedla a ono nic.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    AXTHEB: Já do ní právě znovu vlezla po sprše (normálně to ani ráno nedělám, ale dneska jsem si řekla, že musím dělat maximum pro mentální pohodu), snídani a pokusu pracovat u stolu.
    No, ale jsem kompletně ve špatném bytě, kde nemam 100% zázemí, ale zase se tu cítím... no nemusím chodit ven, no. Takže pohodlně. Ale druhej je na práci po všech stránkách lepší,a le smůla.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: vstát, umýt, obléknout, udělat pití a sednout ke stolu. Jen za tohle úsilí se po dokončení odmeň kusem čokolády nebo něčím.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALONSY: V posteli IMHO ležíš z té paniky, a dokud z ní nevylezeš, tak se to bude obtížně zlepšovat.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Mam dneska asi naprosto příkladnou paralýzu. Naprosto nutně MUSÍM napsat minimálně 5 věcí (reálně výrazně víc, ale jako to nehrozí).
    Sedím u toho 3 hodiny, před hodinou jsem si vzala ritallin a scrolluju, a píšu sem a koukám po všech čertech a mam jeden odstavec. Protože je toho moc, jsem vyděšená, "nejde to zvládnout" (lol, no nejde když budu vypisovat kraviny na nyxu) a úplně typickej případ.
    Ale taky si říkám, je to fakt adhd nebo jsem lempl?
    No.. fakt to dělat chci, a fakt jsem totálně vystreslá.
    ...klasika....
    A ještě u toho ležím v posteli, protože... nevím, ale jde to trochu líp asi...
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Žena mě dnes ráno označila za "frenetické energetické pole" 😂
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    RANDOM_NIGHT: je to tak. Já se v takovejch chvilich začnu obhajovat, zpravidla mám pocit, že ten clovek kritizuje něco, co se nestalo a dělá ze me ještě větší fail než už jsem. Asi kvůli tomuhle to nesu tak blbě. Nicméně- máte nějaké tip, jak z toho ven? Ono to pak působí defenzivne a nepristupne, lidi mi to dávají sežrat na druhou. Odejít umim, ale to není řešení. Přizpůsobovat se není dlouhodobý řešení.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SADAKO: a to já se tady jen dívám na twitch, jak někdo hraje
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    MAR_TINA: To je fakt, mít ADHD je jako hrát Soulsovku, LOL, myslíš si, že máš vyhráno a píču a šišky :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SADAKO: nejdřív musí vyhrát levely najít psychiatra, dostat diagnozu, dostat recept.
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    MAR_TINA: Čistě prakticky, jestli jí zabere Strattera, tak dost vyhrála jackpot.
    VITEX
    VITEX --- ---
    PULNOC: to určitě nebude bez háčku. Taky se můžeš po nějakě době dozvědět, že ses stala předvídatelnou nebo že je s tebou dokonce nuda ?

    Ale taky jsem si párkrá říkal o kolik by se můj život zlepšil kdyby to moje neposedné kolečko konečně zapadlo do soukolí a já začal fungovat "jako všichni ostatní"

    Dřív jsem si své činorodosti vážil jako svého skillu ale jak jsem starší začínám svůj pohled na sebe přehodnocovat s tím že pozitiva nepřevažují...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VON_GILOTINE: a dostat jako dospělá stratteru a teprve kdžy nebude stačit tak možná dostane ritalin
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PULNOC: Nejvic na mne udelalo dojem, ze se vubec necitim nejaka stimulovana nebo jako ze jsem si dala nejakou speed-like drogu. Citim se normalne a jakoby takova ta nepopsatelna energie, ktera mne bezne vzdy vykoleji z toho, co bych delat mela, a presmeruje k nejakemu totalnimu bullshitu typu cumet hodiny na Youtube, tak ta spatna energie je jaksi neutralizovana. Najednou necitim uzkost z toho, odepsat na dulezity email. Proste na nej odepisu. A rikam si, wow, vzdyt je to vlastne fakt jednoduchy, tak jak to ze to bez tech leku nejde?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    PULNOC: projit si diagnostikou.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Nasla jsem doma platicko 4x Ritalin. Nevim jak se tady vzal, mela jsem nejake navstevy a asi nekomu vypadl z kapsy.

    Tak jsem samozrejme zkusila. Wow. Takze takhle nejak se muzu citit. Normalne.

    Tak uz jen si projit diagnostikou aby mi predepsali...Stratteru? 😒
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    VON_GILOTINE: Tohle mi pripomina kdyz volam svy cvokarce o leky. Beru dvoje, ale casto se mi stava, ze dochazi kazdy v ruzny cas, byt by nemeli (sem tam zapomenu leky doma, rezervni lekovou kpz nedoplnim..pak treba doplnim ale na par dni/tydnu/mesicu ztratim..sak to znate).
    Uz se to ani nesnazime rozlousknout “hele ja vam proste poslu ted oboji, a pak si to doma nak rozpocitejte” a u toho se mi chechta (sama ma doma adhd potomky)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    „Jednou ze specifických emočních obtíží, která bývá v souvislosti s ADHD v současnosti skloňována, je intenzivní reakce na kritiku a odmítnutí, zahraniční literatura hovoří o tzv. „rejection sensitive dysphoria“ (dysforie v reakci na odmítnutí, dále „RSD“). Podle Bedrossian (2021) tyto emoční obtíže zažívá 99 % dospělých a adolescentů s ADHD, třetina z nich je dokonce považuje za nejnáročnější aspekt svého ADHD. Jedná se o intenzivní pocity odmítnutí, popichování a kritiky ze strany důležitých osob v životě jedince, jež nejsou vždy založeny na realitě (Bedrossian, 2021). To může mít za následek právě intenzivní „výbuchy“ vzteku, smutku, či dalších emocí v reakci na odmítnutí a kritiku, které může okolí jedince vnímat jako neadekvátní (tamtéž). RSD souvisí i s častými pocity studu či selhání, sníženým sebevědomím, sociální úzkostí i vztahovými problémy, které osoby s ADHD zažívají (Koyuncu et al., 2016). Některé zdroje RSD považují za možný potenciální důsledek života s ADHD v „neurotypické“ společnosti, kdy se osoby s ADHD častěji v dětství setkávají s kritikou než jejich vrstevníci, především v případě zmiňované pozdní diagnózy, která obtíže „vysvětluje“ (Beaton et al., 2020; Koyuncu et al., 2016). To má za následek i velmi častou komorbiditu ADHD se sociální fobií a celkovým prožíváním úzkosti v sociálních situacích (Steer, 2021; Koyuncu et al., 2916). Bedrossian (2021) RSD u ADHD dokonce spojuje se zvýšenou tendencí k sebepoškozování. Tento koncept a v zásadě emoční aspekt ADHD všeobecně je něco, co pacienti s ADHD dlouhodobě vypovídají (Bedrossian, 2021; Beaton 2020), pozornost odborné veřejnosti si ale toto téma získává až v posledních letech, mnohé odborné zdroje o RSD pocházejí z posledních dvou let. Safren et al (2004) tvrdí, že negativní sebepojetí u ADHD pramení z častějšího prožitku selhání těmito osobami, což je zapříčiněno absencí efektivních copingových mechanismů. Osvojení těchto mechanismů dle autorů výrazně komplikují některé symptomy ADHD, jako roztržitost, impulzivita, problémy s organizací či s dokončováním činností.“

    KUCHAŘOVÁ, Josefína. Efektivita tréninku sociální kognice u dospělých s projevy ADHD. Bakalářská práce, vedoucí Mgr. Petra Šustová. Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra psychologie, 2021. Dostupné také z: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/150294/130315934.pdf?sequence=1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam