• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    ALONSY: "Ale taky si říkám, je to fakt adhd nebo jsem lempl?"

    Několik kolegů mi řeklo, že já rozhodně nemůžu mít ADHD (no, nejvíc přesvědčený o tom byl týpek, který mě ten den viděl poprvé a bylo to asi po půl hodině v hospodě, protože "já znám HODNĚ ADHD lidí a chovají se ÚPLNĚ jinak" - tam mi to bylo jedno, ale kolegové mě překvapili, jelikož spolu trávíme poměrně dost času). Když mě kdysi poslala moje psychiatrička za psycholožkou, protože mi chtěla předepsat léky na ADHD a prý to nemůže jen tak, z psycholožky se vyklubala hrozná kráva, která mi oznámila, že ADHD samozřejmě nemám, protože mám vysokou školu (a jako bonus mi vysvětlila, že jsem nikdy neměla ani deprese, protože člověk v depresi nemá sílu se najíst, co zcela evidentně není můj problém :-D)

    Každopádně tehdy jsem si řekla, že si sice myslím, že mám ADHD, ale ne tak strašné, abych kvůli němu musela být medikovaná, takže na to, jestli to mám diagnostikované, kašlu. Je mi jedno, jestli mám ADHD, nebo ne - když zjevně funguju tak jak funguju a jinak fungovat neumím. V takovýchto diskusích se prostě cítím jako mezi svýma a je mi jedno, jestli vy jste nemocní a já jenom nepoužitelná :-D

    (Jak je možné, že mě dodnes nenapadlo, že ADHD auditko musí být i na Nyxu??!!)

    Každopádně chtěla jsem se podělit o video:
    https://www.youtube.com/watch?v=uMK4gdR7c18 (ještě jsem ho neviděla celé, je v angličtině a dlouhé, ale líbí se mi)
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    ALONSY: Často přemýšlím, zda mám problém, nebo jsem jen líný se k něčemu dokopat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: vstát, umýt, obléknout, udělat pití a sednout ke stolu. Jen za tohle úsilí se po dokončení odmeň kusem čokolády nebo něčím.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALONSY: V posteli IMHO ležíš z té paniky, a dokud z ní nevylezeš, tak se to bude obtížně zlepšovat.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Mam dneska asi naprosto příkladnou paralýzu. Naprosto nutně MUSÍM napsat minimálně 5 věcí (reálně výrazně víc, ale jako to nehrozí).
    Sedím u toho 3 hodiny, před hodinou jsem si vzala ritallin a scrolluju, a píšu sem a koukám po všech čertech a mam jeden odstavec. Protože je toho moc, jsem vyděšená, "nejde to zvládnout" (lol, no nejde když budu vypisovat kraviny na nyxu) a úplně typickej případ.
    Ale taky si říkám, je to fakt adhd nebo jsem lempl?
    No.. fakt to dělat chci, a fakt jsem totálně vystreslá.
    ...klasika....
    A ještě u toho ležím v posteli, protože... nevím, ale jde to trochu líp asi...
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Žena mě dnes ráno označila za "frenetické energetické pole" 😂
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    RANDOM_NIGHT: je to tak. Já se v takovejch chvilich začnu obhajovat, zpravidla mám pocit, že ten clovek kritizuje něco, co se nestalo a dělá ze me ještě větší fail než už jsem. Asi kvůli tomuhle to nesu tak blbě. Nicméně- máte nějaké tip, jak z toho ven? Ono to pak působí defenzivne a nepristupne, lidi mi to dávají sežrat na druhou. Odejít umim, ale to není řešení. Přizpůsobovat se není dlouhodobý řešení.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SADAKO: a to já se tady jen dívám na twitch, jak někdo hraje
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    MAR_TINA: To je fakt, mít ADHD je jako hrát Soulsovku, LOL, myslíš si, že máš vyhráno a píču a šišky :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SADAKO: nejdřív musí vyhrát levely najít psychiatra, dostat diagnozu, dostat recept.
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    MAR_TINA: Čistě prakticky, jestli jí zabere Strattera, tak dost vyhrála jackpot.
    VITEX
    VITEX --- ---
    PULNOC: to určitě nebude bez háčku. Taky se můžeš po nějakě době dozvědět, že ses stala předvídatelnou nebo že je s tebou dokonce nuda ?

    Ale taky jsem si párkrá říkal o kolik by se můj život zlepšil kdyby to moje neposedné kolečko konečně zapadlo do soukolí a já začal fungovat "jako všichni ostatní"

    Dřív jsem si své činorodosti vážil jako svého skillu ale jak jsem starší začínám svůj pohled na sebe přehodnocovat s tím že pozitiva nepřevažují...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VON_GILOTINE: a dostat jako dospělá stratteru a teprve kdžy nebude stačit tak možná dostane ritalin
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PULNOC: Nejvic na mne udelalo dojem, ze se vubec necitim nejaka stimulovana nebo jako ze jsem si dala nejakou speed-like drogu. Citim se normalne a jakoby takova ta nepopsatelna energie, ktera mne bezne vzdy vykoleji z toho, co bych delat mela, a presmeruje k nejakemu totalnimu bullshitu typu cumet hodiny na Youtube, tak ta spatna energie je jaksi neutralizovana. Najednou necitim uzkost z toho, odepsat na dulezity email. Proste na nej odepisu. A rikam si, wow, vzdyt je to vlastne fakt jednoduchy, tak jak to ze to bez tech leku nejde?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    PULNOC: projit si diagnostikou.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Nasla jsem doma platicko 4x Ritalin. Nevim jak se tady vzal, mela jsem nejake navstevy a asi nekomu vypadl z kapsy.

    Tak jsem samozrejme zkusila. Wow. Takze takhle nejak se muzu citit. Normalne.

    Tak uz jen si projit diagnostikou aby mi predepsali...Stratteru? 😒
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    VON_GILOTINE: Tohle mi pripomina kdyz volam svy cvokarce o leky. Beru dvoje, ale casto se mi stava, ze dochazi kazdy v ruzny cas, byt by nemeli (sem tam zapomenu leky doma, rezervni lekovou kpz nedoplnim..pak treba doplnim ale na par dni/tydnu/mesicu ztratim..sak to znate).
    Uz se to ani nesnazime rozlousknout “hele ja vam proste poslu ted oboji, a pak si to doma nak rozpocitejte” a u toho se mi chechta (sama ma doma adhd potomky)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    „Jednou ze specifických emočních obtíží, která bývá v souvislosti s ADHD v současnosti skloňována, je intenzivní reakce na kritiku a odmítnutí, zahraniční literatura hovoří o tzv. „rejection sensitive dysphoria“ (dysforie v reakci na odmítnutí, dále „RSD“). Podle Bedrossian (2021) tyto emoční obtíže zažívá 99 % dospělých a adolescentů s ADHD, třetina z nich je dokonce považuje za nejnáročnější aspekt svého ADHD. Jedná se o intenzivní pocity odmítnutí, popichování a kritiky ze strany důležitých osob v životě jedince, jež nejsou vždy založeny na realitě (Bedrossian, 2021). To může mít za následek právě intenzivní „výbuchy“ vzteku, smutku, či dalších emocí v reakci na odmítnutí a kritiku, které může okolí jedince vnímat jako neadekvátní (tamtéž). RSD souvisí i s častými pocity studu či selhání, sníženým sebevědomím, sociální úzkostí i vztahovými problémy, které osoby s ADHD zažívají (Koyuncu et al., 2016). Některé zdroje RSD považují za možný potenciální důsledek života s ADHD v „neurotypické“ společnosti, kdy se osoby s ADHD častěji v dětství setkávají s kritikou než jejich vrstevníci, především v případě zmiňované pozdní diagnózy, která obtíže „vysvětluje“ (Beaton et al., 2020; Koyuncu et al., 2016). To má za následek i velmi častou komorbiditu ADHD se sociální fobií a celkovým prožíváním úzkosti v sociálních situacích (Steer, 2021; Koyuncu et al., 2916). Bedrossian (2021) RSD u ADHD dokonce spojuje se zvýšenou tendencí k sebepoškozování. Tento koncept a v zásadě emoční aspekt ADHD všeobecně je něco, co pacienti s ADHD dlouhodobě vypovídají (Bedrossian, 2021; Beaton 2020), pozornost odborné veřejnosti si ale toto téma získává až v posledních letech, mnohé odborné zdroje o RSD pocházejí z posledních dvou let. Safren et al (2004) tvrdí, že negativní sebepojetí u ADHD pramení z častějšího prožitku selhání těmito osobami, což je zapříčiněno absencí efektivních copingových mechanismů. Osvojení těchto mechanismů dle autorů výrazně komplikují některé symptomy ADHD, jako roztržitost, impulzivita, problémy s organizací či s dokončováním činností.“

    KUCHAŘOVÁ, Josefína. Efektivita tréninku sociální kognice u dospělých s projevy ADHD. Bakalářská práce, vedoucí Mgr. Petra Šustová. Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra psychologie, 2021. Dostupné také z: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/150294/130315934.pdf?sequence=1
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    VON_GILOTINE: A kdyby za me takhle nekdo resil vsechny ty socialni veci, v nichz se ztracim, to by byl svet!
    VITEX
    VITEX --- ---
    Ja sem na seznamky uplně rezignoval. Braly mi klid a nedávaly adekvátní protihodnotu.
    Takž teď jsem sice neseznámen, ale mám aspoň vice klidu.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Anyways, dream world:

    FB-IMG-1715171932459
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    VON_GILOTINE: Tolik fake profilů tam zase není. Ale ty algoritmy jsou fakt bizarní, to zase jo. Pokud nejsi typickej šampón s miliardou matchů, moc tě to prioritně neukazuje.
    Já tindr používám jako zabiják času v busu Mělník-Praha, protože ze čtení v pohybu se mi dělá na blití :D
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Nemusis, ale vidis pak z 95% jen fake profily a tebe to taky nikomu moc neukazuje. Ani nejde to v settings bez zaplaceni prehodit
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    VON_GILOTINE: Tinder nemusíš platit, Feeld taky ne. Okcupid je bez placení naopak naprosto nepoužitelnej. Badoo je weird. Dalšího mě nic nenapadá, pokud vynecháme gej-like platformy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam