• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYKaretkování
    Historie
    Tkaní na karetkách je velice stará textilní technika. Nejstarší nalezené karetky pocházejí z mladší doby kamenné. Nejstarším známým dokladem tkaní stuh tímto způsobem je tzv. Ramsesův pás (Liverpoolské muzeum) – 5 metrů dlouhá šerpa asi z 12. století př.n.l. nalezená v královském hrobě blízko Théb. Pás byl tkán na 300 karetkách. Další nález pochází ze 3. století n. l. Jedna se o zbytky pláště, které byly objeveny v Thorsbergerské bažině v Šlesvicku-Holštýnsku. Plášť byl tkán na speciálním svislém stavu a karetkové lemy vznikaly přímo s tkaninou a přirozeně na ni navazovaly. Ojedinělý soubor karetek i se zachovalou osnovou se nalezl ve vybavení vikingské pohřební lodi z 9. století. Loď byla místem posledního odpočinku královny (pravděpodobně) a byla nalezena v norském Osebergu.
    Karetková technika tkaní stuh zůstala oblíbenou i ve středověku, s její pomocí se vyráběly uzdy pro koně, osly nebo velbloudy, tkanice, popruhy k nošení břemen a zbraní, ale i stuhy jako doplňky k oděvům. Velmi krásné stuhy pocházející ze středověku a mající i obřadní charakter vznikaly z hedvábí a zlata na Islandu, v Persii nebo Arménii. Tkaní na karetkách bylo v Evropě populární asi do 15. století. Pak ustoupilo jiným technikám, ale stalo se součástí lidové tvorby. Tady se objevovalo ještě v 19. století na Islandu, ve Skandinávii, na Kavkaze, v Uzbekistánu, v Řecku, na Balkáně, v Polsku, na Moravě i Slovensku.
    Tkaní na karetkách znali ale také v Japonsku, Číně, Sýrii, Persii, Malé Asii a severní Africe.

    Popis
    Princip této předtkalcovské techniky spočívá v provlékání útkové nitě osnovou, která je navlečena na k tomu účelu upravených destičkách – karetkách. Otáčením karetek okolo podélné osy doprava nebo doleva o 90° se navlečené nitě osnovy kroutí a vytvářejí pevné šňůrky spojované útkem. Tkanice nebo stuhy takto vypracované jsou velice pevné a přitom pružné.

    Karetky
    Karetka je čtyř-, šesti- i vícehranná destička s otvorem (provrtanou dírkou) v každém jejím rohu. Jsou ale známé i karetky se dvěma otvory nebo s otvorem navíc uprostřed karetky určeným k provlečením tyčky, která karetkou otáčí. K výrobě se v minulosti používala celá řada materiálů např. rohovina, kost, dřevo, kůže, papír (karty) a další. Nejvhodnější rozměry čtyřboké karetky 6-8 cm na každé straně s s otvory o průměru cca 0,5 cm. Jednotlivé karetky i otvory je dobré si pro přehlednost očíslovat. Čísla pomáhají i pro orientaci při návrhu vzoru a navlékání osnovy. K práci je třeba ještě jednoduchý člunek na prohazování útkové nitě. Při kratší stuze stačí jen smotek vlny.
    rozbalit záhlaví
    JANES
    JANES --- ---
    IORETH: Prechod z hedvabi na vlnu je vzdycky velke trauma, soucitim! :D
    IORETH
    IORETH --- ---
    Povzdech: Rozmlsala jsem se páráním na hedvábí tak, že když mám teď párat zase vlnu, která se slepuje při pouhém dotyku, chce se mi plakat :-D.
    JANES
    JANES --- ---
    IORETH: Jo! A musim rict, ze nez jsme na to prisli, bylo to slusne utrpeni plne nadavek :D
    JANES
    JANES --- ---
    IORETH: Ahoj, tohle je tenci :) Je to bliz dirkovemu hedvabi.
    To silnejsi, o kterem mluvis, tak jeste mame. Kdybys potrebovala, tak se to prirodni da dobarvit na dalsi odstiny, ale v zasade uz mame snad jen prirodni a oranzovou a jinak se rozprodalo :)
    IORETH
    IORETH --- ---
    IORETH: Jen pro pořádek dodávám k tomuto sedm let starému dotazu, že už vím, proč to tehdy nefungovalo. GTT má protisměrné číslování dírek, než všichni ostatní! No nic, no :-D
    IORETH
    IORETH --- ---
    JANES: Ahoj, je prosím tohle hedvábí stejně silné/tlusté jako to, co jste měly loni (taková ta várka s tmavě zelenou, bílou, žutou, oranžovou a královsky modrou)? Hrozně nutně bych nějaké odstíny potřebovala, pokud by se daly použít v jedné karetce s těmi loňskými (či dokonce předloňskými, teď se hrozně blbě odhaduje čas :-) )
    JANES
    JANES --- ---
    Ahoj,
    dovolím si menší reklamu, třeba někoho zaujme :)

    podařilo se nám sehnat příjemnou hedvábnou přízi, jen o málo silnější než bylo dírkové hedvábí. My ji s kamarádkou používáme na karetkování, ale objednat šlo jen ve velkém, takže samy to nespotřebujeme.

    Hodí se na karetkování (vyzkoušeno), ale i vyšívání a řekla bych, že s klidem i na další techniky.
    Hedvábí je 2/20, prozatím máme červené, zelené, modré, žluté a bílé.

    V tuto chvíli máme hedvábí za ZAVÁDĚCÍ CENY, které platí jen do 30.4. včetně:
    10g (cca 93 m) - 80 Kč (stálá cena bude 100 Kč za klubíčko)
    50g (cca 465 m) - 400 Kč (stálá cena 480 Kč za klubíčko)
    Pokud si hedvábí chcete nejdříve osahat, nabízíme možnost objednat vzorníček - od každé barvy pár metrů hedvábí, cena 50 Kč včetně poštovného (možno jen Českou poštou).

    Zasíláme Českou poštou či Zásilkovou (cena poštovného závisí na množství objednaného zboží). Po domluvě zasíláme i do zahraničí (Evropa).

    Objednávat lze prozatím ve zprávách.

    P.S.: Pokud bude o hedvábí zájem, plánujeme rozšířit množství barev. Milujeme barvy a chceme jich co nejvíc!

    Nějaké průběžné informace budou zde:
    Ariadne Kordélla - karetky, tablet weaving - Hlavní stránka | Facebook
    Ariadne Kordélla - karetky, tablet weaving - Hlavní stránka | Facebook
    https://www.facebook.com/ariadne.kordella

    HATOR
    HATOR --- ---
    MISERY: Díky moc.
    MISERY
    MISERY --- ---
    HATOR: To je individuální, záleží spíš na šikovnosti. Tak těch 8-12 pro začátek je asi ok :-)
    HATOR
    HATOR --- ---
    Kolik je tak asi počet karetek pro naučení?
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    Možná jsem objevila Ameriku, ale v Kalců v Praze vedou některé barvy od Vlnap Exclusive (takže 100% vlna, jako snad jediná z jejich řady).
    A pak tenhle e-shop nevypadá špatně (nenašla jsem ho přes ten odkaz na nástěnce, tak by se možná hodil na doplnění): http://www.propleta.cz/PRIZE-DROPS-c11_0_1.htm
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    z FB: Na vzory doporučuji německé stránky flinkhand.de
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    TERRAS: ono obecně jich moc není, přeci jen na jedné pozici se střídají jen dvě nitě, tzn. jedna nebo dvě barvy, tudíž vzor si můžeš prakticky vymyslet sama, není to nic složitého. jo, existují ještě vytkávané hřebenovky, tam se snad dá dosáhnout podobných výsledků jako u karetek (jen ta stuha nebude tak mohutná), ale to umí málokdo a já doteď nenašla návod, který by byl pro mě srozumitelný. no a kdo to umí, tak si to obvykle nechává pro sebe a radši prodá hotovou věc...
    TERRAS
    TERRAS --- ---
    a nějaké vzory ..kde bych je sehnala? koukám po netu, ale moc jich není
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    TERRAS: to záleží hlavně na tloušťce použitých nití a na míře utahování
    TERRAS
    TERRAS --- ---
    jo a jak je to teda s těma šířkama? hřeben.stávek...kolikadírkový dělá kolika centimetrový pás?
    TERRAS
    TERRAS --- ---
    jako ten návod...to je mazec :-D :-D
    TERRAS
    TERRAS --- ---
    néé jen na doma...bohužel s přítelem, pro kterého jsou ty karetky jsme se bohužel na začátku roku rozešli :-(...on dělal histor.boje....nyní to pro něj dodělávám, páč je to na jeho míry...a fakt je, že mě to dost baví..taková prekérka no....jako nevím co s tím pak budu dělat..ale baví mě to...ted sem na mateřský, tak mám ještě relativně na to čas,ale od června už jdu do práce, takže času moc nebudu...takže toho moc nevyprodukuju...jen tak příležitostně...bud si to veme on nebo jeho kámoš co ke mě chodí na masáže :-D :-D ale nejezdím na žádné akce..a nehodlám dělat jako manufaktura
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    Docela jednoduchý návod na hřebenový stávek na instructables.
    Přemýšlela jsem, že bych tkaní na hřebenovém stávku taky zkusila (myslím, že do karetek bych se po půl hodině zašmodrchala komplet celá), tak jsem se chtěla zeptat, když si utkám stuhu (a předpokládám, že budu tkát delší, než třeba na ucho od tašky, jak se pak postupuje, když chci použít jen část té stuhy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam