• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYKaretkování
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    Docela jednoduchý návod na hřebenový stávek na instructables.
    Přemýšlela jsem, že bych tkaní na hřebenovém stávku taky zkusila (myslím, že do karetek bych se po půl hodině zašmodrchala komplet celá), tak jsem se chtěla zeptat, když si utkám stuhu (a předpokládám, že budu tkát delší, než třeba na ucho od tašky, jak se pak postupuje, když chci použít jen část té stuhy?
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    TERRAS: a chceš ho jen na tkaní doma nebo se s ním chceš ukazovat na LH akcích?
    TERRAS
    TERRAS --- ---
    no stávek by mi bodnul co nejdříve, páč už dojíždím ty karetky a jen tak čučet večer na tv bez ničeho nedokážu :-D...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    TERRAS: na hrebenovej stavek jsem tu zvire ja :) koupila jsem si ho na jarmarku na nejaky bitve asi za dve kila. Je to super a i jakozto blondyna na nem zvladam delat. Az budu vecer u pocitace, poslu obrazky.
    TERRAS
    TERRAS --- ---
    ahoj, vloni mě karetky chytly, naučila jsem se je a dojíždím svoji první práci 5ti karetek na ozdobu kabátu..nicméně bych se ráda zeptala...jaké vlny, kde a za kolik kupujete? já jsem nakoupila vlnu Sport a obarvila....a co takhle programy na vzory? stáhla jsem si dva a ani jeden mi 100% nešel, akorát jsem nad tím ztrávila spoustu času a výsledek nic moc, takže jsem se držela zkoušeni jednoduchých vzoru a následného složitějšího vzoru z netu, který mi také teda nejprve nešel, ale pak sem ho dala nakonec dohromady....čímž se dostávám k další otázce...jak jste se naučily tvořit vlastní složitější vzory na tom čtverečkovým papíře? jako nakreslim ty 4 řádky a hlava mi pobere třeba 4 otočky a 4 zpět, ale jak jako mám pobrat to, že 1-2 řada = všechny dopředu, 3-4ř. = všechny dopředu krom 8,9 vzad, 5-6ř. = 1-3, 10-11,16-18 vpřed, ostatní vzad...atd jako toto teda nevím jak mi má hlava pobrat...ale pobíraj to i ostatní a blondýna nejsem..tak jak na to?? a dále...2m karetka..kolik metru vlny na ní? 3m? já musela navazovat..uzlíky dospod..byla to pakárna, ale šlo mi o 15cm....a vidět to nebude, když je to na kabát......
    no a poslední dotaz...zaujal mě hřebenový stávek....kde by se dal nějaký pěkný sehnat? koukala jsem že jsou ruzné co se týče počtu dírek....kolikadírkové mají jaké výsledky v šířce?
    děkuji moc za jakékoliv odpovědi :-)
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    IORETH: No, já vždycky dělám zatkávku..... třeba 8x otáčím pořád jedním směrem. Tj, měla by se mi 2x za sebou ukázat tkací tabulka (takovéto rozkreslení navlečení nití). Tam se nejlíp ukáže, zda jsem něco nenavlíkla špatně, zda nejsem ve špatném momentu pro změnu otáčení. Případné chyby v navlečení opavím, ověřím správnost navlečení další zatkávkou a pak ve správném momentu začnu měnit směr otáčení (pokud chceš dělat ty kosočtverce, tak je to v momentě, kdy je vzor v kraji a pak, když je uprostřed).
    Jinak to jestli se vzor tvoří nahoře nebo dole skutečně ovlivňuje s/z směr navlečení. Ale pokud se ti tvoří dole, není nic jednoduššího, než karetkování otočit;-) Jen rytmus otáčení je pak předně opačný (co bylo dopředu se otáčí dozadu, co dozadu to dopředu). V případě osově nesouměrných vzorů vznikne vzor zrcadlově otočený.
    MISERY
    MISERY --- ---
    IORETH: Ono se těžko říká co s tím, když to nevidíme... a u jednoduchýho vzoru by to mělo bejt ok, nicméně někdy Guntram taky něco ukáže, že to tak bude vypadat a ono to tak ve skutečnosti nefunguje.
    IORETH
    IORETH --- ---
    NYEMI: Hele, na mě musel někdo chrstnout kýbl peroxidu, jinak si to neumím vysvětlit :).

    Z jiného zdroje mi bylo řečeno, že je úplně jedno, kterým směrem se interpretuje S/Z, že je úplně jedno v jaké fázi otočení se začne, nebo kterým směrem se začne otáčet, páč se po pár otáčkách ukáže, kde to je a jede se. Mně to nefunguje, pročež se vracím k dříve vyvrácené teorii, a sice špatný návlek.

    Ten mi ale přišel blbuvzdorný, naprosto nechápu, co bych měla udělat jinak. Asi budu potřebovat mahagonovej přeliv, ne-li něco silnějšího.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    IORETH: Ja jsem se toho jeste ani neodvazila. Misto toho si hyckam svuj hrebenovej stavek, kterej muze pouzivat nezavadne i blondyna.
    IORETH
    IORETH --- ---
    MISERY: Mám pocit, že mi uniká nějaká základní věc. Jak třeba poznám, která strana BUDE lícová? Dá se to nějak ovlivnit tkaním, nebo je to dané návlekem? Zkoušela jsem jet jedním cca osm otoček a doufala jsem, že uvidím vzor, ale vůbec se neobjevil (ani z rubu :).

    Asi bych to potřebovala vidět naživo...
    MISERY
    MISERY --- ---
    Tak jsi to začala otáčet na špatnou stranu? Jakože ten obrat děláš ve chvíli, kdy se obrat dělat nemá, proto je to rozhozený, nejspíš. Zkus třeba otočit o jednou víc a pak teprve 4 zpátky, případně o 2 víc, o 3 víc, až by se ti to mělo srovnat.
    IORETH
    IORETH --- ---
    Ahoj, taky mám takový začátečnický dotaz. Vytvořila jsem si primitivní vzor kosočtverce pro osm karetek v Guntramově tvořiči. Otáčela jsem dle návodu čtyřikrát na obě strany, ale vzor "nefunguje". Je jaksi rozhozený. Mám karetky pověšené od stropu, takže jsem v první chvíli podezírala to 90° otočení oproti začátku ve vodorovné poloze. Testovala jsem začátek pootočit o tu čtvrt otáčku na obě strany, ale zdá se, že výsledek je ještě horší. Nedělám nějakou děsně zjevnou triviální chybu?
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    NYEMI: no já karetkový pásky používám často jako popruhy - a stejně je nekoncuju, někdy zbývyjící nitě spletu do dvou či více copánků (dle šířky pásku).
    A nebo zbytky běžně používám třeba na svazování obručí při přepravě - a stejně problém s páráním nemám - jen ten konec nevypadá extra hezky. Nejhezčejší varianta jsou asi ty copánky - dá se z nich udělat i poutko
    TMA
    TMA --- ---
    NYEMI: V knize, podle které jsem se učil, bylo doporučeno zakončit tím, že osnovu z každé karetky zvlášť svážeme uzlem. Vznikne nehezká řádka uzlíků, ale drží jak helvétská víra.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    "prilis"? Co kdyz je to na nejakym exponovanym miste? Jako treba kdyz tim budu prevazovat onuce na nohach?
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    NYEMI: ustřihnu - karetky se příliš samovolně nerozplétají. Potom, když našívám na oděv tak konec zahnu dospodu.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Uplne hloupa otazka.. jak vetsinou zakoncujete?
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    NYEMI:
    PALPATINE:
    potvrzuju, dělám to taky tak. u tkanic se mi to osvědčilo (konec konců útek není nosný a vlna dobře drží pohromadě), ale teda zaplétám pro jistotu společně dvě až tři řady. jsem paranoik. každopádně nevidím důvod, proč by to tak nemělo fungovat i u karetek, v tomhle ohledu je princip prakticky stejný


    PALPATINE: dělám to vždycky odhadem. útek se nastaví, osnova když bude víc, tak se nic nestane, navíc tohle by tak jako tak nešlo říct generálně, každá vlna se chová jinak, záleží i na její síle i na tom, jak je skaná...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PALPATINE: Tak tak :)
    PALPATINE
    PALPATINE --- ---
    je to odpověď na otázku jež nebyla položena, ale i tak je to užitečná informace. Navázal jsem na útek další vlnu a udělal to tak, aby se uzlík schoval do karetky a nevyčníval na boku. Ale z tvé odpovědi doufám, že chápu dobře, že stačí jen volný konec zaplést a nový také jen zaplést. Není nutno je spojovat a přesto že nejsou k sobě svázané tak se z karetky nijak neuvolní a nevysunou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam