• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EDERAStřední školy
    Děti rostou a my s nimi. Jak vybrat střední školu. Jak puberťákům pomoct projít úskalím přijímacího řízení. Sdílení zkušeností s konkrétními školami...

    Archiv výsledků přijímaček – Matematická beruška
    https://www.matematickaberuska.cz/vybirame-skolu/archiv-vysledku-prijimacek/
    Jedná se o výsledky po zveřejnění, tj. jen o okamžitě přijaté.
    Pro odhad posunu na odvolání doporučuju nahlédnout do výročních zpráv - některé školy (ne všechny) tam mívají počty přijatých včetně autoremedury.
    Pro přesný údaj je zpravidla nezbytné se zeptat na dni otevřených dveří - z jakého místa byl poslední přijatý uchazeč a jaké měl výsledky v testech CERMAT. Výjimky - Gymnázium Na Vítězné pláni (má tuto informaci vždy přímo na stránkách).
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    WERKA: Já ty dvě generace děti mám a potvrzuju, je to mnohem horší.
    WERKA
    WERKA --- ---
    ANNAWA: Ty víš, že moje dítě (ročník 94) šlo na přijímačky (8G) zcela "z voleje" (fakt jsme s ním nespočítali jediný příklad, nevyplnili žádný cvičný test) a navíc z ne úplně kvalitní školy (na sportovce byly jiné priority než čeština ;-). Byl tuším 36 ze 60, ale jistá už si po těch letech fakt nejsem. A nemyslím si, že to bylo tím, že by byl bůhví jak geniální. Bylo míň dětí a řekal bych, že se to tolik nehrotilo. Jsem přesvědčená, že nějakou extra přípravu neřešila ani kamarádka, do měla dítě stejný ročník (šli s naším mladým na stejný gympl). Rozhodně to mezi námi nebylo žádné zásadní téma hovorů, kterému bychom se věnovaly. A pak to nějak v průběhu pár let začalo být čím dál větší drama - teď se přjímačky řeší skoro od září a lejou se do toho velký prachy (nebo úsilí, pokud doučují rodiče).
    FIFI
    FIFI --- ---
    ANNAWA: Ja bych si to taky nepamatovala, ale jak to mam zapsany, tak se do toho vzdy podivam a osvezim si to :)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    FIFI: Musím říct, že podrobnosti už si teda fakt nepamatuju, přišly další výzvy.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    FIFI: Tak do M, ročník narození 1997, jsem takový prachy prece jen nenalila, jem přípravku na Malostranské gymplu max za litr. Ony to tehdy přece jen až takový krysí závody nebyly. Na 8G se dostal i tak.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    FIFI: Uklidňuje mě, že se to ještě nejmenuje "Discover EU while it lasts". :)
    FIFI
    FIFI --- ---
    EDERA: [FIFI @ Střední školy]
    prosvihli jsme to asi 🤷‍♀️, jeste si to zkontrolujte

    #DiscoverEU Official
    https://www.facebook.com/groups/245370079553195

    #DiscoverEU Czechs and Slovaks
    https://www.facebook.com/groups/194583924574272
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Abych ale neuskodil / nebral nekomu silu do dalsi prace - Ja i verim ze si to jednou sedne. Chapu, ze u MSMT, u zrizovatelu na krajich, ve vedeni SS, budou nejmene desitky procent lidi, co se o neco snazi. Nejsem harcovnik z CZ verejneho sektoru. Ale mam alespon historickou zkusenost externiho dodavatele pro MHMP (+MMO) a tudiz alespon minimalni predstavu o strastech podobnejch pozitivnich lidi ve verejnem sektoru. Uzasny progress nejmene na nasi ZS (pokud srovnam s mymi zazitky ZS) je jednoznacny, ten taky vidim a cenim.

    Ale proste ach jo...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KATIA: CTRL+F "gymn".
    KATIA
    KATIA --- ---
    LAUNCHER: můžeš být konkrétní, která část je podle tebe proti G? Ráda bych si to přečetla, ale nemám sil teď číst celé.

    Jinak 8G je asi z odborného hlediska mrtvý koncept, ale pochybuju, že to politicky někdo prosadí.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    QZUZKA: Tak urcite. Ty rocniky se vylihly vcera v noci, viz co uz psala ID TRISSIE a nikde na svete nemaji treba migraci, dokonce treba migraci jako v USA nebo v tom SE.

    Fakt nebavi.
    FIFI
    FIFI --- ---
    LAUNCHER: Ja bych tedy rozhodne napsala ze je to o dost vic, nez 5+ let.

    My jsme okres Praha-zapad a mistni deti jdou vetsinou na SS /gymply/osmileta g./ sestileta g. do Prahy, nez do naseho kraje.

    Ze dvou trid pataku v roce 2008 nastoupilo (pokud si to dobre pamatuji) jedno dite na gympl v Kralupech a tak 4 deti do Prahy. (Vim to, protoze muj syn ve ctvrte po vanocich prechazel z becka do acka, skola je mala a vsechny ty deti znam, z becka se ocitli v jeho tride na gymplu 2 kluci a z acka syn a jeden spoluzak, takze ze 30 deti tu mame 4 deti z naseho mesta, jeden byl z Moriny, dojizdel vlakem a pak asi vsichni ostatni uz z Prahy).

    Jenze vlastne ne. Mame tu plno deti, ktere vubec na zakladku v prvni tride okrese Praha- zapad nenastoupily, z mistnich MŠ rovnou sly na jazykovku v Praze. A tyhle deti opravdu okres Praha- zapad nezajima, ty by treba do Kralup vubec nesly (tehdy. letos a treba samozrejme nevim, ale tady od nas je jasne videt, ze je plno rodicu, kteri uz od prvni budou vozit, vozit a vozit sve dite do Prahy. A to je opravdu na nekolik let).
    Takze vlastne jeden spoluzak z tech 30 byl z naseho mesta, ale ten presne - chodil od prvni na ZS v Praze 6 a pak se s nimi ocitl v prime osmileteho g.


    Ta jmena, ktera jsou v dalsim prispevku, neznam, jen toho Berana. Ten stale pracuje pro MSMT a u nas dela radniho pro skolstvi.

    Tohle ma na FB z brezna

    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    LAUNCHER: Ano, všichni jsou neschopní a ty jsi letadlo.

    Jak to dělají v jiných zemích? Tak v první řadě tam mají jinou demografickou situaci. Když se podíváš na Wikipedii na českou a německou věkovou strukturu (obojí je tam z 2020, takže si to o 4 roky posuň), tak Německo je v dlouhodobém poklesu a jen s malými výkyvy. Nám tady přišly do devítky největší populační ročníky za dlouhou dobu. Takže i stejný postup (nedělat nic) vede k velice odlišným výsledkům.

    Tím neříkám, že jsou věci v pořádku, nejsou. Jen že školství má problémy dlouho, a jen je to teď vidět.
    PAVEMA
    PAVEMA --- ---
    LEXIK: Do Ječný chodil táta. Ale maturival už v roce 77 nebo plus mínus rok. V tý době jako středočech neměl vůbec nárok. Ale díky známostem a nějakému tomu všimnému se tam dostal v rámci přestupu mezi dvěma školami a tak tam začal studovat až od druhého ročníku. Zajímavé bylo, že mimopražských bylo víc a dokonce byla převýšena kapacita třídy. Taky to někdo uměl zařídit. A taky tam byly kvóty na holky. Škola musela přijmout minimální počet holek.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ZUZKAOU: Strasne cenim kazdeho, napr. vas kolektiv, co s tim SS skolstvim v CR neco dela.

    Ale nabizi se otazky:

    1) SŠ kraj samozřejmě dobrovolně žádné peníze nepošle. Naštěstí má nad sebou MŠMT. Případně legislativu. A MŠMT dělalo posledních 5+ let co? Ano, dělalo překvapené.

    2) A když jsme u toho - za nejmene pro kraje zavaznou "Strategii vzdělávací politiky ČR do 2030+", bojující proti G, dostal vyhazov kdo?

    Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+, MŠMT ČR
    https://www.msmt.cz/vzdelavani/skolstvi-v-cr/strategie-2030

    Mame tam preci napsane autory - doufam ze jiz pro stat nepracuji:

    "PhDr. Jindřich Fryč, RNDr. Zuzana Matušková, Mgr. Pavla Katzová, PhDr. Karel Kovář, Ph.D., Mgr. Jaromír Beran,
    Mgr. Iveta Valachová, Mgr. Lukáš Seifert, Mgr. Martina Běťáková, Ferdinand Hrdlička
    a kolektiv autorů Hlavních směrů vzdělávací politiky ČR do roku 2030+"

    Jiz davno jsem nejen tady psal, ze je to neozdrojovana snuzka dojmologii ktera nemala nikdy vzniknout, natoz ji stale stale stale drzet jako aktualni. Oh wait, #2 z tech autoru, Zuzana Matušková, stale na MSMT vysedava a k tomu si privydelava svymi:

    Konzultace Hlubinná přestrukturace - RNDr. Zuzana Matušková
    https://centrum-vedomi.cz/nas-tym/zuzana-matuskova/

    3) Ohledne "uz je to ok, uz nam Praha klacky pod nohy nehaze", na prvni dobrou Googlem:

    Gymnáziu chybí povolení

    Jiná situace je na 1. Slovanském gymnáziu na Starém Městě. „Navyšování kapacit je vyloženě na našich nadřízených orgánech, totiž magistrátu, a ten k tomu v tomto roce nedal svolení. Budeme o to bojovat, ale očekáváme, že to rozhodnutí bude legislativně až od 1. září školního roku 2024/2025,“ komentuje ředitelka Taťjana Pergler.

    „Limity pro navyšování kapacit jsou vždy jen v oblasti materiálně technického zabezpečení. To znamená, že na kolik osob má budova kolaudaci, tolik může hygiena povolit,“ dodává Pergler s tím, že budova školy by neměla problém další žactvo pojmout.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/praha-stredni-skola-gymnazium-prihlaska-zaci-nedostatek-mist.A230303_711580_praha-zpravy_hovo



    Nicmene zbytecne palim muj a Tvuj cas, je to uplne jedno, stejne s tim nikdo nic neudela, nehlede na ministry co se nad timhle chlevem stridaji. A neresime to tu prvne. Plan co delat s deckama mam, hodne stesti nam vsem.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LAUNCHER:

    V minulých letech nikdy nic Středočeský kraj nepřidal ani na provoz, i když zde máme asi 40 procent dětí ze Středočeského kraje, ani na výstavbu. A to jednání probíhala.

    Začíná se stavět škola v Újezdě, rozšiřuje se škola, která byla stavěna jako základní škola v Šeberově, tak ji rozšiřujeme i pro střední školu. Rozšiřujeme například gymnázia, která jsou populární, jako gymnázium Na Zatlance, Střední průmyslovou školu a gymnázium na Praze 5.

    Toto všechno jsme začali v průběhu jednoho roku. Plus máme připravené další projekty a řešíme finance, protože každé nové místo ve škole stojí zhruba 1 200 000 korun, jsou to ohromné náklad
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ZUZKAOU: Ale to se přece ví už 5+ let.

    1) Kdo byl potrestaný za hloupě navržený systém?
    2) Kdo byl potrestaný že s tím 5+ let nic neudělal?
    3) Od příštího roku to už ale bude doufám vyřešeno. Že jo? Že jo!?

    Nebo si jako stejný článek přečtu i příští rok, poprosti rok? Jak to dělají libovolná velká města v DE, AT, SE, UK, která mají kolem sebe metro area? Nebo jsme jediní s velkoměstem a metro area okolo?

    Já normálně přestávám mít moral číst příběhy o tehle zoufalcich a neschopech.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: Praha by měla dostat rozpočet na hlavu jako Středočeský kraj
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak školy budou, až je Praze zaplatí středočeský kraj.

    Radní: Na školy pro středočeské děti v Praze chybí peníze | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pro-prazske-deti-je-na-strednich-skolach-mist-dost-na-mista-pro-ty-stredoceske_2405191700_jgr
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    Historické okénko... :-)

    Přijímací zkoušky na střední - Střední průmyslová škola elektrotechnická - Ječná 30, Praha 2 jsem dělal na jaře v r. 1979 z 9. ročníku. (Z 8. tříd začali přijímat až od r. 1981)
    V té době byla zavedena regulace v podobě tzv. "Směrných čísel" kdy na tehdy prestižní pražské ŠPŠE byli pro Prahu-západ přidělena 4 místa + 2 místa na odvolání. (Otevíralo se celkem 7 tříd v ročníku).
    Co se týče přípravy na zkoušky - soukromě jsem docházel se spolužákem na placená hodiny k učitelce češtiny domů 1x týdně skoro rok (pro představu, 1 hod. (60 minut) byla za 50,- Kčs .. na dlaň).
    Na Matematiku jsme měli na místní ZŠ vyhlášenou "učitelku sekernici" ... která nás připravila dobře v rámci normální výuky. Přijímací zkoušky jsem udělal: za 1 - matematika + 2 z ČJ + jsem měl poslední 3 roky vyznamenání na vysvědčení.
    V prvním kole jsem se na školu nedostal.
    Povedlo se to až na odvolání (spolu s J. Křenkem z Řevnic ;-) - co kvůli tomu podnikali rodiče nevím, ale prý něco ano.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam