• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    2BFREEMotivace - Já, mé lepší já a hysterák
    Lemra líná, slon v porcelánu, zewl fon lelek, mamánek, budižkničemu, problémovej … a jiné nálepky - život s nimi a co dělat, abychom se jich zbavili od ostatních i sami před sebou.

    Kde hledat sílu a motivaci, jak se dokopat k něčemu, co nás sráží zpátky na zem a co nám pomáhá se zvednout a ještě to nevzdat.
    rozbalit záhlaví
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    DJFRACTAL: Je to fakt, že každému vyhovuje něco jiného. Sám se občas přistihnu, že jsem rád v kavárně či coworkingu, kde se něco děje. Jindy zase potřebuji klid a soustředění. A každý prostor nabízí jiné výhody a nevýhody.

    Podle mě je důležité o tom, co je pro mě v danou chvíli důležité, vhodné a potřebné… rozhodovat sám a svobodně.

    Často mají lidé doma lepší a lépe vybavenou pracovnu s lepšími nástroji, než jaké poskytuje zaměstnavatel, jindy je to zase naopak. Tvrdě vyžadovat jedno z toho, bez možnosti volby je ale v dlouhodobém čase kritické pro motivaci.

    Dnes jsem o tom spáchal příspěvek: https://www.linkedin.com/posts/zeleznypa_motivace-hr-management-activity-6996741051965153281-NBS1
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Stala se mi zajímavá věc. V době pandemie někteří z nás museli skloubit práci s rodinným životem, kdy během dlouhých časových úseků, někdy i měsíců, byli všichni po kupě zavřeni doma. Člověk musel odvést práci jako vždycky a přitom se musel prostě naučit soustředit v tom maraus a dělat i když to v bytě či domě žilo, i když bylo rušno.

    Pracuju z domu. Poslední dobou zjišťuju, že když jsem doma sám, tak jsem celkem demotivovaný a vše mi trvá. V momentě kdy jsou děti doma ze školky, ze školy a manželka z práce, začnu pracovat na plné obrátky. Ten šum, řev a rambajz v pozadí mě jaksi stimuluje!
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    Za po nějakém čase jsem se vrátil k úvaze o motivaci a co žene člověka kupředu, když to není všechno růžové a zalité sluncem.

    Světlo na konci tunelu Je zajímavé, co všechno dokáže motivovat k - Pavel Železný on LinkedIn
    https://www.linkedin.com/posts/zeleznypa_motivace-cto-management-activity-6966648801344249856-KMVU

    A jak to vidíte vy?
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    Dlouho se tady nic nedělo, tak zkusím přidat další podnět k zamyšlení a to vnější vliv pracovního prostředí. Jak na vás půasobí to, že musíte být někde, kde vám to nevyhovuje? Nebo naopak, byl by to pro vás zajímavý benefit, mít možnost (na náklady firmy) jít do nějakého coworkingu?

    Více ze široka o tom píšu zde: https://www.linkedin.com/posts/zeleznypa_homeoffice-coworking-digitalnomad-activity-6938780082073169920-igpF
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    2BFREE: Vyzkoušeno za vás. Rozhodl jsem se pravidelně spáchat veřejně na YouTube vlog s přehledem co jsem udělal a co se chystám.

    Jsou momenty, kdy se přistihuji že je to pro mě motivující, abych alespoň něco udělal a měl co říct. Výjimečně mě to vrací negativní emoci, že se s nějakým úkolem crcám moc dlouho (což je i chyba v tom, že jsem ten úkol podcenil a čekal že bude trvat kratší dobu).

    Ještě by mě zajímalo, jaký rozdíl v motivaci bude mít počet sledujících.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    Dovolil jsem si spáchat článek na LinkedIn o jedné technice, jak si udržet motivaci.

    Pavel Železný on LinkedIn: #cto #agile #management
    https://www.linkedin.com/posts/zeleznypa_cto-agile-management-activity-6895399215753785344-w1oG
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    Nedávno jsem viděl https://youtu.be/zk6Ghk8x8TE a potěšilo mě tam pár myšlenek. Jedna z nich byla „never skip twice“.

    Řeknu si třeba, že budu cvičit, nebo psát článek, nebo cokoliv pravidelného repetetivního… stane se občas, že zapomenu, nemám sílu / zdraví, … nemusím se kvůli tomu hned na sebe zlobit a seknout s tím vším, ale neměl bych to vynechat 2x za sebou.

    Doplnil to ještě myšlenkou si udělat třeba kalendář na zeď a tam si to křížkovat, aby byl dosažený úspěch vidět.

    Co si o tom myslíte vy? Funguje na vás motivace řadou?
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    QUANTI: Představil jsem si, jak se dnes dělají různé streamy a podcasty, že když se tam něco řekne / slíbí / udělá závazek, že to někdo reálný viděl / slyšel a v případě podcastu i někdy později v budoucnu. Ten někdo je pak reálný až moc. Jen v tu chvíli nahrávání je „virtuální“.

    Osobně mám z takového počinu respekt a pocit možná až moc silného závazku, když se může kdokoliv a kdykoliv podívat zpětně a vyhodnotit jestli to bylo splněno.

    Z druhé strany je to ale IMHO asi nejvíce upřímná forma i sama k sobě.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    2BFREE: musí to být nějaký reálný člověk a reálná "hrozba". Jako že když nebude jeden článek ve středu, ale ve čtvrtek, nic moc se nestane, ale když bude PFko pátýho ledna, to už je trochu hloupý :))
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    Any řeč nestála, mám dotaz na téma „motivace“ a jak to funguje u vás, když dáte někomu závazek? Když někomu slíbíte, že něco uděláte / dodáte k nějakému termínu?

    Dokáže to pro vás být „motivace“ to opravdu udělat? A fungovalo by to stejně, když by ten komu to slibujete byl někdo „virtuální“?
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    Včera mě zaujalo toto video:
    Radovan Vávra: Proměnit 1000 Kč na 1 330 000 Zvládne Každý
    https://www.youtube.com/watch?v=QsKwqrwOYhE


    Byl tam docela zajímavý podnět, udělat si „test osobnosti“ on-line a podívat se na „kariérové kotvy”.
    Že tak jeden může nahlédnout jinou optikou na své „já“ a lépe tak porozumět svým „motivacím“.

    Jak se na to díváte vy? Dává vám takové „sebe-studium“ smysl?
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    DJFRACTAL: Za mě osobně je každá sociální síť a hlavně každá notifikace, smska, mail v přímém rozporu s motivací. Téměř okamžitě mě dostane z flow a jen těžko se mi vrací…

    Za mě je úplný zabiják kolega, co přijde fyzicky za mnou, že mě nevidí na teamsech online a na mail jsem mu 10 minut neodpověděl, aby mi řekl že mi poslal mail. A co že řikam na úplně jiné naprosto nekonkrétní téma, které on teď považuje za důležité (na rozdíl od zbytku společnosti). Když vidí že mám sluchátka, tak mi kvůli tomu klepe na rameno. Když ae zvednu a jdu se strojem na záchod, tak jde za mnou, stojí za dveřma a po 5 minutách začne na dveře klepat.
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    Book! :))
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Tak sem prisel to, ze nyx je zabiják motivace!
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    2BFREE: uvidíme jo, já se zítra pochlubím na co jsem přišel
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    DJFRACTAL: Chi :) Sám ses právě rozhodl kvůli nějakýmu ubožákovi z internetu, žes se ochudil o jiný den, kdy budeš muset makat místo abys měl volno :) Dobře ty. Seš na sebe pyšnej? ;)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    2BFREE: tak a ted just naschvál nic neudelam! :D
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    DJFRACTAL: Tak si na hoďku zavři nyx, vypni zvuk na telefonu, pusť si muzak a hurá do toho ;)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    2BFREE: tyvole, shodou okolností, nebo právě proto, jsem to před chvíli otevřel... možná jen myslet na tu motivaci stačí?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam