• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KURE: Čemu nerozumíš na "přesný recept"?

    Ale ano, bylo to vodítko/inspirace, ať si v případě zájmu ostatní najdou jiný recept, kterých je Internet plný. Jen neručím za to, nakolik bude blízko tomu mému kdysi oblíbenému, jelikož poměry surovin si už prostě nepamatuju (ale bude to nejspíš podobné).

    Chceš po sobě ještě něco dál rozmazávat? :)
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411: nauč se používat ty internetu ;)
    Švédský koláč - Recepty.cz - On-line kuchařka
    https://www.recepty.cz/recept/svedsky-kolac-2431
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    BERRUNA: V téhle míse jsem dělal švédský tvarohový koláč kdysi taky. :)

    Bohužel přesný recept už nenajdu (web je mrtvý), ale šlo o to smíchat polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva.
    Půlku nasypat na dno nádoby.
    Na to směs tvarohu a vajec (a rozinek?).
    Na to druhou půlku sypké směsi.
    A na to plátky másla.
    Pak už jen upéct. :)
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    ILLUZE: tak jsem dnes taky zkusila, jen teda z toho co dům dal :)

    Nízkotučný tvaroh
    3 odměrky vanilkového proteinu
    1 vejce
    pečící prášek
    1 lžíci medu
    Ovoce mražené - obalené v proteinu ;)

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Další z rychlých a zdravých - teplý salát s marinovaným tofu, cizrnou a Balkánským sýrem.

    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    KOCHANSKA_CH: zajímavé s tou čekankou, nevěděla jsem, dík. Takže čekankový sirup je OK jen do studených věci...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KAIAFOX: no to s tím asi nesouvisí :D. Ale hele to je jedno. Pro mne je dělání řízků taky celkem sváteční věc. Jinak většinu svého života děti jedí těstoviny s pestem, rýži s tuňákem a musli s mlíkem, ale je to jejich oblíbený, tak ok :) to sem taky dávám jen to, co občas si jako dám záležet.
    Já k těm čtyřem dětem chodím na prezenční studium na vysoký, takže taky každej den fakt nemají musaku :))
    Knedlíky taky dělám svátečně jednou za půl roku a sama je skoro nejím.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    KAIAFOX: přesněěě
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KAIAFOX: Jsou dny, kdy se mi jídlo za pět minut hodí, když lítám mezi třema dětma a treninkama. Někdy to prostě nevyjde, abych si tu chystala tříchodový menu. Já si v kuchyni dokážu poradit s kdečím, i kvasovej chleba si peču, zpracovávám sezónní výpěstky ze zahrady, ale někdy to není v my moci (objednaná na čas, ale přesto čekám dýl, než můžu, letím na trénink, po kterým hned letím do školky, pak uvařit pro sebe a malýho, a s nima pak do školy pro třetího.. klasický klacky v kýblu).
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    GRANTORINO: Ok, no, hele.. mám to prostě jinak :D. Já zas nejím řízky a knedlíky...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KAIAFOX: no pomazánka ze sardinek je klasika. Do zeleninový polívky taky moc nechápu. Bílkoviny asi jo, ale tak to radši zeleninovou polívku bez sardinek a potom kus lososa nebo burger z krůtího, prostě bych radši pak zvlášť. Neumím si moc představit, že by to mohlo být chuťově dobrý ta kombinace v polívce...
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    FERRYH: Však ty v Oliveira jsou pěkně mastný:D.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    VSICHNIMAME: Já jim sardinky tak 2-3x týdně, i ve formě pomazánky s tvarohem, nebo si je dám na rýži/těstoviny. Dost často střídám s treskou/štikou z mrazáku, občas tuňákem/lososem (a nejradši pstruhem od táty). Ryby můžu jíst denně (střídám to s hovězím a krůtou). Chápu, že to je trochu Babica, ale je to fakt dobrý a zároveň si nemůžu dovolit jíst jídlo bez pořádný porce bílkovin, tak to rvu, kde se dá :).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Říkal někdo polívku? Neznámá zelenin9vá ze zásob v mrazáku. A rizoto.

    FERRYH
    FERRYH --- ---
    VSICHNIMAME: konzervy sardinek jsou ted uz nejakej rok svetovym kulinarskymn hitem!... zacalo to nekdy za Covidu a sardinky(konzervy) maji obrovskou renezanci! :O)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ILLUZE: Nedávám protein, zkusím. A místo čekanky sladím erithrytolem, bo zlí jazykové tvrdí, že čekanka se tepelnou úpravou naštípe na fruktózu, které se diabetici, byť v remisi, vyhýbají. :-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    KAIAFOX: jako upřímně po přečtení přidání té konzervy sardinek jsem se musela podívat do záhlaví, jestli nejsem ve vedlejším auditku u Mistra Babicy. Ale jestli ti to chutná, tak dobře pro tebe.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Moje dnešní pětiminutová polévka. Zbytek dušené zeleniny, zalitý vroucí vodou, pohankové soba nudle, nakonec piksla sardinek v rajčatové omáčce a čerstvý baby špenát :).
    Tyhle rychlý polévky miluju a dělám si je často jako dobrý způsob zdělání zbytků (..masa, těstovin, opečeného tofu, načatý cizrny apod.).
    Určitě se to dá vylepšit ještě semínkama a něčím zeleným navrch :).

    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ILLUZE: Vanicka ma 250g? (Tady to maji Polaci v kilovy pixle.)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOCHANSKA_CH: Taky jsem se bála, ale kupodivu to vyšlo.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    POHODAVOLE: No projela jsem si recepty a pak ho udělala od oka .-)

    Vymažeš (velmi jemně) skleněný pekáček a předehřeješ troubu na 180 stupňů.
    Pak smícháš v pekáčku:
    1 plnotučný tvaroh ve vaničce (použila jsem Madetu)
    3 odměrky vanilkového proteinu
    1 vejce
    1/3 kávové lžičky pečícího prášku
    1 lžíci čekankového sirupu
    Ovoce podle chuti.

    Pečeš 20 min, při podávání jsem dala 1 lžičku kysané smetany.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam