• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BUKAMILAHodinový manžel, hodinová manželka
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    MAKROUSEK: Ona mi dneska padla jedna domluvena. Cena rozhoduje, nepotrebuju nic extra. S pujcovnama je trabl kvuli otvirackam, co jsem koukal, tak bych si musel brat minimalne na hodinu volno z prace abych ji pristi den vratil
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VLADDRACUL: Mel jsi resit driv, Car4Way pujcujou, ale musej ti overit ridicak. Jinak zalezi, kolik penez chces dat, kazda autopujcovna pujcuje i dodavky. Ja pouzil parkrat taxipraha i s ridicem, co taha veci.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    Ahoj, nevim kde se zeptat, tak to zkusim tady. POtreboval bych zitra pujcit dodavku, cca od sesti do max desiti vecer. Cesta po Praze, vsehovsudy par kilometru. nevite o necem?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    potřebovala bych doma pár věcí udělat, něco přivrtat na zeď, podříznout dveře, na nich vyměnit zámek a kování, spravit žehlící prkno (ulomily se pacičky, kterými na něm drží přidělaná zásuvka a vodící drát na kabel žehličky, zásuvka je zcela neporušená)
    ideálně k tomu vyměnit dvě zásuvky v kuchyni za takové ty s jednou natočenou
    a ještě ideálněji přemontovat skříň v předsíni na umístění pračky + vybudování zásuvky pro ni a sušičku (odpad a přívod vody tam jsou, ale skříň dělal blbec, takže po umístění pračky by se tato při ždímání rozpadla)
    Praha 8
    SEASA
    SEASA --- ---
    DEMENAPIVO: už vyřízeno, navrtáno atd. ale díky, že ses ozval. (potřebovala jsem to vyúčtovat do práce, tak to zrovna bez dokladu nešlo...)
    DEMENAPIVO
    DEMENAPIVO --- ---
    SEASA: kdyby sis to rozmyslel/a s tim dokladem, tak dej vedet, udelam ti dobrou cenu a bydlim taky na sporaku..
    SEASA
    SEASA --- ---
    ahoj. sháním někoho, kdo by mi navrtal pár věcí do zdi (TV, zrcadlo, věšák, 2 nástěnky) a složil palandu a dvě skříně z Ikey v bytě na Spořilově. potřebuju na to daňový doklad. můžete někdo? případně víte o někom? díky.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    Ahoj, pottřeboval bych zítra do 10:30, nebo po 17:00 do 18:00 pomoct naložit na Ohradě skříň (110 šířka, 164 výška) z prvního patra a přestěhovat jí na Želivského do 5. patra a sháním na to jednoho člověka na pomoc. Cenu nabídněte :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    Zdravím, vážně to tu funguje? :-)
    Potřebuji: vytapetovat předsíň (jedna zeď cca dva a půl metru) a udělat podlahové lišty (do relativně členitého prostoru).
    Praha 13, nejlépe dnes! :-D No dobře, příští týden stačí (ale dneska možno taky :-)).
    ZERO
    ZERO --- ---
    čau
    poptávám montáž nové kuchyňské skříně s vestavěnou myčkou spolu se zapojením myčky. Skříň ke smontování i myčka jsou nově zakoupené. Termín by byl ideální do poloviny listopadu.
    díky za nabídky do pošty :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEIKIN: Tak takto ano, to mi přijde automatické.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CUKI: nafotím, popíšu a zeptám se. To se přeci dát řešit i po netu ne ? Navíc si myslím, že hodinový manžel je v ideálním případě spíše taková dlouhodobá spolupráce. Když zákazník nemá čas nebo je nešikovný, tak se dá očekávat, že ty služby bude využívat častěji.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEIKIN: A co si představuješ pod tím pojmem kompletní poradenství?
    Já dělám třeba stavební konzultace, ale mám jak hodinovou sazbu od 300/h Tak minimální částku. To je litr plus nějaká doprava. Bez toho bych lítal po všech čertech a nic z toho. Tohle odfiltruje výborně ty, kteří o mou práci opravdu stojí.
    Předpokládám, že hodinový manžel to bude mít podobně.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CUKI: vím jak to myslíš, asi to platí obecně o byznysu, kamarády nebrat.Dneska si lidi kupují hlavně svůj čas. Mně by nevadila hodinová sazba 350 Kč, spíše bych přivítal komplexní poradenství před tím než si zaplatím tu hodinovku.
    BLUMIR
    BLUMIR --- ---
    CUKI: Je to všude stejný. Práce pro kamarády / sousedy / známé jsou nejhorší protože ti je blbý si říct o nějaký peníz (abys nebyl ten nenažranej) a oni zase se bojí říct že takhle to nechtěj (to bys zase řekl že si vymýšlej). Výsledek je vzájemné nedorozumění a ty vztahy jdou do kopru.

    Obecně ta situace je blbá. Už i ukrajinci zjistili, že si mohou říct o 250-300/hodinu protože lidi nejsou. Jenže kvalita jejich práce je občas dost tristní. A ty když jsi šikovný tak by sis měl říct o víc. Z tohoto důvodu nemůžeš dělat pro známé, sousedy nebo kamarády, protože když si řekneš o 400 tak je konec přátelství. To že jim to ukrajinec zmrví je další věc, ale prostě češi jsou na peníze a pokud je máslo někde o pětikačku levnější, tak se o ně porveme a s prací je to stejný. Ale prostě platy rostou, topenáři, instalatéři, zámečníci v Praze berou 350-500/hodinu a už se vůbec nerozpakují.

    Pak jsou obrácený extrémy. Sháněli jsme malíře a ten nám po prohlídce řekl, že vymaluje byt 3+1 (včetně drobných oprav, přebandážování prasklin apod) za 80 000,- a to ještě lokalita Cheb. Vyhodili jsme ho z okna a ještě jsem ho za letu kopali do řiti. :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEIKIN: Tak takto jsem to nechtěl hodnotit. Jen že je to o tom, že tato práce pokud se jí někdo živí je často dost ošemetná a mnohdy i nevděčná. U těch sousedů se kterými se dobře znám není problém si vzít jakýsi TODO list a dělat věci jak uznám za vhodné dle nějaké hodinové sazby. Ale u cizích lidí bych měl problém říct nevím jak dlouho to bude trvat tedy kolik to bude stát a co vše půjde rozumě vyřešit a co ne. Když dělám třeba nějakou stavbu jsem schopen ji relativně přesně cenově odhadnout. A říct bude to stát tolik a tolik a bude to tehdy a tehdy.
    Práce hodinového manžela je ale z mého pohledu o hodně drobných věcech které se cenově moc dopředu odhadnout nedají. Takže buď si řekneš přemrštěnou částku a nebo je to hodně na vzájemné důvěře, kterou k cizímu "poskytovateli služby" nikdo nemůže na počátku mít. proto by mě zajímalo jak to funguje v praxi u člověka co se tím regulérně živí. Já se k tomu vždy dostal přes nějaké reference někoho u koho jsem něco dělal. Ale jak tohle funguje jinde by mě dost zajímalo.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SATOO: ano, společnost je nemocná, pokud jsis nevšiml. Když bys šel na dřeň tak to pochopíš, že spousta požadavků lidí je zabarvena jejich vnitřními problémy.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CUKI: jj díky za zkušenost. Ono to totiž celé je vlastně o tom, že ti lidé potřebují poradit v duchovní oblasti a v mezilidských vztazích. Ty různí zateplovačky, nábytky na míru apod. to jen už jen důsledek nějakých problémů, které dotyční mají. Je to teda můj názor, ale já to vnímám tak, že pokud někdo chce řešit, tak by se to mělo řešit od základů. Vyměň manželku, změň práci, začni praktikovat zdravý životní styl. Protože pokud člověk nic nezmění od základů, furt bude něco lepit a bude to neefiktivní.. Problém je také to, že lidé nechtějí slyšet krutou pravdu, chtějí egoisticky něco zrealizovat bez toho, aniž by řešili základní věci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEIKIN: Ono nejde o to, že nejsou lidi, ale práce je dost různorodá. Chvíli jsem takto pracoval po svém okolí vesměs Rudná a Nučice. Krom Prahy jsem vyjímenčně jezdil dál než cca 20-30km. Vyplňoval jsem tím čas mezi svými projekty, ale ono se to prostě vždy zvrtávalo k něčemu, co jsem nechtěl a každý v okolí po mě za chvíli něco chtěl a když jsem ho odmítl protože jsem neměl čas, dobré přátelské vztahy to nevylepšilo.
    Původně jsem byl "zaměřenej" hlavně na složitější věci jako jsou nějaké menší stavby ze dřeva, nábytek z masivu na míru, technické a stavební poradenství a odstraňování závad, vytváření koncepce rozumného zateplení a zefektivnění stavby, nějaké opravy a úpravy elektro v domě a pod. No ale vždycky se tam objevilo něco, co může dělat skoro kdokoliv a nakonec toho bylo víc a víc.
    No a to popravdě neumím lidem vyúčtovat za svojí cenu hodiny práce, protože je mi to blbý. A když jsem pak začal tyhle zakázky odmítat, tak to nedělalo dobře ani sousedskejm vztahům. Najednou jsem byl ten, kdo na ně neměl čas a to mi bylo dost líto.
    Původně jsem ale do toho šel s tím, že tam udělám, co si myslím, že za tu vynaloženou cenu stojí a sám bych pro sebe udělal to samé a ostatní přenechám jiným( nebo doporučím další postup), kteří si nebudou účtovat 300Kč/h, ale nějak v tom asi neumím chodit. :-(

    Docela by mě zajímalo jak to mají ti, co se tímto živí?

    Je pravda, že pokud mě někdo oslovil vzdáleně takový problém to nebyl. Prostě jsme si dohodli že udělám to a to a tím to hasne. Ale v sousedství je to velký problém. Jednomu sousedovi udělám dřevěnou terasu a druhej ji chce hned taky. Nebo chce pergolu v místě, kam se prostě nehodí a bude to ve výsledku hrozný paskvil. A to se prostě špatně odmítá a vysvětluje, že to není dobrý nápad, když on je přesvědčen o opaku.

    A ze všeho nejhorší je řešit rekonstrukci a zateplení. Když kamarádovi řekneš, že je to nesmysl a je to lepší zbourat.
    Před čtyřmi roky jsem takto ukončil vztah s jedním kamarádem, protože na mě byl naštavej, že jsem ho odmítl, přitom stačilo jen to a to. A po třech letech, co to dodělal se mi ozval, že se mi omlouvá, že jsem měl pravdu a dal za to mnohem víc než za komplet stavbu. A před pár dny (asi rok po té) se mi ozval jestli bych nemohl odstanit "drobné" závady co mu na tom vznikly, že se k tomu ani jedna firma co to dělala nemá. No a co mu mám říct? Že to předchozí snažení bylo celé na H... a že je potřeba to celé zahodit a udělat znovu?

    ...a znovu spolu nějaký ten pátek nepromluvíme?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Co se týče tématu, tak mám pocit, že na tohle nejsou lidi. Jedná se o díru na trhu v oblasti poradenství a zprostředkovatelství.
    FILTHY_SAD_EMO: Např. proč chceš malovat na bílo a vytapetovat zeĎ ? Gruntování patrně bude potřeba nejen po vymalování, chce to řešit koncepčně dlouhodoběji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam