• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KYRBICodecademy - Pojďte na CS50x! :)
    Klub pro všechny, kteří se učí programovat na Codecademy.com . Na Codecademy.com se můžete naučit HTML, CSS, PHP (připravuje se), JavaScript, jQuery, Python, Ruby a jak používat API.

    V tomto klubu naleznete řešení a vysvětlení k lekcím, které nechápete. Dále se tento klub pokusí poskládat český tým překladatelů pro Codecademy.com a tím zpřístupnit programování i pro ty, kteří neovládají angličtinu.

    Další zdroje, kde se učit programovat:
    http://codeavengers.com/ - HTML, CSS a Javascript. ZDARMA
    http://tryruby.org/ - Ruby ZDARMA
    http://railsforzombies.org/ - Ruby on Rails 

    rozbalit záhlaví
    GREENIE
    GREENIE --- ---
    Kyrbi..jestli to máš rozjetý, tak si to zpoplatni. Nespoléhej, že ti někdo něco daruje..
    KYRBI
    KYRBI --- ---
    Harvard právě otevřel e-learning na CS50x (Computer Science), který začíná pěkně od nuly s úplnými základy a bude to probíhat po celý rok, 73% lidí, kteří tento kurz dokončí neměli předchozí zkušenosti s programováním atd. Jedná se o celkem 10 lekcí + závěrečný test. Každá lekce zabere tak 10-20 hodin času ale vyplatí se to, já se díval na první přednášky a je to opravdu kvalitně udělané. Navíc každá přednáška má i české titulky, pokud někdo nerozumí anglicky i když angličtina bude potřeba, protože ne vše je v češtině.

    https://www.edx.org/course/harvardx/harvardx-cs50x-introduction-computer-1022

    Pokud byste měl někdo otázky nebo byste to chtěli zkusit, tak mi napište, budu jen rád. :)
    H0ANG1
    H0ANG1 --- ---
    KYRBI: taky se hlasim do kurzu, budu se to teda ucit ve VN, tak doufam, ze se nejak casove potkame, je tady +5 v zime +6 hodin posun, ale jsem dost flexibilni. QWERTY, QWERTZ, AZERTY, vietnamska, ceska, US je mi to jedno, se zenou dohromady pouzivame k praci vsechny a uz jsem si zvykl, ze v tom mam bordel, hlavne kdyz to bude latinka :)
    KYRBI
    KYRBI --- ---
    Což znamená, že až nebude venku 200 stupňů a já budu doma, tak se pokusím připravit nějaké lekce a dodám tu nějaké info. :)
    KYRBI
    KYRBI --- ---
    Na Codecademy jsou nové lekce CodeYear. Skvělé na procvičení základů http://www.codecademy.com/tracks/code-year :). Každá ta část je na jeden týden, ovšem nemusíte čekat týden.

    P.S. Maturitu jsem udělal na 1, 2, 3 a 4. :)
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    KYRBI: Ja se snazim nemit narodnost.
    KEJML
    KEJML --- ---
    KYRBI: Já programoval na český v době, kdy jsem prasil PHP a obsah pro uživatele halabala vedle sebe, od tý doby už uplynulo ale hodně vody a já dávno přešel na US. Sice chápu, že na psaní přes pravej alt se zvyknout dá, ale US mi přijde přeci jen pohodlnější. Zvykl jsem si celkem automaticky přepínat mezi českou a americkou a nemám s tím problém. Jediné, kdy používám pravidelně českou a pravej alt k tomu je při psaní českejch dokumentů v LaTeXu.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    CRS1138: CZ klavesnice je bohuzel nedomyslena ... ja funguju uz nekolik let na francouzsky AZERTY, ktera ma tu vyhodu, ze se na ni da i plnohodnotne psat jak s diakritikou, tak i programovat... pres pravej alt se dtto dostanu na vsecky znaky co potrebuju, ktery sou navic na prislusnejch klavesach zobrazeny jako 3.volba
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    KYRBI: tak ja ji mel jako secondary i kdyz jsem zil v CR, zkratka zvyk je zelezna kosile. Btw.:

    http://www.codeschool.com/free-weekend/

    jeste na par hodin…
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    KYRBI: Stejná situace je i pro programátory žijící v ČR. Neznám nikoho, kdo by nepoužíval US klávesnici.
    KYRBI
    KYRBI --- ---
    CRS1138: Tak to se dá pochopit, já předpokládám, že většina zde ale žije v ČR.
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    KYRBI: ja osobne, ziji mimo CR a ceskou klavesnici sice mam nainstalovanou, ale pouzivam ji vyhradne pouze kdyz opravdu potrebuji napsat v cestine neco ofiko. S US klavesnici jsem szity cca od roku 1987 a prijde mi prirozenejsi
    KYRBI
    KYRBI --- ---
    ADAMJ: Na programování může být asi ta americká lepší, mají dost ergonomicky umístěně, ovšem česká klávesnice to má taky ergonomicky vyřešené. Já osobně jsem si dost zvykl na používání pravého altu a určité klávesy.

    Dost by mě dost rozčilovala absence českých znaků u americké klávesnice, i když ty člověk při programování příliš nepotřebuje. Myslím, že je na každém z nás, aby se rozhodl, co mu vyhovuje lépe. Nemohu tady říkat, co je lepší.

    Můj osobní názor je, že my Češi bychom měli používat tu českou klávesnici, kvůli háčkům a čárkám. Už bychom měli všichni používat diakritiku na internetu, nejsme už v době, kdy to tvořilo divné znaky místo českého písmena. Text, který je napsaný s čárkami a háčky se mnohem lépe čte.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    KYRBI: Neni lepsi pro programovani americka? Predstava cesky QWERTZ s tema vsema slovanskejma pismenkama misto 7-bit ASCII me desi :-)
    SPHEX
    SPHEX --- ---
    KYRBI: taky se hlásím. dej vědět až to bude aktuální.
    KYRBI
    KYRBI --- ---
    MOHY:
    GINTA: Tyhle lekce určitě proběhnou, plán byl ovšem provést je na platformě c9.io, které bohužel nepodporuje české klávesové zkratky na { a }, čili Pravý alt + B a Pravý alt + N, což je bohužel důležité v těchto lekcích, proto teď hledám alternativu. Na svém serveru zkouším http://codiad.com/ který by to mohl zvládnout. Bohužel, lekce budou až příští měsíc. Ještě pořád maturuji, dost se to už vleče. :D
    MOHY
    MOHY --- ---
    KYRBI:
    Já bych do toho určitě šel, přijde mi to jako hodně dobrý nápad :)
    GINTA
    GINTA --- ---
    KYRBI: Mě se to líbí.
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    KYRBI: jasny, ja se zatim budu venovat samostudiu :) a tvorbe pro klienty

    Jinak me jde predevsim o to, mit moznost overit si, to ze chapu principy tim ze budu mit s kym si promluvit o tom, co se ucim. Tady, kde ziju, na me 99% lidi kouka jak na ufo, kdyz zacnu mluvit o programovani :)
    KYRBI
    KYRBI --- ---
    CRS1138: To bych mohl udělat ale nemyslím si, že bych zvládl udělat tak kvalitní lekce, jako v případě těchto základů. Pokusím se něco vymyslet ale nebude to dříve než za měsíc, protože mi zbývá ještě pár zkoušek/testů u maturity.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam