• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKAndroid development
    Diskuse o vývoji aplikací pro platformu Android.
    -----------------
    Tipy, Triky, Postřehy, Začátečnický help, Nápady na nové aplikace.

    Oficiální developerská stránka: http://developer.android.com
    Něco málo v češtině na WiKi android fora: http://wiki.androidforum.cz/index.php/Programov%C3%A1n%C3%AD
    Článek na Zrojáku: http://zdrojak.root.cz/clanky/vyvoj-pro-android-ii/

    Docela zajímavé tutoriály přímo od vývojářů ze Sony Ericsson:

    na tvorbu vlastního View adapteru
    http://blogs.sonyericsson.com/developerworld/2010/05/20/android-tutorial-making-your-own-3d-list-part-1/

    zajímavý nápad na zoomování jedním prstem - aneb vytváření gest
    http://blogs.sonyericsson.com/developerworld/2010/05/18/android-one-finger-zoom-tutorial-part-1/
    rozbalit záhlaví
    DATEL
    DATEL --- ---
    DATEL: jen doplním, že oproti tomu dotazu, co jsem odkazoval, já to musím posílat přes FormData s parametrem "file", aby to bylo jako mulpart form data stejně jako když to jde z webového formuláře.
    DATEL
    DATEL --- ---
    Ahoj, tonoucí se stébla chytá, zkusím to tady. Běžně dělám vývoj pro Android nativně, ale bohužel mi teď přistál projekt, který musím dělat v React Nativu s co možná největším využitím existujícího kódu v React JS (tj. klasickém webovém).

    Narazil jsem na jeden dost velký problém, a sice na kombinaci Axios knihovny pro HTTP požadavky a uplodem souborů. Jde o File, potažmo Blob, ze kterého dědí. Když chci poslat soubor na server přes multipart form, tak Axios to pořád odmítá, že neobsahuje žádný part. Několik dní jsem prolézal internet, ale vše, co se jen trochu blížilo k nějakému výsledku, selhalo.

    Problém je stejný jako zde: https://stackoverflow.com/questions/68286332/axios-in-react-native-cannot-post-a-blob-or-file

    Jenže tam mu pomohl ten workaround s nastavením prototypů pro Blob a File, což u mě vůbec nefunguje. Je to řešení staršího data, je možné, že se už kupa věcí změnila.

    Jediné, co s Axiosem funguje, je že místo File tam pošlu vlastní strukturu

    {
    uri: result.fileCopyUri,
    type: fType,
    name: fName,
    }

    Důležité je to uri, tohle File ani Blob vůbec neobsahují a hlavně ten File / Blob má v té struktuře ještě jednu úroveň, objekt _data (viz ten odkaz, tam je to uvedené).

    Něřešíl jste někdo náhodou tuhle blbou kombinaci, tj. React Native + Axios + upload File / Blob jako multipart s úspěšným výsledkem?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    JOHNY_G: Máš asi pravdu, já jsem se vývoji aplikací nikdy nevěnoval, tak netuším jak je to platově při nich. Mám tak nějak povědomí jen z toho vývojářského prostředí heR, když jsem hledal lidi do svého týmu.

    Ukolovníků jsou sice tři prdele, ale funkčnost a layout jejich widgetů je sporadická A odvíjí se i telefon od telefonu. A těžko říct kdy je to fail vývojáře a kdy fail nebo zmrdství systému či výrobce telefonu. Já dlouho používám ten Bussines Calendar tu free verzi, není ideál, ale dalo se než přišla nějaká její aktualizace a přestal se ten widget aktualizovat. Reakce vývojáře bylo fuckup, je to tvůj problém ne naší aplikace.
    Jasně takže když něco funguje a po aktualizaci přestane, je to problém uživatele.
    Na starších mobilech s Androidem jsem také neměl víceméně problém. To zhoršení je cca otázkou tak posledních 10 let.

    Mě by stačil vlastně jen vidget na který v případě potřeby kliknu otevře třeba google kalendář zadám událost. Jen prostě nechápu že to na Androidu je takový problém něco najít. Když si vezmu že před 20 lety tohle bylo na WM, zdarma, přímo součástí systému, funční a přesně vyhovující mým potřebám. To je to co mi rozum nikdy nebude brát. Už jsem i uvažoval, že si zase začnu kupovat papírový diářík.
    Takže se omlouvám za nepřesnost a zmatení. Jsem ještě stále od včerejška v rage modu.

    To na levé části obrázku je víceméně přesně to co hledám. Nepotřebuji tam vlastně ani ikonku A u dané události datum, čas a až pak název nebo krátký popis události a pokud jich v ten den bude více tak hezky pohromadě pod jedním dnem a když proběhne čas tak postupně mizí ze seznamu a posouvají se další budoucí události. A aby to umožnilo zvětšit font abych na přečtení nepotřeboval lupu. A aby ten widget se dal nastavit na 4x3 nebo 4x2. Ale 9 dolarů měsíčně to je za mě fckup.
    https://assets.hongkiat.com/uploads/beautiful-android-calendar-apps/upto.jpg

    Microsoft Launcher jsem kdysi také zkoušel. Poslední pokus byl že s ním měla nástavba systému v telefonu konflikt. Nemluvě o praktikách kolekce dat, nevyžádaného spamu. To mi teď předvádí také třeba Smart bankink. Fakt ať jdou všichni s těmahle praktikama tam kde slunce nesvíti.

    No a máš pravdu po asi dalších 8 hodinách hledání, zkoušení a soustředění aby mi nebouchly saze jsem řekněme našel widged, co jsem kdysi používal, ale na předešlém telefonu nešel používat a ani nainstalovat, proto jsem přešel na Bussiness Calendar. Takže teď Bussines Calendar Widget šel do háje. A uvidíme zda na tomhle telefonu bude ty události aktualizovat. Není to sice ideál, ale přijatelnější než ten widged od BC. Takže díky všem za trpělivost. Kalendář je asi vyřešen. Ten staronový widget je ochoten jak se zdá spolupracovat i s tím BC i s Google. Ale i tak je to crazy muset mít x aplikací aby si se dostal na něco co ti alespoň nějak přijatelně vyhovuje. Místo jedné.

    S přehravačem se ještě uvidí. Tímto děkuji za podněty:
    BAT:
    TOOMIX:
    Uvidíme a znovu zkusím dát šanci VLC. A pak případně vyzkouším ten Poweramp.

    Konec.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    BAT: Máš pravdu přemýšlím samozřejmě o tom, že zkusím ten jejich 15 denní trial. Ted budu zkoušelt to VLC jestli mě to začně štvát a nebo to moje negativní naladění nakonec přejde a zůstanu u něj.

    Existují telefony s klávesnicí, jen strašně předražené ve smyslu kvality zpracování, životnosti a promyšlenosti designu. Možná že to klasika zamýšleli jak by to vyhovovalo jim už moc klasika nemysleli na zájemce. Ale jinak klasika výrobci, ti řeknou že lidi o to nemají zájem, no byznys. Nebo reálně ne dostatečný byznys.
    Kdysi jsem se ptal třeba u Motoroly, než ji sežralo Lenovo. To je to samé nebo v bledě modrém se děje s aplikacemi a hrami.

    BAT: Jo chápu, ta zábava nebo důležitý cíl je prostě základ. Krom toho že musíš být z něčeho živ. Ale jit do něčeho jen kvůli penězům, se obvykle projeví i na kvalitě toho produktu a i toho týmu.

    Já bych i ten google nejspíš používal, ale nevím jak dostat nebo aktivovat ty správné rozměry widgetu. Můj telefon a jeho nástavba Androidu to neumožnuje. A mobil dle mých požadavků s čistým Androidem jsem nesehnal.
    A fakt jsem googleplay prohledával hodně a vyzkoušel desítky aplikací. Některé mi i nejdříve řekněme vyhovovali, ale pak přišla aktualizace a staly se nepoužitelné. Stačí se i pak podívat na 1 hvězdičkové hodnocení a u nich stovky souhlasů od dalších uživatelů, a pak ty robotické reakce vývojáře, co jsou z 99% na pěst a akorát ještě víc vytočí.
    JOHNY_G
    JOHNY_G --- ---
    Já třeba přehrávám hudbu přes výpalné (YouTube Music), ale když potřebuju MP3, tak používám VLC. Umí jak moderní tagované řazení (záložka Audio a Playlists), tak práci ve složkách (záložka Browse), a normálně přehrává na pozadí. I když designově to není nic, o čem bys psal domů.

    Kalendářů a úkolovníků jsou tři prdele. Některé cloudové, některé oldschoolové. A ze tvého zadání nevidím nic, co by neuměl Google Calendar a pár widgetů na ploše :-). Nebo existují alternativní launchery. Třeba Microsoft Launcher drží tuhle filozofii v zásadě do dnes. Má na swipe doleva z domovské obrazovky tzv. Glance, což je právě obrazovka s agendou, úkolníčkem, ovládáním medií a zkratkami na často používané funkce.

    Jestli to chceš na zakázku, tak ti to možná za pár desetitisíců uplácá nějaký student, ale od zkušeného vývojáře počítej se šesti ciframi. 1000+ na hodinu je celkem běžná seniorní sazba. Nejodvážnější nabídka, kterou jsem v posledních letech viděl, byla na 600, a to je tak na to jim popřát hodně štěstí :-). S game developmentem to nemůžeš srovnávat, to je prakticky nejhůř placené programátorské odvětví u nás.

    Nevěřím, že bys nenašel něco hotového zdarma nebo za pár dolarů jednorázově :-). A i kdybys platil měsíčně, tak se nedožiješ toho, abys zaplatil stejně jako za zakázkovou výrobu :-D.
    BAT
    BAT --- ---
    ROLAND: Ja bych prehravac hudby sam nedelal, protoze si myslim, ze se da najit uz hotovej co ti sedne.
    Naopak spis ten ukolovnik bych si kdyztak asi udelal sam - ten mi prijde naopak jako mnohem jednodussi vec.
    Ale jen pokud bych ten vyvoj mel soucasne jako zabavu, jinak bych se asi pokudil pouzit treba kalendar od Google (ne ze bych mel Google nejak rad, nebo jejich produkty, ale predpokladam, ze tam uz rovnou bude nejaka synchronizace, atp.).
    BAT
    BAT --- ---
    ROLAND: Jojo, stara dobra Xperie - denne pouzivana temer 13 let a stale bezchybne funkcni vc. te famozni vysouvaci klavesnice. Jen baterii jsem samozrejme musel casem poridit novou.
    Kez by vyrobci mobilu dostali opet rozum a zacali delat neco podobne praktickeho, jen s novym vnitrkem (a s nejakym otevrenym systemem prostym jakychkoliv vnucenych aplikaci).
    Ale neverim, ze se neco takoveho jeste nekdy stane.

    ROLAND: Jinak ten prehravac ma i decentni podporu pro "slozkovy" sytem alb atp., proto jsem u nej nakonec zustal.
    Ale jestli by to vyhohovalo tobe, to uz musis zkusit sam (trial verze je zadara, a kdyby se to osvedcilo, tak za tech par babek to imo stat muze)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DRIZDIK: Já po nějakých zkušenostech stále tak nějak věřím že by se to dalo udělat tak nějak tak aby se aktualizovat nemuselo a když už muselo tak aby to nebyl nějaký oser? I když u tohodle typu apek nemám zkušenosti. A ani jsem se nikdy s žádným programátorem na tohle konkrétně nebavil. Jen jsem třeba u vývoje hrej hodněkrát od nich slyšel, že něco takhle nejde, že to takhle nemůžu. A hádej co, vždy to šlo. ;) Jen chápu že někdy je to na začátku pro toho programátora fakt náročné a oser, ale když mu to pak v pozdější fázi vývoje pomůže a ušetří čas tak je rád.

    A myslíš že nezjebnutí se oproti zjebnutí se je nevyplaticí se? ;)
    Mě už z toho jak to je s těma mobilama a aplikacemi na ně začíná hrabat. A přemýšlím že ten mobil jednoho dne zahodím. Jenže internet banking, dvoufázová ověření a další věci, které bez toho dělat nejdou.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    CALIBOS: Ano to je přesně to proč se tu ptám jak je to s tím vývojem u aplikací
    A vím nebo umím si živě představit co asi tak vývoj obnáší. Akorát jsem orientovaný na hry.

    U programů úplně netuším i když mi přijde že ten přehravač a ukolovník složitejší než hra nebude. Časově na 100% ne. (Myšleno malou indie hru) A u přehravače bych odhadoval práci tak na cca 60 hodin? U ukolovníku nedokážu ani odhadnout. Přemýšlel jsem zda by třeba ten přehravač hudby nešel udělat v Unity? A pak nějak tu aplikaci nechat dodělat-upravit bokem aby uměla přehrávat hudbu na pozadí. (Netuším nemám zkušenost) Pokud by to tak šlo řešit, tak tam bych asi možná dokázal ukecat někoho kdo by mi alespoň ten jednoduchý přehravač udělal. Nějakou tu grafiku bych asi zvládl udělat. Nebo bych poprosil grafika. Někteří se mi nabízeli že by mi do té hry s některými věcmi pomohli i zadarmo. (min by za to měli hru + originální soundtrack pro sebe a přátele, plus příslušné uvedení v creditech hry.) A pokud by hra vydělala, tak bych jim stejně zaplatil nějakou slušnou částku jako díky že mi byly ochotni pomoci i zadarmo.

    Jestli je to s tím ukolovníkem - task to do tak komplikované tak to jsem asi nahraný. 1000 za hodinu? Tak 500 max. Před 4 lety jsem hledal programátora. Ale do nedokončeného projektu je to prostě problém. 1000 a výše to už je trochu jiná liga.
    Když bych měl finance tak bych tu mou hru měl hotovou za 6-8 měsíců, se zkušeným týmem. A hlavně měl páku je tlačit na termíny dokončení.

    Ten přehravač a ukolovník, je jen ze zoufalosti, že prostě dlouhodobě, jsem nenašel nic co by mě aspoň přijatelně vyhovovalo, nebylo nějakým způsobem problematický oser. A to ani u placených, kde je to čím dál častěji řešeno měsíčními poplatky což odmítám.
    Stejně tak jako neustálými nesmyslnými aktualizacemi, „optimalizacemi“, kdy co nová verze obvykle horší funkčnost. A dle mých zkušeností těch 8 dolarů dost pravděpodobně nebude konečná částka.
    viz: Poweramp v3(build 800+)/Poweramp Equalizer: The website license is per one device. Limited number of re-activations available – for device upgrades, etc. No Google Account / Services are required.
    A vyzkoušet to? Refund je peklo. Naposled mi 30 dolarů vracel Paypal (a to můžu hovořit o štěstí), protože autor produktu se nejdříve vymlouval a pak přestal komunikovat. (Ze bussines done a no refund.) Googleplay hrál já nic já muzikant.
    Takže platit už také dost po zkušenostech odmítám. Asi tak jako když jsem si kdysi zaplatil Avast abych neměl reklamy, tak jsem je tam měl pořád, akorát s tím že jsem za ně ještě zaplatil. No neber to nechci slevu zadarmo. :D
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ROLAND: Dříve nebo později se to posere i vlastní appka a budeš ji muset aktualizovat když na to máš zrovna nejméně času a proto 8USD je super cena :-D
    Vývoj vlastních appek pro sebe se nikdy nemůže jednotlivci vyplatit.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    BAT: Jako ten přehravač, vypadá pěkně, sice na mě zbytečně komplikovaný a moc nastavení. Ale 8 dolíků je moc.
    Ale tohle je funny:
    File Access Legacy Mode option is not supported anymore on Android 13+. The support is removed by Google.
    Takže pak otázka jak dlouho bude funkční a zda nebudou chtít po nějaké době další dolíky.
    Hm. :D
    Poweramp v3(build 800+)/Poweramp Equalizer: The website license is per one device. Limited number of re-activations available – for device upgrades, etc. No Google Account / Services are required.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    BAT: No já mám ještě Xperii pro tu m16, jenže HW a nesmyslně malá pamět a nemůžu na tom mít ani internet banking. Jinak telefon je stále funkční i po více jak 10 letech. :D Mám ještě Motorolu E386 nebo jak to je a před pár lety také fungovala. Měnil jsem u ní jen LCD, protože staré odešlo. A má opotřebované kontakty, takže problém s nabíjením.

    Předtím pro xperii jsem měl X2 ta měla luxus klávesnici a právě i Windows Mobile, ale měla problém s časovými kristaly takže nedokázala udržet čas. :D To jsem jako nepochopil. Prostě ráno se probudíš a mobil ukazuje o dvě hodiny méně. Nějaká synchronizace podle sítě tak z donucení na heslo. :D

    Když by to nebyla tak předražená plečka a byla lépe po fyzické stránce zpracovaná, tak bych snad do něj i šel. Ale také jsem četl že někteří zákazníci už si jej i koupily, a už třetí rok čekají na dodání. :D
    Astro Slide 5G - Planet Computers
    https://store.planetcom.co.uk/products/astro-slide
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MEMNON666: Také bych řekl že to bude asi verzí OS/Launcheru. Ale to neovlivním. Rotnout to si už netroufám a nevím ani jestli by se mi to povedlo a jestli pak vůbec bych byl schopen to dát zpět. Proto jsem chtěl i mobil s čistým Androidem, ale to už je dnes snad nemožné. A taky už nehodlám za mobil dát víc jak 5 tisíc. Leda že by opravdu za něco stál a měl šikovnou HW klávesnici a uzamikatelná tlačítka na zvednutí, položení telefonu a jedno případně programovatelné tlačítko třeba pro aktivaci fotoaparátu a dal se měnit akučlánek. Pak bych asi bych ochoten obětovat i 10tis, pokud ten telefon budu moci používat alespon 5 let.
    BAT
    BAT --- ---
    ROLAND: Uz dlouho pouzivam PowerAmp - ale nejakou prastarou verzi (protoze pouzivam prastary telefon, kvuli fyzicke klavesnici).
    Takze vlastne o aktualni verzi PowerAmpu nic nevim.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    ROLAND: to nevim zda neni nejak zavisle na verzi OS/Launcheru ale ja ho mamnormalne roztazenej na celou jednu plochu, nastaveni afaik mezi svetlym a tmyvym motivem pouze
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    TOOMIX: Tak uvidíme jak se po čase změnil, jen ta hodnocení na google nejsou zrovna přívětivá. Moc vysoký 1 star poměr. Ale díky.
    Jdu zkusit.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    BAT: Také jsem používal, znám. :) Pak jsem měnil telefon nebo přestal být po nějaké aktualizace pro mě použitelný? Už si bohužel nepamatuji.
    Mám ted Realme v tom byl přehravač co byl i použitelný, ale zase donutili mě k aktualizaci a teď ten přehravač je ugly. (bohužel je to nějaký systémový, takže nejde dát ani revert.) A začíná otravovat o povolení aby mi mohlo zasílat nějaké oznámení. Ne děkuji nechci spam obtěžování. Nechci při každém spuštění řešit že chce po mě nějaké povolení nebo aby fungoval že musím stáhnout aktualizaci. U bankovní apky, ok. Ale u přehravače? Na co?

    Ono vůbec byl a je problém najít přehravač co přehrává či vidí složky. A že jsem od mnoha uživatelů, viděl tohle jako docela častou vítku.
    Ani equalizer nepotřebuji.

    Prostě nechci být otrok spamu, čím dál častěji nějaké za mě formy měsíčního výpalného, dožadování se nějaké pozornosti, neustálých aktualizací oničem nebo zhoršujících funkčnost, dělat nějaké opakující se rutiny, jako třeba aby mě v noci neprobudila nějaká notifikace, kdy nevím jestli je to sms a nebo jen spam notifikace aplikace.

    A co teď používáš za přehravač?
    Já jsem zvažoval jestli se nepokusím oživit nějakou tu svou starou MP3 na tužkovou baterku, jen je problém že má jen 521MB a nedá se rozšířit. :D
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ROLAND: umí, poštím v něm audioknihy
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MEMNON666: Myslíš widget pro ten google kalendář?
    Má jen 2x3 a nejde rozšířit a je tak pro mě prakticky nečitelný. A nenašel jsem a nejde měnit barva pozadí. (
    Ten z WM byl fakt efektní, přehledný šetřící s místem. Teď už dlouho používám ten Bussines Calendar, ale dobře design a layout bych prominul, ale to že se neaktualizuje nebo aktualizuje se jak se mu chce to fakt nedám. Díky němu jsem tak prošvihl několik schůzek, protože samozřejmě se nezapnul ani alarm co byl nastavený. Často musím klikat na refresh.
    BAT
    BAT --- ---
    ROLAND: Ja kdysi straaasne davno pouzival prehravac co se jmenoval Music Folder Player.
    Koukam, ze na Google Play Store neco takoveho stale je a podle obrazku to vypada, ze to je ono, ale ruku do ohne za to nedam.
    Music Folder Player - Apps on Google Play
    https://play.google.com/store/apps/details?id=de.zorillasoft.musicfolderplayer&hl=en&gl=US

    Myslim, ze by to mohlo splnovat vetsinu tvych pozadavku.
    ...pouzival jsem teda tehdy nejakou "full"verzi, ktera nebyla zadara, nevim jak to je ted.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam