• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARYSLAVDSLR a Micro 4/3 video tvorba, vybavení a produkce (točení videa na foťáky s výměnnými objektivy)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    XMEDA: Na oboe na fotoaparátu ty mechanický kolečka mám a miluju to.
    Ano to na změnu expozičního času nepoužívám (nastaveno T a řídím digitálně), ale ISO na mechanickým používám neustále.

    Teoreticky by mi bylo jedno zda by tyto dvě volby byli jen digitálně, ale primárně se mi líbí jak to vypadá a fotoaparát bez toho bych nechtěl.

    Něco jiného je potom clonový kroužek na objektivu, od té doby co ho mám to považuju u reportážního focení za jednu z nejlepších věcí.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    REPLIKANT: jiste, na to abych koukl a videl mam horni displej. Naposledy to davalo smysl na mym filmovym revue kde je A, B, 1-1/500s. A i tak je toho plny kolo.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    XMEDA: jenom dokladas ze nevis o cem mluvis, skoda diskuze, ale nechapes, ze spoustu lidem vyhovuje to, ze kouknou na fotak a vidi co maj nastaveny, ty extremni hodnoty ani nepouzijou jak je zivot dlouhej, tak si kup X-H3 az vyjde a bude mit 40Mpx, Fuji vi co se prodava, nedelaj fotak pro geeky jako ty, co maj pentax, kterej umi vsechno krom zaostrit a vyfotit spravnou fotku, ze jo (to je nadsazka ;)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    REPLIKANT: V dobe rozsahu casu od 30s do 1/8000s je absolutni picovina to nasekat na nejaky kolo. Obdobne ISO 100-51200 apod. Na hi-end fotaku to nema co delat a taky to tam nastesti necpe ani Fuji.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    XMEDA: Ty ses babron, to ze nechapes otocny volice a takhle hloupe o tom mluvis, ze sebe, jako vysokoskolskyho asaka delas dost mamlase…
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Mit fuji objektivy a system, tak je X-H2 no-brainer. XT-5 vypada jak hipsterska hracka proti tomu a na fotaku se soudobym rozsahem casu, citlivosti i kompenzaci je blbost to cpat na otocny mechanicky rollery a displej nahore misto nich je MNOHEM lepsi tool. Jo je to drazsi masina, ale ted je to nejlepsi APS-C fotak na svete.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    XMEDA: to je zase o kategorii výš a je to větší a teď je xt5 ve slevě. To už bych asi možná zkusil Sony 😀
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MIKEKT: X-H2 ;)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    XMEDA: jo gopro by bylo asi fajn, ale je to další zařízení. Nakonec zůstanu zatím u Fuji a koupím xt5. Časem až odejde aktuální mobil, tak pořídím nový mobil. Díky za tipy
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MIKEKT: Telefon moralne zastara daleko driv nez fotak. Mezi androidem a jabkem je dost zasadni uzivatelsky rozdil a podle fotaku bych fakt mezi nimi nevybiral, protoze to UI daleko prevazuje a rozhoduje o tom, jestli s tim budes kamos, nebo to budes mit chut rozslapat, protoze to neumi elementarni veci na druhym systemu bezne dostupny.
    A jeste koukni na akcni kamery, ktery jsou taky maly, stabilizovany slusne, nestoji kopec jako ctrnacty jabko a jeste je muzes vzit nekam do bazenu nebo pridelat na helmu apod.
    A soucasti rozhodovani fotak x telefon taky bude, jestli mas pozadavek jen na zakladni ohnisko, nebo chces treba natacet ptaka na strome nebo nahatou teenku v okne pres ulici :))
    A kdyz fotak, tak jestli s vymennym objektivem nebo kompakt.

    Tady je to primarne M4/3 a tam bych sahl po 2nd hand EPL-7 a 14-42/3.5-5.6 + 17/1.8 nebo 25/1.8 nebo 45/1.8 na to a mas krasnej FHD vystup za par penez.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ahoj, nevím kde se zeptat, tak to zkusím tady. Spíš fotím než točim video, ale občas si něco natočim jako památku z vyjdu a dovolených. Teď jsem to dělal na aktuální foťák Fuji xt3 a občas starý Samsung s9. Přemýšlím jestli koupit xt5 se stabilizaci a nebo spise jít cestou nového mobilu, který má asi i lepší stabilizaci než foťák a pro moje účely by mi asi stavil. Video většinou jen sestřiham bez větších zásahů. Vzali byste raději iPhone 16 nebo Samsung s23? Co jsem tak koukal na stabilizaci u Fuji tak je to spíše na statické záběry z ruky. Třeba chůzi už to moc nedává. Díky
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Kdyby někoho zajímala (i jen na podívání) BlackMagic technika tak 18.10. budeme mít zdarma celý den workshopy přímo s jejich školitelem:
    Blackmagic Design „Touch & Try" - testování profesionálních kamer (ENG) | 📸 Megapixel
    https://www.megapixel.cz/blackmagic-design-touch-try-testovani-profesionalnich-kamer-eng?selectedEventId=5688
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    OSIP: mam na prodej Lilliput A7.plne funkcni, s napajecim kabele, stinitkem do exterieru. jen je bez baterek
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    My TINY Custom Cinema Camera!
    https://youtu.be/bSpGfRyFZsg
    MAJA
    MAJA --- ---
    XMEDA: chápu ... kameru(y) mám na stativech a rekordér Tascam DR05 samostatně, ale chtěl bych zvuk alespoň ještě z jednoho zdroje (už mě ten Tascam jednou vyšplejchnul ... jednou za čas přestane po chvíli tiše nahrávat a pomůže až reset a znovu všechno nastavit).
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MAJA: A pripoji se kam? Do audiojacku?
    Ale obecne na takovy veci se umisti slusnej diktafon nebo diktafon s externim mikrofonem uplne mimo fotak. Nebo wireless mikrofon. Idealne na boom/stativ nekam do prostoru s nejlepsim zvukem (odrazy, interference apod). A pak se to spoji v postprocesu na synchro sestrihanyho videa. Cokoliv na fotaku ti bere randal z te masiny. At uz preostrovani nebo u stabilizovanych pohyby snimace. Samozrejme veskery doteky ruky, mackani tlacitek, otaceni rolleru, treni stativu apod. A uz vubec ne, pokud to hodlas tocit z ruky a pohybovat se s tim. To se hodi na amatersky vlogovani s mluvenym slovem nebo nejaky studentsky rozhovory.. ale ne na koncert a seriozni veci.
    MAJA
    MAJA --- ---
    doporučíte někdo externí mikrofon pro Sony ZV1/Nikon D850 pro záznam koncertů - aby se nezahltil, když se do toho hudebníci opřou a měl solidní kvalitu zvuku ???
    OSIP
    OSIP --- ---
    ahoj, nemate nekdo nejakej starej nahledovej monitor, klidne s poskozenym displejem, hlavne aby mel HDMI In a Out a aby umel stranove prevratit obraz. děkuji.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    XMEDA: prave se rozhoduju, zda poridit S5ii nebo to X. je tady nekdo, kdo uz na jeden z tech stroju toci?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Panasonic S5 IIX Review: This Is The One
    https://www.youtube.com/watch?v=THWNClb8J_U
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam