• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARYSLAVDSLR a Micro 4/3 video tvorba, vybavení a produkce (točení videa na foťáky s výměnnými objektivy)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MIKEKT: X-H2 ;)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    XMEDA: jo gopro by bylo asi fajn, ale je to další zařízení. Nakonec zůstanu zatím u Fuji a koupím xt5. Časem až odejde aktuální mobil, tak pořídím nový mobil. Díky za tipy
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MIKEKT: Telefon moralne zastara daleko driv nez fotak. Mezi androidem a jabkem je dost zasadni uzivatelsky rozdil a podle fotaku bych fakt mezi nimi nevybiral, protoze to UI daleko prevazuje a rozhoduje o tom, jestli s tim budes kamos, nebo to budes mit chut rozslapat, protoze to neumi elementarni veci na druhym systemu bezne dostupny.
    A jeste koukni na akcni kamery, ktery jsou taky maly, stabilizovany slusne, nestoji kopec jako ctrnacty jabko a jeste je muzes vzit nekam do bazenu nebo pridelat na helmu apod.
    A soucasti rozhodovani fotak x telefon taky bude, jestli mas pozadavek jen na zakladni ohnisko, nebo chces treba natacet ptaka na strome nebo nahatou teenku v okne pres ulici :))
    A kdyz fotak, tak jestli s vymennym objektivem nebo kompakt.

    Tady je to primarne M4/3 a tam bych sahl po 2nd hand EPL-7 a 14-42/3.5-5.6 + 17/1.8 nebo 25/1.8 nebo 45/1.8 na to a mas krasnej FHD vystup za par penez.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ahoj, nevím kde se zeptat, tak to zkusím tady. Spíš fotím než točim video, ale občas si něco natočim jako památku z vyjdu a dovolených. Teď jsem to dělal na aktuální foťák Fuji xt3 a občas starý Samsung s9. Přemýšlím jestli koupit xt5 se stabilizaci a nebo spise jít cestou nového mobilu, který má asi i lepší stabilizaci než foťák a pro moje účely by mi asi stavil. Video většinou jen sestřiham bez větších zásahů. Vzali byste raději iPhone 16 nebo Samsung s23? Co jsem tak koukal na stabilizaci u Fuji tak je to spíše na statické záběry z ruky. Třeba chůzi už to moc nedává. Díky
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Kdyby někoho zajímala (i jen na podívání) BlackMagic technika tak 18.10. budeme mít zdarma celý den workshopy přímo s jejich školitelem:
    Blackmagic Design „Touch & Try" - testování profesionálních kamer (ENG) | 📸 Megapixel
    https://www.megapixel.cz/blackmagic-design-touch-try-testovani-profesionalnich-kamer-eng?selectedEventId=5688
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    OSIP: mam na prodej Lilliput A7.plne funkcni, s napajecim kabele, stinitkem do exterieru. jen je bez baterek
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    My TINY Custom Cinema Camera!
    https://youtu.be/bSpGfRyFZsg
    MAJA
    MAJA --- ---
    XMEDA: chápu ... kameru(y) mám na stativech a rekordér Tascam DR05 samostatně, ale chtěl bych zvuk alespoň ještě z jednoho zdroje (už mě ten Tascam jednou vyšplejchnul ... jednou za čas přestane po chvíli tiše nahrávat a pomůže až reset a znovu všechno nastavit).
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MAJA: A pripoji se kam? Do audiojacku?
    Ale obecne na takovy veci se umisti slusnej diktafon nebo diktafon s externim mikrofonem uplne mimo fotak. Nebo wireless mikrofon. Idealne na boom/stativ nekam do prostoru s nejlepsim zvukem (odrazy, interference apod). A pak se to spoji v postprocesu na synchro sestrihanyho videa. Cokoliv na fotaku ti bere randal z te masiny. At uz preostrovani nebo u stabilizovanych pohyby snimace. Samozrejme veskery doteky ruky, mackani tlacitek, otaceni rolleru, treni stativu apod. A uz vubec ne, pokud to hodlas tocit z ruky a pohybovat se s tim. To se hodi na amatersky vlogovani s mluvenym slovem nebo nejaky studentsky rozhovory.. ale ne na koncert a seriozni veci.
    MAJA
    MAJA --- ---
    doporučíte někdo externí mikrofon pro Sony ZV1/Nikon D850 pro záznam koncertů - aby se nezahltil, když se do toho hudebníci opřou a měl solidní kvalitu zvuku ???
    OSIP
    OSIP --- ---
    ahoj, nemate nekdo nejakej starej nahledovej monitor, klidne s poskozenym displejem, hlavne aby mel HDMI In a Out a aby umel stranove prevratit obraz. děkuji.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    XMEDA: prave se rozhoduju, zda poridit S5ii nebo to X. je tady nekdo, kdo uz na jeden z tech stroju toci?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Panasonic S5 IIX Review: This Is The One
    https://www.youtube.com/watch?v=THWNClb8J_U
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    Zdravím. Hledám způsob, jak ovládat na Androidech gain mikrofonu. Sorry, že nejde o DSLR, tuším ale, že někdo by tu mohl mít nápad/zkušenost a třeba někdo bude v budoucnu řesit to samé.

    Situace: K hudebním akcím kromě promovideí a fotek ( https://youtu.be/rrT8JVDQAwo ) občas dělám krátké rychlé "rough" sestřihy druhý den po akci, kde fidlám nebo ji dělám ( https://youtu.be/y4ZrOscaDhI ). Osvědčil se mi na to Pocophone F1 (Sony A6500 na to používat nechci nebo nemůžu, bývá někdy využita jinde). Tenhle mobil má za ty peníze stále použitelné low light video kvůli 12mp sensoru. Jenže Pokouše mi ošplouchl dojezdivší na tobogánu a jeden čip se zkratoval 😉 Na zálohu mám ze skříně vytažený Xiaomi Note 7. Jenže zádrhel je se zvukem, totálně přeřvaný, nepoužitelný.

    Je tu tedy prosím někdo, kdo:
    - točí občas taneční akce / konzerty (zkrátka excesivně hlasité věci) na mobil, který to plus mínus zvládá ? Neznamená to, že to nikdy nemůže přeskočit do červených. Tenhle typ videí "od boku" na sociální sítě chci jet kvůli rychlosti dále jen na mobil.

    - používáte nějaký externí mikrofon k Androidu s možností gainu ? (přechod na Iphone neplánuji)

    - tuší, jak to řešit např. manuálně stažením gainu přes nějakou appku ? Klidně s rootem.
    Včera jsem vyzkoušel řešení v podobě Zoom AM7 usb-c mikrofonu, který má kolečko s gainem na sobě a tři ledky zobrazující přebuzení signálu. Ale nepůjde to: děsně žere baterku (opravdu extrémně). Tedy jsem měl mobil v kapse na powerbance a vždy před záběrem přepojil na mikrofon = opruz 😉

    Pokukoval jsem po upgradu až do levelu cca Samsung S22 nebo Pixel 7 Pro s GrapheneOS...aktuálně to vidím tak, že z aliexpressu pořídím upgradovanou základní desku pro Pocophone F1 s 8GB RAM/256GB a nebudu pak na to šahat, když to doteď splňovalo co jsem potřeboval 🙂 Ale třeba někoho napadá řešení, Pokouš má od roku 2018 odpracováno a začne být v dohledné době výkonově výběhový 🙂
    Btw z toho 1/2.55" 1.4µm čipu na F1 (použitého i v Google Pixel 3, 4 atd...drželi se ho dlouho) mám podobnou "nadčasovou" radost, jako kdysi z Canon XA10, který měl počet pixelů přesně na FullHD..tedy i na 1/3" prima low light...po odmontování XLR rukojeti to měla tahle kamera velikost půllitrové flašky tahle kamera do větší kapsy = skvělé na tahání po kopcích:
    Natural wonders of nepal
    https://youtu.be/r-JFsqxg8II


    Pro vintage camera freaky podrobněji pokecávám o téhle kameře, Panasonicu GH2 s hackem (pamatujete ? 😉 ), Sony VX2000 atd. tady:
    Why I switched to Sony A6500 from camcorder. And pieces of history.
    https://youtu.be/0Fuq2-JMEXo
    PAN_GAZPACHO
    PAN_GAZPACHO --- ---
    poněkud mě zneklidnil zvuk interního mikrofonu u GH6 při automatickém přeostřování. V menu foťáku sice je možnost Filtr zvuku objektivu, ta je ale neaktivní. máte to někdo taky tak hlasité?
    testing Panasonic GH5/GH6 internal microphone, sound of automatic focusing
    https://www.youtube.com/watch?v=4O3qcIXVp5Q
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Prodám odkuk Lilliput A7s s cajkama. Už není v záruce, ale je jako novej, reálně využívanej asi 20 natáčecích dní.

    [Náhledový monitor 4K s Full HD rozlišením 1920x1200 Lilliput A7s]
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    PEJR: S1H maj teda zlevnenej svetedivse na Fotoskoda za dobrej peniz,tak nevim zda nedostanu panickej zachvat a nekoupim narychlo tohle. Tak nakoukama srovnani s S2 atp,ale rad bych nejakou osobni zkusenost a idealne to s nekym probral odobne no
    PEJR
    PEJR --- ---
    SGNLR: Kvalita obrazu a lowlight je holt na fullframu lepsi, zalezi jak moc si hrajes s hloubkou ostrosti

    L-mount koukam je na MFT zrovna blbej, to jedine mirrorlessy od fuji, nikon, sony
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    PEJR: diky.koua na tu S1H, ale ze je zae novej typ objektivu L Mount me mirne rmouti:)

    tocite na to nekdo?
    PEJR
    PEJR --- ---
    SGNLR: Ty L-mount mirrorlessy jsou docela popularni mezi youtuberama, mount je sdilenej s Leicou, takze opticky je tam velka konkurence a ty skla jsou perfektni..
    Skla Leica jsou teda brutal napaleny, ale i ty Art Sigmy jsou v pohode a pres redukce na to nasadis cokoli.
    L-mount je navic od zacatku koncipovanej jako otevrena platforma mezi Leicou, Panasonicem a tusim i Sigmou, asi bych sel touhle cestou..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam