• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    XARGH: Aha, tak to už chápu, s tím pseudodoktorem i ezobullshitem, respekt, díky za vysvětlení.

    KLUZAU: Tak, dotaz byl na ájurvédu, ne na tantru, a na ájurvédu zadarmo :)
    Já jsem taky názoru, že to chce odborné vedení, ale to prostě zadarmo k dispozici není. Leda snad kdyby člověk šel jako dobrovolník do nějakého zahraničního ájurvédského centra dělat asistenta :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    XARGH: přidal bych k tomu, co napsala Continuity, svoji zkušenost. Když jsem marně zápasil se svojí diplomkou, tak jsem tehdy shodou okolností šel poprvé k ajurvédskému doktorovi. Kromě píle mi doporučil ajurvédskou stravu (3x denně čerstvou), jógu (chodil jsem do centra každé ráno cvičit 2 hodiny) a pranajámu (každý večer). K tomu jsem začal jezdit o víkendech do přírody a do hor. Diplomku jsem napsal, byla k mému překvapení publikována. Žádné byliny. Ty jsem objevil až později, jako doplněk, i když nechci zlehčovat jejich vliv, nejsou tím jádrem.

    Co se týče studia přes knihy a youtube, tak si nejsem jistý, jestli s tím souhlasím, v každém případě bez učitele žádná tantra, a to nikdy.
    XARGH
    XARGH --- ---
    tam slo o to, ze si chtel hrat na cinskeho doktora za penize, ale nemel na to kvalifikaci a ja nejsem kavka ;)
    cela tahle spolecnost je zbytecna a skodliva, pomatena a nemocna ;)
    ezo bullshit = podvod na poli duchovniho rustu ;)
    indicky mytus o stvoreni sveta je kouzelny btw https://is.jamu.cz/el/5453/leto2014/D41411Bl/um/10-hinduismus-panteon-Trimurti.pdf?lang=en

    zmeny vylozene po 14 dnech nepocituju. je to slozite, jak poznat, ze je neco kvalitni droga? vibrace necitim. ptal jsem se botanika, neznal odpoved ;)
    Jednodruhové bylinky | Gotu kola nať | Léčivé bylinky a medy
    http://www.bylinky-medy.cz/www-lecivebyliny-cz/eshop/1-1-Jednodruhove-bylinky/0/5/655-Gotu-kola-nat
    jeste mam shizandru, od te si slibuju vice,tam uz clovek ucinky citi. ale zatim neuzivam.
    dalsi vhodne jednodruhovky, ehm pro pittu? jinak dik za obecne rady. od ledna si planuju informacni dietu.

    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    K té Gotu Kole, věřím že velmi kvalitní Gotu Kola nabitá energií může mozkové funkce podstatně podpořit, a sama o sobě člověka vést k tomu, aby dělal ty ostatní změny, které mu pomohou. Ale ty je pak potřeba dělat.

    Setkala jsem se bohužel i s Gotu Kolou, která byla asi stará nebo něco a nedělala IMHO nic. Takže hodně záleží na tvém zdroji.

    Ty pozoruješ nějaké změny, z toho užívání?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    XARGH:
    Nechápu, co je špatného na monetizování znalostí a 500 na hodinu mi přijde jako naprosto normální, spíše férová, sazba. Živit se něčím takovým mi přijde normální.

    Samozřejmě, kvalita těch kurzů je různá - ale když chodíš do "normální" práce, tak taky často pracuješ pro firmy, které vyrábějí a prodávají nekvalitní a nefunkční věci a služby, např. podle mě tak 90% věcí v supermarketech je zbytečných a škodlivých.....neboli to už je na svědomí dotyčného, co bude dělat a nabízet, a na zákaznících, co za to platí, to posoudit, jestli je to k něčemu.....

    Sdílení znalostí v komunitě lidí se zájmem o ájurvédu samozřejmě probíhá, ale ti lidi se většinou potkávají na placených seminářích zahraničních učitelů a tak :)
    Ale když založíš DIY kolektiv, to bude super :), určitě pak hoď link :))

    S tím ezo bullshitem, když jsem dělala dálkovou školu ájurvédy, začínali jsme kosmologií, ze které ájurvéda vychází. Tedy jak védská moudrost vysvětluje strukturu vesmíru. Neumím si představit, jak by to mohl nebýt ezo bullshit, pro někoho, kdo používá termín ezo bullshit :))

    Proto jsem si myslela, že jsi úplně na začátku zkoumání. Ale když jsi četl nějaké knihy, tak už znalosti máš, tím pádem je pro mě extrémně zajímavé, co teda pro tebe je ta část ájurvédy, která ezo bullshit není.

    A k té gotu kole, konkrétní znalosti o tom nemám. Jsem osobně dost skeptická k představě, že jakákoli bylina nějak zásadně vyřeší takovou věc. Vždycky bych na podporu paměti a mozkové činnosti použila ještě další techniky, především kvalitní stravu, pohyb, a racionální rozhodování, co si do té paměti soukat a co ne :)) (to mi v dnešní době přijde asi nejdůležitější, vysadit mediální bullshit všeho druhu a nechat paměť volnou na důležité věci)
    XARGH
    XARGH --- ---
    CONTINUITY: "par" knih jsem precetl. v cestine, anglictine, sanskrt nebo hindi nedavam (ty jo?). :)
    obecne kdyz pozoruju tendence monetizovat znalosti, vzdy me to pobavi a zaroven odradi. znamej z divokeho mladi si jede cinskou astrologii, feng shui, amatersky cinskou medicinu, vyfakl jsem ho s 500/h ze neni odbornik :D - porada poradne placene kurzy, ma okruh oddanych zakyn stredniho veku - smrdi mu kolbenka, rekl bych :D

    ale tak jasne, nejakeho DYI kolektivu, co by si zdarma predaval znalosti s Ajurvedy se asi ja naivni trouba nedockam - "it is a dog-eat-dog world" :D

    XARGH
    XARGH --- ---
    CONTINUITY:
    zajimala me hlavne odpoved na bod 1) - mas k tomu neco?

    bod 2) byl na rozehrati mrtveho klubu. ;) - vadilo mi, ze TWISTRABBIT nedostal na svuj velmi zdvorile formulovany dotaz ZADNOU odpoved. zajima me to taky, co trh nabizi, ze jo. - mas k tomu neco?

    btw mam rad ajurvedu a nesnasim ezobullshit! - problem? :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Knih je dostatek i v češtině
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    XARGH: A jak přesně rozlišuješ, které části ájurvédy jsou pro tebe ok, a které už jsou "ezo bullshit" ? :)
    Lidi, co používají tenhle výraz, většinou ájurvédu neuznávají vůbec :)
    Praktická ájurvéda je založená na konceptu tří vesmírných energií váta-pitta-kapha, podle jejich kombinace v tobě se určuje, co je pro tebe zdravé: to je pro tebe akceptovatelné? Pokud ne, nemají kurzy moc smysl.

    Jinak, docházkové kurzy ájurvédy zadarmo moc nenajdeš, protože lidé, co ájurvédu učí, sami vydávají za vzdělávání, literaturu, materiály, spoustu peněz. Pokud někdo má mít v ájurvédě skutečnou kvalifikaci, potřebuje se tomu intenzivně věnovat, ne chodit na 8 hodin do kolbenky, a tím pádem za to potřebuje i dostávat nějaké peníze. K amatérům bych na kurz nešla, povrchně podaná ájurvéda může i ublížit.

    Takže, pokud máš minimální rozpočet, doporučuju knihy a youtube videa a intenzivně s tím pracovat sám. Budeš muset pracovat se zdroji v angličtině (videa), bez toho to nejde. Je dost pravděpodobné, že existují nějaké zdarma nebo levné online kurzy, to taky můžeš zkusit.
    Nakonec ale hlavní je aplikovat ty poznatky, tím se naučíš nejvíc, a to se nedá koupit za peníze, a naopak dělat to nic nestojí :)) V tomto směru je DIY přístup dokonce to nejlepší:
    Pokud si přečteš jednu kvalitní knihu, a na základě ní budeš zkoumat sám sebe, svůj život, své prostředí, a zkusíš upravit své návyky tak, aby vyvažovaly tvou konstituci, a totéž budeš pozorovat i u lidí okolo sebe, jaké jsou konstituce, jak se chovají a co to s nima dělá, naučíš se o ájurvédě víc než mnoho pasivních lidí v kurzech za desítky tisíc nebo při konzultacích se špičkovými odborníky.
    hodně štěstí :)
    XARGH
    XARGH --- ---
    nejak to tady chciplo, ze jo? :D - tak to zkusim trosku rozproudit:
    1. mate nekdo zkusenosti s dlouhodobejsim uzivanim Gotu koly? piju kazdy den odvar 1 pol. lzice do 0,5l - slibuju si od toho povzbuzeni dusevni cinnosti. Brahmi byla draha... pripadne si rad necham poradit dalsi preparaty/bylinky na podporu pameti a kognitivnich schopnosti.

    2. TWISTRABBIT: take by me zajimaly nejake ayurvedske kurzy nebo seminare. skoro zadarmo. DYI. zadny ezo bullshit :D
    HIFI
    HIFI --- ---
    KLUZAU: Přišla jsem na to samé. Kvalita i čerstvost surovin je důležitá, ale pokud jsou ve špatných rukou / negativní energie, tak se to přenáší i na ten pokrm. Doma si taky často uvědomuju, abych si jídlo připravovala v klidu, s jakousi "úctou" a ideálně když mám dostatek času.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Zjistil jsem, ze rozhodujicim momentem pro jidlo je mentalni sta v kuchare. Tak beru celou mapu zpet
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    NIKUSKA: Osobně bych pil jen jeden z nich. Guduchi ve větším množství nejspíš problém nebude, ale celer může být dráždivý.

    Nejspíš bych volil variantu pít ten amalaki atd. čaj a pak občas samotný kotvičník.
    NIKUSKA
    NIKUSKA --- ---
    Jak byste viděli dávkování 2 čajů, které oba se mají pít v množství 2-3 šálky denně?
    1. amalaki, šatavari, lékořice, celer, kurkumovnik, fenykl, guduchi, římský kmín
    2. kotvičník zemní, guduchi, celer

    2 a 2 šálky? Není to zase moc, když v obou směsích je guduchi a celer (+ ještě dlouhodobě užíváno guduchi jako tinktura)? Nebo snad rovnou míchat a pít společně?

    Díky za vaše názory.
    XARGH
    XARGH --- ---
    SAARA: takhle se projevi nerovnovaha vaty :D nerovnovaha pitty viz muj predchozi post :)
    CMLKA: clovek si zvykne ;) zlata ayurveda a indicka kuchyne, co se chuti tyce...
    SAARA
    SAARA --- ---
    Nebyli jste z uzivani triphaly nafoukli?? .) ja ji brala v tabletach a po par tydnech to musela stopnout, protoze jsem byla jak patraci balon ...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    XARGH: no zatim mi moc projimava neprijde, uvidime....jako hnusna je dost :)
    XARGH
    XARGH --- ---
    CMLKA: triphala harmonizuje vsechny dosi - ucinky ma projimave, da se pouzit i na hubnuti
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    Ahoj,
    procházel jsem tu historii a hledal jsem nějaké ajuverdické kurzy, ze začátku třeba jen letní a pak možná také delší. Vímm, že je to taková nepopulární otázka, ale mohli byste mi prosím něco doporučit, co vám přijde dobré?
    Díky
    INCONOID
    INCONOID --- ---
    CMLKA: Triphala mi hodně pomohla když jsem trpěl zácpou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam