• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    JOPS
    JOPS --- ---
    Kluci, platite si nekdo Lightroom s tim 1TB mistem uloziste?

    premejslim, ze ty prachy obetuju, ale zajimalo by me, jak vypada to uloziste? Kdyz tam nahraju nejake fotky verejne, nemusi se tam nekdo prihlasovat ci tak?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MINER: Jako jo Filmpack vypadá asi líp, než to RNI, ale zase je to o tom, že musíš používat další soft. Díky čemuž pak logicky je reálnější zrno atd. To RNI imho využívá jenom to co jde v LR udělat. V tom DxO mají daleko větší volnost a svobodu co mohou použít.
    MINER
    MINER --- ---
    MINER: Nenadchlo mě to až tak, že jsem jim napsal, jestli nechtěj tu pseudo highlight kompresi zvážit aspoň jako optional… Ale myslim, že tento typ individuí je většinou oddán své ideologii, takže nesázím, že to s nima hne:)
    MINER
    MINER --- ---
    GIF_242: Já to taky vyzkoušel, a taky mě to moc nenadchlo.

    Porovnal jsem to s DxO Filmpack, kterej je perfektně realistickej. I když ho taky moc nepoužívám, koupil jsem ho, abych podpořil, že vůbec někdo něco takovýho vůbec dělá.

    Tady jsem zkusil porovnat to demo Kodak Portra 400: orig bez korekcí — RNI — Filmpack.

    Celá fotka a výřezy, na kterých je vidět pleť a highlights.

    Ten shadow tint bych jim odpustil, ale maj nějakou zvrácenou ideologii, kterou nazývaj „film-like highlight compression“, která strašně zplacatí highlights, což mi třeba zrovna na týhle fotce jednak přijde na škodu, a druhak mi to nepřijde moc realistický.

    Ten Filmpack mi přijde dobrej. Má i realistický zrno s charakterem pro každý film. Nejvíc je to vidět na těch cedulích. Ale maj tragický UX, takže tam chodim spíš jen z nostalgie:)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MINER: jako popravdě moc filtrovaci a efektovací nejsem, takže jsem si sosnul to demo, a pár fotek jsem z toho vyplivnul. A popravdě cca 200 babek mi přijde trochu dost.
    FEEX
    FEEX --- ---
    Díky, rikal jsem Si, ze to musí byt jednoduchý a proste jen nevím. budu proste dal fotit dal do raw pro případný složitější upravy a medium 30mb Jpg, který si muzu taky naimportivat a udělat případný orezy, menší tonalni změny atd.
    Fotim většinu bw. To firm nastavení leica mi vyhovuje jak je a chci používat rovnou to.

    Díky každopádně za rady.
    MINER
    MINER --- ---
    GIF_242: Vypadá to rozumně. Používáš to je to soud podle prezentace?

    JARDABEREZA: Tohle by mě taky zajímalo, jestli jde udělat preset, kde je toho víc než hadi. Ty LUTi by byli super.
    MINER
    MINER --- ---
    FEEX: Jsou tam profily vpravo nahoře.
    Některý foťáky maj použitelný a podobný těm ve foťáky a některý je maj nemaj moc podobný nahraně použitelnosti.

    …jestli jsem dobře pochopil problém.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    FEEX: Bohužel je to trochu jinak a vůbec to nejde :) Co v LR vidíš je JPEG náhled, který je "zapečený" v tom RAWu. Jinak Lightroom používá úplně jiný procesoru RAWů a nastavení pro výrobce foťáku pro něj nedává smysl.

    Maximálně můžeš použít místo Lightroomu aplikace od výrobce fořáku (třeba Canon Dgital Photo Pro nebo jak se to jmenuje) a tam bude stejný algoritmus pro generování RAWu, který nejspíš využije nastavení z fotáku.
    FEEX
    FEEX --- ---
    Mám jeden lama dotaz, jak po importu rawu, které jsem ale fotil ve fotaku za použití nakych presetu (bw atp.) aplikuju v lightroom to nastavení ve fotaku, předpokládám, ze to bude jednoduché zaškrtnuti někde :) ale nemůžu najít.
    Fotky se mi zobrazuji s nastavením z fotaku, ale při exportu se úprava neaplikuje a vyleze čistý raw.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    GIF_242: Mě jenom zajímalo jak to mají vyřešený... protože dělám jenom s Photoshop ale ne Lightroom... jestli to je jenom nějaká kombinace táhel, ale nechtějí ti říct jaká anebo jestli tam je něco víc.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    JARDABEREZA: tak jako imho je asi jedno jestli si vezmeš LUT a nebo "preset" prostě v obou případech je nějak definováno, že se barvy mají posunout nějak. Samozřejmě ten "preset" má těch možností trochu více, než jenom posunout barvy. Na druhou stranu to není tak universální, jako LUT. Myslím to v rámci přenosu mezi programy.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    GIF_242: Koukám na to demo. Je to vyloženě XMP preset do Lightroomu. Když jsem koukal do těch textových souborů, tak mi to přijde taky něco jako na způsob lookup table nebo barevného profilu. Je tam celkem dlouhá sekce, kde jsou binární data.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MINER
    MINER --- ---
    JARDABEREZA: Je to možnost, ale spíš bych to chtěl pro LR, protože nechci trávit tolik času post-produkcí a LR je prostě rychlejší a v 95 % stačí.

    Tohle má asi i ten FilmPack, jen má k tomu ještě navíc zrno s charakterem toho filmu a jde to i utlumit.

    Ale kdo máte něco ozkoušenýho, odkažte klidně i na dobrej LUT. Ale radši bych zůstal v LR. Dík
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    MINER: Photoshop má vestavěný Lookup table a nějaký presety k tomu. Šlo by něco z toho?

    MINER
    MINER --- ---
    Nemáte někdo vyzkoušený nějaký kvalitní film-simulation preset?

    Nemyslim ty divokosti, kterých je plný IG, ale spíš presety s barevnou charakteristikou podobnou klasickým filmům jako Kodachrome, Astia atd.

    Občas použuji DxO Filmpack, ale má tak hrbolatý UI a nutnost DNG exportu, že tam jdu jen jednou za uherský rok. Přitom občas bych to použil. Tu poetiku analogových filmů mám docela rád.
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    Je možné nastavit verzi DNG při použití filtru Denoise? Uloží to automaticky do verze 1:7, ale tu mi capture one neotevře. Downgrade není možný. Jen na verzi, kde už není denoise. Případně, kdyby šlo přeuložit dng do starší verze.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Web mně funguje. Asi jen dočasná chyba, ale hrklo ve mně :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MINER: no já myslím jen plugin, co podle ISO a potom upravb expozice a dalšího v LR nastaví ty slidery, ne takový to denoise....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam