• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🚗🔋
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Nedávno jsem potkal řadu velorexů, jeli asi z nějakého srazu. Tak jsem si říkal jak svižné, jednoduché a tiché vozítko by z toho mohlo být, kdyby se do toho dal elektrický kit co se dělá na motorky.
    Ta jednoduchost je asi to hlavní co se mi na té myšlence zalíbilo, jednoduchá konstrukce a plachta, v porovnání s malými EV, které jsou prošpicované elektrikou.
    Vím, že zde také jsou E-Velomobily, které mají i možnost lidského pohonu, a v podstatě se tomu asi podobají nejvíce.
    V tomto směru musím to kam směřují EV kritizovat - větší a větší krabice s horší aerodynamikou pro transport osob mi zkrátka hlava nebere.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    THERIDANE: TEORETICKY dokáže 220kw motor rekuperovat až 220kw, kdežto 250kw motor dokáže rekuperovat 250kw. TEORETICKY.
    Tady ale bude to zlepšení rekuperace díky lepším baterkám a jiný optimalizaci, ale v ideálním případě by hrál roli i výkon motoru.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    THERIDANE: Super, díky. To je ten pokrok, který jsem předpokládal v předchozím příspěvku.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    DOCKINEZ: Je to trochu neintuitivní, ale výkonnější motor má tlustší měděný klacky, takže menší elektrickej odpor, takže menší ztráty i při malým výkonu, ale přitom neváží nijak významně víc než ten slabší. Plus na nové generaci je zase lepší řízení pole (míň parazitických ztrát), účinnější spínací elektronika, rekuperace, a tak.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hm, asi záleží na požadovaným způsobu používání. Když jezdím i po dálnici max. 120, tak je mi 220 vs 250 kW úplně fuk. Žravost bych coby notorickej kolenovrt určitě řešil, ale pak úplně nerozumím, že by 250kW motor byl míň hladovej než slabší verze. Ale jasně, technickej pokrok letí kupředu mílovými kroky, tak je to určitě možný.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    W_NOICE78: souhlas, sleva 600k je hodně u auta za 1M... úplně pro všechny to už asi výhodné nebude, ale protože bez té slevy by to bylo skoro neprodejné (jelikož nový Enyaq za podobnou plnou cenu je o dost lepší auto), tak je lepší vyprodat sklady starých modelů aspoň za něco... Škodovka tam asi jen nerozpustí náklady na vývoj, ale pod nákladama to nebude, jenže nejvíc na tom asi zapláčou lidi jako youtuber Hofy, kteří si před rokem koupili Enyaq RS za řekněme plnou cenu (1.6-1.7M) a teď po roce vidí, že ta jejich roční ojetina nemá ani poloviční hodnotu, když za 1M se dá koupit nová skladovka... a ono se to může za pár let zase opakovat, když přijde nějaký další facelift/generace, kde už třeba bude 800V architektura, větší baterky a zase výkonnější a úspornější motory (třeba to co se teď dává do nových Porsche Taycan)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DOCKINEZ: NIGHTHUNTER: kazdopadne jen tak sleva 600k je je dost a to na tom budou vsichni jeste v profitu ne?
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    DOCKINEZ: takových akcí je teď asi všude víc, protože to je stará verze (jen 220 kW), která má tudíž starý a žravý motory, bez možnosti předehřevu baterky a s infotainmnent verze 3.x, kterej se nedá upgradovat na aktuální verzi 4...
    nový Enyaq RS s 250 kW je proti tomu mnohem lepší auto - ale ano, i tenhle může hodně lidem stačit a je otázka, jestli ten nový stojí za příplatek cca 50 % ceny (zas jako o půlku lepší auto to asi není)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Akce u nás v nákupáku. S 200k dotací by ta cena byla ještě hezčí.

    Naživo hezký, vo to by nebylo. A cena oukej. Jenže málo platný, je to fakt malý. Nicméně pro single člověka nebo bezdětný pár asi ideálka.

    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Jak jsem videl Verge, hned jsem cekal nejakou lumparnu :-) Autor si na zaklade tohoto vysnil nejakou svoji anti-SD realitu. Obecne NHTSA je SD velmi naklonena (protoze jim proste jde o bezpecnost a zaroven je tlak administrativy na inovujici USA) a take se jim libi, ze od Waymo, Tesla atd dostavaji k incidentum transparentne balik dat.

    Vypichl bych z toho hlavne to, ze je opravdu potreba ohlidat vyhnuti se motorkari. Jsou zaroven zranitelni, zaroven se je nedari uplne idealne identifikovat a zaroven umi byt v provozu velmi rychli.

    https://edition.cnn.com/2024/05/14/business/self-driving-cars-waymo-zoox-regulators-investigating/index.html
    TOFI
    TOFI --- ---
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Has Mercedes ruined the G-Wagen?
    https://youtu.be/kH-tdhVnPVs?si=_pR_z8k-HOXwT0u5
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Zajimave cteni:

    For self-driving cars, the free ride is over - The Verge
    https://www.theverge.com/24157228/robotaxi-nhtsa-investigations-waymo-tesla-zoox
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    I think the second thing is, of course, there is a backlash from the fossil fuel industry, including some car companies, because, even today, I think EVs have taken 1.8m barrels of oil off the road per day. Right? That’s enough that the global oil industry is suddenly seeing what used to look like a minor inconvenience in the future is suddenly a real and present danger. Now, we saw the ability of the tobacco industry to lobby against tobacco restrictions. The oil industry is vastly more powerful than tobacco ever was. And so, on top of the sort of cultural thing that I’ve described, you have then got a genuine concern and lobbying efforts.

    The Carbon Brief Interview: Octopus Energy’s Greg Jackson  - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/the-carbon-brief-interview-octopus-energys-greg-jackson/
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ: full report
    InfluenceMap Automakers and Climate Policy Advocacy: A Global Analysis
    https://influencemap.org/report/Automakers-and-Climate-Policy-Advocacy-A-Global-Analysis-27906
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    🚦NEW From @InfluenceMap: How Automaker Lobbying Threatens the Global Transition to Electric Vehicles

    Analysis of 15 of the worlds’ largest automakers outside China shows that all except @Tesla have advocated against policy promoting #ElectricVehicles.
    #alwaysbecharging

    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Souhlas
    BMW's CEO Zipse is Desperate

    BMW Zipse continues to lobby against the EU-regulated end of ICE sales in 2035 "From our point of view, the introduction of this ban was naive. We made this clear right from the start and had to take a lot of public criticism for it. But now many players are opening their eyes",

    "Wanting to regulate markets on such a scale ultimately makes everything worse: the competitive position, the ecological impact and job security."

    "We are currently only experiencing a prelude. If the regulations were to remain as they are, this would have blatant consequences for the industrial base in Europe. According to our estimates, value creation in the automotive industry would roughly halve - with a corresponding impact on employment."

    He continued: "If you look at the facts, you will see that an adjustment is unavoidable. With the end in 2035, an entire industry has become vulnerable to blackmail. Because every international competitor, every supplier knows that they are dependent on a single technology," said Zipse.

    The German automotive industry is up to its neck in water as it realizes that its electric cars are not generating the global demand from customers that it has always predicted. The result is that they are now increasingly losing market share and profits are shrinking. For this reason, instead of working on better electric cars, they are trying to overturn the end of the ICE in Europe in 2035 and spreading fear that people vote in the upcoming EU election for all who want to stop change and the reduction of CO2 emissions.

    Even if this succeeds, the crisis in the German automotive industry will continue to deepen because without competitive electric cars and autonomous vehicles, there is no long-term justification for them to exist.

    But instead of investing in innovation and competitiveness, the head of BWM can think of nothing better than stoking fears and trying to change the regulations on the back of climate change.

    Zipse's argument that the ICE audit makes everything worse is not only incomprehensible but fundamentally wrong. How can a regulation that stipulates the end of CO2 emissions in 2035 be bad for the environment?

    Zipse "To this day, the assumption persists that the maximum ecological effect will be achieved if the new car market is regulated. But what about the more than 25 million existing vehicles with combustion engines in Europe?" This stock of older vehicles is the main emitter, but it is not affected by the regulation at all. This is why fuels should be subject to a "more demanding CO2 target",

    This argument is a further distraction from the real problem. Just because the existing fleet, which is already reducing CO2 emissions and will do so at an accelerated rate in the future, it makes no sense at all to deduce that new car sales should therefore continue to be permitted with CO2 emissions. What he obviously tries to endorse are e-fuels that has been proven to be a solution that will never work. How twisted Zipse's thoughts must be to believe that he can mislead the public!

    Sometimes I wonder if Zipse believes his own misleading statements or is deliberately trying to distract the public from the real problems of the legacy automotive industry and BMW.

    In this interview it became finally and for everyone visible that BMW is desperate and not competitive.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Bateriové uložiště energie, baterie do autobusů, kamionů a aut, kovy do OZE a odsun od fosilních paliv je to nejekologičtější a nejšetrnější řešení ze všech možných.

    Dopad těžby kovů na biodiverzitu a CO2 je velmi malý v porovnání s fosilem či jinými aktivitami.

    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    K bateriím a ekologii. Baterie jsou kovy, převážně lithium.
    Těžba kovů má malý dopad na biodiverzitu a CO2. Lithium téměř nulový.
    Z těžby kovů v roce 2021 bylo lithium 0,004%. Vynásobme 100x, což by stačilo na 350M EV ročně a bylo by to jen 0,4%! A kovy se též recyklují♻️

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam