• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    FIFI: Musím se dost přemlouvat, abych za větou "Moje kolena se právě klepou." viděl záměrné zdůraznění průběhovosti, ne jen kostrbatou doslovnost, a slovosled poslední věty na stejné stránce bych si taky představoval jinak. Jestli to správně chápu, jsou ty knížky původně německo-anglické, takže se germánský jazykový vliv holt může do české verze propisovat hned dvojitě.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    FIFI: Každopádně díky :)
    FIFI
    FIFI --- ---
    QUANTI: nafotila jsem ty knížky od THOVTU, viz. FIFI: ale zdá se mi to pro malé děti, je to obrázek, který se doplní do textu. To bývalo v Mateřídoušce, ale v ČJ. Tak to asi ne.

    JANISKA
    JANISKA --- ---
    VOY: Jestli je hodně komiksovej, jde taky jít cestou komiks > próza na stejný téma. Třeba začít komiksovou Správnou pětkou a pak se podívat na tu textovou klasiku od Blytonový. Případně jít cestou čím dál "literárnějších" komiksů a hybridních knížek, kde je text prokládanej komiksama. Ty tvoří třeba Ester Stará, pro starší školní děti mě napadá třeba její Kniha pocitů. A nebo brát prioritně hodně vizuálně přitažlivý bohatě ilustrovaný knížky (dceru takhle naprosto dostalo Do nepaměti od Končinskýho).
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    VOY: Co zkusit Čtenářskej metr?
    VOY
    VOY --- ---
    BEBERA: Ten je bavil kdyz jsem jim ho cetl, ale holt ty knihy jsou dost tlusty a myslim, ze se obavaji do nich pustit asi.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VOY: Ještě David Walliams je hodně bavil, taky jsem koupila skoro všechno, co bylo k mání...
    VOY
    VOY --- ---
    BEBERA: Dogmana mame, nicmene to je proste komiks, ne? Starsi (10) precetl snad 24 dilu Naruta, coz jsou poradne tlusty mangy, ale zkratka bych si predstavoval, ze se ponori do neceho co je ciste textovy. Mrknu na Klub tygru, dik za tip!
    FIFI
    FIFI --- ---
    QUANTI: Nevím, zda by již nebyl velký na Dinopohádky v zrcadlové verzi? https://www.kosmas.cz/knihy/523727/dinopohadky-dinostories/ - je tam i ukázka textu. Případně se na to podívat v knihkupectví. Stránky autorky zde: https://dinopohadky.cz/

    Pak mne ještě napadlo:
    https://www.kosmas.cz/knihy/289816/madeleine-the-little-pike-and-a-rainbow-ball/ - autorovi se jeho knihy dobře prodávají v ČJ. Ale taky nevím, zda je to věkové vhodné pro třeťáka.

    Tohle je určeno pro první stupeň, je sešitová vazba, na odkazu je ukázka. Je však květen a tohle je k Halloweenu. Jinak autor žije je v Praze. https://www.kosmas.cz/knihy/532681/the-ghost-of-count-otto-and-the-pumpkin-wizard/
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VOY: Měli jsme několik přelomových knížek, které fungovaly oběma klukům - Dogman a Kapitán Bombarďák, Poseroutka a pak Klub tygrů, třeba by ten Klub tygrů fungoval i vám... Mladší ho četl tak v těch devíti a teď v jedenácti se k tomu zas vrátil a přečetl skoro všechny díly...
    VOY
    VOY --- ---
    BEBERA: To je bohuzel u nas taky potiz. Jakakoliv snaha podstrcit knihu vic odpovidajici veku narazi u desetileteho a porad dokola cte Poseroutku (boze jak nenavidim tenhle preklad – proc museli byt kreativni, proc!). Nevim si rady s tim jak ho nejak jemne nasmerovat do dalsi faze.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VOY: Jáchym v jedenácti vytáhl českého poseroutku a začal ho znovu číst, tak jsem řekla, když už musí číst knížky pro prvňáky, ať si to dá aspoň anglicky. Takže Vítkovi tehdy bylo těch devět.
    VOY
    VOY --- ---
    BEBERA: V kolika letech zhruba?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    QUANTI: U nás zafungoval Poseroutka. Kluci ho měli načteného z češtiny, četli ho i anglicky a na slovíčka se ptali minimálně, protože si děj pamatovali, domysleli si to...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Šli jsme kolem klasických Levných knih, tak jsem ho překecala aspoň na zrcadlový Ostrov pokladů. Tak uvidím, co si z toho vezme.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAJACHUNATA: Super tip, tam zaskočím
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    U nas docela jede gruffalo q the smartest giant in town. Tenky, obrazkovy, jednoduchy, repetitivni a mily. Jsi-li z prahy mivali i vic podobnych v budget books ve spaleny
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    FIFI: Uvažovala, ale mám strach, že bude číst jen tu českou stránku 😆
    FIFI
    FIFI --- ---
    QUANTI: a o tech zrcadlovych knihach jsi neuvazovala?chtela jsem Ti je v praci nafotit, ale nestihla jsem to. Tady napr.:

    https://www.thovtknihy.net/product-page/p%C5%99%C3%ADb%C4%9Bhy-mal%C3%A9ho-kouzeln%C3%ADka-aj - ale koukam, ze tam maji chybu, tahle je opravdu v AJ na jedne strane a na druhe v CJ (od toho se to jmenuje zrcadlova). K dostani zde

    Příhody malého kouzelníka - AJ - Werner Färber | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/251224/prihody-maleho-kouzelnika-aj/

    Nebo zde : https://www.thovtknihy.net/product-page/p%C5%99%C3%ADb%C4%9Bhy-mal%C3%A9ho-pon%C3%ADka-aj a zde https://www.kosmas.cz/knihy/251225/prihody-maleho-ponika-aj/

    Celkove zde : https://www.thovtknihy.net/thovti-shop?Kategorie=Jazykov%C3%A1%20literatura&sort=name_ascending - nejde mi tam vyfiltrovat pouze AJ.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    YMLADRIS: Jako takhle, já mu asi radši budu pětkrát za minutu odpovídat, co znamená to a to, když ho ten příběh celkově bude bavit a bude stát o pokračování, ale samozřejmě musí to mít nějakou hranici :)) ale možná by se dal na zvířátka ještě ukecat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam