• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYUI design, design systémy, interakční design, ♥ Figma
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KULHY: Třeba tady říkají, že ikona a popisek může být ReacNode. Tzn. jako property můžeš dovnitř strčit libovolnou jinou komponentu. https://ant.design/components/menu
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KULHY: K tomu menu... Já bych si udělal rešerši jak to řeší jiné design systémy a z každého si vybral to nejlepší. Jinak z pohledu UI... ty checkboxy bych udělal jinak... to odsazení se tam nehodí, vypadá to pak, že to je nějaký podúroveň.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Kdyby někdo měl názor jak naložit s tím menu specificky a podle čeho se tak rozhodl, tak klidně ještě pište. Může mi to pomoci se lépe utřídit myšlenky.
    KULHY
    KULHY --- ---
    DSTEPZ: Jasně, to jo, ale pořád se to trochu vymyká — poučky atomicu jsou většinou popisovaný nad webem, ale ty webový apps jsou svou komplexitou trochu záludný.

    Já si to vydefinuji, zkoušel jsem rešerši. Ale děkuji za příspěvky, asi to bude něco s těma šablonama a tím co popisuje JARDABEREZA.
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    KULHY: Nevim, jestli to chapu dobre, ale tohle resi princip atomic designu

    KULHY
    KULHY --- ---
    Třeba tady filtr v produktu teď někdo navrhoval, že by to komplexní dropdown menu (které je samo o sobe instance kompoenenty menu) mělo být součástí té komponenty včetně konkrétního obsahu. Já tvrdím, že to tam už nepatří. A že se to dá dát někam do nějaký nadstavby typu templates to chápu, ale jde mi hlavně o tu definici pravidel — co ještě patří do design systému a co už jsou právě nějaký templates. Podle čeho by jsme se při dalším rozvoji mohli řídit.

    DAVVID
    DAVVID --- ---
    KULHY: nicmene kdyz nad tim premyslim, nedavno kluci v teamu pridali novy soubor s templates. Jsou to ruzne typy stranek seskladane z komponent design systemu tak aby designeri si urychlili praci a taky abychom se trosku pokusili potlacit jejich az moc divokou kreativitu.

    Je to jen soubor ulozeny ve stejnym space jako je design system, tj pokud ho nekdo potrebuje, musi se tam doklikat nebo ulozit do oblibenych,...

    Nepomohlo by ti podobne reseni?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KULHY: Já bych si to rozdělil na tři části
    1) design systém
    2) znovupoužitelná knihovna, které obsahuje prvky design systému a dá se použít jinde
    3) konkrétní pojekt co v sobě má 1,2 a taky věci jeném sám pro sebe
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    KULHY: To asi bude chtít nějakou ukazku, moc se neorientuju jak to myslíš :)
    KULHY
    KULHY --- ---
    HAVANA: Kdybych následoval takhle generickou poučku, tak bych do design systému zařadil třeba nějaký specifický modal s konkrétním obsahem, používám na více místech. Stalo by se z něj mosntrum a náročnost údržby by byla neúnosná. Takhle jednoduchý to asi nebude. Nebo mi něco uniká?
    HAVANA
    HAVANA --- ---
    jeden projekt = projektova zalezitost
    vic nez jeden = systemova zalezitost

    vic bych v tom asi nehledal :)
    KULHY
    KULHY --- ---
    Máte někdo zkušenosti s definovíním hranice co ještě patří do design systému a co už je design produktu pro který je design systém stavěný? Opakují se nám v týmu diskuse nad tím, jestli zanořovat složitou instanci komponenty se specifickýnm obsahem do jiné nové komponenty. Mě to už nějak zavání odklonem od principu design systému a stavění produktového obsahu. Možná je na čase podívat se na nějaké úrovně design systému? Na druhou stranu máme zatím spíš library než desgin systém, tak zas kvůli tomu řešit vícúrovňový systém možná není na místě.
    KULHY
    KULHY --- ---
    DAVVID: Dik, uz asi dobry. Zajimalo nas, jestli Admin ma prava nahlizet do draftu, dokud patri jinemu uzivateli. Z meho pruzkumu se zda, ze lze jen videt v logu, ze se nejaky draft vytvoril nebo zmenil. Pokud je ovsem uzivatel smazan, pak prejdou jeho drafty pod admina a muze s nima nalozit jak chce. :)
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    GEN_IO: Používám super, jak pro mobil tak pro PC
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    KULHY: ja ne ale muzu se poptat kolegyne ktera je.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Mate nekdo organisation admin role ve Figme?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Avocode tvrdí, že nástroje pokročili natolik, že jejich soft už není potřeba :-D https://cc.cz/nastroje-ceskeho-startupu-avocode-vyuzivala-i-tesla-ted-ale-skoncil-prestaly-uz-davat-smysl/
    KULHY
    KULHY --- ---
    KULHY: Inspect u Figmy
    KULHY
    KULHY --- ---
    DSTEPZ: Zrovna tohle je dost zavisly na tom jak ty design files prasime. Verim ze spravna struktura, cistota, presnost a rozumny naming conventions delaji vic nez rozdil mezi tooly. Nicmene osobne si u nas na inspect nikdo nestezoval.
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    Ja za XD pridam svoji zkusenost. Nakreslil sem tam par easy webu, nic slozityho. Jednoduchej styleguide a slo to na dev. 4 z 5 vyvojaru si oproti figme strasne moc pochvlalovalo, ze ten dev interface je strasne fajn a jednnoduchej, proste se jim tam v ramci css trasne lehko kopirovalo atd. Ptal sem se, co je jiny oproti figme a hodne jich rikalo veci jako hluboko zanoreny prvky v komponentech, masky atd. Kdyz jsem delal ve sketchi, tak hodne vyvojaru taky prskalo a tusim, ze sem nasel nakej plugin Zeplin, ktery udajne dost pomohl. Chci se zeptat, jak je na tom Figma dneska? Mate nakej feedback od vyvojaru? Pouzivate jeste neco dalsiho na handoff? Jde mi jen o css, zadnej react atd
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam