• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYUI design, design systémy, interakční design, ♥ Figma
    KULHY
    KULHY --- ---
    Dneska pobavilo:

    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KULHY: jj pro mě to byl fakt problém... ten Sketch byl tehdy super. Dokonce jsem si poříil Mac Mini a soft co mi umožnil použít klávesnici a myš na dvou PC zároveň. Je to velký handicap, ale stálo to za to.
    KULHY
    KULHY --- ---
    JARDABEREZA: Rekl bych, ze jim ujizdi vlak (ta Mac exkluzivita je myslim docela problem), snazi si dohanet, ale Figma to drti.

    Tady je nejaka anketa z 2021, myslim ze dneska uz jsou nuzky jeste rozevrenejsi.
    Design Tools Database - UI Design Tools | UX Tools
    https://uxtools.co/tools/design/
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KULHY: Sketchi se teď nedaří? Už 3 roky nedělám weby, tak nejsem v obraze :-D
    KULHY
    KULHY --- ---
    PETRPEDROS: No me se jako uzivatelovi ten konkurencni boj o predni UI tool libil. Kdyby se Figma prilis "adobizovala", tak treba to je jeste prilezitost pro Sketch zvednout se z prachu.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PETRPEDROS: No to si právě říkám jestli chtějí vyvýjet dvakrát stejný software.
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    KULHY: Mě už se to stalo s makromedia flash 2004 a taky jsem to přežil. :) Myslím si že teď naštěstí končí rozhodování jestli to udělám v XD nebo ve FIGMA. :)
    KULHY
    KULHY --- ---
    PETRPEDROS: Jako docela jsem zamrznul po otevreni mailu. Nezbyva nez doufat, ze to prezijeme…

    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    A je to tu na co jsem dlouho čekal.

    Adobe - Adobe to Acquire Figma
    https://news.adobe.com/news/news-details/2022/Adobe-to-Acquire-Figma/default.aspx
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    CUBICULA:

    obecne by asi mely, ale treba optimalizaci pro slepe nedelaji dokonce ani nektere obce i kdyz to maji mit hotovo ze zakona...
    CUBICULA
    CUBICULA --- ---
    KAJJAK: Pravda, špatně jsem se vyjádřil. Nedávno jsem třeba sháněl sít proti hmyzu a všechny weby firem, který to dělaj jsou příšerný. A ti nikdy žádného UXáka nenajmou. Většina z nás se pohybuje v ecomerce, startupech atd.

    Obecní weby mají být přístupné, což má za následek i dobrou použitelnost. Přístupnost by měla být součástí návrhu bez ohledu na zákon.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    CUBICULA:

    a treba obecni weby by ze zakona mely byt hodne pouzitelne trreba i pro slepe...
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    CUBICULA:

    to bych nerekl... I prezentacni stranky se hodne AB testuji i co se tyce UX aby se zvysovaly konverze...
    KULHY
    KULHY --- ---
    CUBICULA: Nevim jestli to dokazu takhle specificky jmenovat a je treba rict ze metody nepouzivam jako jednotlivec, ale jako soucast tymu. Urcite procesne jedeme double diamond nebo 4D. Nastrojove bych zminil user journeys, divergenti workshopy.
    CUBICULA
    CUBICULA --- ---
    KULHY: V kontextu tohodle klubu tím myslím navrhování interaktivních digitálních věcí. Velký weby, služby, ecommerce, appky. Vyjímám z toho prezentační weby firem, produktů a podobný věci, který jsou víc grafický design a zas tolik tam na použitelnosti nezáleží.

    Jaký metody design thinking používáš při návrhu rozhraní?
    KULHY
    KULHY --- ---
    CUBICULA: Imho se te bude prudce lisit, dle prostredi. Ja delam v tymu 8 designeru a teda kazdej ma ten profil dost jinej. Jeste kdyz to slovo designer takhle pouzijes obecne, tak sice cekam design thinking, ale vubec nevim co jen ten clovek je schopnej odevzdat za praci.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    U malých firem a agentur je "přesah" past. Nejsou tak velcí, aby měli dost peněz mít specialistu pro každou část procesu. Takže hledají "holku pro všechno". Pro malou firmu je to fajn, ale pro kariéru zaměstnance to je průšvich, protože nejpravděpodobněji se naučí odevšeho něco, ale nic pořádně do hloubky. Pro začátek kariery je fajn, udělat si přehled a zkusit různé věci, ale pak je lepší se specializovat. V jedné agentuře jsem dělal webdesign, chtěli po mě loga, bannery (i flash), ikonky, tiskovou grafiku, když odešel kolega, chtěli po mě dělat i videa.
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    CUBICULA: Nojo, za tyhle presahy muzou vsechny ty konverze a google analytics. Driv se temer nic nemerilo a stacil ti grafik, kterej ma zkusenosti v danym oboru. V dnesni dobe se po grqficich kolikrat vyzaduje, aby umeli udelat i dobry kafe. Not good.

    A jeste pro odlehceni

    CUBICULA
    CUBICULA --- ---
    KULHY: Eh, asi mám trauma z pohovorů. Tolik grafiků s přesahem. Bohužel ten přesah se projeoval jenom v nárocích na plat :)

    Já tomu výrazu vlastně nerozumim. Designer má být schopnej definovat mantinely, vymyslet efektivní řešení, udělat model, ověřit hypotézy a předat do produkce. Nevím, kde ten přesah pak je.
    KULHY
    KULHY --- ---
    CUBICULA: A co je na nem spatnyho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam