• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERBAffinity Designer / Photo / Publisher
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    REDSNAKE: Ideální by asi bylo dostat už zkorigovaný texty a ve finální sazbě pak udělat jen poslední kontrolu před tiskem. Tak by to bylo pro všechny lepší a levnější.

    Akorát se obávám, že takhle to nefunguje:)))
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Ahoj,

    zajímal by mě Váš názor. Dělám sazbu pro jednu neziskovku a to workflow jak se ke mě dostávají data k sazbě a korektury mi přijde nastavené divně. V podstatě mám nasázený časopis který jde k poslední kontrole všem autorům článků, kteří mají možnost se ke svému článku naposledy vyjádřit než to jde do tisku.
    Plus v této fázi (kdy je vše nasázeno) to dostává do ruky korektorka která upravuje stylistiku, překlady různejch názvů a další věci, které by dle mého názoru už měly být dávno zapracovány před tím, než dostanu data k sazbě.

    Co si o tom myslíte? Nebo jak tohle funguje na profesionální úrovni? Vztekám se a prskám oprávněně?
    Díky
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    BLACKX: Ach so, to jsem nevěděl. Pamatuju doby (to se to ještě jmenovalo Creative Suite), kdy sis moh vybrat print, video, web atp. To mi docela chybí.

    Na tohle se podívám, 12E nezní tak hrozně jako 70E :) Nicméně dám Photo2 ještě šanci. Fungovat bez Adobe se snažím už delší dobu.

    Dík za tip.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    FRK_R23: Já tě nechci od Affinity zrazovat, ale jestli opravdu potřebuješ jen Photoshop, tak existuje balíček pro fotografy, kde je Photoshop a Lightroom za asi 12 EUR/měsíčně. Používám ho už moře let.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Od Serif bych ocenil video sérii "from Photoshop to Affinity Photo2" :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    PUKPUK: Jasně že to zkouším v pracovním procesu :)

    Vydržím a podám report :)
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    FRK_R23: Chce to vyzkouset v pracovnim procesu. Kazdy mame jiny postup prace a naroky co ma program zvladnout. Photo nemam, takze nemuzu slouzit vlastni zkusenosti. Ale chtel jsem prejit z Illustratoru na Designer a tam se mi to podarilo jen castecne. Na tvorbu vizualu je Designer super a vetsinu veci co se tyka ilustrace jsem presunul z Illu do Designeru a naopak v Illu mi ted nejake nastroje chybi. Ale kdyz delam s pismem a klasickou grafiku/loga, tak tam se vracim do Illu protoze mi v Designeru nektere nastroje chybi, nebo se nechovaji tak jak jsem zvykly.

    Co se tyka rad, tak vse vetsinou najdu na Affinity foru: https://forum.affinity.serif.com/index.php?%2Fforum%2F5-affinity-on-desktop-questions-macos-and-windows%2F=
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    REDSNAKE: Já si to platím sám. A posílat měsíčně Adobe 70E mě už nebaví. Kdyby nabízeli balíčky jako dřív, tak si vyberu ten pro sebe a neřeším to. Jenže já potřebuju de facto jen ten Photoshop. Což si ale samotný koupit nelze. Taky pracuju často s EXR formátem, kterej Adobe z nějakýho důvodu ignoruje.

    AE jsem vyměnil za DaVinci, Illustrator nepotřebuju, indesign taky ne. A photoshop chci vyměnit za Photo2 .)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: Financne motivovanej myslim
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    FRK_R23: Jn, ja zas nejsem nijak motivovanej prechazet a to workflow je dost zazrany…
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    REDSNAKE: Chci to vydržet, protože Adobe už podporovat nechci. Je potřeba se přepnout na jino filosofii toho softu. To asi chvilku zabere no :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    FRK_R23: Ja to zkousel a vzdal jsem to ale priznam se ze moc jsem tomu nedal.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    OK, reddit funguje a reaguje. Tak kdyby to tu někoho zajímalo.

    https://www.reddit.com/r/AffinityPhoto/

    Ještě by mě zajímalo kdo z vás přecházel z Photoshopu na Photo2 a jak dlouho trvá, než se člověk přeučí? Dík :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Žije to tu, nebo je lepší se ptát na redditu?
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Existuje někde preset zkratek pro photoshop? Zrušil jsem Adobe, ale přece jen 25 let u photoshopu se na mně podepsalo a rád bych používal svoje zažitý zkratky :)

    Díky!
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    ...kdyby někdo řešil stejnej problem... MOTASH: Teď jsem zjistil, že na affinity webu jdou stáhnout klasický EXE. Přeinstaloval jsem to z nich a moje problemy to vyřešilo = konečně mám programy provázaný
    QUICK
    QUICK --- ---
    VITECH: Skvělé, díky, že jsi postup rozepsal. Zkusil jsem Pen tool - vybrat okolí hlavy/těla. Pak převod na Selection a přidat Feather. A za myslím, že hotovo. Oproti mému předchozímu postupu je to jednodušší, nejsou tam relikty a vypadá to přirozeněji :)

    VITECH
    VITECH --- ---
    QUICK: Hele já jsem starý Photoshopak. Tak jsem o tom i tak přemýšlel.
    Udělal bych perem obrys hlavy, postavy... Tu bych jednak použil na maskování postavy a následně i tvar vyplnil jako novou vrstvu barvou a dal pod fotku. Barevný tvar bych pak rozmazll, aby vznikl gradient/záře s pozadím za postavou... Jestli to nějak rozumně vysvětluju.
    QUICK
    QUICK --- ---
    VITECH: děkuji, jak jsi myslel udělat z masky tvar? Zkoušel jsem dohledat v návodech, ale nic podobného jsem nenašel...

    Nakonec jsem zkusil použít Selection Brush Tool + Refine a vysoký feather (200px) a docela to zafungovalo. Myslíš, že to je ok? Jsou tam teda ještě nějaké relikty (např. maska vpravo od brady nebo vlasy na levé straně), ale samotný přechod mi přijde v pohodě.

    VITECH
    VITECH --- ---
    QUICK: Jen jsem hnidopisil :)
    Ad dotaz: Vymaskovat hlavu, utvorit si z ni tvar, dat do pozadi a ten nasledne rozblurrovat? Nebo proste jen vymaskovat hlavu a udelat si pozadi a pomoci nejakeho soft brushe udelat "zari" jakoze imitaci prechodu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam