• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GAISAKANORM-CORE VÝCHOVA - žádné teorie jsme nikdy nepotřebovali
    Klub pro rodiče, kterým leze krkem Montessori, Nevýchova, šátkování a podobné vynálezy, ač třeba nějaké části z nich sami praktikují. Místo, kde pochvala není zločin, a babička není fašista. Místo pro normální lidi, kteří chtějí normálně vychovávat svoje děti. Místo pro dělání si legrace z Naomi Al-Dort a podobných veleduchů. Výchovných rad a ideologických výlevů netřeba, postačí vtipné momenty s Vašimi dětmi. Místo, kde je svět prostě stále v pořádku,)
    rozbalit záhlaví
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    EWICZZZKA: Tak to je dost dobře možný,)) Nějaké detaily?
    EWICZZZKA
    EWICZZZKA --- ---
    GAISAKA: kdybys znal osobne Baru a Lenu, puklo by ti nad jejich alternativni vychovou tve norm-core srdce.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    GAISAKA: ja dostaval narez umelohmotnou savlickou a kuchynskymi varechami. zlo. neeskaluj.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KOCOURMIKES: Vzdy a jen rukou, a to tak, aby je to nebolelo. Ja zazil Makarenka, byt jen jako prizrak, kterym se castoval deda se sousedem.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    bijete svoje deti ? a cim je bijete ?
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Fuck respektovat a být respektován, Bára a Leňa style.
    Nemůžu si pomoct, je lepší
    Bára a Léňa aka Mateřská.com: Dneska hlídá chlap ft. Vojta Dyk & Dan Bárta (LYRICS)
    https://www.youtube.com/watch?v=3ouLWR7lFw8

    než
    Mateřská.com LIVE Colours of Ostrava: Gangsta matka
    https://www.youtube.com/watch?v=gFi0SQcsNGs
    MALKE
    MALKE --- ---
    GAISAKA: Asi deset měsíců u obou. Oni měli od narození svoji postýlku u nás + spali v posteli (zkoušeli jsme, co se jim bude víc líbit - starší neměl preferenci, mladší byl radši se mnou - různě jsme to střídali, ale v ložnici byli furt). U staršího jsme zhruba v těch deseti měsících usoudili, že se dost budí, tak jsme postýlku cvičně přelifrovali - a heuréka. Kdyby to nebylo oučinné, tak bychom si dítko zase vzali zpátky.

    A mladýho vysloveně ruší kdokoliv kromě bratra - jakmile s ním v pokoji spí někdo dospělý (opakovaně testováno tchyní u nás a námi u tchýně na chalupě), vstává v pět. Když je s bratrem, spí do šesti nejmíň, většinou dýl.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    MALKE: ...a ten okamžik byl zhruba ve věku...?
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KEIKIN: helehele, mluv za sebe, jo? ;-) s nama spi v posteli oba synove (6 let, 20 mesicu) a peklem bych to teda nenazvala :-)
    MALKE
    MALKE --- ---
    GAISAKA: já ne:-) děti spaly obě jako mimina u nás, odstěhovány byly v okamžiku, kdy jsme se usnesli, že je vlastně spíš rušíme.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KEIKIN: My máme matrace od začátku, a dítě spadlo minimálně pětkrát,)
    Ano, ten šok poprvé byl, ale to zas opravdu není nic...
    A krom toho, může spát uprostřed,)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    GAISAKA: A jednou nám taky děcko spadlo z postele. Od té doby máme matrace na roštu.
    ------konec spaní---------------
    Určitě ale už každému z vás nějak upadlo dítě od jednoho roku. Já si dyckl oddechl, že se nic vážného nestalo a že už to v hlavě nebudu řešit (co by kdyby).
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    GAISAKA: Myslím dát dítě do postele typu samostatná postýlka někde mimo blízkost hlavní postele.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    TAPINA: Technická: pokud matka kojí, zdá se mi lepší, mít ho v posteli. Pokud má UM, který je stejně nutný udělat, postýlka ok, ale asi třeba vedle postele. Nějak si nedokážu představit, že dám do postele dítě který je vzhůru, ikdyž jsme si na to konto zažili už asi 700 poměrně rušných nocí při uspávání v "hlavní posteli".
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GAISAKA: Naše dítě spalo od narození ve své postýlce v ložnici, a poté, co se přestěhovalo do svého pokoje, začalo spát celou noc, z čehož usuzuju, že mu to asi vyhovuje. Dneska si přijde, když se vzbudí v noci a chce.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KEIKIN: Ok, názor započítán.

    Spíš bych rád, jestli je tu někdo, komu příjde "norm-core", že děti spí "od mala" ve vlastní postýlce či pokoji.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    GAISAKA: mít dvě malé děti u sebe je peklo když se chceš vyspat. S maminkou spí to nejmladší a zbytek už každý ve svém hnízdečku. Stejně se pak nad ránem trousí k rodičům.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KEIKIN: No, myslím teď malý děti, do tří let, a do dvou kusů, případně tří, pokud má někdo letiště nebo podium než čtyři metry čtvereční,)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    GAISAKA: imho záleží kolik jich máš, jak staré, na jakém místě spí (byt, barák) apod.
    Dovolím si ale tvrdit, že u vícečetných rodin je spíše normálnější spát odděleně.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    |Ok, sám jsem si dal od klubu nějakou dobu pauzu, abych si to všechno promyslel, a je pravda, že na dělání si srandy z alternativců mám(e) jiných platforem dost,) I proto sem se nepouštěl do žádných větších humorů na téma alternovýchova.

    Nicméně, věci jako respektovat a být respektován fakt ne, to si tahej Kachníku třeba do montessori auditek, ale tady opravdu podobné bizarní manipulace nevítám(e).

    ---

    K čemu se teda zatím došlo?

    Že existují lidé, co nesdílejí ani současnou zálibu v různých šílených alternativách (mmj., už slyšeli o lotosovém porodu?), ani pohled na výchovu z dob normalizace.
    Jasně, stavět něco na vymezování se proti nečemu je vždycky risky bussines, takže: najdou se témata, kde to vzít v druhém kole z druhé strany?

    Třeba spaní. Dítě s náma spí v posteli, a neumím si představit nic v pravém smyslu (této diskuze) normálnějšího. Má to někdo jinak?
    Tím by se dalo začít.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    MALKE: K manipulaci, stejně jako k facce je vždycky snadný sklouznout, když se člověk cítí jako autorita v právu nebo je situace nejasná. Obojí jsou v podstatě nástroje moci a souhlasím, že čím menší dítě, tím lehčí a přirozenější je být autoritou než se snažit o rovnocennost. Respekt v tomhle pojetí vyjadřuje právě vztah dvou rovnocenných lidí. Každopádně cpát to někomu, komu to jde proti se srsti nedá. Ono i když to člověku proti srsti nejde, tak by musel bejt buď fanatik nebo svatej, aby byl schopnej se nonstop hlídat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam