• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Safer Party aneb Co dělat, když…
    V případě rozhodnutí užít syntetickou látku na party je vhodné řídit se alespoň základními pravidly, které mohou snížit riziko psychických či fyzických následků.

    1. Doplňovat tekutiny a minerály - Doporučené množství je půl litru nealkoholické tekutiny za každou hodinu tance. Nejlépe pak pití minerálek či ovocných šťáv.

    2. Odpočívat - Největším akutním rizikem po užití syntetických (uměle vyrobených) psychoaktivních látek je tělesné přehřátí. Nezapomínejte sledovat svou teplotu (zda nedochází k pocení více než obvykle, zda vám není příliš horko) a dopřát si trochu odpočinku po každém delším tanci.

    3. Zůstat s přáteli - Bude-li někomu špatně, mohou mu přátelé poskytnout pomoc nebo zajistit zdravotnickou péči.

    4. Nekombinovat ilegální psychoaktivní látky s alkoholem - Mixování nelegálních látek s alkoholem může způsobit nepředpokládané a často negativní účinky. Konzumace většího množství alkoholu po požití syntetických drog zvyšuje riziko přehřátí a nadměrné ztráty tekutin (dehydratace). Zejména je důležité nemixovat GHB ani GABA s alkoholem. Jedná se o kombinaci ohrožující život.

    5. Nekombinovat ilegální psychoaktivní látky ani tablety extáze navzájem - Různé syntetické drogy a druhy pilulek mohou obsahovat různé látky, jejichž kombinace může být životu nebezpečná.

    6. Nezvyšovat dávku - Jedna tableta extáze často obsahuje dostatek účinných látek pro jednu noc. Zvyšováním požitého množství se nezvyšuje míra žádoucích účinků, ale většinou pouze míra rizika vzniku účinků nežádoucích. Když požitá substance nezačne působit jako obvykle, může to znamenat, že neobsahuje žádnou účinnou látku. Stejně tak to ale může znamenat, že obsahuje zvláště nebezpečnou syntetickou drogu (např. PMA), která účinkuje s odstupem až čtyř hodin po požití a může mít fatální účinky i v dávce obsažené v jedné pilulce. Požitím každé další tablety se podstatně zvyšuje možnost předávkování, které může vést až k úmrtí.

    7. Připravit se a vyhnout se eventuálnímu bad tripu - Bad trip, tedy extrémně nepříjemný zážitek po požití psychotropní látky, začíná ve chvíli, kdy se příjemný pocit vyvolaný psychoaktivní látkou změní v opak, až v děsivou paranoidní úzkost. Tento stav může vyvolat téměř každá droga; nejčastěji se vyskytuje po požití drog halucinogenních, které silně ovlivňují vnímání a myšlení (LSD, lysohlávky, ketamin atd.), ale může se objevit i po užití amfetaminů, kokainu, marihuany, extáze nebo i alkoholu.

    Bad trip nevzniká bezdůvodně. Většinou je vyvolán v důsledku jedné či několika následujících příčin:
    špatná nálada nebo rozčílení před požitím psychoaktivní látky
    nástup či průběh působení užité látky na stresujícím nebo neznámém místě
    snaha bránit se účinku psychoaktivní látky
    problémy mezi konzumentem drogy a lidmi v jeho okolí
    požití většího množství drogy než obvykle (předávkování)
    znovuvyvolání tíživých myšlenek nebo vzpomínek

    Osoby, které se při výletu se „změněným vědomím“ vydaly špatným směrem, se mohou jevit nespolečensky, mohou být uzavřené samy do sebe, být nezvykle tiché nebo naopak vyděšené a rozčílené, mít pocit, že se zbláznily, že ztrácejí kontrolu či „umírají“. Bad trip není smrtelný, ale je zde riziko, že si během něj postižený jedinec ublíží. Může se také objevit dušnost nebo panický záchvat.
    Jak bad trip zastavit či alespoň zmírnit?

    Nezůstávat osamoceně, svěřovat se se svými pocity přátelům, nejlépe těm, kteří mají s podobnými stavy zkušenosti nebo k nimž máte důvěru, a požádat je, aby s vámi zůstali do doby, kdy účinek drogy ustoupí.
    Změnit něco v daném prostředí nebo o to někoho požádat, např. změnit hudbu, nejlépe na nějakou známou a oblíbenou, přejít do jiné, klidnější místnosti apod.
    Strach je často posilován napětím. To je možné snížit relaxací při soustředěném počítání nádechů a výdechů.

    Co dělat, když se vydá „špatným směrem“ někdo jiný?

    Nenechávat ho samotného, dokud nevystřízliví. Počítat s tím, že pomoc a podporu bude možná potřebovat po několik dalších hodin.
    Jednat s ním velice pozorně a klidně. Je dobré povzbudit jej, ať se nad aktuální pocity povznese a ví, že v tom není sám.
    Uklidnit ho. Sdělit a dát mu najevo, že tento stav způsobila jen použitá psychotropní látka, že nejpozději s odezněním účinku dané látky tento stav skončí a vše bude opět v pořádku. Jedinec v tomto stavu má často zkreslené vnímání času a může mít proto pocit, že zmatenost a úzkost trvá věčně. Sdělte mu, kolik je hodin a kdy se bude cítit lépe.
    Nenechávat ho o samotě, ale také jej nevodit mezi velký počet lidí!

    8. Všímat si varovných příznaků

    Pokud pozorujete na sobě nebo na svých přátelích některý z následujících příznaků, vyhledejte bez ohledu na požité psychoaktivní látky okamžitě a bez obav zdravotnickou pomoc!

    dezorientace nebo obluzenost: postižený není schopen říct, kde je, kdo je či jaký je den
    intenzivní ospalost: neodpovídá na výzvy jako „Otevři oči!!!“
    dušnost nebo ztížené dýchání
    pocit neobvykle vysoké teploty i přes snahu ochladit se či během pobytu na chladném místě
    kolaps, zhroucení či bezvědomí

    ----

    Při nálezu jedince ležícího bez pohybu je žádoucí následující postup:

    1) Zjistit stav vědomí - Při komunikaci s jedincem, který užil drogu, je vhodné mluvit klidným nevzrušeným hlasem, pomalejší řečí a přátelsky. V případě vážnější poruchy vědomí (projevy: dezorientace v čase, místě nebo osobě, snížená bdělost) je důležité rychle přivolat záchrannou službu.
    V případě bezvědomí
    2) Zkontrolovat a zajistit základní životní funkce (dýchání, tep).
    3) Poté uložit jedince do stabilizované polohy (rozhodně nepoužívat fyzické násilí, nesmýkat s dotyčným ani ho nepřemisťovat táhnutím za libovolnou část těla).
    4) Přivolat záchrannou službu.
    5) Pokusit se zjistit, zda jedinec užil drogu – zeptat se, zda dotyčného z okolí někdo zná či ho viděl nějakou drogu užít. V případě kladné odpovědi je důležité zjistit, o jakou drogu šlo, v jakém množství a jakým způsobem byla užita. Je vhodné pokusit se zajistit vzorek drogy (stačí kousek tablety, 1 ml roztoku, vzorek prášku apod.).
    6) Nenechat jedince bez dozoru až do předání záchranné službě.

    ----

    Zdroj: http://www.saferparty.cz/
    Personal rules (BIGTRAGED)

    1. Nikdy, neužívám extáze v tabletách. I při užívání MDMA ve formě krystalů je poměrně velká pravděpodobnost, že vám bylo prodáno něco jiného. V případě tablet máte, dá se říci jistotu, že droga kterou užíváte MDMA není. V lepším případě půjde o placebo, v horším i látky potenciálně nebezpečné jako třeba DOB. Rád bych podotknul, že v případě záměny drogy netkví největší nebezpečí v její případné toxicitě, jako spíš v tom, že uživatel neví jak k dané látce přistupovat. Kdy začne být látka aktivní, kolik je bezpečné množství, v kombinaci s čím je nebezpečná? I zkušení uživatelé by v případě užití tablety extáze, mohli jen, dle účinků, zkusit hádat, (obvykle marně), co že si to vlastně vzali a dle toho se i k dané látci zachovali. Nutno podotknout, že zkušený a rozumný uživatel si tabletu extáze prostě nedá.
    2. Drogy se pokouším získávat z ověřených zdrojů. Důvody jsou nasnadě.
    3. Užívám jen drogy které znám, o látce pro mě neznámé se prvně pokusím získat alespoň základní informace, teprve poté se pouštím do experimentů.
    4. Drogy mixuju jen s největší opatrností, pokuď vůbec. (Obvykle pouze mdma a amfetamin.) Alkohol téměř nepiji, ale pokuď ano ilegálním látkám se vyhýbám obloukem. Hodně z obvykle užívaných drog tvoří v kombinaci s alkoholem nebezpečný mix. Jde jak o nebezpečí dehydratace, tak o toxicitu.
    5. Snažím se nastavit si hladinku, kterou poté maximálně udržuji a pokuď možno nepřekračuji. Zde jde více méně o zkušenosti daného jedince, čím jsem starší tím méně často se mi stává, že se přeženu. Ono méně je někdy opravdu více.
    6. Dodržuji pitný režim, (piju vodu, žádný alkohol nebo přeslazené nápoje), pokuď možno jej ale naopak zbytečně nepřeháním.
    7. Stejně tak se pokouším dodržovat přestávky pro odpočinek. V uzavřených prostorech často vycházím na čerstvý vzduch.
    8. Téměř nikdy nevyužívám psychedelika typu LSD, DMT, houby na tanečních párties. V případě že tyto, či podobné látky používám (z důvodů vnitřního rozvoje), důrazně dbám na dodržení set and settings pravidel. (Doporučuji vyhledat na internetu.) Na tanečních párties OBVYKLE užívám z tohoto typu látek maximálně drogy z 2C-x skupiny.
    Tipy a triky:

    BIGTRAGED:
    1. Na vícedenní párty mívám v zvyku brát si multivitamíny, zejména vápník a vitamín C. Tyto pak průběžně doplňuji v množství přesahujícím doporučené dávkování.
    2. Stejně tak si sebou beru kulturistické gainery (ideálně meal replacementy), z kterých si míchám šejky. V případě že užívám drogy tak mám, jako ostatně většina lidí, problémy s příjmem potravy. Ty šejky sice pevnou stravu zcela nenahradí, ale je to lepší než nic. Stejně tak sebou obykle nosím tubu hroznového cukru, jímž postupně dělu dodávám energii.
    3. Kamarádův trik jak zabránit kocovině (neozkoušeno): den/ráno před pijatykou si dát dvě tablety paracetamolu, stejně tak vitamínu C a pít hodně vody. Vodu pak samozřejmě „v přestávkách“ doplňovat i při samotné zábavě.
    4. V případě takzvaného badtripu způsobeného LSD, lze jeho účinky snížit podáním tvrdého alkoholu. Ovšem opatrně, není vhodné postiženému odpravit játra. Při badtripech obecně velmi dobře pomáhá úzký osobní kontakt (dotykem, pevné avšak nebolestivé držení za ruku) s člověkem k němuž má daná osoba důvěru. Případně s někým kdo takto obecně působí na lidi. Je vhodné tyto dvě osoby nechat osamotě, dalších pět lidí hystericky pobíhajících okolo ničemu nepomůže. Osoba jenž postiženému pomáhá by se měla za všechokolností pokusit zachovat co největší klid a tento mu předávat. Netřást se, mluvik klidným a vyrovnaným hlasem. Není vhodné postiženého násilím odvádět od určitých nepříjemných myšlenek, mnohem lépe působí je-li mu nabídnuta alternativní linie myšlenek po níž se sám vydá.
    5. V případě, že jste opilý přes míru, proved jste nějakou kravinu a rád by jste se co nejrychleji dostal do použitelného stavu, existuje možnost vzít si malé, ale opravdu malé množství pervitinu jenž by vám mělo pomoct. Poté dále nepokračovat v pití a stejně tak nezvyšovat davku peří. Radím s tímto velmi opatrně, vlastně je to v přímém rozporu s většinou safety rules, ale sám jsem to párkrát použil. V žádném případě nepít alkohol PO užití pervitinu. Vždy mě dokáží pobavit a zároveň vyděsit tragédi, co si dají čáru a potom machrujou kolik alka snesou.
    6. V případě několikadeního užívání drog (u mě obvyklé pro několika denní openair párty), nebo alkoholu se mi osvědčilo při vysazování, postupné snižování frekvence užívání. Obvykle na těchto akcích užívám jen MDMA, nebo amfetamin, případně kombinaci. V poslední den, užívám jen amfetamin a to v nijak vysokých dávkách.
    7. Pro odstranění vedlejších účinků MDMA, jako je svírání čelistí, lze před užitím užít beta-blokátory (propanolol). Také jsou doporučovány osobám trpící cévnímmi, nebo srdečními potížemi. (Bohužel tuto informaci se mi nepodařilo ověřit, pochází však z důvěryhodného zdroje.)
    8. Pokud se chcete vyhnout nevolnosti při užívání ketaminu omezte pohyb. (Vyzkoušeno, funguje. Tímto děkuji INK_FLO)


    INK_FLO:
    "pokud někdo užívá pravidelněji mdma či amfetaminové věci ždímající serotonin, tak se vyplatí užívat pravidelně b-komplex. Protože zásoby serotoninu se v mozku obnovují díky vstřebávání tryptofanu z potravy. A ten se z ní vstřebá jen v případě, že má tělo dostatek vitamínu b. Případně se dá užívat přímo l-tryptofan (mám pocit, že ho prodává brainway)
    jinak svého času jsem dělával to, že určité věci jsem neměl doma, abych předešel excesům, kdy např. příjdu opilý domů a mám bezva nápad si něco dát..."
    --
    "pokud něco trvá už moc dlouho, tak může pomoct i babičkovský recept na spaní - půl litru teplého plnotučného mléka řádně oslazeného medem
    mlékem se dají trochu zbrzdit i přehnaný houby"
    --
    "imho ten pocit "už vím, jak na to" či "vyzrál jsem na to" je dost často první varovný signál, který ve skutečnosti říká, že je nejlepší čas dát si pauzu. Dost specifické je to třeba u pervitinu, kdy jsem se s tímto postojem setkal u lidí v první fázi užívání (cca první rok až dva), kde je to ještě umocněné tím ego-boost efektem, takže ti lidi pak můžou mít tendence si myslet, že zrovna oni přišli na to, jak to užívat "bezpečně", což je u některých substancí samozřejmě nesmysl a většinou na to každej dřív nebo později příjde (v lepším případě dřív, než kvůli tomu příjde o práci, bydlení, svobodu atp.)"

    _BENNY:
    "muj recept je mliko + benzo + zivocisne uhli. uz parkrat mi to zachranilo krk, kdyz jsem to poradne prepiskl :-)"
    Co je to benzo:
    "nejaky lek z rady benzodiazepinu, tzn. diazepam, neurol, xanax, lexaurin, rivotril atp. oreze to emocni spicky, zkrati slozitost myslenek, clovek nezaziva ani nirvanu, ale ani teror. osobne stavy ktere tyto leky produkuji nemam rad, vsechno zplostuji, ale jsou chvile kdy neco takoveho neni na skodu a spise naopak."
    "primarne se to predepisuje proti uzkostnym stavum. zerou to hysterky aby byly v klidu, workoholici aby mohli usnout, kdyz prijdes za doktorkou a reknes ji ze mas splin (rozchod, smrt v rodine apod) a ma to vliv na tvoje fungovani v praci, s vysokou pravdepodobnosti vyfasujes neco takoveho. pozor, pri pravidelnym uzivani hrozi riziko vzniku fyzicke zavislosti a v krajnim pripade te muze nahle vysazeni i zabit."
    --
    "co se tyce erekce/afrodiziak na amfetaminech - kouknul bych na nejaka "prokrvovadla", ktera zajisti zvysenou citlivost na tech spravnych mistech. nemusi to byt rovnou viagra nebo cialis, dobre funguje napr. gingko nebo piracetam - neprokrvuji jen mozek ;) a i kdyby na ten sex nemelo dojit, mozek bude po amfetaminove akci v lepsi kondici s temito suplementy nez-li bez nich."
    (Z nasledujici diskuze vyplynulo, že se to s tím priacetamem nesmí přehánět, jinak jsou účinky naopak kontraproduktivní. Bylo zmíněno dávkování 2x1200mg, jako dostačující.)

    DANCE_GIRL:
    "při intoxikaci, před ní i po ní rozhodně jíst hodně zeleniny a ovoce, zejména tepelně nezpracovaný, a na doplnění minerálů třeba Vincentku. Poslední dobou objevuju i doplňky stravy/smart drugs jak na bázi rostlinnejch extraktů (ostropestřec, ženšen, rhodiola, maca...), tak na bázi aminokyselin (ALC, 5-HTP) a zejména u tý druhý skupiny fakt vnímám nějaký účinky a leckdy si je dám i na nějaký menší party, když se chci trochu víc bavit a vydržet :)"

    SQARA:
    "Co se týče bezpečnosti, po jedné cenné zkušenosti na LSD mám na domácí trip vždycky připripraveno:
    1) Uklidňující muziku, obvykle nějakej chill, protože většinu času posloucháme dark
    2) Jednoho člověka zvenčí, kterej ví, co se děje, a mohl bych mu tedy případně zavolat
    3) Číslo na záchrannou služu (ano, situace, kdy si ho nepamatujete, může nastat)
    Momentálně startujeme na 400 microgramech, a musím říct, že to už úplná sranda není, proto ta pravidla. Taky většinou pozřu až po kamarádech, řekněme tak o hoďku dvě později.
    Když jsem dával sám, tak jsem měl v hlavě připravenou pouze mantru, kdyby se to zvrtlo. Bylo to něco na způsob ''uklidni se, vole, nic se neděje, vzal sis prostě moc drog'' :-)"

    MICHAL_R:
    "Když je člověk v této oblasti "nováčkem", tj. pokud není dostatečně obeznámen s fyzickými i psychickými efekty toho kterého halucinogenu, jakož i s dynamikou průběhu tripu, tak si myslím, že je docela dobrý nápad být doma, a případný kontakt se světem venku zvážit až v průběhu tripu.
    Pro vysoké dávky halucinogenů/psychedelik (např. nad 3,5g sušených hub, nad 300mg meskalinu apod.) je také dobrý nápad být doma, nebo někde, kde člověk nemusí řešit potkávání se s "cizími" lidmi. Některé halucinogeny je pak vyloženě nevhodné brát jinde, než v bezpečí domova (např. kouřit DMT či pít Ayahuascu).
    Ke zvýšení bezpečnosti, zejm. pokud jde o osobně dosud nevyzkoušenou látku, bych doporučil zvážit následující 2 pravidla:
    (1) mít připravenou tichou a tmavou místnost, kde se dá případně lehnout na zem nebo na postel
    (2) mít připravenou oblíbenou klidnou hudbu, a přehrávač nastaven na "repeat all"
    (2) vždy začít s nízkými dávkami, a případně si vzít víc až příště, nikdy v průběhu tripu (např. bych napoprvé nedoporučoval sníst více jak 1 až 1,5 g sušených hub, 250mg meskalinu, 15-20mg DMT apod.)"
    Histrky s ponaučením:

    SQARA:
    "Slavil jsem narozky, takže jsme se odebrali ke mně do baráku se zásobou 2000 microgramů pro 4 lidi a předtím poctivě hladověli, ''aby to pak pořádně jelo''. Náš odolnej kamarád začal na 800, my jsme se pro začátek spokojili s 300. Naházeli jsme do Winampu IDM, post-rock, dark psy, nažhavili Xbox a rozložili deky. Zhruba po hoďce a půl, kdy se ten největší střelec začel svíjet, se nám ostatním zdálo, že by to chtělo trošku přikrmit, takže jsme tam hodili ještě další stovku, až na posledního klučinu, kterýho jsem chtěl držet trošku zpátky, jelikož do tý doby neměl zkušenosti ani s těma 300 a víceméně jsem počítal, že mu to na zážitek bude bezpečně stačit.

    Je to vždycky docela o nervy, když něco takovýho pořádám, protože samozřejmě cejtím za ty lidi odpovědnost a oni by mi nejraději pořád utíkali na procházku do lesa. Napadlo mě zamknout barák zevnitř, ale po pár hodinách by na to pravděpodobně někdo zapomněl a nerad bych, aby se pak cítili ''v pasti''. Takže si musím vystačit s tím, že prostě poletuju nahoru dolu, jestli jsou všichni v pohodě. Tohle hlídání mi tentokrát docela bodlo, protože na mě v jednu chvíli začaly padat vrstvy stropu, a jakkoli jsem si říkal, že se to vlastně neděje, nos se mi ucpal omítkou :-)

    V tom okamžiku jsem se šel podívat za tím klukem, co to přiživil se mnou, a ten už lítal sem a tam jako splašenej a volal, že se zbláznil. Moje osobní zkušenost s tímhle stavem byla taková, že je všechno v tu chvíli komplikovaný, takže jsem se ho snažil vést jednoduše, udělal mu teplý mlíko s medem a natlačil do něj kus dortu. Strach jsem dostal ve chvíli, kdy jsem šel dělat čaj a zjistil jsem, že mám jenom černej a ovocnej, a ne zelenej, jak si on přál. Po chvíli přemýšlení nad tím, že zjištění absence zelenýho čaje by mu mohlo vnuknout myšlenku, že je všechno úplně v prdeli, jsem mu zalhal v naději, že ten rozdíl nepozná :-) Nepoznal...
    Pak jsme se šli projít do vesnice, protože se dožadoval světla a moc chtěl, aby bylo ráno. Musel jsem mu vysvětlit, že nejsem čaroděj, za kterýho mě měl, a nedokážu mu tedy vyčarovat ráno. Ale že už brzo bude.
    Na procházku jsem vzal fotbalovej míč, abysme si mohli zaházet a soustředit se tedy na něco jinýho, než na jeho dojem, že neexistuje. Po dvou hodinách velmi zábavný konverzace (''Nezlob se, ale já ti nemůžu věřit, že existuješ, já ani nevím, jestli existuju já.''/ No, já jsem si jistej, že existuju, tak ještě počkej, za chvíli to poznáš) se kámoš uklidil, našel se a všechno bylo zase dobrý. Vrátili jsme se domu, hodili míč do garáže a symbolicky ho tam zamkli.

    Když už byl schopnej nám vysvětlit, co se vlastně stalo, ukázalo se, že pro něj nebylo nic komplikovaný, ale naopak strašně jednoduchý - jeden velkej strereotyp. Poslouchal nás předtím, jak se bavíme, a údajně se snažil odhadnout, jak budeme vzájemně reagovat. Když získal po chvíli pocit, že ví, co kdo řekne a co se stane, dostal strach, že je v nekonečný smyčce, že celej jeho ''život' je o tom přijet ke mně a dát si papíry (hezkej život, řekli byste) a že on vlastně ani není, že je jenom nějaká figurka v mojí hlavě, že nad tím vším jsem já a hraju si s ním Simse :-). V tý chvíli teda bylo potřeba mu ukázat nový prvky a něco komplikovanýho, co se ještě nestalo, hlavně se neopakovat. A tak jsem mu vyprávěl, co budu dělat, co vyjde za film, občas ho rozveselil nějakým vtipem a průběžně jsme kontrolovali čas, kterej sice běžel pomalu, ale spolehlivě."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam