• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKAndroid development
    Diskuse o vývoji aplikací pro platformu Android.
    -----------------
    Tipy, Triky, Postřehy, Začátečnický help, Nápady na nové aplikace.

    Oficiální developerská stránka: http://developer.android.com
    Něco málo v češtině na WiKi android fora: http://wiki.androidforum.cz/index.php/Programov%C3%A1n%C3%AD
    Článek na Zrojáku: http://zdrojak.root.cz/clanky/vyvoj-pro-android-ii/

    Docela zajímavé tutoriály přímo od vývojářů ze Sony Ericsson:

    na tvorbu vlastního View adapteru
    http://blogs.sonyericsson.com/developerworld/2010/05/20/android-tutorial-making-your-own-3d-list-part-1/

    zajímavý nápad na zoomování jedním prstem - aneb vytváření gest
    http://blogs.sonyericsson.com/developerworld/2010/05/18/android-one-finger-zoom-tutorial-part-1/
    rozbalit záhlaví
    BAT
    BAT --- ---
    ROLAND: Jojo, stara dobra Xperie - denne pouzivana temer 13 let a stale bezchybne funkcni vc. te famozni vysouvaci klavesnice. Jen baterii jsem samozrejme musel casem poridit novou.
    Kez by vyrobci mobilu dostali opet rozum a zacali delat neco podobne praktickeho, jen s novym vnitrkem (a s nejakym otevrenym systemem prostym jakychkoliv vnucenych aplikaci).
    Ale neverim, ze se neco takoveho jeste nekdy stane.

    ROLAND: Jinak ten prehravac ma i decentni podporu pro "slozkovy" sytem alb atp., proto jsem u nej nakonec zustal.
    Ale jestli by to vyhohovalo tobe, to uz musis zkusit sam (trial verze je zadara, a kdyby se to osvedcilo, tak za tech par babek to imo stat muze)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    BAT: No já mám ještě Xperii pro tu m16, jenže HW a nesmyslně malá pamět a nemůžu na tom mít ani internet banking. Jinak telefon je stále funkční i po více jak 10 letech. :D Mám ještě Motorolu E386 nebo jak to je a před pár lety také fungovala. Měnil jsem u ní jen LCD, protože staré odešlo. A má opotřebované kontakty, takže problém s nabíjením.

    Předtím pro xperii jsem měl X2 ta měla luxus klávesnici a právě i Windows Mobile, ale měla problém s časovými kristaly takže nedokázala udržet čas. :D To jsem jako nepochopil. Prostě ráno se probudíš a mobil ukazuje o dvě hodiny méně. Nějaká synchronizace podle sítě tak z donucení na heslo. :D

    Když by to nebyla tak předražená plečka a byla lépe po fyzické stránce zpracovaná, tak bych snad do něj i šel. Ale také jsem četl že někteří zákazníci už si jej i koupily, a už třetí rok čekají na dodání. :D
    Astro Slide 5G - Planet Computers
    https://store.planetcom.co.uk/products/astro-slide
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MEMNON666: Také bych řekl že to bude asi verzí OS/Launcheru. Ale to neovlivním. Rotnout to si už netroufám a nevím ani jestli by se mi to povedlo a jestli pak vůbec bych byl schopen to dát zpět. Proto jsem chtěl i mobil s čistým Androidem, ale to už je dnes snad nemožné. A taky už nehodlám za mobil dát víc jak 5 tisíc. Leda že by opravdu za něco stál a měl šikovnou HW klávesnici a uzamikatelná tlačítka na zvednutí, položení telefonu a jedno případně programovatelné tlačítko třeba pro aktivaci fotoaparátu a dal se měnit akučlánek. Pak bych asi bych ochoten obětovat i 10tis, pokud ten telefon budu moci používat alespon 5 let.
    BAT
    BAT --- ---
    ROLAND: Uz dlouho pouzivam PowerAmp - ale nejakou prastarou verzi (protoze pouzivam prastary telefon, kvuli fyzicke klavesnici).
    Takze vlastne o aktualni verzi PowerAmpu nic nevim.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    ROLAND: to nevim zda neni nejak zavisle na verzi OS/Launcheru ale ja ho mamnormalne roztazenej na celou jednu plochu, nastaveni afaik mezi svetlym a tmyvym motivem pouze
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    TOOMIX: Tak uvidíme jak se po čase změnil, jen ta hodnocení na google nejsou zrovna přívětivá. Moc vysoký 1 star poměr. Ale díky.
    Jdu zkusit.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    BAT: Také jsem používal, znám. :) Pak jsem měnil telefon nebo přestal být po nějaké aktualizace pro mě použitelný? Už si bohužel nepamatuji.
    Mám ted Realme v tom byl přehravač co byl i použitelný, ale zase donutili mě k aktualizaci a teď ten přehravač je ugly. (bohužel je to nějaký systémový, takže nejde dát ani revert.) A začíná otravovat o povolení aby mi mohlo zasílat nějaké oznámení. Ne děkuji nechci spam obtěžování. Nechci při každém spuštění řešit že chce po mě nějaké povolení nebo aby fungoval že musím stáhnout aktualizaci. U bankovní apky, ok. Ale u přehravače? Na co?

    Ono vůbec byl a je problém najít přehravač co přehrává či vidí složky. A že jsem od mnoha uživatelů, viděl tohle jako docela častou vítku.
    Ani equalizer nepotřebuji.

    Prostě nechci být otrok spamu, čím dál častěji nějaké za mě formy měsíčního výpalného, dožadování se nějaké pozornosti, neustálých aktualizací oničem nebo zhoršujících funkčnost, dělat nějaké opakující se rutiny, jako třeba aby mě v noci neprobudila nějaká notifikace, kdy nevím jestli je to sms a nebo jen spam notifikace aplikace.

    A co teď používáš za přehravač?
    Já jsem zvažoval jestli se nepokusím oživit nějakou tu svou starou MP3 na tužkovou baterku, jen je problém že má jen 521MB a nedá se rozšířit. :D
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ROLAND: umí, poštím v něm audioknihy
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MEMNON666: Myslíš widget pro ten google kalendář?
    Má jen 2x3 a nejde rozšířit a je tak pro mě prakticky nečitelný. A nenašel jsem a nejde měnit barva pozadí. (
    Ten z WM byl fakt efektní, přehledný šetřící s místem. Teď už dlouho používám ten Bussines Calendar, ale dobře design a layout bych prominul, ale to že se neaktualizuje nebo aktualizuje se jak se mu chce to fakt nedám. Díky němu jsem tak prošvihl několik schůzek, protože samozřejmě se nezapnul ani alarm co byl nastavený. Často musím klikat na refresh.
    BAT
    BAT --- ---
    ROLAND: Ja kdysi straaasne davno pouzival prehravac co se jmenoval Music Folder Player.
    Koukam, ze na Google Play Store neco takoveho stale je a podle obrazku to vypada, ze to je ono, ale ruku do ohne za to nedam.
    Music Folder Player - Apps on Google Play
    https://play.google.com/store/apps/details?id=de.zorillasoft.musicfolderplayer&hl=en&gl=US

    Myslim, ze by to mohlo splnovat vetsinu tvych pozadavku.
    ...pouzival jsem teda tehdy nejakou "full"verzi, ktera nebyla zadara, nevim jak to je ted.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    TOOMIX: Jako můžu ho zase znovu zkusit, ale naposledy co jsem ho zkoušel to byla fakt katastrofa. A myslím že neuměl přehrávát hudbu na pozadí.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    ROLAND: ad kalendar - widget Plán v kalendáři je dost podobnej - navrchu pocet nevyresenejch ukolu k rozkliknuti, pod tim nejblizsi dny s udalostmi v kalendari
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ROLAND: přehrávač by nestačil VLC?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DRIZDIK: Díky za info.
    Takže na základě tohoto ROLAND: by se ten přehravač hudby, dal sfouknout dobře funkčně během měsíce?
    Nebo by bylo odhadem potřeba trochu více času?
    Tedy ještě jedno uskalí bych očekával v grafice a škálovatelnosti.
    Ve vývoji aplikací přímo pro Android se vůbec neorientuji jak to přesně funguje. Jen jsem kdysi zkoušel v Unity u té mé hry udělat build pro Android, a kupodivu ta hra se rozběhla a dala se i nějak ovládat, i když to nebyl build určený po android, ale PC. Ale počítal jsem u té své hry i s možností portu na mobil a aby bylo potřeba udělat jen minimum změn a víceméně to jen nějak „doladit“. ;)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    U toho přehravače, nepotřebuji myslím si nic příliš komplikovaného? Ideálně zdarma, no ads - no spy, schopnost přehrávat složky, užitný pěkný jednoduchý design a funkčnost, přehrávání na pozadí. A pak takové ty funkce jako opakování přehrávání jedné skladby dokola, nebo shufle, možnost vytvořit si paylist. Zobrazení složek i bez složek, řazení abeceda, čísla nebo pořadí dle složení playlistu a prstem možnost přetáhnout na jiné pořadí požadovanou skladu.

    Nepotřebuji vyhledávání dle interpeta, alba. To řeší složka. Nemuset řešit aktualizace (kdy se mění funkčnost, layout) a podobné hovadiny. Nechat to zdarma a vymyslet případně nějakou formou donate, když bude chtít někdo poděkovat a že mu ten přehrávač bude vyhovovat a přispět autorovy na chleba.
    U toho donate je mi jasné že to přes googleplay neprojde Něco málo jsem si kdysi zkoušel zjišťovat.
    Problém je taky že nemám finance abych si někoho mohl dovolit zaplatit. A nevím jestli budu mít štěstí že by se mi povedlo někoho. Moje hra finančně nevyšla abych to mohl aplikovat z ní.

    Jsem unavený s toho neskutečného byznysu a různých sh. praktik. Neustálých aktualizací a změn směrem a tlakem k tomu ždímat z lidí co nejvíc peníze.

    U toho úkolovníku by mi stačilo když by sám byl jako jednoduchý kalendář. I když asi ten googlovský a synchronizace s ním a případně že při kliknutí na daný ukol by se pak otevřel on, by bohatě stačil a asi i ta synchronizace by nemusela být problém?
    Hlavně aby se úkoly aktualizovali a byly neustále ondate. Takže nějaké složitější linkování s něčím dalším nepotřebuji.
    Jen prostě kliknu na mobil a otevře se mi hlavní screen a vidím. (nenašel jsem nic co by mi vyhovovalo a hlavně bylo 100% funkční, bez reklam a optimálně zdarma. Kdy nemám ve funkčnosti žádnou jistotu ani u těch placených, kde už navíc chtějí obvykle měsíční poplatky.
    Tak že bych tam měl dlaždici 4x1, 4x2 až 4x4. Nahoře hodiny, a dole 4 ikony (telefon, sms, prohlížeč, foták apod.)
    Něco jako viz obrázek, tohle mi prostě plně vyhovovalo a fungovalo.
    https://morningpaper.typepad.com/.shared/image.html?/photos/uncategorized/2008/02/07/nokia_wm.jpg
    A hlavně bylo to v zdarma už vbudováno v systému, žádné hledání a doinstalování. Vše co jsem potřeboval už jsem v telefonu měl, max jsem si stáhl nějakou tu hru nebo nějaký dodatečný prográmek.


    Jako pro mě Windows Mobile 6.5 se nejvíce blížil celkově tomu co bych v mobilu potřeboval a co mi u současných mobilů chybí.
    I když chybí mi i mobil s uzamykatelným tlačítkem pro zvednutí a položení hovoru a pohodlná HW klávesnice.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ROLAND: přehrávač by byl asi velmi jednoduchý a bude i spousta ukázkových implementaci. Záleží jak složitý si vymyslíš playlist managment a podobně
    Ten ukolovnik/kalendář je ale část kde bych čekal nějakou složitost, případně integraci s kalendářem, upozornění a podobně což může zabrat spoustu času a práce a testování
    Úskalí bych nehledal, pokud nebudeš chtít řešit nějaký streaming, drm a podobně, případně u ukolovniku záleží jak složitý si vybereš model synchronizace mezi zařízeními.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Ahoj, prosím jak náročné by bylo vytvořit - MP3 přehravač a případně kombinovaný s přehráváním videa? A kalendář - respektive úkolovník. Strašně mi schází to co bylo kdysi ve Windows Mobile 6.x,
    Když má někdo potřebný skill a dostal by jasné podklady zadání, kolik času by ten vývoj asi tak zabral?
    A jestli tam není ještě nějaké úskalí v podobě knihoven/kodeků atd.
    BROWN_ALEX
    BROWN_ALEX --- ---

    Ano, tento základní článek je o propagaci v obchodech s aplikacemi. Před spuštěním aplikace je však lepší vypracovat strategii propagace. Nemůžete si jen přečíst jeden článek a začít aplikaci propagovat. Právě o tom mluvím, Marketingová strategie pro mobilní hry je dobrým návodem, jak vytvořit propagační strategii.

    FERRENC
    FERRENC --- ---
    BAT: Taky se nedokážu zorientovat, tak raději ani nereaguju. :)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    BAT: ve svete post-faktickem :D ... kazdopadne jsem nevtipkoval
    BAT
    BAT --- ---
    MIKULAS: V jakem svete to zijeme, kdyz uz se ani neda s jistotou poznat, zda se jedna o vtip :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam