• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    ZSIS: Být všude nejde. A můj osobní tip je, že lidé 18-25 tady zas tolik nejsou. Resp. co by je sem přitáhlo? Zas jsou jinde, kde třeba tolik nejsme my.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    KEDRIGERN: nemyslíš, že nyx odpovídá i cílové skupině pirátů? já bych mělza to, že to má potenciál na dlouho očekávanou politickou alternativu mimo zajetá řešení levo/pravo. až teda člověk zjistí, že to soudruzi částečně serou stejně jako všude jinde a neposkvrněný ideál zustává iluzí.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    VITEX: To asi bude o celkovém vývoji Nyxu. Piráti mají spoustu mladých, kterým už Nyx asi moc říkat nebude. I mě téměř minul a je spíš náhoda, že tu jsem.
    JOHNSILVER
    JOHNSILVER --- ---
    VITEX: Je lovná sezóna. Makáme na moři. :-)
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    VITEX: z kalibiku?
    VITEX
    VITEX --- ---
    Proč je tady tak málo pirátů ?
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KEB: Souhlas...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    KEB: Jo Miky by měl radši držet hubu:)
    KEB
    KEB --- ---
    https://twitter.com/Mikiferjencik/status/1787048753158836278?s=19

    Tohle nebylo pěkný a myslím si, že je to ve finále pro piráty škodlivé
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Mě na tom nejvíc mrzí, že to pokřivuje celou veřejnou debatu. A pak iniciativu přebírají úplní šílenci… a fakt není normální, když lidé zaměnují “zákaz prodeje aut se spalovacími motory za dlouho” s “seberou nám auto”
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    DOCKINEZ: Podkopávají ho celou dobu, protože to jejich kulturní bublině hrozně imponuje. A zároveň drží ochranou ruku nad lobbisty, kteří reálně ty věci ovlivňují. Český energetický byznys se hrozně brání inovacím. A ODS s ním velmi úzce spolupracuje.

    Kdyby se takhle chovali v dodávkách pomoci Ukrajině, tak by byl výsledek Fico. Ale v té energetice to není tak znát, resp. Není to napřímo.

    Výsledek?
    Neinvestuje se do reálných potřeb (chytrá přenosová soustava, akumulace energie), EDC je katastrofa (a dle meziresortu to zajímá zas jen nás :( ). Furt tady máme výjimky a skryté podpory pro umírající byznys. Tlačíme novou výstavbu Dukovan, což je čistě prakticky nerealizovatelný projekt (je příliš velký). Zelená úsporám je dosti neefektivní (nákup je prodražen o dotaci, nevidím velkou ambici to změnit). Jako jedni z mála máme stále třífazové měření. Nezanedbatelná část ODS má stále potřebu bojovat proti elektromobilům a šířit lži okolo (zákaz).

    Přitom všechny okolní země mají jasné vzorce, které lze převzít. Od větrné energetiky po snadné domací solární panely (v Německu se dají koupit do zásuvky). V Německu se také rozjíždí trend i malých větrných elektráren. Jasně asi to není nejefektivnější, ale zas to dává lidem tu pravou svobodu. Jednou investují a pak už je ceny energii moc netrápí.

    Pozitivní výsledky (laicky viděno):
    - terminál na kapalný plyn
    - výrazné rozvolnění legislativy okolo malých elektráren a zvláště solárů
    - lepší pravidla pro dřevostavby (to není přímo energetika, ale důležitá součást uhlíkové stopy)
    - daří se tepelným čerpadlům (byť si myslím, že ty státní dotace jsou neefektivní)
    - daří se solárům na domech
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DOCKINEZ: Aj si niekedy videl ako ten "demokraticky koalicny partner" hlasuje v EP? Napoviem, ze uz snad castejsie najde zhodu s SPD pripadne komunistami (konecnou) nez s zbytkom stran...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KEDRIGERN: Útok na Green Deal? Na ten GD, pro který ODS hlasovala a pro kterou „je GD realita“?

    Asi chápu, co se snažíš sdělit, ale nějak mi v tomhle kontextu do toho nepasuje ta ODS, která prostě kapitulovala a do žádných ztracených bojů proti GD už se nepouští. Nebo mi něco zásadního uniklo?
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    DOCKINEZ: Za mě jsou lidé jako Hraba, Vondra, Zahradil, … velký problém. I kdyby byli Piráti dokonalí, tak to neutáhnout všechno. Jasně nejsme. Ale dovolím si říci, že kus práce a volebního výsledku odvedeme.

    Nicméně ODS se chová jako, že jí celkový výsledek nezajímá. Viz neuvěřitelně trapné chránění náměstka ze spravedlnosti. A nejméně část ODSky to má tak: “No tak uděláme našich 10-20%, Fiala odsoupí a my to dáme s ANO.”

    Koneckonců celý útok na Green deal je neuvěřitelný cringe. To Rusko bojuje za staré pořádky, kde všechny drží v šachu (či alespoň slušně vydělává) na jejich surovinách… zatímco EU se stává soběstačnou. A v Dánsku se daří silný růst a zároveň snižovat množství spotřebované energie. To by měla být anše inspirace, nikoliv snění starců nad jejich mládím….
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    DOCKINEZ: ale on je pro volby do EP vondra z pohledu pirátů problém v českém kontextu. nevím, z čeho usuzuješ, že největší, ale velký je. halucinující búmr s myšlenkovým obzorem z devatenáctého století nemá v dnešním EP co dělat. je to dobrý symbol toho, proti čemu piráti stojí. pro volby do EP není pro piráty ani ODS, ani SPOLU koaliční partner. je irelevantní, jsou-li v koalici ve vládě a parlamentu, stejně jako na úrovni krajů a obcí je to irelevantní. a to, že se ti nelíbí nějaká grafika je pouze tvůj subjektivní problém, soryjako 😉
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Moc hezký. Protože největší problém těchto voleb je zjevně tvůj demokratický koaliční partner z vlády.

    Solidní cringe.

    (Pokud ta message fskutečnosti je „srát na hořící Gregorovou duhový ovčí hovno“, tak se omlouvám, že jsem to kryptický sdělení blbě rozklíčoval)

    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    LUDWIG_: Zaurgoval jsem Pepu na zdrávku, ať to řeší.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Narazil jsem na:

    Podnět: dílčí změna zákona o veřejném zdravotním pojištění, která usnadní proces návratu českých občanů v cizině - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=66947

    Jak moc realne je, ze se tyhle podnety z fora dostanou do pripominek nebo pozmenovacich navrhu behem cteni zakona?

    Tahle konkretni blbost v zakone se mezi lidmi v zahranici sem tam resi, ve zdejsi diskuzi nedavno treba:

    [KOJA @ PRÁCE MIMO ČR - vše, co vás zajímá - seznam spřízněných klubů apod.]
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Minulý týden jsme udělali další významný krok na cestě k digitalizaci. Portál občana, který v současnosti nabízí asi spoustu státních služeb, dostal svou mobilní appku. Díky ní máte přístup ke službám pohodlně a odkudkoliv. Nemusíte se navíc pokaždé přihlašovat identitou občana, appka si vás napoprvé zapamatuje a k opětovnému přihlášení už stačí jen běžné přihlášení pomocí pinu nebo biometrie.

    Namátkou si pojďme představit pár služeb, které někdy využije skoro každý z nás:

    👉 Výpis z rejstříku trestů. Ten se může hodit třeba při změně zaměstnání. Díky appce už nemusíte stát frontu na Czechpointu a zaplatit za výpis sto korun! Teď ho dostanete během kdykoliv pár vteřin a zcela zdarma.

    👉 Nevíte, kdy vám končí doklady? Portál občana vám to pohlídá a appka pošle notifikaci. Stačí do ní vložit své kontaktní údaje a zapnout upozornění na e-mail, nebo přes sms. Starost o prošlou občanku, pas nebo řidičák už můžete pustit z hlavy!

    👉 Leckdo z nás je řidič a někdy je třeba zkontrolovat, jak jsme na tom se stavem bodů. I tady nová appka pomůže, vaše body ukáže na jedno kliknutí. A nezapomeňte, body se přičítají, takže čím nižší číslo, tím lépe!

    👉 Za zmínku stojí i nové a přehledné prostředí pro správu datovek. Přidat do portálu je zatím sice musíte ve webové verzi, práce s nimi už je ale v appce plně funkční. Mezi jednotlivými datovkami můžete snadno přepínat a jejich použití není o nic složitější, než práce s e-mailem.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Jednotná doména je cesta vpřed. Samozřejmě vedle konkrétního problému, který vás trápí v egov to asi není to důležité. Ale tato starost o rozvoj ekosystému digitálních služeb veřejné správy přináší ovoce dlouhodobě a zpřístupňuje služby více lidem.

    Jak poznat pravou doménu státní správy? 𝐍𝐚 𝐤𝐨𝐧𝐜𝐢 𝐣𝐞 .𝐠𝐨𝐯.𝐜𝐳. A toto jednoduché pravidlo vám stačí a docela solidně vám pomůže. No zkuste si jestli z fleku řeknete co je: sshr.cz, sujb.cz, sumr.cz, udhpsh.cz ? A která z nich není státní organizace?

    Čili jednotná státní doména napomůže:
    1) Z adresy na první pohled poznat web státní správy
    2) Efektivněji se bránit phishingu, což je útok kdy vizuálně napodobujete doménu, např. g0v.cz (řešíte víceméně jen jednu doménu)
    3) Mít jednotné emailové adresy, v našem případě ve formátu jmeno.prijmeni@urad.gov.cz
    4) Centrální správu domén, čili stát vůbec ví jaké domény má. Existuje proces pro rozdělování apod. Čili na daných adresách spíš najdete, co byste očekávali.
    5) Centrální obranu domén (například před DDOS, ale i sofistikovanějšími útoky)
    6) Mnoho webů převádíme na srozumitelné názvy, např. statistika.gov.cz . Každá instituce má kanonickou adresu odvozenou od zkratky názvu a pak alias, který je zapamatovatelný.

    Samozřejmě jsou tu dvě drobnosti, které jsou spíš negativní:
    a) Domény jsou o 4 znaky delší, ale některým se z adresy zas ubírá CR, čili ty to mají jen o 2 znaky, např. mdcr.cz => md.gov.cz, mvcr.cz => mv.gov.cz
    b) gov.cz nevychází z českého jazyka... no ale ono ani to CZ. Jediné, co nám přišlo relevantní bylo využít vlada.cz, která zůstává v držení státu. Nicméně to už je docela dlouhé.

    A ještě je k tomu přidružený projekt jednotného vizuálu, ale o tom zas jindy.

    Jednotná doména GOV.CZ
    https://www.youtube.com/watch?v=phryKfLmu4A


    Jednotná doména GOV.CZ II
    https://www.youtube.com/watch?v=tnqZOOQ_Ni0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam