• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VESELACWiMAX
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    KUTNY: od dik, právě problém je ten, že udělat projekt na papíře stojí nemálo peněz... a nevím jestli se mi do toho chce. Jakou projekční kancelář používáte na to?
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    MJUGEN: ja pracuji "bohuzel" u jednoho "velkehjo" operatora, ktery ma obraty v mld kc. rocne, takze projekty financuje z vlastniho kapitalu.
    co se tyce pokladky kabelu - budto poadavaji oddeleni vlastnikum komunikace projekty a pozadavky na stavebni rizeni a nebo se nasmlouva projekcni kancelar, ktera vyrobi projekt a zaridi stavbni rizeni a vykopove prace.
    ja tyto veci resim po technicke strance, nez ze bych vedel, co na ktery urad kdy a jak odnest.
    volil bych ve svem pripade projekcni kancelar.

    urcite se daji cerpant penize z http://www.mpo-oppi.cz/, jen jsem zatim nepresil na to, kde vzit nejaky mustr na vypracovani projektu - jak ma vypadat.
    takze bych asi volil nejakou firmu, co se fondy v EU zabyva a zprostredkuje podani projektu.

    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    KUTNY: Docela by mě zajímalo kde pokládáte Ftt a vlastně jaká společnost. Máte nějaké dotace z EU?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    S Intelekem jsem řešil implementaci WiMax a málem se mohli vychvalováním přetrhnout... skutek ale asi utek - drahý jak prase a s vyřizováním licence na pásmo jsem se už ani neobtěžoval.

    Fttx je zajímavé řešení, chtěl jsem brát od Sloanů za dobrou cenu konektivitu, ale nevím jak na projekt - kopání, povolení, pokládka...
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    - a dalsi novinka, tentokrat pro Rusko...
    - k predchozimu prispevku - z podstaty laptopu jako prenosneho zarizeni, take v budoucnu ocekavam spise podporu Mobile WiMAX nez fixed na 3.5GHz, takze v CR asi k nicemu
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    KUTNY: IMHO IP-TV pres WiMAX snad ani protlacit nejde, omezena kapacita a latence to nedovoli

    - WiMAX provozujeme ciste pro pripojeni vetsich bytovek a nekolika firem k internetu. Zakaznici pouzivaji VoIP tretich stran.
    - Licenci mame na 3,5GHz.
    - Konferenci se neucastnime, ale diskutovali jsme s Intelekem, Diskem, Sloane. Kontaky a moralni podpora jsou od Intel CR.
    - Vzhledem k tomu ze Dell i HP prave uvedli nove modelove rady, ktere WiMAX chipset neobsahuji, tak zustava jen u slibu (vsichni o tom na predvadeckach mluvi), ze to do konce roku bude k dispozici. Ani nevim na jake frekvenci. Nicmene me zaujal WiMAX USB modul od Motoroly, pry budou modely pro kazdou ze tri WiMAX frekvenci (vice treba na http://notebook.cz/clanky/kratke-zpravy/2008/0924-Motorola-USBw-100)
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    kdo jakou WiMAX technolgii pouzivate a k jakym sluzbam?
    pouzivate jej i v jinych pasmech nez 3.5GHz ?
    ucastnite se nejakych WiMAx konferenci? (prip. el.konferenci?)
    jste nekdo clenem nejakoho WiMAX "fora"?
    nevite, jak je to s implementaci s WiMAX do rucnych mobilnich zarizeni? (telefony, notebooky apod.)
    DAVIDARROW
    DAVIDARROW --- ---
    http://www.nyx.cz/index.php?l=user;id=KUTNY;f=%3Fl%3Dtopic%3Bl2%3D1%3Bid%3D15312

    Ja nechci 3G základovku v poli, bydlím 20km od D1 ve městě který ma 40k obyvatel. Ale o 3G si můžu číst akorát na netu připojenej přes EDGE, jak pěkně frčí čobolákům ve 125 městech +/-. Víc jich ani nemají...
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    VESELAC: QoS "funguje", vtipne ale muze byt chovani QoS pri pozadavku na vetsi konektivitu, nez je v danem pasmu mozna. Jakym zbusobem na to bude reagovat BS a jestli i za takoveho stavu bude obsluhovat dobre provoz od vsech klinetu (tedy ten prioritni)

    provozujete pres WiMAX Multicast? napr. pro IP-TV ?

    co se tyce FTTx, spolurpacuje se s temi urady, kterym patri silnice/pozemky (radnice, technicke sluzby, silnicari .. je jich moc ;-), pres ktere chceme trasy vest, ruzna stavebni rizeni, vykopy, projekty, vecna bremena atd.
    beh na dlouhou trat ;-)
    DAVIDARROW
    DAVIDARROW --- ---
    [ KUTNY @ WiMAX ]
    ""Potom začne padat sníh, mlhy a plískanice a je konec s jakýmkoliv připojením :-D"
    nutno poznamenat, ze je to vlastni radiovych vln - nikoli pasma 2.4ghz, 5ghz.
    na toto jsou nachylne i jina frek. pasma a cim vyssi frekvence, tim vetsi nachylnost.
    u radio spoju se toto "resi" rezervou na unik, ale pokud je pocasi natolik spatne, vypadavaji i profi radiove spoje, proste protoze uz neni rezerva na unik a signal je na tolik defrormavany na prijimaci, ze ho nelze opravit.""

    S tímto samozřejmě nepolemizuji, sice nědělám pro operátora, ale ze školy o šíření elektromagnetických vln něco vím. Ale v kontextu s wi-fi si pořád stojím za tím co jsem psal. Je to technologie na pokrytí kanceláře...

    ---

    ""Wi-max by jim vytrhl trn z prdele"
    to v zadnem pripade, wimax je tez radio. takze by trpelo na pocasi uplne stejne."

    S tímto nemohu souhlasit, právě pro to jak a k čemu je technologie Wi-max navržena (kódování).
    http://www.earchiv.cz/l216/gifs/s3223_print.pdf
    http://www.feec.vutbr.cz/EEICT/2007/sbornik/01-bakalarske_projekty/01-elektronika_a_komunikace/09-xskapa02.pdf

    DAVIDARROW
    DAVIDARROW --- ---
    [ KUTNY @ WiMAX ]
    "" se až příliš učí od mobilních operátorů a investice do moderních technologií = 0"
    nevim, kdes teto nepravdive informaci prisel.
    mobilni operatori investuji neustale do ovych technolgii a je to videt na siti.
    u mobilniho operatora pracuji X let, takze jsem si temito informace jist."
    Já jsem zase zákazníkem mobilních operátorů, bohužel :-(. Po celý evropě v podstatě nikde jsem nenarazil na problém připojit se k internetu pomocí 3G, kromě toho když přijedu domů. Tady si dám 25kb/s když jsem zrovna připojen sám. Do čeho investujete? Do nestandartnich technologií jako je 4G? Tohle kdyby dělal každej, tak jezdím po světě a mám jednu kabelu na notebook a druhou na modemy.
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    KUTNY: latenci jsme na BreezMAXu taky zkrotit nedokazali, a nenasli jsme nikoho komu by se to povedlo, ani technici z Inteleku si neporadili. QoS nam myslim docela slape, napr. preference VoIP paketu, ale tezko soudit, kdyz po prvotnim nadseni kleslo ze strany uzivatelu vyuziti pridelene celkove kapacity na cca 1/3.
    FTTx - spolupracujete napriklad s mestem (radnici)? na vykopy pro rozvod opticke site to chce nemalo prostredku a vsemozna povoleni...
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    VESELAC: bohužel k optice jsme se moc neproukousal.

    s novejma barákama je problém, že na nějaký datový rozvody developeři kašlou. takže se to řeší přes koaxy nebo zvonky. a není možnost tam dát nový kabely, no prostě tragédie.
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    natuknu jeste off-topic - nemate nekdo zkusenosti s budovanim opticke site? Ne jen jako zaklad site vlastni, ale napriklad i FTH? Novych bytovek vsude vyrostlo jak po desti a zajimalo by me, jestli to nekdo z developeru nebo lokalnich ISP dotah tak daleko, ze by to uz nekde bylo v produkci? zatim jsem nenasel zadnou pripadovou studii nebo referenci, ale asi spatne hledam :-/
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    TANTRAMAN: To by me taky zajimalo. Zatim mame vyhodu, ze mame 3,5G AP pro Beroun (kde kanaly jsou) primo na ethernetu na paternim uzlu. Ale kdybychom museli prostory opustit a presunout se jinam, nebo tahnout konektivitu jinou trasou, tak by se nam neco podobneho hodilo.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    VESELAC: my se spíš posouváme do 10G, ted jsme koupili od miraclu 85 MBitove pojitko a to stare od 1aerial 34MBit jsme posunuli dál do sítě. jinak řečeno stavíme spíš PtP spoje, než že bychom udělai 3,5G AP a navěsili na ně klienty. a praze stejně už nejsou kanály.
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    E2E4: promin, puvodni odpoved byla pro Davidarrow. Zakladnovka neni zdaleka za mega, ale i tak souhlasim, ze na pocatecni investici, je to trosku drazsi. Presto to pro toho, kdo to mysli jako ISP vazne, neni zas pres leasing nebo uver nedosazitelne a je to postavene rychle. Klientska radia se samozrejme nevyplati az na vyjimky pro jednotlivce, ale az pro stredni skupinu domacnosti nebo komercni subjekt.
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    [ E2E4 @ WiMAX ] prave ze licencovane pasmo by Ti melo zarucit klid oproti WiFi, ktera je opravdu zneuzita oproti puvodni myslence (viz Davidarrow). zakladal jsem tuto diskuzi spise z praktickeho hlediska. jednu mini WiMAX sit provozuji a vic jak rok jsem na ni nemusel sahnout, protoze a jednoduse nebylo potreba. Zajima me jestli existuji dalsi podobne uvazujici lide, kteri maji podbny nazor a od WIFI se posunuli k technologii, ktera jim dovoli garantovat urcite sluzby zakaznikum a jake jsou jejich zkusenosti. Diskutovat o WIFI bych zde nechtel, v soucasnosti je na tomto poli docela tesno a je otazkou casu, kdy WIFI opravdu zustane za zdi kancelare a domacnosti. Kam dal, je WiMAX jedna z cest?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Jinak tohle jsme pouzivali.. http://www.alvarion.com/products/breezeaccessvl/ Pasmo 5.8 GHz, s malym vykonem nepotrebujes licenci.. Akorat je bohuzel tohle pasmo zaflakle 802.11a WiFi.. A mas moznost udelat P2P spoj v 5.8 GHz s technologii radove za par tisic nebo radove za par desitek tisic, s propustnosti +- stejnou..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam