• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VESELACWiMAX
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    S Intelekem jsem řešil implementaci WiMax a málem se mohli vychvalováním přetrhnout... skutek ale asi utek - drahý jak prase a s vyřizováním licence na pásmo jsem se už ani neobtěžoval.

    Fttx je zajímavé řešení, chtěl jsem brát od Sloanů za dobrou cenu konektivitu, ale nevím jak na projekt - kopání, povolení, pokládka...
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    - a dalsi novinka, tentokrat pro Rusko...
    - k predchozimu prispevku - z podstaty laptopu jako prenosneho zarizeni, take v budoucnu ocekavam spise podporu Mobile WiMAX nez fixed na 3.5GHz, takze v CR asi k nicemu
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    KUTNY: IMHO IP-TV pres WiMAX snad ani protlacit nejde, omezena kapacita a latence to nedovoli

    - WiMAX provozujeme ciste pro pripojeni vetsich bytovek a nekolika firem k internetu. Zakaznici pouzivaji VoIP tretich stran.
    - Licenci mame na 3,5GHz.
    - Konferenci se neucastnime, ale diskutovali jsme s Intelekem, Diskem, Sloane. Kontaky a moralni podpora jsou od Intel CR.
    - Vzhledem k tomu ze Dell i HP prave uvedli nove modelove rady, ktere WiMAX chipset neobsahuji, tak zustava jen u slibu (vsichni o tom na predvadeckach mluvi), ze to do konce roku bude k dispozici. Ani nevim na jake frekvenci. Nicmene me zaujal WiMAX USB modul od Motoroly, pry budou modely pro kazdou ze tri WiMAX frekvenci (vice treba na http://notebook.cz/clanky/kratke-zpravy/2008/0924-Motorola-USBw-100)
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    kdo jakou WiMAX technolgii pouzivate a k jakym sluzbam?
    pouzivate jej i v jinych pasmech nez 3.5GHz ?
    ucastnite se nejakych WiMAx konferenci? (prip. el.konferenci?)
    jste nekdo clenem nejakoho WiMAX "fora"?
    nevite, jak je to s implementaci s WiMAX do rucnych mobilnich zarizeni? (telefony, notebooky apod.)
    DAVIDARROW
    DAVIDARROW --- ---
    http://www.nyx.cz/index.php?l=user;id=KUTNY;f=%3Fl%3Dtopic%3Bl2%3D1%3Bid%3D15312

    Ja nechci 3G základovku v poli, bydlím 20km od D1 ve městě který ma 40k obyvatel. Ale o 3G si můžu číst akorát na netu připojenej přes EDGE, jak pěkně frčí čobolákům ve 125 městech +/-. Víc jich ani nemají...
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    VESELAC: QoS "funguje", vtipne ale muze byt chovani QoS pri pozadavku na vetsi konektivitu, nez je v danem pasmu mozna. Jakym zbusobem na to bude reagovat BS a jestli i za takoveho stavu bude obsluhovat dobre provoz od vsech klinetu (tedy ten prioritni)

    provozujete pres WiMAX Multicast? napr. pro IP-TV ?

    co se tyce FTTx, spolurpacuje se s temi urady, kterym patri silnice/pozemky (radnice, technicke sluzby, silnicari .. je jich moc ;-), pres ktere chceme trasy vest, ruzna stavebni rizeni, vykopy, projekty, vecna bremena atd.
    beh na dlouhou trat ;-)
    DAVIDARROW
    DAVIDARROW --- ---
    [ KUTNY @ WiMAX ]
    ""Potom začne padat sníh, mlhy a plískanice a je konec s jakýmkoliv připojením :-D"
    nutno poznamenat, ze je to vlastni radiovych vln - nikoli pasma 2.4ghz, 5ghz.
    na toto jsou nachylne i jina frek. pasma a cim vyssi frekvence, tim vetsi nachylnost.
    u radio spoju se toto "resi" rezervou na unik, ale pokud je pocasi natolik spatne, vypadavaji i profi radiove spoje, proste protoze uz neni rezerva na unik a signal je na tolik defrormavany na prijimaci, ze ho nelze opravit.""

    S tímto samozřejmě nepolemizuji, sice nědělám pro operátora, ale ze školy o šíření elektromagnetických vln něco vím. Ale v kontextu s wi-fi si pořád stojím za tím co jsem psal. Je to technologie na pokrytí kanceláře...

    ---

    ""Wi-max by jim vytrhl trn z prdele"
    to v zadnem pripade, wimax je tez radio. takze by trpelo na pocasi uplne stejne."

    S tímto nemohu souhlasit, právě pro to jak a k čemu je technologie Wi-max navržena (kódování).
    http://www.earchiv.cz/l216/gifs/s3223_print.pdf
    http://www.feec.vutbr.cz/EEICT/2007/sbornik/01-bakalarske_projekty/01-elektronika_a_komunikace/09-xskapa02.pdf

    DAVIDARROW
    DAVIDARROW --- ---
    [ KUTNY @ WiMAX ]
    "" se až příliš učí od mobilních operátorů a investice do moderních technologií = 0"
    nevim, kdes teto nepravdive informaci prisel.
    mobilni operatori investuji neustale do ovych technolgii a je to videt na siti.
    u mobilniho operatora pracuji X let, takze jsem si temito informace jist."
    Já jsem zase zákazníkem mobilních operátorů, bohužel :-(. Po celý evropě v podstatě nikde jsem nenarazil na problém připojit se k internetu pomocí 3G, kromě toho když přijedu domů. Tady si dám 25kb/s když jsem zrovna připojen sám. Do čeho investujete? Do nestandartnich technologií jako je 4G? Tohle kdyby dělal každej, tak jezdím po světě a mám jednu kabelu na notebook a druhou na modemy.
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    KUTNY: latenci jsme na BreezMAXu taky zkrotit nedokazali, a nenasli jsme nikoho komu by se to povedlo, ani technici z Inteleku si neporadili. QoS nam myslim docela slape, napr. preference VoIP paketu, ale tezko soudit, kdyz po prvotnim nadseni kleslo ze strany uzivatelu vyuziti pridelene celkove kapacity na cca 1/3.
    FTTx - spolupracujete napriklad s mestem (radnici)? na vykopy pro rozvod opticke site to chce nemalo prostredku a vsemozna povoleni...
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    VESELAC: bohužel k optice jsme se moc neproukousal.

    s novejma barákama je problém, že na nějaký datový rozvody developeři kašlou. takže se to řeší přes koaxy nebo zvonky. a není možnost tam dát nový kabely, no prostě tragédie.
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    natuknu jeste off-topic - nemate nekdo zkusenosti s budovanim opticke site? Ne jen jako zaklad site vlastni, ale napriklad i FTH? Novych bytovek vsude vyrostlo jak po desti a zajimalo by me, jestli to nekdo z developeru nebo lokalnich ISP dotah tak daleko, ze by to uz nekde bylo v produkci? zatim jsem nenasel zadnou pripadovou studii nebo referenci, ale asi spatne hledam :-/
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    TANTRAMAN: To by me taky zajimalo. Zatim mame vyhodu, ze mame 3,5G AP pro Beroun (kde kanaly jsou) primo na ethernetu na paternim uzlu. Ale kdybychom museli prostory opustit a presunout se jinam, nebo tahnout konektivitu jinou trasou, tak by se nam neco podobneho hodilo.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    VESELAC: my se spíš posouváme do 10G, ted jsme koupili od miraclu 85 MBitove pojitko a to stare od 1aerial 34MBit jsme posunuli dál do sítě. jinak řečeno stavíme spíš PtP spoje, než že bychom udělai 3,5G AP a navěsili na ně klienty. a praze stejně už nejsou kanály.
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    E2E4: promin, puvodni odpoved byla pro Davidarrow. Zakladnovka neni zdaleka za mega, ale i tak souhlasim, ze na pocatecni investici, je to trosku drazsi. Presto to pro toho, kdo to mysli jako ISP vazne, neni zas pres leasing nebo uver nedosazitelne a je to postavene rychle. Klientska radia se samozrejme nevyplati az na vyjimky pro jednotlivce, ale az pro stredni skupinu domacnosti nebo komercni subjekt.
    VESELAC
    VESELAC --- ---
    [ E2E4 @ WiMAX ] prave ze licencovane pasmo by Ti melo zarucit klid oproti WiFi, ktera je opravdu zneuzita oproti puvodni myslence (viz Davidarrow). zakladal jsem tuto diskuzi spise z praktickeho hlediska. jednu mini WiMAX sit provozuji a vic jak rok jsem na ni nemusel sahnout, protoze a jednoduse nebylo potreba. Zajima me jestli existuji dalsi podobne uvazujici lide, kteri maji podbny nazor a od WIFI se posunuli k technologii, ktera jim dovoli garantovat urcite sluzby zakaznikum a jake jsou jejich zkusenosti. Diskutovat o WIFI bych zde nechtel, v soucasnosti je na tomto poli docela tesno a je otazkou casu, kdy WIFI opravdu zustane za zdi kancelare a domacnosti. Kam dal, je WiMAX jedna z cest?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Jinak tohle jsme pouzivali.. http://www.alvarion.com/products/breezeaccessvl/ Pasmo 5.8 GHz, s malym vykonem nepotrebujes licenci.. Akorat je bohuzel tohle pasmo zaflakle 802.11a WiFi.. A mas moznost udelat P2P spoj v 5.8 GHz s technologii radove za par tisic nebo radove za par desitek tisic, s propustnosti +- stejnou..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TANTRAMAN: No hlavne je to pasmo licencovane.. A myslim ze se uz dneska delat takhle drahy (zakladnovka za mega apod.) wireless Internet delat nevyplaci..

    DAVIDARROW: No, ja to znam trochu i z druhe strany.. Je to technologie draha, nejenom ze potrebujes pasmo, ktere je placene, ale i samotna ta radia jsou draha..

    Ale nevim, tohle je spis o WiMAX pro FWA - nevim jak si predstavujes ze nekdo postavi mobilni WiMAX sit s velkym pokrytim ala Eurotel CDMA? Proc? Copak tu uz takovychdle siti neni dost?
    DAVIDARROW
    DAVIDARROW --- ---
    Tak tím si nejsem jist, je sice na okraji zájmu, ale to není chyba technologie. Spíš je to neznalostech. Česko a bezrátová velmoc :-D. To by mě zajímalo kde naši bezdrátoví vládci udělali chybu. Zřejmě se k nim nedoneslo že wi-fi není technologie pro pokrývání měst, ale kanclů => tragikomický stav českého internetu. Položme si otázku je možná změna v tomto směru? Odpovím si sám, není. Naši přicmdrndávači v podobě firem zprostředkovávajících "bezdrátové připojení k internetu" se až příliš učí od mobilních operátorů a investice do moderních technologií = 0. Bezdrátový internet je u nás jen fráze pod kterou si málo kdo umí představit možnosti které se pod tímto termínem skrývají. Nejvíc mě baví mabídky 5,10,15,20Mb za sekundu uprostřed Vysočiny. Tuhle rychlost nejsou schopni poskytnout ani za ideálních povětrnostních podmínek, prože sami mnohokrát nemají takovou konektivitu do internetu, případně se tam prťavým písmem skrývá agregace 1:100000. Potom začne padat sníh, mlhy a plískanice a je konec s jakýmkoliv připojením :-D. Proc asi, řekl bych že to bude tím že v kancelářích málo kdy sněží. Wi-max by jim vytrhl trn z prdele, ale to by museli investovat do nové technologie a to se u nás nenosí. Doufám a stále pevněji tomu věřím že jednoho dne přijde firma která to ví a pošle tyhle rádoby síťaře na věčnost. Jen se bojím že s rychlostí v naší zemi tam já budu dřív.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PAVLINA2: 3.5 GHz uz je trochu zapraskane pasmo a v praze uz par let neni volno.
    maj tam chybu, v Lze WiMAX srovnat s technologiemi 802.11? kdyz tvrdi, ze 802.11 je pouze 2.4 GHz.
    v cechach jakozto bezdratove velmoci je wimax pouze okrajovou technologii a dle meho nazoru nema moc velkou budoucnost. je to jen jedna ze slepych ulicek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam