• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALLENANGELKnowledge management - řízení znalostí
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    INXS: to je jedina spravna rada. Kdo ma vedet, co presne se tim v tom predmetu mysli.
    INXS
    INXS --- ---
    FRAKTALEK: no to je rada.. zadavatel mi řekl at čerpán z hodin ekonomiky kam sem nechodila a na portále předmětu sem nenašla nic tomu podobnýho... zejtra ráno to mam prezentovat.. asi tak
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    INXS: zeptej se zadavatele...
    INXS
    INXS --- ---
    čauky, možná sem trošku ot, ale už nevim co bych

    mam připravit stručnou prezentaci na téma business evaluation, může mi někdo říct, jak to mam pojmout? myslela sem si že by to mohlo bejt nacenování podniku ale není... tipuju hodnocení obchodního styku.. nemáte někdo nějakej zdroj nebo cokoliv co by mi přiblížilo, co by měla prezentačka obsahovat? díky
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    FRAKTALEK: Líbí se mi na tom ten koncept a propracovanost. Pro účel sdílení znalostí to je IMHO ideální. Dovedu si představit nasazení v nějaké větší společnosti, kde se budou tvořit twiny mezi pracovníky.

    Navíc jako Social Network to může povýšit využití webu - zjednodušit vyhledávání kvalitních zdrojů.
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    teda az na velkou sbirku zajimavych odkazu treba Novy Spivacka :)
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    FALLENANGEL: co ti na tom prijde tak zajimavy? Me to teda zatim nijak nenadchlo
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Tak jsem byl konečně přizván do bety projektu Twine a vypadá to VELMI zajímavě. Poměrně mnoho lidí a mnoho Twines (znalostních sítí, nenapadá mě, jak to lépe nazvat). Jsem zvědavý jak se to bude ubírat ve chvíli, kdy to bude volně přístupné.
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    KOAN: pokud myslis opravdu aplikace, ne technologie, tak moc nemam. Prijde mi, ze jich ani moc neni nebo jsou komercni. Ja pouzivam tak nejvys Freemind :) a ani ten nijak intenzivne, protoze taky zdaleka neni na vsechno idealni. Kdyby tak aspon fungoval jako webova aplikace :)

    jinak vim jen tak o ruznych stripcich, ktere by postupne mohly dohromady davat neco jako osobni KM.... napriklad FOAF (Friend of a friend) ontologie, ve ktere je mozne si napsat neco jako svou vizitku. Pro to pak existuje uz asi rada aplikaci, ktere dokazou tahle data vyuzivat. V ramci sveho FOAFu muzu napriklad rict koho znam - odkazu se na jejich FOAF soubor (nejakym URI)...dohromady to pak vytvari socialni graf, po kterem je mozne chodit... Jeden muj znamy napriklad vytvari aplikaci Beatnik (http://blogs.sun.com/bblfish/entry/beatnik_change_your_mind) - adresar kontaktu. Jedna velka vyhoda oproti beznemu adresari je ta, ze mate o svych kontaktech vzdy aktualni informace. Pokud se jim zmeni mail nebo telefoni cislo, vy to nemusite nikde prepisovat, proste jen rovnou uvidite nove udaje (pokud ovsem ten clovek upravil svuj FOAF soubor).

    A takovych prikladu je vic...napriklad DOAP (Description of a project), ktery se pouziva na O'Reillyho codezoo nebo i na popis projektu Apache Foundation. Hezke je, ze DOAP je mozne provazat s FOAFem, takze kdyz je v popisu toho softwaroveho projektu napriklad seznam jeho vyvojaru, tak tam muzou byt primo odkazy na jejich FOAF vizitky. Takze ten graf informaci se nam rozrusta :)
    KOAN
    KOAN --- ---
    FRAKTALEK: a mas nejaky zkusenosti s nejaky m SW zamerenym primo na KM?
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    KOAN: tech praktickych navodu je hodne a porad vznikaji nove. Casto jsou ale spis zamereny na samotne fungovani firmy nez na knowledge management. Treba ty zname ISO 9001,... nebo na IT firmy primo zamerene CMMI. Je to hodne o metodologiich a univerzalni reseni asi neexistuje. Spolecnost ty informace co potrebuje typicky nekde ma:) jen je tezky si to zaprve uvedomit, ze je ma a za druhe je najit. S tim uvedomenim si muze pomoct metodologie/procesy a s tim hledanim a tridenim zase treba prave technologie semantickeho webu.
    KOAN
    KOAN --- ---
    FRAKTALEK: to vim taky. jen mi porad vrta hlavou, jak znalosti ridit, tridit, proste je mit. je podle me jedno, jestli to je mala nebo velka firma, kazda spolecnost potrebuje mit informace, uz jen treba proto, aby se nedopustila znovu nejake chyby nebo zkratka proto, ze v jejich lidech se toho skryva mnohem vic, nez se na prvni pohled muze zdat. precetla jsem spoustu knizek o teorii a o idejich, ale nikdy jsem nenasla prakticky navod, jak to udelat. jestli nejaky info mas, sem s nim:) ...dalsi odkaz vypada zajimave, ale ted musim letet na zkousku.. :-/
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    mozna jste slyseli o par kalifornskych startupech, jako je napriklad Radar Networks Novy Spivacka. Nedavno spustili skrytou betu sveho "knowledge management" produktu Twine (http://www.twine.com/) - jak Spivack rika, tak Google se snazi organizovat informace sveta, kdezto Twine se snazi organizovat osobni data. Pracujou na tom uz 6 let, ted teprve z toho neco zacina vylezat...jsem na to vazne zvedavej. Je to zalozeny na technologiich semantickeho webu.
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    KOAN: opravdovy knowledge management se podle me neda delat jen jako soubor obycejnych blogu a jakehosi centralniho seznamu dokumentu. Nekdo tu psal, ze knowledge management se tyka hlavne tech opravdu velkych firem. Velka firma ma mnoho tymu, kazdy tym muze chtit svou wiki, kazdy z lidi vlastni blog, spooousta dulezitych informaci je zase jen v mailech nebo v dokumentaci... problem je, jak ty informace propojit. A i na to se uz (dlooooouho) zacinaji objevovat odpovedi.
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    zajimavej klub...super :)
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    KOAN: Lidé ve firmě musí být ke sdílení znalostí motivováni. To je možné zařídit tak, že přispívání do znalostní báze, nebo podílení se na sdílení znalostí je pohyblivá složka ve výplatě, případně nějakých benefitech. Další věc může být "pochvala před nastoupenou jendotkou" - jednou do měsíce (případně v jiném vhodném intervalu) se nějak vyzvedne člověk/skupina, která se na sdílení znalostí ve firmě podílela největší měrou, nebo měla největší přínost. V praxi to zřejmě znamená nutnost existující pozice Knowledge Managera, který se o vyhodnocování stará (Knowledge Manager je IMHO v řízení znalostí důležitá osoba, protože může organizovat setkávání lidí/skupin, případně jejich další směrování).

    Dalším aspektem je budování firemní kultury, která bude sdílení znalostí podporovat. To je ale otázka na rozsáhlejší analýzu. Pokud byste někdo o něčem takovém věděli, tak budu rád, když se tady objeví link, nebo alespoň hint.
    KOAN
    KOAN --- ---
    mno a co ted s tim? mam pocit, ze teoreticky tyhle veci vyresit vcelku jdou, jen nevim jakna to prakticky. jsi pak hrozne zavisly na tom, jak k tomu pristoupi sami pracovnici. je to taky hodne specificky-podnik od podniku. nejaky napady na implementaci? nebo dokonce realne fungujici projekty?
    KOAN
    KOAN --- ---
    Rekla bych, ze docela dobrou praxi by byla databaze vsech dokumentu a projektu spolecnosti propojena s jakymisi blogy zamestnancu, kde by popisovali sve projekty, na kterych prave pracuji. Naprosta vetsina projektu se dnes stejne dela tymove, a tak by mohli spolupracovat bez vetsich omezeni - castejsi komunikace s tymovymi spolupracovniky by pak mozna podnecovala jejich cinnost - stejne tak je to vcelku dobry kontrolni nastroj pro nadrizene. Pokud by tyhle "diskuse/ virtualni workshopy" byly at uz cele nebo zcasti otevrene ostatnim zamestnancum, mohli by z nich cerpat napady, nebo poskytovat pripominky. Kdysi jsem nekde cetla, ze v Microsoftu maji jeden den v roce, kdy muze kazdy, vcetne uklizecky poslat Billovi svuj navrh, jak vylepsit fungovani spolecnosti. On ma pak tyden na to, aby vse procetl, odpovedel a uvedl neco z toho v praxi.
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    KOAN: To je zajímavá myšlenka. Přemýšlím teď nad nějakými vhodnými nástroji, jak tu živelnost směřovat tam, kam společnost potřebuje.

    Jen tak na okraj mě napadlo, že Googlí pravidlo 20% (každý zaměstnanec může strávit 20% času na projektu, který si vybere, nebo na rozjetí projektu nového), je ideální nástroj, jak nechat znalosti obíhat.
    KOAN
    KOAN --- ---
    To každopádně, znalosti a informace jinak existovat nemůžou. Je to fluktuující sí't, která se mění každým okamžikem, pokoušet se jí svázat je marnost
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam