• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAJJAKVyvracení konspiračních teorií
    GORG
    GORG --- ---
    [GORG @ Vyvracení konspiračních teorií]

    Článek je o holce, která kddyž zpětně poznala svého tatínka z Jamajky, tak si pod vlivem otcovy kultury udělala z vlasů dredy

    Jenže nemůže jezdit na poníkovi , protože se nevyrábí helma, která by pojmula její dredy, který ale jsou symbolem znovunalezené identity jakožto černošky, takže se cítí diskriminovaná produkty, které cílí na bělochy.

    V tom článku je toho víc.. jak New York Times v rámci jejich investigace pak zkontaktovali výrobce těch jízdních helem pro jejich vvyjádřejí.. Doporučuji přečíst.

    Tohle má být diskriminace černých lidí.

    Popisuje v článku, že ji to žene k slzám... a každá snaha to nějak vyřešit, je jako kdyby si znova zapíchla nůž do srdce.

    ---

    Fakt dojemné.. .sice to už vypadá, že s ní tu někdo právě soucítí.. Já ne... ty dredy si klidně může ostříhat, pokud fakt chce na poníkovi nebo koni.

    Nechápu ani , proč by to měla být otázka rasismu bílých nebo nějakého útlaku. Dredy ani nejsou záležitosti jamajčanů nebo černochů..

    Je fasicnující, že se tím fakt vůbec někdo zabývá. Fascinuje mě, že to tu musím vysvětlovat. :)
    GORG
    GORG --- ---
    KAJJAK: Článek, který jsem linkoval, není za paywallem.. proto jsem tam dával ten druhej link.. ,)
    ale at to zde je, odkazama tapetuj ty ostatni kluby, tady to nema misto, tady to je o diskuzi

    Pockej tady jsou zakazany reference? :D A jakej má smysl pak nějaká polemika.. na sebe házet nějaký tvrzení bez podložení?

    Nebo mi předej správcovství klubu, jak jsme se domluvili :-))
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    zrovna v tomto pripade nevidim ani jeden ze clanku bez paywallu, ale obecne bych to chtel mit jako jedno z pravidel tohoto auditka, ze to tema ten kdo ho vklada rozepise cesky jako nejaky vytah treba clanku, ale at to zde je, odkazama tapetuj ty ostatni kluby, tady to nema misto, tady to je o diskuzi nad nejakym tematem, ktere zde musi byt rozepsano...
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    odkaz na clanek by mel byt jen jako zdroj, hlavni tema vzdy popis v cestine jako jakysi vytah...
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    GORG:

    asi by bylo fajn i poslat nejake shrnuti cesky o co v tom clanku podle tebe jde, ne kazdy umi anglicky jako ty... Pokud chces rozebrat nejake tema, dej mu nejaky uvod do diskuze jiny nez jen odkaz na dlouhy clanek...
    GORG
    GORG --- ---
    I když vlastně já, když měl dredy, tak jsem nebyl černoch, protože nemám černý předky... takže jsem naopak ještě těma dredama utlačoval skrz kulturní přivlastnění (cultural apropriation) těch dredů, které jsou kulturou někoho jinéhoo.

    Jako bezesrandy tohle se řeší žejo taky :) Lidi co nosili dredy ale neměli na ně právo... SAamozřejmě odemně od nácka, co by se dalo čekat, že bude ještě ubližovat těmhle potřebným urážením jejich kultury tím, že jsem měl dredy.

    Ale tahle chudák ženská... ona fakt trpííí.. a spousta dalších taky.
    The Times spoke with nearly a dozen Black riders, several of whom described searches for properly fitting helmets that dragged on for months or even years. Some said they had been turned away from equestrian stores by employees who said they couldn’t help them. A few said they had manipulated helmets by stuffing them or cutting the lining.

    It is not clear exactly how many riders are affected. The U.S. Equestrian Federation, one of the major governing bodies overseeing competitive horse sports, does not require its 447,000 members to disclose their race, and only about half do so. Of those, nearly 92% are white, with Black riders making up only 0.5%.

    Helmet inclusivity is important, Black equestrians said, because it could mean the difference between life and death. A 2019 study published in the journal Sports Medicine found that 70% of reported equestrian falls caused a head injury. Wearing a properly fitting helmet helped prevent more serious injuries, such as skull fractures, the study found.

    Thomas A. Connor, an engineer who has researched equestrian helmet safety and was a co-author of the study, said that the difficulty many Black riders had in finding helmets was “a big issue for a small amount of people.”

    “There’s a real need to address it and absolutely zero desire to do it,” he said. “If you owned a helmet company you could decide to solve this problem tomorrow.”


    Samozřejmě si nemůže udělat něco s vlasama.. tty jsou taky otázka života a smrti
    GORG
    GORG --- ---
    KAJJAK: cece mame tu vaznejsi problem

    Black Equestrians Want to Be Safe. But They Can’t Find Helmets. - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2023/03/03/sports/black-equestrians-helmets-safety.html

    tady jsem nasel odemceny

    Black equestrians want to be safe. But they can’t find helmets. – Twin Cities
    https://www.twincities.com/2023/03/05/black-equestrians-want-to-be-safe-but-they-cant-find-helmets/
    About eight years ago, she reconnected with her father, a native of Jamaica. As the two grew closer, Robbins decided to style her hair in dreadlocks, like her dad. But there was a problem: Her riding helmet no longer fit, and she couldn’t find one that did.

    “I finally freaking feel like myself, and now society is asking me to change,” Robbins, 27, of Alliston, Ontario, said as she choked back tears. “I just want to be able to ride.”

    Black equestrians have long felt virtually invisible in a sport that remains overwhelmingly white.

    Utlak černochů nezná mezí. Mladá holka, která chce jen žít svůj život, ale bílá opresiviní společnost ji to znemožňuje.

    Tady čtu že ji z toho jde i do slz, které polyká.

    A tohle souvisí s tím ESG níže.. takhle jsou teď firmy hodnoceny na škále ESG skóre... v tomhle případě výrobce helmy asi? Který diskrimuje černochy.

    Přemýšlím, když já jsem nosil dredy, to jsem byl taky černoch? :-)) Ten novej woke svět ... v tom ne se každý dobře vyzná :)

    A oni to fakt myslí vážně..

    Donutil toho novinář NYT napsat ten článek s pistolí u hlavy nebo úplatkem.. piš naši woku propagandu? Nemyslím... prostě to funguje organicky.. Ale i řízeně... těmi co ty trendy a rašící se vynucovací mechanismy vytváří..
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    jako tema na tento mesic (ci treba tyden, nevim jak moc diskuze bude proudit) bych klidne treba otevrel kauzu 11 zari a pad WTC i kdyz to urcite v tech druhych klubech jiz zaznelo, mel bych par dotazu do diskuze za sebe... A tenhle klub bude hodne o diskuzi a min o tapetovani vsemoznymi odkazy, chceme slyset spis osobni shrnuti daneho cloveka nez procitat fury odkazu...


    1) konspiracni teoretici, razite ve vetsine spis teorii ze veze byly "podminovany" jiz pred pritelem letadel a jen se cekalo az do ne letadla vrazi aby se to cele mohlo pak rizenym odpalem znicit?

    2) Pokud ano, jak by se vyresilo ze rizeny odpal by narusily samotne vybuchle letouny? draty co vedou k rozbuskam by to prece poskodilo...
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    TILIO:
    KOC256:
    PALEONTOLOG:

    jak psal gorg v reakci vyse, primarne jde v klubu o to mit moznost konspiracni teorie vedle v klubu rozebrat bez nutnosti jakykoliv jim opozicni nazor promazavat, mista je tu dost a neplanuju mazat nic... Proudici diskuzi se podle mne pak obohati aspon o neco oba z casto nesmiritelnych taboru...

    Muzem klidne vzit i par historickych kauz a vice je probrat, malokdo z nekonspiracnich teoretiku procital historii jejich klubu, ja se taky neradim mezi ty co by to vse procital
    GORG
    GORG --- ---
    Co je to ESG a co pro Vás znamená? | epravo.cz
    https://www.epravo.cz/top/clanky/co-je-to-esg-a-co-pro-vas-znamena-114345.html
    V poslední době se začíná v obchodních kruzích stále častěji vyskytovat zkratka ESG. Rozhodli jsme se proto, sepsat tento krátký článek, který by pomohl ke správnému pochopení co to ESG je, a co pro obchodní vztahy znamená.

    Zkratka ESG (z anglického „Environmental, Social, and Governance“) odkazuje na nové požadavky v oblasti společenské odpovědnosti a ekologické udržitelnosti. ESG je de facto hodnocení kolektivní odpovědnosti firmy v oblasti sociálních a environmentálních faktorů. Lze jej považovat za určitou formu sociálního kreditního skóre podniku. Tyto tři široké kategorie se používají k definování "společensky odpovědných investorů", tj. investorů, kteří považují za důležité zahrnout své hodnoty a obavy (jako je ochrana životního prostředí, správa a řízení nebo komunitní zájmy).

    PRAKTICKÉ DOPADY PRO SPOLEČNOSTI

    Finanční instituce, investoři, obchodní partneři a další zainteresované subjekty a veřejnost právem považují ESG za potenciální riziko pro firmy, které tyto standardy nemají dostatečně formulovány, anebo je dokonce nedodržují. Právní, finanční i reputační rizika a negativní dopady spojené s nedodržováním těchto standardů v řadě případů totiž mohou zkomplikovat situace nejen samotné společnosti, která je dostatečně nedodržuje, ale též ostatním společnostem, se kterými jsou v obchodním styku.

    V současné době jsme se začali potýkat s konkrétními požadavky z oblasti ESG, a to zatím zejména v oblasti veřejných zakázek, kdy zejména naši klienti se sídlem na západ od České republiky začali čím dál častěji vyžadovat určitou formu ESG certifikace, či důkazu o společenské odpovědnosti poskytovatelů služeb.

    HODNOTÍCÍ KRITÉRIA ESG

    Jaké jsou tedy oblasti ESG? ESG se dělí do tří základních částí, na které navazují další podsekce.

    E – Environment. Hodnotící kritéria cílená na ekologická témata, zahrnující například jaké zdroje jsou čerpány – využívání surovin, emise, míra inovací. Dopad společnosti na životní prostředí
    S – Social. Kritérium zaměřující se na hodnocení míry společenské odpovědnosti dané společnosti. Mezi tato kritéria patří například hodnocení pracovních podmínek, jak se společnost staví k dodržování lidských práv, dopad produkce firmy na společnost.
    G – Governance. Kritérium cílící na způsob řízení společnosti, kladoucí důraz na vnitřní kontroly a postupy (obvykle stanoveno různými normami, např. ISO a jejich uváděním do praxe), odpovědnosti dodavatelů a řízení společnosti jako takové.
    Co jsou tedy hlavní faktory, které bývají při hodnocení ESG faktoru společnosti hodnoceny? Dle našich zkušeností se jedná zejména, nikoliv však výhradně o následující oblasti:

    Uhlíková stopa
    Environmentální udržitelnost
    Diverzita
    Spotřeba vody
    Dodržování lidských práv
    Ochrana spotřebitelů
    Dobré životní podmínky zvířat
    Principy rovnosti – diskriminace
    Etika


    Struktura managementu
    Zaměstnanecké vztahy
    Odměňování zaměstnanců
    Odměňování managementu
    Investiční strategie
    Struktura investorů
    Principy odpovědných investic
    Ochrana osobních údajů

    ...

    tohle je vize
    GORG
    GORG --- ---
    Je ještě pohled na formu státní moci, o kterém se moc nemluví... rozhodně nevím o žádném politikovi... a to je decentralizace.
    Ta je kontra všem snahám o integraci.
    Nemusí být nutně proti .. asi by šlo vymyslet nějaký kompromis, decentralizované integrace.
    S myšlenkou, že by lidé měli žít v menší komunitách.. kde se všichni znají, a tím pádem se rozhodování stává víc osobním. Tou komunou to připomíná trochu komunismus.. ale není myšlenkou přerozdělovat majetek.. zabývají se jen způsobem rozhodování. V podstatě vesnice, která si lokálně rozhodne většinu nebo všechny parametry sama.

    A pak ještě asi anarchokapitalismus.. taky hodně fringe záležitost. Sic to je taky opět jen jiná idea státní zřízení. Žádná vize budoucnosti a lidského vývoje.
    GORG
    GORG --- ---
    OMNIHASH: To není žádná ale nová vize nikde.. kapitalismus, socialismus.. to jsou furt ty samý koncepty.. nebo křesťani.. klidná sílá... a to jsou dost zastaralý koncepty špíš politiky než konceptu budoucnosti..

    Ti se přetlačujou s těma druhejma o prosazení toho politickýho směru, ale to jak říkám ten mikromanagement.. kapitalismus ti nepopíše město budoucnosti

    Zelení jsou v tomhle směru odnoží těhle věcí OSN.. oni razej to samý.. stejně jako Děti země.. sám se divím, že jsem je jednou volil. Ti jsou právě zastánci toho novýho směru.

    Ani Klaus nemá žádnou vizi.. on je proti libertarián zjevně.. a to jen o politice.. ten se proslavil akorát tím, že se stavěl veřejně kontra tomu jedinému konceptu... což bylo zajímavý.. a způsobilo řádný povyk, protože někdo normálně zpochybnil tu jednu jedinou vizi, která existuje. O které nemůže být žádná debata :-)
    GORG
    GORG --- ---
    Stejně takk ty COVID lockdowny

    To už bylo popsaný před 10 lety.

    Všechno, co se poslední 3 roky dělo, bylo už popsané před 10 lety v publikaci Rockefellerovy nadace z roku 2010. Všechny ty opatření, které působily tak nově. Popisovali i to, jak se budou lidi bouřit.

    Alternativní média o tom tehdy informovala.. .. když se plašilo kolem prasečí chřipky, že to byl zřejmě takový pilotní test na něcoo, co přijde v buducnu. A ukazovali texty té publikace, kde se mluvilo o lockdownech. A že tohle nás asi někdy časem vytasí.. což se nakonec stalo.

    Tehdy bylo na veřejnosti tématem povinné očkování všech občanů ČR vakcínou proti prasečí chřipce. Tehdy se stavěl Klaus proti.. nakonec to snad povinné nebylo pro nikkoho. Ještě hodně tehdy Kubek brojil proti povinnosti očkování novou vakcínou a považoval to za omezování svobody.

    Tedy když nastoupil Event 201.. tak se asi šlo s povinným očkováním opatrně.. bylo povinně dobrovolné
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GORG: to se obávám je jenom tvůj mikrokosmos z konspiračních webů, i v českým mediálním prostoru můžeš narazit pravidelně aspoň an tři. Tu, co popisuješ ty, druhou, co se jí snaží ze všech sil zabránit, co jedou ODSboomeři, a zelenou, kde toužej po decouplingu/snižování spotřeby na skoro nulu. Pak tu máš další bambilion okrajovejch proudů od křesťanskýho fanatismu dua Hájkovejch a Aliance pro Rodinu, přes tu sdílenou ekonomiku po skoro/nácky, co chtěj obnovovat hraniční pevnosti, abysme se ubránili migrantskejm hordám.
    GORG
    GORG --- ---
    Hulu - Alec in Huluwood (2009, USA)
    https://www.youtube.com/watch?v=TxBSPqJd2_Y


    :-)
    GORG
    GORG --- ---
    Jediná vize české politiky bylo dostat se na Západ... do všech těch struktur.. a jinak micromanagment toho, co je , a co je stanoveno.. ty větší věci už dástávají z Evropskýho parlamentu befelem k ratifikaci.

    Školy stejně jako magistráty měst se chytají všech těch 15 minutových měst hladově, protože nemají vlastní nápady. Proto to pak jede jak přes kopírák.

    Hřib celej ještě dojatej, že ho přijde někdo poučovat, j ak se to má dělat. :)
    GORG
    GORG --- ---
    OMNIHASH: komunismus je nějaká nová vize? :-)

    cyberpunk? a očem asi mluvím, Duho? :) transhumanismus.. whatever.. to je ten metaverse.

    Hlavně já mluvím o tom, jaké jsou vize ve veřejném prostoru. A tam je jen jedna. ... A vize vrátit se na stromy teda slyším poprvý, takže zjevně asi nikde ve veřejné debatě :)

    A druhak právě se o ní vůbec nemluví... spíš se řeší její realizace. Snižování emisí CO2. Uhlíková neutralita..

    Nedebatuje se, jestli je nějaká jiná cesta. Jestli je tohle správná cesta. 5. průmyslová revoluce se prostě jen oznámí, že se děje.. A všichni se na to připravujou, úřady to řeší.. a ptají se elitářů (skrz NGO), jak to mají dělat. Starostové. Ředitelé škol. Politici.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GORG: za posledních padesát let nikdo neměl vizi budoucnosti??? V kterým vesmíru? Dyť jich je tolik, že si můžeš vybrat tu svojí šitou na míru vlastním úvahám, od cyberpunku, přes Muskovo města na Marsu, zpátky na stromy, zaplavenej svět, post/apo, po všechny autokratický režimy - velká ruská říše od Lisabonu po Vladivostok, celosvětový komunistický revoluce... jenom EU vydává a updatuje svý teze o uhlíkový neutralitě snad co dva roky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    aje, decka z korporatu misto vysmechu debilnim dezolatum radeji diskutuji.

    s gorgem nema smysl diskutovat, s dezolaty se nediskutuje, dezolatum se pouze smejeme a vytirame si s nimi prdel.
    GORG
    GORG --- ---
    Nikdo nemá vizi kromě "iluminátů" jako je WEF. Proto se jejich plán vždy nakonec realizuje.

    Patnáctiminutová města bez aut? Spíš tyranská ghetta, tvrdí odpůrci - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/patnactiminutova-mesta-svoboda-klima-velka-britanie-lockdown.A230228_174024_zahranicni_jhr
    „Koncept patnáctiminutového města, kterým se profesor Moreno zabývá, může nepochybně zlepšit kvalitu života nejen Pražanů,“ prohlásil též bývalý pražský primátor Zdeněk Hřib.

    Jasně.. a co v Brně? :)

    Imho je fakt vidět ta absence jakékoliv vize u politiků ale i všech veřejně aktivvních lidí.. nikdo nemá žádnou vizi.. za posledních 50 let, měl někdo nějakouo vizi budoucnosti?

    Ještě asi jde třeba uvážit libertarianismus.. jakože vize štíhlého státu, ale to je spíš politický paradigma nechat věci víc na lidech organicky vyvinout s minimem zásahů od státu s větší svobodou pro jednotlivce.


    Od pandémii po ekonomiku, životní prostředí, mezilidské vztahy, všechny tyhle oblasti , kam spadá ESG a cíle udržitelného rozvoje OSN je jediná vize, která existuje ve veřejné debatě.
    Asi není divu, že je pak jediná, která se realizuje.
    COVID opatření , ty různé lockdowny atd.. ve všech státech to bylo víceméně řešeno stejně ... na zakládě doporučení WHO. Krom výjimek , které hereticky jely něco jiného, a taky jim to v médiích dali sežrat

    Snad leda Venus Project, ale od jistý doby mám dojem, že to spíš spadá pod tu samou vizi. Resource based economy

    Taky Walt Disney měl vizi... města budoucnosti.. EPCOT.. Experimental Prototype City Of Tommorov... ale to je opět znovu ta samá vize. Jinak je tam zajímavý koncept například žádné důchody.. všichni musí pracovat, a všichni jsoou štastni.

    Doprava je v EPCOTu řešena nadzemní dopravou... všechny byznys/entertainment věci jsou uprostřed města a v kruhu okolo jsou residential areas.. bez silnic..

    --

    Takže asi není ddivu, že se realizuje ta jedna vize globalistů.. protože ti jediní mají nějakou vizi. Ostatní politici ale i veřejnost žije ze dne na denn,, támhle uvítá zlepšení kolem ucpaný nějaký silnice, chybějící školky, cyklostezky nebo jak se řeší záchrana planety nebo ekomomiky, pofixování viru, nebo nějaký nový gadget, aplikace do telefonu, která umožní lépe fungovat.. lépe prokazovat doklady, VR brýle na hraní, metaverse...

    Jen prostě ve vleku událostí.. někteří lidé jistě mají nějakou svou vizi, ale to prostě není ve veřejné debatě.. Tam není vize žádná....

    A tahle globalistická tam jen jen opakovaná jen jako propaganda.. takže slyšíme jen ty talking points- ty body, které se marketingově vypichují
    „Návštěva profesora Morena v Praze je důležitá zejména proto, že může výrazně posunout naše uvažování o rozvoji pražské metropole. Klíčové v jeho konceptu je tzv. common good, tj. všeobecné blaho obyvatel měst. Nabízí jim spokojenější a šťastnější život v místě, kde žijí, a to přeuspořádáním jeho funkcí v čase i prostoru. Pokud nebudeme muset každý den cestovat za prací, vzděláním či k lékaři autem, ušetříme čas a navíc snížíme svou závislost na fosilních palivech. A té se musíme co nejdříve zbavit, nejen kvůli hrozící klimatické katastrofě, ale také z důvodu odstřižení od ruské ropy a plynu.“ vysvětluje předsedkyně organizace Pěšky Městem Petra Syrová.

    Jen takové ty hlášky o lepším , zdravějším životě.. více lásky pro každého..

    Člověk to může buď přijmout nebo být zpátečník, na koho se ukazuje, že brzdí pokrok.

    Jiná vize ale není.. jedinou vizi mají ilumináti :-)

    Ono je to vidět i na tom Velkém resetu, jak velké snahy jsou lidi odradit, o tom mluvit.. Spláchnou to s tím, že to je "jenom" takovej zlepšovák.

    Jako už jenom když si člověk projde ty jejich vlastní webstránky WEF o velkým resetu, to je dost komplexní vize světa. O které se nikdo nechce bavit.

    Takže ta jediná cesta je vždycky realizovaná. Tak to vidím já ,)

    Vždycky nám něco předloží... většinou když už je to víceméně na všech úřadech světa celkem podchycené podporou... se to předloží veřejnosti jako takový nápad :-) A protože jiné nápady nejsou, tak to se to realizuje. Nebo se to nerealizuje, a nerealizuje se nic, protože jiné nápady nejsou.

    Počátkem 20. století.. někdy kolem roku 1900 vznikla společnost Technocracy inc. , která měla taky svou vizi.. shodou okolností byl otec Elona Muska jeden z jejich šéfů.
    Jejich vize se dost podobala té současné od OSN.
    Technocracy chtěli postavit společnost , kde ekonomikou bude energie. A její efektivní měření a na základě zásluh alokace té energie na spotřebu lidem. V rámci toho tehdy hodně silný monitoring, kdo kolik spotřebovává. Tohle teď vzniká pod palcem OSN v rámci konceptu udržitelnosti.

    Imho politici, co tam máme a mají i jiní ve státech.. ti jen přešlapují na místě a někteří mezi nimi se hlásí k té světové vizi.

    A ti vědí co mají dělat.. mají na to podklady na křídovém papíře, přednášky, konference.. Davos..

    A různí lidé jako ekonom Sedláček to taky přijímají za své.

    Já celkem koukal, když poslouchám s ním rozhovor na ČRo, kde Sedláček pak povídá, že jako lidstvo opustíme lidské tělo a nahrajeme se do Matrixu prej. A že to tak buude l epší... že přece není žádný důvod si myslet, že to jak to vymyslela příroda je konečné stádium, které my lidé můžeme si sami vylepšit. Svoje geny, připojit se na počítač do metaversa.. To byly jeho slova.

    Ani jednou v tom rozhovoru neřekl termín Velký reset, ale tohle má zjevně odtamtud. Ti totiž říkají to samý o přechodu lidstva na novou rovinou existence. Mě fascinuje, že o tom není vůbec žádná debata, a různý mluvící hlavy v médiích to takhle pozvolna a silněji jen podstrkují.

    Není divu, že ministr Havlíček měl během rozhovoru vidět v pozadí knihu Velký resete od Švába.. oni nemají vizi... žádnou jinou.

    A oni tomu sami asi právě věřej.. a protože nemají svou vizi, nepřemýšlím o tom sami za sebe, tak berou to, co je. Takhle imho funguje to "spiknutí".. Z velké části právě organicky. Ty problémy, které existují, jsou skutečné. Války jsou skutečné, hlad je skutečný.. viry asi jsou skutečný že :) , různý mezilidský problematický vztahy jsou skutečný.... Tihle navrhujou úplně nový svět, kde tohle je všechno řešený těmi cíly OSN s plánem do roku 2050.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam