• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    OXYMORON: za mě ideální pořadí :-)
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JON
    JON --- ---
    THERIDANE: podobne blby je, kdyz nekdo uridi ten meeting tak, ze se cela agenda papirove projde, ale meritu veci se podari elegantne vyhnout - protoze to je komplikovany tema, jehoz reseni se tomu kdo meeting ridi vlastne moc nehodi.
    Politika je tezka prace, no. :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    CERMI_FOX: tam už měli všichni PTSD a radši jen souhlasně kývali než aby opět vyvolali další nekoherentní tantrum, vyhazování, záchvaty micromanagementu (a nanomanagementu)... mentální dospělost asi jako elon musk, ale bez těch výsledků
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CERMI_FOX: tohle je dokonce v letectví a medicíně problém ktery je známý a proti kterému se dělají opatření..

    Crew resource management - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Crew_resource_management
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CERMI_FOX: podobne bizarni je, kdyz poslouchas sefa, ze ho jeho nadrizeny zdrbal za to, ze si dovolil sdilet informace s SME a radit se s nima co a jak udelat. protoze on je prece "sef", tak ma rozhodnout a vischni to udelaji podle neho. zadna demokratizace a sdileny know how mezi techies

    imho se v US firmach podepisuje i to, ze spousta lidi ma army background, protoze chteli vystudovat, ale neskoncit zadluzeny az na pudu. tak sli k armade coz v nich nechava dost "chain of command" a "obey orders" mentalitu
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    THERIDANE: tohle hrani na hodnosti jako v armade me vzdycky fascinuje. To, ze nekdo je principal nebo velesef, prece neznamena, ze ma automaticky pravdu a nemuze byt usmernen.
    A jo, je to asi jeden duvod, proc jsem v byvaly praci byl oznacovat za negativistu a malo politika a radsi odesel :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    VOY: jeden z mnoha důvodů proč se to tam v 2022 rozpadlo a teď tady ten pán tráví volno s insolvenčním správcem
    VOY
    VOY --- ---
    THERIDANE: to zní jako výrazně toxické prostředí kde člověk musí poslouchat dezolaty v nadřízených pozicích kázat o mikročipech ve vakcine.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    THERIDANE: nj, kde jinde to ma ventilovat - doma ho nenechaj, tam tu senioritu zase nema on :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SULTHAN: Znám ještě horší: když ten, kdo meeting řídí, aktivně odbíhá od tématu a nikdo další nemá senioritu jeho zastavení :-) takže místo patnácti minut o volbě subdodavatele je to hodina o politice, sorosovi, gejtsovi a že kdo se nechá naočkovat bude mít už jen home office, aby ostatní nenakazil 5G čipama.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Jeden z nejhorších problémů na meetingách je ten, že je nikdo neřídí. Nejde jenom o existenci agendy, ale i o to, aby někdo meeting usměrňoval tak, aby se neodbíhalo od tématu a ta agenda se skutečně probrala.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    V idealnim svete je slusny posilat s pozvankou i agendu, respektive ji v nejblizsim moznym terminu doplnit. Stejne jako odmitat schuzky bez agendy, aby se ji spreadsheet cowboys naucili dodavat vcas.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    JARDABEREZA: to neni jen o agende predem (tu muzou lidi ignorovat nebo pokud maj dny naplneny meetingy, nemusi mit na to cas si to procist), ale taky o vyhrazenym case na zacatku, kdy se do toho lidi mohou ponorit.
    Plus to ma byt vice rozepsany, ne zkratkovity v bodech jako powerpoint, aby to bylo vice promyslene a bylo tam mene prostoru pro nejasnosti.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    LUDWIG_: Poslat agendu v bodech předem je fajn. Lidi si můžou připravit fakta a utřídit myšlenky před začátkem. Když ti na všechno lidi říkají, že to neví a musí se někam podívat, někde něco najít anebo se dohadovat, jak to vlastně bylo, tak je to neproduktivní.
    VOY
    VOY --- ---
    LUDWIG_: Tohle cteni jsme behem meho pusobeni v AWSku taky delali a neni to spatny. Hlavne nikdo nepredpoklada, ze uz to mas nastudovany predem a mas jakys takys cas si dany dokument precist. Ale six pager to byl teda spis v pripade kdy se zacinalo delat na nejaky novy komponente nebo sluzbe a pak to bylo PR/FAQ co napsal typicky manazer ve spolupraci s PM. Na beznem meetingu spis tak jako one pager. Ale i tak to ma svou hodnotu, hlavne to ze mas na zacatku prilezitost se do tematu trochu o samote ponorit.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Mne prijde zajimava idea z Amazonu, kde si lidi musi pripravit 6-strankovy dokument, co si na zacatku meetingu behem nekolika minut vsichni v klidu proctou a pak je diskuze, zadny bullshit s powerpointem:

    Jeff Bezos on banning Powerpoint in meetings at Amazon | Lex Fridman Podcast Clips
    https://youtu.be/e47wAgIhZ7o


    Neco takoveho, pokud clovek neni reditelem firmy, se muze prosadit leda tak v ramci tymu, ne v mezi-tymove firemni komunikaci.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOJA: ze me osobne bude porad zaklad co psal FLEGMA: "Rozumím dobře tvojí myšlence, že bys chtěl to a to nebo tvůj nápad je takový a makový ?"
    da to cloveku prostor formulovat, co je vlastne jeho pointou a vsem se dobrat, co PRESNE je zdrojem konfliktu a co jsou jenom side effects

    docela dobrou zkusenost mam i s pokusem zkusit zopakovat to stejne vlastnimi slovy + nechat si potvrdit, ze jsem to pochopil spravne.
    me to pomaha si zapamatovat a overit si, ze chapu myslenku + me to nuti davat pozor, abych nebyl za uplneho idiota. druhe strane dava preformulovani prostor se zamyslet, jestli to vyznelo jak chtela. ostatnim na callu muze alternativni popsani toho stejneho pomoct se zorientovat


    nicmene situace jako reseni konfliktu mezi dvema jedinci na spektru, by asi vydalo na cely kurz pro vyjednavace/psychologa, protoze pokusy o bezne socialni manipulacni praktiky (i pozitivni) casto pro PAS pusobi jako red flag a prvni reakce je "Jedi Mind tricks don't-a work on-a me" :))
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    KOJA: ok, nejsem psycholog. Ale možná by nebylo na škodu popsat konkrétní konstelaci v teamu, jakou roli má ten člověk atd. A takhle specializovaný dotaz možná patří spíš do psychologického auditka, kde ti určitě poradí líp.
    KOJA
    KOJA --- ---
    Zda se mi, ze si asi nerozumime. Kdyz jsem psal, ze me zajima jak konstruktivne spolupracovat s lidma na spektru, tak jsem to myslel doslovne, bez nadsazky. Prijde mi, ze mi radis jak vyjit s nekym kdo ma jen trochu slozitejsi povahu, coz je o par levelu neco jineho.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    KOJA: Dobře má zpracovanou tématiku leadershipu a práci v teamu Jack Welch v knížce Winning a pak taková klasika od Dale Carnegie: How to win friends and influence people.
    Btw. tohle co popisuješ je validní use case pro scrum mastera.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam