• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUSINDARůže - pěstování, rady, tipy , zajímavosti o růžích

    Máte na zahradě růže? Popřípadě jaké?

    7 hlasy od 7 respondentů

    rozbalit záhlaví
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    ELIZHANNAH: Děkuji a vážně jsem si je nevybírala jen podle jména! :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ELSINOR: nádherné :)
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    Emily Brontë a Novalis z loňska. :)

    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    Novalis, dělá mi radost. :)

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    inspirace z Azerbajdžánu co s lístky růží a pohled do krásné vesnické zahrady zaručen :-)

    Cooking Gulab From 30 Pounds of Roses
    https://www.youtube.com/watch?v=hNWfXq0MYL8
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Na vědomost se dáva, že pan Šíp zveřejnil nabídku růží na jaro. Za pár peněz můžete mít krásnou, odolnou, prostokořennou sazenici vypěstovanou v čechách. (žádný holandský skleník) Za sebe z historických vřele doporučuji Aurelia liffa.....naducaná, zdravá a krásně vonící (jak bulharské růže). (dosahuje až 2 metrů) https://www.ruzeskalicany.cz/index.php?route=common/home

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUSINDA: Monardu na zahradě považuji za ještě méně náročnou než trávník. :-) Zavinutka se rozrůstá do okolí podobně jako např. kopřiva. Její listy krásně voní a květy jsou velice atraktivní pro včely a čmeláky. Pěstuji pouze růžové odstíny monardy, mám sice i bílou ...ale ta je náchylnější k padlí a roste méně. Trs který vidíte na fotce níže je asi 3 roky starý ( první rok asi cca 10 cm trsík) Nyní v průměru tak necelý metr a to jsem z trsu odebírala několikrát sazenice. Mezi růžemi vyplní mezeru v kvetení a vytlačí spolehlivě plevel... :-)

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Další kompozice trvalek společně s růžemi. Jako první bych vyzdvihla Zavinutku. Na fotografii se nachází po pravé straně.

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Zdravím všechny pěstitele a nadšence. Dnes bych chtěla napsat něco ohledně květin, které lze sít, sázet v blízkosti růží. (a opravdu nejde jen o oblíbené levandule :-) Fotka je z jedné části mé zahrady, kde mám asi 8 keřů historických odrůd růží. První je z jara a druhá cca září. Růže kvetou jednou ročně a tak musím zajistit přísun květů okolní výsadbou.

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Dneska bych chtěla ukázat jak je růže co se týče formy/barvy květu variabilní. Kupříkladu růže šlechtilete Takunori Kimura pocházející z Japonska. Na prvním obrázku vidíte semenáček jehož matkou je odrůda Comte de Chambord. Květiny na fotkách nejsou odrůdami, ale jen takovými """skicami""".....slouží k dalšímu šlechtění. :-)

    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LUSINDA: Videla som tých videí snáď 10, takmer všetci tvrdili, že sa ruže na zimu nemajú mulčovať kompostom ani ničím podobným ťažším, lebo sa zaparia. Ale bola to usda zóna 7-8, Anglie a tak. Pelcovi akurát vysvetľujú, že to má človek urobit až na začiatku skutočnej zimy. Urobila som to min. víkend, tak snáď v pohode :)
    Inak so sadením sasaniek to bol tiež proces. Väčšina videí je z kvetinových fariem, ktoré produkujú rýchlené rastliny, nakličujú hľuzy skoro na jar. Nenašla som nič z pásma podobného našemu tak som sa riadila pokynmi predávajúceho.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MART1NKA: parádní. polyantky zatím vůbec nemám.. (zatím :-D ) S těmi návody je to bída i např. u cibulovin, sázení perenů atd. :-/
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LUSINDA: Ja som ich sadila podľa návodu, čo som dostala od Růže Pelcovi. Na youtube každý hovorí niečo iné (hrozne záleží od zóny, oni si to neuvedomujú), takže som s rozhodla to ignorovať.
    Ešte priložím fotky :)

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MART1NKA: Určitě přežijí, když se růže správně zasadí tak nemá problém. Jak říká pan Šíp ze Skaličan (guru přes růže a majitel růžové školky) : "Mnohdy jsou růže pokládány za příliš náročné a pracné. Skutečná situace je však poněkud jiná, neboť nároky na pěstování růží jsou srovnatelné s nároky méně udržovaného trávníku." Zítra sem dám obrázek jak mají být růže správně zasazeny. :-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja som si posadila pred týždňom 2, Ave Maria (Böhm) a Eifelzauber (Kordes).
    Tak snáď ich udržím nažive. Dala som ich do záhonu nastriedačku s pivoňkami.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LUSINDA: Gloria byla nejkrásnější růže, co babička měla... a první, kterou jsem zasadila na svojí zahradě :-)
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    Jsou mojí ženy, jména neznám, jen na ně kopu díry ;)




    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Možná někomu roste na zahradě po babičce.... krásná čajovka Gloria Dei :-) Vznik této růže je poměrně pohnutý. Vyšlechtil ji francouzský šlechtitel Francis Meilland v letech 1935 - 1939. Z obav invaze německých vojsk do Francie zaslal řízky svého nadějného šlechtěnce přátelům do Itálie, Turecka, Německa a USA. Materiál přežil a nyní se můžeme i my těšit z krásných květů. :-) Prodává se pod různými názvy - Gloria Dei, Peace, Gioia, Madame A. Meilland. Vytváří poměrně často pupenové mutace tzv. sporty.

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ALDEMIK: Ještě pak záleží na stavu listů. Pokud má růže na jaře na listech černé tečky viz. obrázek, tak doporučuji postříkat. (nejsem fanda chemie, ale pokud je růže oslabená tak se stane náchylnější k černé skvrnitosti) Oslabená neuržovaná růže může mít i světle zelené, až žluté listy doporučuji přidat železo. (chloroza)

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ALDEMIK: řezat určitě až na jaře. :-) Stříhá se až na zdravé dřevo. Tam kde jsou stonky ztluštěné, červenočerné, s červenými skvrnami vše ořezat. Pomůže přisypat kompost...na jaře přihnojit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam