• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EDERAStřední školy
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ZUZKAOU: Strasne cenim kazdeho, napr. vas kolektiv, co s tim SS skolstvim v CR neco dela.

    Ale nabizi se otazky:

    1) SŠ kraj samozřejmě dobrovolně žádné peníze nepošle. Naštěstí má nad sebou MŠMT. Případně legislativu. A MŠMT dělalo posledních 5+ let co? Ano, dělalo překvapené.

    2) A když jsme u toho - za nejmene pro kraje zavaznou "Strategii vzdělávací politiky ČR do 2030+", bojující proti G, dostal vyhazov kdo?

    Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+, MŠMT ČR
    https://www.msmt.cz/vzdelavani/skolstvi-v-cr/strategie-2030

    Mame tam preci napsane autory - doufam ze jiz pro stat nepracuji:

    "PhDr. Jindřich Fryč, RNDr. Zuzana Matušková, Mgr. Pavla Katzová, PhDr. Karel Kovář, Ph.D., Mgr. Jaromír Beran,
    Mgr. Iveta Valachová, Mgr. Lukáš Seifert, Mgr. Martina Běťáková, Ferdinand Hrdlička
    a kolektiv autorů Hlavních směrů vzdělávací politiky ČR do roku 2030+"

    Jiz davno jsem nejen tady psal, ze je to neozdrojovana snuzka dojmologii ktera nemala nikdy vzniknout, natoz ji stale stale stale drzet jako aktualni. Oh wait, #2 z tech autoru, Zuzana Matušková, stale na MSMT vysedava a k tomu si privydelava svymi:

    Konzultace Hlubinná přestrukturace - RNDr. Zuzana Matušková
    https://centrum-vedomi.cz/nas-tym/zuzana-matuskova/

    3) Ohledne "uz je to ok, uz nam Praha klacky pod nohy nehaze", na prvni dobrou Googlem:

    Gymnáziu chybí povolení

    Jiná situace je na 1. Slovanském gymnáziu na Starém Městě. „Navyšování kapacit je vyloženě na našich nadřízených orgánech, totiž magistrátu, a ten k tomu v tomto roce nedal svolení. Budeme o to bojovat, ale očekáváme, že to rozhodnutí bude legislativně až od 1. září školního roku 2024/2025,“ komentuje ředitelka Taťjana Pergler.

    „Limity pro navyšování kapacit jsou vždy jen v oblasti materiálně technického zabezpečení. To znamená, že na kolik osob má budova kolaudaci, tolik může hygiena povolit,“ dodává Pergler s tím, že budova školy by neměla problém další žactvo pojmout.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/praha-stredni-skola-gymnazium-prihlaska-zaci-nedostatek-mist.A230303_711580_praha-zpravy_hovo



    Nicmene zbytecne palim muj a Tvuj cas, je to uplne jedno, stejne s tim nikdo nic neudela, nehlede na ministry co se nad timhle chlevem stridaji. A neresime to tu prvne. Plan co delat s deckama mam, hodne stesti nam vsem.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LAUNCHER:

    V minulých letech nikdy nic Středočeský kraj nepřidal ani na provoz, i když zde máme asi 40 procent dětí ze Středočeského kraje, ani na výstavbu. A to jednání probíhala.

    Začíná se stavět škola v Újezdě, rozšiřuje se škola, která byla stavěna jako základní škola v Šeberově, tak ji rozšiřujeme i pro střední školu. Rozšiřujeme například gymnázia, která jsou populární, jako gymnázium Na Zatlance, Střední průmyslovou školu a gymnázium na Praze 5.

    Toto všechno jsme začali v průběhu jednoho roku. Plus máme připravené další projekty a řešíme finance, protože každé nové místo ve škole stojí zhruba 1 200 000 korun, jsou to ohromné náklad
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ZUZKAOU: Ale to se přece ví už 5+ let.

    1) Kdo byl potrestaný za hloupě navržený systém?
    2) Kdo byl potrestaný že s tím 5+ let nic neudělal?
    3) Od příštího roku to už ale bude doufám vyřešeno. Že jo? Že jo!?

    Nebo si jako stejný článek přečtu i příští rok, poprosti rok? Jak to dělají libovolná velká města v DE, AT, SE, UK, která mají kolem sebe metro area? Nebo jsme jediní s velkoměstem a metro area okolo?

    Já normálně přestávám mít moral číst příběhy o tehle zoufalcich a neschopech.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: Praha by měla dostat rozpočet na hlavu jako Středočeský kraj
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak školy budou, až je Praze zaplatí středočeský kraj.

    Radní: Na školy pro středočeské děti v Praze chybí peníze | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pro-prazske-deti-je-na-strednich-skolach-mist-dost-na-mista-pro-ty-stredoceske_2405191700_jgr
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    Historické okénko... :-)

    Přijímací zkoušky na střední - Střední průmyslová škola elektrotechnická - Ječná 30, Praha 2 jsem dělal na jaře v r. 1979 z 9. ročníku. (Z 8. tříd začali přijímat až od r. 1981)
    V té době byla zavedena regulace v podobě tzv. "Směrných čísel" kdy na tehdy prestižní pražské ŠPŠE byli pro Prahu-západ přidělena 4 místa + 2 místa na odvolání. (Otevíralo se celkem 7 tříd v ročníku).
    Co se týče přípravy na zkoušky - soukromě jsem docházel se spolužákem na placená hodiny k učitelce češtiny domů 1x týdně skoro rok (pro představu, 1 hod. (60 minut) byla za 50,- Kčs .. na dlaň).
    Na Matematiku jsme měli na místní ZŠ vyhlášenou "učitelku sekernici" ... která nás připravila dobře v rámci normální výuky. Přijímací zkoušky jsem udělal: za 1 - matematika + 2 z ČJ + jsem měl poslední 3 roky vyznamenání na vysvědčení.
    V prvním kole jsem se na školu nedostal.
    Povedlo se to až na odvolání (spolu s J. Křenkem z Řevnic ;-) - co kvůli tomu podnikali rodiče nevím, ale prý něco ano.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ZUZKAOU: imho to chce kombinaci obojího - vizionářských politiků a schopných úředníků a nejlépe aby to vydrželo více než jedno volební období. Obávám se, že všechny tyto podmínky nejsou splněné kumulativně ani v jednom kraji a tristní samozřejmě jsou i ty velké rozdíly v osvícenosti obou garnitur v různých krajích (typu poměry v Karlovarském kraji).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: ti nevím, jestli úředníci a nebo politici. PRažský školský odbor nám fakt vychází vstříct, jak to šlo a barák nakonec máme pronajatej od prahy 5 (bejvalá jančíkova falešná vejška Na Hřebence), ale o otevření veřejné nové školy nemůže rozhodnout úředník. Zároveň chápu že magistrát či kraj se do toho prostě nemůže vrhnout punkovým stylem jako my, nebo nedostane takovou půjčku jako třeba Fostra (mimochodem jejich česko-ukrajinský gymp mi prostě přijde jako dobrý nápad, jen teda by to chtělo aby měli aji ukrajinskou maturitu a ideálně stýpka)

    Jak je to na středočeské kraji to nevím, ale třeba exhejtman Vondrák je ten, kdo aktivně razil - děti do učňáků a nazdar, žádné změny nebudou.

    No, teď objíždí kraj s debatami o tom, jak je školství priorita... Chystá se zpět na kraj spolu se svým hnutím OK a starosty.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Jo a poslední humor na téma "u dnesni maturity z MAT stačí obtáhnout obdelnik, haha, to za našich mladých let... děti dneska nic neumí blablabla" - jsem zaznamenal minulý týden. Odposlechnuto náhodně před kroužkem. Netuším kolik lidí tomuhle věří, ale hlouček rodičů vypadal, že se tím dobře baví.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: jenže je ti prd platný, protože úředníka nevyměníš.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TRISSIE: Tyhle lidi jsem nikdy neviděl na něco u politiků tlačit, ostatně proto se jim často říká mlčící většina. Rád se v tom spletu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PAVEMA: Výsledek JPZ posledního ještě přijatého, ne nutně nejhorší výsledek JPZ.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LAUNCHER: dezoláty neřeším, ti jsou úplně mimo. myslím takové ty... co si dělají obrázek podle toho, co kdo kde vykřikuje, ale jinak to nejsou zlí lidi, jen trochu jednodušší.
    PAVEMA
    PAVEMA --- ---
    LAUNCHER: Jakože nejhorší výsledek JPZ nebo nejhorší výsledek ještě přijatého? Koukám u nás a tam na hasiče poslední přijatý má 35 bodů, nejhroší JPZ je pak za 19 bodů.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TRISSIE: Nevim a data proto nemám, píšu jak jsem slyšel, ostatně tyhle lidi kolem sebe naštěstí vůbec nemám:

    Úvahou jsem šel stejným směrem jako ty - ale známá ze školství mi řekla, že typický dezolat svoje děti neřeší vůbec a tudíž je mu tohle jedno.

    Argumentovala paní Peterkovou, tou ujecenou, s prominutím, krávou. Ta dala svoje děti pryč. Argumentovala i někým z SPD, ale já dezoscénu nesleduji, neznám ty lidi.
    EDERA
    EDERA --- ---
    FIFI: Jasně, byly různé testy a právě díky nim jsem už tehdy věděla, že je rozdíl mezi tím dostat se na 8G v Praze a v regionech. Podědili jsme jednu učebnici, co v ní byly sebrané testy napříč republikou a některé jsem naprosto nechápala, k čemu jsou, když jsou tak lehké.:-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: možná že na to "záměrně to blokujou zlí úředníci" by mohly jisté sociální bubliny slyšet.
    Takové ty, co jsou přesvědčené, že ti zlí oni nechtěj, abychom se měli dobře.

    Ti rozumní to slyšet nepotřebujou, když se to naroubuje hezky těm, co jsou přesvědčení o své pravdě, tak, aby to souhlasilo s jejich pravdou, může se z toho stát i jejich boj :-)
    FIFI
    FIFI --- ---
    EDERA: ono to bylo i tim, ze existovalo X druhu testu.
    Pokud nebylo rozmysleno predem, na kterou skolu se bude dite hlasit, tak se dite ucilo na nekolik ruznych druhu testu. Nas se takto tehdy pripravoval napr. i na scio testy, ale nakonec jsme zvolili jinou statni skolu, ktera si delala testy vlastni (tudiz se scio zatrhavani ucil vlastne zbytecne).

    Ale u nas slo i to, ze ve ctyrce dostal divneho ucitele, ktery mel seznam skol, kde ucil, dlouhej jako Lovosice. Vedeni zakladky to cely podzim ale divne nebylo, ucitele ve zkusebni dobe nevyhodili, tento krok udelali az v kvetnu. Nas syn kvuli nemu menil tridu (u nas = celou budovu skoly), to ostatne psal muj muz zde:
    [LEXIK @ Střední školy] Takze kdyz furt synek tvrdil, ze v pate pujde na PZ osmilete gymnazium, tak jsme ho jeste behem podzimu ctvrte dali jednou k Husarovi, aby videl, co by mel za rok umet (cili i zde uz nejaka castka jako priprava na PZ “nabehla”).

    Druhe dite melo ovsem castku za PZ podobnou a to podedilo plno ucebnic po bratrovi, opet i kombinace nekolika ruznych zkousek (scio i jine). Ale treba Husar uz byl urcite drazsi, nez v prvnim pripade a mel priprav vic, dite si chtelo zkusit i jine testy (napr. matematicka nedelni příprava z domova - spise takovy test, to tehdy Husar prvne zavedl, nevim, zda tohle jeste ma).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Pro srovnání ještě Písecké ne-G obory, body JPZ uchazeče na posledním místě:

    Průmyslovka IT - 78
    Průmyslovka Počítačové projektování - 64
    Obchodní akademie - 58

    Vstřícný a lidumilný, bez potřeby doučování, mi to teda nepřijde, YMMV.
    EDERA
    EDERA --- ---
    FIFI: My do toho teda tehdy takový prachy nenalili. Krátký kurz na Dopplerovi stál tisícovku a kromě toho jsme měli už jen tu učebnici matematiky od Husara. Ale byla jsem na RD a spoustu práce na přípravě jsem odvedla sama.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam