• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANEQWIM HOF a jeho metoda
    YERRO
    YERRO --- ---
    Já zatím na to jdu odjinud a poslední asi tři týdny chodím jen v kraťasech a triku. Znám takový, co tak chodí celoročně, tak uvidíme ...
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    ja uz se taky koupala, na velikonoce bylo krasne :))
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    NTR23: Strasne jsem uz chtel, ale pak me skolila brutalni angina... napresrok je to moje ;)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Voda už je fakt tepla. No jo, květen.

    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    JANEQ: ahoj, několik doufám, že věcných oponování:

    1) Někdo, kdo rozebíral WH dýchání vědecky a s přístroji vysvětloval, že se právě nejedná o hyperventilaci a výsledky této metody dělají v těle jiné věci než hyperventilace. Bohužel nemůžu nějak najít už :(
    2) Že většina lidí v západní civilizaci v těle a mysli rovnováhu právěže nemá, je známý fakt. Tohle dýchání ji má spíš pomáhat zpátky...?
    3) Nevím jak je to s účinkem a vedlejším účinkem u lidí, kteří mají nějaké konkrétní větší potíže (srdeční, mozkové, dýchací - cigarety atp.). Je fakt, že když s tímhle půjdu za doktorem, většina mi řekne, to jste se zbláznil, to je nějaký kec a ublížíte si tím. Na jednu stranu jednají z pozice bezpečí a jejich rady budou oprávněné. Na druhou stranu my modří už víme taky své... Tohle je oblast, kde se asi bude chtít spolehnout na vlastní kritické myšlení a konzultovat pouze s odborníky, kteří jsou přiměřeně otevření a přiměřeně vzdělaní zároveň.
    4) WH tvrdí (a už opakovaně dokázal), že naučí každého to co umí on. Takže být stejným "supermanem".
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    SHAOLIN81: Pokud se bavime o medicinskem zakladu metody, je to cista hyperventilace, ktera je samozrejme take vybocenim, nebo narusenim rovnovahy v lidskem tele.

    Muj osobni nazor je, ze pokud clovek dlouhodobe nepraktikuje cinnosti, ktere vyzaduji takto, pro cloveka, obrovske mnozstvi nuklearni energie, nemel by to s timto typem dechovych cviceni prehanet. Zakon zachovani energie, totiz mluvi zcela jasne, nema to kam zmizet, musi se to vypotrebovat, coz ale logicky vede k potrebe tu energii znovu doplnit.

    Prijde mi obecne, ze to spousta lidi bere jako navod jak se stat superhrdiny (ted nemyslim nikoho konkretne), s hlavne instantne... to co hodne lidem nedochazi je, ze Wim Hof takhle zije uz opravdu hodne dlouho. To o cem bohuzel moc nemluvi jsou ty bolesti a breakdowny, ktere musel logicky za celou tu dobu prekonavat... ted uz se totiz prodava produkt. Produkt, ktery funguje, ma 1000 a 1 benefit, ale zaroven marketingovou strategii.

    Snazim se cely svuj zivot poskladat nejakou mozaiku toho jak zit. Wim uvaznul v moji siti. Nedam mu 450€ za videa a nejspis nepujdu na jeho kurz, ale to co si z toho beru je uvedomeni souvislosti a vhled do problematiky sebekontroly, kazne, obetovani se.

    Plus te otuzovani pripravi na pristi dobu ledovou ;-)
    SHAOLIN81
    SHAOLIN81 --- ---
    VESPER_INDIGO: Dobry vedet. Pred par tydny mi zacalo piskat a sumet v usich a jako mozne priciny me napadaly WHM dychaci techniky a caste zatezove klikovani. Jedine tyhle veci by casove korespondovaly se zacatkem piskani. Snad to tedy WHM zpusobene neni.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    PRDELOID: Dobrej nápad.

    Co se týká druhé části, ty studené koupele, to radši ať poradí někdo jiný nebo jak říká NTR23 s tím workshopem. Doporučuji se přihlásit k odběru Wima Hofa na youtube, ta videa má docela krátký a názorný.

    Jinak tady máš jak začít s tím dýcháním.

    Wim Hof breathing tutorial by Wim Hof
    https://www.youtube.com/watch?v=nzCaZQqAs9I&t=1s
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PRDELOID: doporučuji nějaký workshop, kde budeš rovnou i dobrovolně vhozen do ledu.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    Hele a nechcete vy moudřejší pro nás nezkušené udělat nástěnku s odkazy a návody jak začít?
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    JANEQ: jo, to dává docela smysl.
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    VESPER_INDIGO: Osobne bych rekl, ze je to jeho osobou. Ve spouste lidi a instituci je zakorenena neduvera k tradicni vychodni moudrosti a i kdyz by jim to mohlo pomoct, neprijmou to. Wim je clovek ze zapadu, ktery rika, naucil jsem se a pochopil hodne z vychodni tradice. Zkombinoval jsem to s nasim ledovym naturelem a pripravil metodu, ktera funguje a navic je posvecena zapadni medicinou/overena vedecky.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    JANEQ: díky, pane, je to fakt síla.

    Zajímavý je, že pár lidí, kterým jsem o téhle technice říkal povídali, že znají něco podobného z jógy (nemyslí se tím klasický trojdílný nádech, ale přímo celá ta metoda). Vlastně o tom mluví i v jednom videu Wim Hof. Ale proč se tahle metoda rozšířila až skrze ledového muže? Informační bouře internetu je tu už kolem patnácti let. Že by prostě vhodná doba?
    JANEQ
    JANEQ --- ---
    VESPER_INDIGO: Gratuluju a drzim palce!
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Mám odjakživa lehký tinitus, po dýchací technice Wima Hofa přijde vždycky značné uvolnění a zvnitřnění a také (a pravidelně až po druhé nebo třetí sérii) se mi rozhučí hlava o sto šest a pak se na chvilku tinitus zmírní uplně, až skoro vypne (ve skutečnosti je to i docela zajímavé a příjemné :).

    Obvšem, co jsem zde chtěl napsat: Dneska se mi z čista jasna spolu s vizualizační technikou na uvolnění a vciťováním pomocí doteku (to druhé už je trochu ezoterická haluz, ale co mám dělat, když to funguje a normálně se to říct nedá) podařilo na dobrou minutu naprosto vypnout tinitus z levé strany a asi na 90% procent z pravé! Kdo kdy zažil tinitus ví, jak je hrůzně složité se ho zbavit a nic nepomáhá - buď jsi v jednom procentu šťastlivců a nebo máš jako 99% lidí smůlu a zvykej si a hledej berličky.

    Neskutečný. Podařilo se mi to pak udělat ještě podruhé a pak mi šlo nějakou dobu s tím tinitem "bojovat" vůlí. Vrací se jako zažranej zvyk, jde mu jakoby oponovat, kdy se dokáže vrátit jenom napůl nebo chvílemi slábnout.

    Tak reportuji, k čemu dalšímu Wim Hof dýchací metoda pomáhá a jak to jenom dokazuje, jak mocně je mysl spjatá s tělem a hlavně, že jde vědomě ovládat procesy, které "normálně" vědomě prý :) ovládat nejdou. Přesně jak říká WH.
    BLAHOVEJ
    BLAHOVEJ --- ---
    4. WHM tyden, 10 minut ledova sprcha. Luksus.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    TOMIS: Praktikoval jsem loni přes zimu. Byl jsem i na workshopu v Bratislavě a poprvé v ledovém bazénu.
    Ad snášení zimy. Hodně to cvičení pomůže ke zvládání stresových stavů a to jakýýchkoliv. Práce s dechem. Dokázat se zklidnit. Když jsme vylezli z vody, obrovské návaly horka. A věta ke které se vracím "Byli jste ve vodě 3,5 stupně. Takže teď už zvládnete vodu venku kdykoliv. Protože pravděpodobně bude mít více stupňů. A doma vám teče tak 13)

    I když už nedýchám WHM, dokážu vlézt do vody i bez přípravy.

    Co jsou pro mě obrovská muka, je studená sprcha. To nedávám. Ty kapky jak stříkají kam se jim zachce jsou týrání. Ponoření doe naprosto v phododě.


    Ad WHM. Nevyhovuje mi to samotné dýchání. Je to pro mě obrovská námaha, do které se musím nutit a to není úplně to co bych chtěl. Ta klidová fáze se zadržením, je ale velice příjemná. Bohužel ji předchází ta nepříjemná. Usínám u ní, přestávám dýchat.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam