• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BEESWAXslam poetry // performativní poezie // stand-up poem // poezie naživo
    Poetry slam (v češtině častěji užíván název Slam poetry; z anglického slam - bouchnout, prásknout) je specifický styl básnického přednesu. Jeho podoba není přesně ukotvena jasnými pravidly, v principu ale platí, že přednes musí být natolik sugestivní, jímavý či zábavný, aby dosáhl největšího ohlasu v publiku, povětšinou shromážděného v baru. Vznikl ve Spojených státech druhé poloviny 80. let, za zakladatele poetry slamu je považován chicagský básník, původním povoláním zedník, Marc Smith. (https://cs.wikipedia.org/wiki/Slam_poetry)

    Co je Slam poetry?
    Slam poetry nelze zaměňovat s autorským čtením či recitační soutěží. Autoři-performeři by se měli zaměřit tedy na to, co sdělují a jak to sdělují. Ideálním případem je výraz, který stojí na pomezí poezie a divadla. Důležitá je přitom hlavně komunikace s diváky. Do hry přichází i mimika, výraz, pohyb, rytmus i sdělení textu. Publikum hlavním posuzovatelem výkonu soutěžícího. Porota-publikum může během produkce dávat najevo svou nelibost či souhlas a tyto reakce jsou ve slam poetry velmi vítané, dodávají vystoupení akčnost a dynamiku (převzato z www.slampoe­try.cz).
    rozbalit záhlaví
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    your storage is full
    your heart is empty
    try this! – it’s cool
    be clever and pretty

    don’t happy
    be worry
    the only possible start
    of your great story

    crazy diamond of your shy
    nobody can’t see your inner shine

    without me, be mine
    never exist, this thing
    you still want find

    you know
    but you don’t know me
    six feet under

    stones are rolling
    but you don’t feel it
    a beautiful love
    eat shit
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    Já poezii píšu nějakej ten pátek, v poslední době se snažím psát delší básně, ale chybí mi taková ta rvavost, drajv nebo jak to nazvat. několik čtení jsem sice měla, kamarád mi řikal ať slam poetry zkusím, ale je to o tom si věřit, a umět se prodat, což mi zatím moc nejde...
    VENUSESVEHLOVKA
    VENUSESVEHLOVKA --- ---
    BEESWAX
    BEESWAX --- ---
    Dobrý den všem,

    slam poetry je fascinující umělecký směr. Snoubí v sobě poezii, umění rétoriky, herectví a sílu myšlenky. Má moc vyvolávat emoce, předávat nejniternější prožitky, ale i oslovovat tabu zasutá hluboko v podvědomí společnosti.

    Ze slamových vystoupení jde mráz po zádech. U nás je zatím aktivni hnutí slampoetry.cz sdružující slamové umělce z celé ČR a pořádající i soutěž. Výherce má možnost vystoupit na European Slampionship.

    Tuhle diskusi zakládám pro inspiraci především od zahraničních autorů. Sama mám chuť poezii pro živé představení psát a ráda si s Vámi vyměním nápady, zkušenosti a názory.

    Pro začátek jedna z nejúžasnějších:

    Sarah Kay & Phil Kaye - "When Love Arrives"
    https://www.youtube.com/watch?v=cPG6nJRJeWQ
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam