• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    Z hrozivě vypadající srážky s koněm na dostizích vyvázl chlapec jen s boulemi. Policie případ dál vyšetřuje - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-z-hrozive-vypadajici-srazky-s-konem-na-dostizich-vyvazl-chlapec-jen-s-boulemi-policie-pripad-dal-vysetruje-40472238
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Jsou erupce na slunci, tak musi odpocivat ;)
    PES
    PES --- ---
    PES: ...a ten úplně vpravo jasně hned naznačil, že chce podrbat hlavně na břiše (a pěkně u toho usnul až začal i trochu chrápat)...

    PES
    PES --- ---
    Dospívající potěr po ránu...
    ...jak vidno, tak přímo překypují energií ;-)

    PES
    PES --- ---
    Dnes odpoledne mne koníček vítal a šel se mnou z ohrady úplně sám jen tak (ani jsem mu nedával ohlávku) a držel se mne úplně vzorně...
    ...samo, že to dělá také ze zištných důvodů, v tomhle případě jednak tušil možnost, že dostane něco dobrého (no ještě párkrát mu nějaké to jablko přinesu, ale zásoby z loňska už jsou skoro vyčerpané, poslední dvě bedny pozdních "zimních" a konec... a nová úroda bude za dlouho a kdo ví kolik z těch bohatých květů nakonec přežilo ty mrazíky :-/ ) a hlavně měl největší starost, abych ho co nejvíce vyčesal od zimní srsti. To se vždy, když se mi "ucpalo" hřbílko chlupy, tak než jsem ho vyklepal, tak se koníček nastavoval a když to i tak trvalo (z jeho pohledu), tak do mne ještě jemně šťouchl nosem, že jako čeká a nastavuje se a tak... ;-)))

    Pak jsme šli na malou procházku (opět nebylo třeba jej pobízet, pěkně šel, stačilo říct...)...

    PES
    PES --- ---
    PES: jak jsem tam včera večer koukal na tuhle fotku, tak mi došlo, že jsem tam našel na té studni (ten beton za stromem vpravo) našel koňskou deku-pláštěnku, která tam špatně složená zmokla a byla mokrá i uvnitř, takže jsem ji nechal na sluníčku vyschnout a nechal jsem ji tam...
    ...naštěstí jsem napsal na ranč, ať ji tam jsou suchou sebrat (a naštěstí šli), protože dnes by to schytala v bouřce znovu do mokra.
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: to úplně přesně nevím, protože něco se tam občas čistí a netuším zda to přidávají na "moje" hromady anebo odváží (což je pravděpodobnější). Já to tam přidávám jen když se mi nezdá jak mají uklizeno a mám trochu času jako třeba dnes.

    První hromady jsem založil někdy "na konci zimy", když se tam na můj vkus Vobluďák musel místy moc brodit sračkoblátem, tak jsem sebral to nejhorší kolem rohoží u napáječky a pak rozdupané sračkobláto kolem přístřešku (kdy první dva tři kroky z přístřešku byly moc hluboké a zbytečně by to zadělávalo na problémy s kůží nad kopyty, když to tam zůstávalo).
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: A za jakou dobu to nakadili?
    PES
    PES --- ---
    VAMPY: třetí podobná hromada jako ta nejbližší je ještě vzadu za stromem u přístřešku...
    ...ale nasbírané je to na 3x dohromady. Jen se ještě nějak nedohrabal bagřík to naložit a odvézt.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Tybrdo to sis maknul :) slusny cerviste
    PES
    PES --- ---
    A ještě jednou "všetečka" šedá...
    ...to sledovala, když jsem vymetal ty rohože.

    PES
    PES --- ---
    PES: ... akorát musí ty moje hromady, co se tam postupně vrší, konečně nabrat bagříkem a odvézt...

    PES
    PES --- ---
    Dnes po ránu Vobluďák ani neměl moc chuť vylézt z přístřešku, jen lehce zařehtal na pozdrav a koukal (normálně jde hned k východu). Tak jsem mu otevřel ohradu a šel se sednout na studnu, aby pak za mnou přišel (rozmýšlel se skoro 5 minut).

    A ani pak nejásal nadšením, na vyčištění stál a čekal (jen do mne sem tam šťouchl nosem a dělal xichtíky loudící nějaký mls), ale pak se nechtěl ani jít vyválet na písek a ani projít ven. Ovšem ani "jeho" denní důchodcovští společníci na pastvě mu zjevně nebyli hned dost, protože když jsem ho tam k nim zavedl a pustil na pastvu, tak pořád řehtal po kobylách, které zůstaly v ohradě sousedící s jeho (kobyly na pastvu takto nechodí, protože by za pár dní praskly obezitou jak snadno se zrovna tyhle vyžírají).

    Tak jsem Vobluďákovi alespoň opravdu pořádně vyčistil ohradu, přičemž se na mne celou dobu dívala jedna z těch sousedních kobyl a samozřejmě každou chvíli tam očumovala ta šedivá potvůrka, ale s jejím "ADHD" ona v klidu a na něco dlouho koukat nevydrží (ale zase je strašně přítulná a pokud se s ní začnou dělat nějaké zábavné blbosti, tak je k neutahání).

    PES
    PES --- ---
    PES: a musím dodat, že si to koníček dnes opravdu užíval (anebo už procházky opět zařadil do rutiny/rituálů, protože přestal řehtat během procházky po koních... aneb jak já mu u toho vždy říkám "Ale jistě, POMOC! Kradou koníčka..." a naopak po koních ani nevzdechl - když jsme pak potkali jednoho mladého v protisměru také na procházce, tak se na něj podíval, oba se lehce nosem prozkoumali a Vobluďákovi celkem rychle zájem opadl a pásl se dál).

    Po tom včerejším strouhání jsem mu dnes nechal volit cestu i tempo, ale šel dobře, neměl námitky ani na tvrdší cestě s trochou štěrku, takže jsme pochodovali s pasením tak asi 50:50 celkem něco přes 2 hodiny (samotného mne překvapilo, jak měl dnes celkem chuť chodit).
    PES
    PES --- ---
    PES: dnes, den po strouhání, si volí cestu i tempo (od jednoho dobrého místa ke druhému ;-) )...

    PES
    PES --- ---
    Tak po celodenním shonu ještě v podvečer se zastavit pripravit a pohlídat koníčka na strouhání... ale všechno se to stihlo. Naštěstí to strouhání bylo až později odpoledne, takže už nepršelo (ráno až do oběda celkem vytrvale zahradně pršelo, takže celkem 6.5mm srážek... naplnilo to z okapu dva barely ze čtyř, takže už se hromadí voda na zalévání do sucha)...
    PES
    PES --- ---
    Dnes jen dopoledne menší procházka, ani nic nedělal z odchodu od zbytku "svých důchodců" (už si to zřejmě zařadil do "rutiny", že se zase vrátí zpět a mezi tím si cestou může najít nějaké chuťovky nad rámec toho, co má na pastvě)...

    PES
    PES --- ---
    VAMPY: Doufejme... (že to někdo půjde uříznout... když to vědí)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    PES: Treba nikdo :D
    PES
    PES --- ---
    Tak to jsem zvědav kdo se na to napíchne jako první... :-(

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam