• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GAISAKANORM-CORE VÝCHOVA - žádné teorie jsme nikdy nepotřebovali
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    GAISAKA: mít dvě malé děti u sebe je peklo když se chceš vyspat. S maminkou spí to nejmladší a zbytek už každý ve svém hnízdečku. Stejně se pak nad ránem trousí k rodičům.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KEIKIN: No, myslím teď malý děti, do tří let, a do dvou kusů, případně tří, pokud má někdo letiště nebo podium než čtyři metry čtvereční,)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    GAISAKA: imho záleží kolik jich máš, jak staré, na jakém místě spí (byt, barák) apod.
    Dovolím si ale tvrdit, že u vícečetných rodin je spíše normálnější spát odděleně.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    |Ok, sám jsem si dal od klubu nějakou dobu pauzu, abych si to všechno promyslel, a je pravda, že na dělání si srandy z alternativců mám(e) jiných platforem dost,) I proto sem se nepouštěl do žádných větších humorů na téma alternovýchova.

    Nicméně, věci jako respektovat a být respektován fakt ne, to si tahej Kachníku třeba do montessori auditek, ale tady opravdu podobné bizarní manipulace nevítám(e).

    ---

    K čemu se teda zatím došlo?

    Že existují lidé, co nesdílejí ani současnou zálibu v různých šílených alternativách (mmj., už slyšeli o lotosovém porodu?), ani pohled na výchovu z dob normalizace.
    Jasně, stavět něco na vymezování se proti nečemu je vždycky risky bussines, takže: najdou se témata, kde to vzít v druhém kole z druhé strany?

    Třeba spaní. Dítě s náma spí v posteli, a neumím si představit nic v pravém smyslu (této diskuze) normálnějšího. Má to někdo jinak?
    Tím by se dalo začít.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    MALKE: K manipulaci, stejně jako k facce je vždycky snadný sklouznout, když se člověk cítí jako autorita v právu nebo je situace nejasná. Obojí jsou v podstatě nástroje moci a souhlasím, že čím menší dítě, tím lehčí a přirozenější je být autoritou než se snažit o rovnocennost. Respekt v tomhle pojetí vyjadřuje právě vztah dvou rovnocenných lidí. Každopádně cpát to někomu, komu to jde proti se srsti nedá. Ono i když to člověku proti srsti nejde, tak by musel bejt buď fanatik nebo svatej, aby byl schopnej se nonstop hlídat...
    MALKE
    MALKE --- ---
    KACHNIK: já pochopitelně netvrdím, že dětma nemanipuluju - pochopitelně, že to činím (někdy vědomě, někdy jistě nevedomě) - akorát se neodvažuju říkat tomu respekt:-)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    MALKE: To jsme na tom asi stejně. Zaujme mě to, kde najdu převážně potvrzení toho k čemu jsme sami došli, že funguje a vyhovuje nám a neznám žádný instantní návod ke kterýmu bych neměla výtky. Ani ho nehledám, spíš tipy k inspiraci a přemýšlení.
    RaR před manipulací varuje, takže ho za manipulativní nepokládám. Ale tvůj postřeh chápu, taky jsem tam narazila na moment, kdy jsem musela hodně přemejšlet, kde sakra ten rozdíl mezi respektujícím přístupem a manipulací je.
    MALKE
    MALKE --- ---
    KACHNIK: když líný rodič... ale jo, v zásadě mi konvenoval. já se jenom nemůžu přenést přes toho Rousseaua. RaR naopak vubec, nahlédla jsem do toho, uzřela chování tak manipulativní, že jsem z toho měla husí kůži, a zase jsem to zavřela.

    vtipná a dobrá mi přišla, když tak o tom přemýšlím, vlastně jenom Francouzské děti nedělají scény (či tak nějak), ale to není typický návod, spíš sonda do života. ale bavilo mě to a něco jsem si z toho vzala. a Karp, ale to bylo spíš potvrzení vlastních návyků (například že na batolata funguje mluvit v jednoduchých strukturách a opakovat) - což jsem instinktivně dělala, on k tomu má celou pěknou teorii o fylogenezi a ontogenezi.

    ale většina toho, co jsem na nyxu viděla jako doporučené, byla těžké zklamání. možná proto se tu neobjevujou zázračné knihy a přístupy. protože aspoň já se sice téměř ničemu neuzavírám, ale na zázraky nevěřím.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    TAPINA: Ve velkejch supermarketech bejvaj vozejky s držadlem na autosedačku, na to jsem ale přišla taky až u třetího dítěte...
    GAISAKA: Tak já tady čekám tu nadsázku a chytrý vtípky na přespříliš ideologické výchovné rádce, případně tipy na střízlivou, či vtipnou rodičovskou literaturu tipu Líný rodič a vono.... No, už to tu bylo řečeno. Myslím, že se hledat normalitu tím, že budu hrdě hlásat přesný opak toho co se mi nelíbí, stírat zastánce stejnejma metodama a blbejma argumetama jako jim vytýkám, je slušně řečeno neúčinné.

    Těm kdo tu hledali trochu vtipu a racionality můžu doporučit knížku Respektovat a být respektován od kolektivu českých psychologů. Nemá to teda ten vtip, ale přínosné čtení k zamyšlení to je. Pro každého, kdo sice netápe a nehledá něco s čím se identifikovat, ale o výchově svých dětí a možných důsledcích přemýšlí.
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    Tak jsem naivne myslel ze se tu doctu neco zajimaveho, nejaky neci objev toho co mu perfektne s ditetem funguje a misto toho zasnu nad stupidnim flejmem kde si zucastnene strany jen masti ega tim jak druheho setrely.. :(
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Ad rem přátelé, ad rem, nebo teda ty banány. Rozumíme si?
    HOBO_MONTANUM
    HOBO_MONTANUM --- ---
    KEIKIN: to bych asi neprezil
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    HOBO_MONTANUM: Buď rád, žes nedostal banána.
    HOBO_MONTANUM
    HOBO_MONTANUM --- ---
    GAISAKA: nejlepe nevyhovujici prispevky smazat,ze ? :D:D:D:D to jsem teda jeste nevidel :) krasna cenzurka a tvorba nedotkunetlosti vlastnich nazoru, tleskam !

    Teda, ted me je tve osoby jeste vice lito nez kterou jsem vyjadril ve smazanem prispekvu,drzim ti palce na tve ceste ...Subhamastusarvadžagatam!
    MALKE
    MALKE --- ---
    TAPINA: s kočárem a dvakrát týdně, to už naskládáš do příručního košíku. a já chodím dvakrát týdně i tak, dycky něco zapomenu nebo to (zcela neočekávaně, samozřejmě!) dojde.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Právě jsem se vrátila z týdenního nákupu a uvědomila jsem si ten vůbec hlavní důvod, proč jsem měla nosítko. Jak chodí nakupovat lidi s kočárkama? Výhradně celá rodina pohromadě, nebo jeden vyslanec bez dítěte, zatímco druhý doma hlídá? A co když zůstane jeden s dítětem delší dobu sám doma, nenakupuje? Jsou týdenní nákupy příznakem alternativní ideologie? Otázky, samé otázky :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GAISAKA: Jenže to je právě tvůj vykonstruovaný závěr, který se nezakládá na realitě, s těma ubrečenýma miminama. Moje dítě šlo z nosítka v šesti měsících do miniškolky, absolutně bez problému. Nosítko je prostě dopravní prostředek. Jako jsou cyklisté, co jezdí na kole výhradně (večer po městě nejlíp bez světel), kudy chodí, tudy nadávají na auta a nejradši by je zakázali, tak existujou i nosiči, co jsou hysteričtí ohledně kočárků a upínají se na nějakou ideologii nošení. Jenže pak jsou taky cyklisté, co jedou na nákup autem a kolo si vezmou na výlet do přírody po lesní cyklostezce. A jinak jsou úplně normální a kolo z nich debily nedělá.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    GAISAKA: Můj názor je, že ti šátky, nosítka vadí jen proto, že tvému dítěti tohle prostě nesedí (+: Protože věř mi, kdyby si tvé dítko vrnělo u mamky nebo u tebe na hrudi či zádech tak to hanit nebudeš a budeš rád poustovat tady vedle v klubu o kontaktním a dělit se o rady (+: hehe jen můj názor (+:
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    GAISAKA: tak když už se tu začínáš ohánět hektarama, 1000ha to už ani neberete do rukou vidle ne?
    Nosítko? Skvělá věc, přehodíš si dítě(i plačící, ono se neposere, že?) na záda a jdeš oběhnout zvířata, dá se tak i kydat, s trochu štěstí dítě usne a jěště ti hřeje záda.

    Chápu že tě sere přehnaně alternativní výchova, ale nevím jestli si uvědomuješ jak je hloupé říkat o něčem že to je nebo není normální.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    GAISAKA: a kdyz jsi cpal vlastni dite do nositka, co te k tomu vedlo? Udelat z nej zaprdlyho ujecenyho sraba nebo z zeny pipinu? Ze tam nevydrzi dyl nez tri vteriny asi nehlasil predem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam