• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Pravda :-)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: no z toho úplně nekouká že je to navíc.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: V tom clanku to pisou (takze navic): "Náklady budou přitom značné. Podle studie poradenské společnosti Deloitte pro ČSRES dosáhnou investice do roku 2035 výše 475,7 miliardy korun v cenách z roku 2023. „V rámci této sumy připadá 51 procent na pracovní činnosti, 46 procent na fyzickou infrastrukturu a tři procenta na digitální infrastrukturu,“ popsal hlavní ekonom Deloitte David Marek."
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK:
    PES: jako normálně se tam ročně utopí 20-40 miliard.
    Tam je dost zásadní jestli je těch 500 miliard celkem nebo navíc.

    To máš jako náklady na vodíkovou síť. H2 ready ventil nebo výstavba stojí o +-5% víc. Takže když už měniš v rámci životnosti tak tam rovnou H2 ready o 5% navíc.
    Pak se setkávám s číslama který počítají těch 105% a tvrdí že to je to co bude stát přechod na vodík, ale těch 100% bychom utratili tak jako tak.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: ...a kde že na to ty "evropské fondy" vezmou ty peníze??? Se jen tak ptám, pro kamaráda... :-/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Tak pry je potreba do roku 2035 zainvestovat pet set miliard korun do elektrickych siti, aby nezkolabovaly. A kdo ze to zaplati? Evropske fondy! Cituji z clanku: "Podle vrchního ředitele sekce ochrany klimatu na ministerstvu životního prostředí Petra Holuba je v současnosti k dispozici minimálně 14 miliard korun do roku 2030." Ze jim to neprijde blby.

    Sítě za půl bilionu. Modernizace elektrické infrastruktury vyjde dráž než nový jaderný reaktor | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67324050-site-za-pul-bilionu-modernizace-elektricke-infrastruktury-vyjde-draz-nez-novy-jaderny-reaktor
    GOR
    GOR --- ---
    PAN_SPRCHA: Tak co vim od obchodniku, tak jim vlivem narustu rozptylu na DT a narustem cen pps a z toho vyplyvajicim narustem cen odchylek silene narostly naklady "na diagram", nicmene si to muzou vzit na zakaznicich diky tomu, ze se ERU k BE zachoval velmi shovivave a organy cinne v trestnim rizeni se zabyvaji honenim virtualnich skod na tzv solarnich baronech, ktere u soudu proserou (viz Ralsko, viz Zasova, jako nejcerstvejsi pripad, kdy krome projebavani penez nekonecnymi soudy stat prosere mraky penez na desetiletem trestnim stihani) misto aby se zabyvaly tim, ze BE jeste v zari 2021 vesele uzavirala fixovane smlouvy se spotrebiteli, přestože uz tehdy museli vedet, ze nebudou schopni plnit. A to, ze vratili prijate zalohy je sice moc hezke, ale i tak z nesplnenych smluv zustaly skody v radu miliard, jenze nas uzasny parlament nebyl stont za 10 let prijmout legislativu k hromadnym zalobam a individualni zaloby nejsou ekonomicky efektivni (nahrady ve vyhranych pripadech ani zdaleka nepokryji naklady na zastoupeni).

    Vysledkem je, ze spotrebitel, me nevyjimaje, se dusledne vyhyba obchodnikum, kteří se na jare 2022 pokouseli ojebat klientelu ruznymi zmenami VOP apod.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: jako obchodníci jsou dneska opravdu vítěz všeho. Jako trh fakt nefunguje tak jak má. To je tacitní koluze jak vyšitá. Prostě všichni vydělávají, zákazník vycvičen Bohemia energy radši vůbec nic nezkouší a naopak fixuje vysoké ceny.

    Provozovatelé OZE pokud nemyslíš ty ze solárního podvodu tam není moc důvod. Ty ceny jsou teď nastaveny že z toho žádný vejvar nekouká.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    PES: Tak na to jsou peníze co se platí za distribuci a nejdou na to peníze co se platí za silovou část...
    PES
    PES --- ---
    Co kdyby do toho šly prachy ze zisků provozovatelů OZE a obchodníků a distribuce a ne další a stále dražší ceny spotřebitelů... :-/
    Modernizace energetických sítí vyjde na téměř půl bilionu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-modernizace-energetickych-siti-vyjde-na-temer-pul-bilionu-40471879
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: kolik takových problémů máme v ČR? 2015-2018 bylo pět neplánovaných dlouhodobých výpadků v Dukovanech. 2021 taky Dukovany neplánovaný výpadek.

    Temelín jen letos už třikrát neplánovaná odstávka.

    To není stabilní zdroj.

    Stabilní je mít osm plynových elektráren po čtyřech nezávisle připojených turbínách.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Ja se tedka pred par tydny bavil s docela vysoce postavenym Cinanem. A povidal mi, ze Cina citi zodpovednost za planetu, takze slapou do te zelene energetiky, ale vidi to realisticky, takze jeste tak 20 - 30 let budou muset topit plynem. A mimochodem ze by radi postavili solarky v pousti na zapade Ciny, ale nemuzou, protoze je to daleko od vseho. Draty nenatahnou a vodik poslat nemuzou, protoze tam neni voda ;-).
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: ve FR to vypadlo ovšem PROČ? Podceněná údržba? Vypouštění chladící vody zpět do řeky (riziko přehřátí vody = nucené omezení výkonu)? ... To je problém provozovatele a nikoliv technologie (aneb kolik takových problémů máme v CZ???)

    OMNIHASH: fajn, je to debilní graf, ale i tak nicméně poměr bude i x4 stejně podobný...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: však to píšou hned v nadpisu: Q1, newly added capacity january-march
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: jádro a stabilní zdroj. Ve Francii v létě 2022 by ti o tom mohli vyprávět. Právě to vypadnutí celých velkých zdrojů najednou je snad horší než ten vítr.

    Stabilní je uhlí a plyn.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: fakt? Tak proč mají v grafu soláru za 2023 jen 35GW???

    Anebo jsou ty grafy tak debilní, že ukazují jen Q1 každého roku??? To pak mají dost mizernou vypovídací schopnost...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: vtos ty čísla prohnal nějakým random generátorem ne? Jenom solárů loni přibylo 220 GW.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: no staví jako o závod, takže jen tak letmo pohled, kde to vypadá, že stále (díky uhlí a plynu + vodě) drží celkem vyrovnaně nestabilní a stabilní energetiku (cca 150-160GW Uhlí+Plyn+Voda vs. +190GW Solar+vítr)...

    Jádro (2014-2023) = +10GW (stabilního výkonu)
    Uhlí+plyn (2010-2024/4) = cca +130..+140GW (stabilnějšího výkonu, u plynu operativního)
    Voda (2010-2024/4) = cca +25GW (operativního výkonu)

    Solar (2015-2024) = cca +120GW (nestabilního výkonu)
    Vítr (2010-2024) = cca +69GW (nestabilního výkonu)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    China energy and emissions trends: May 2024 snapshot – Centre for Research on Energy and Clean Air
    https://energyandcleanair.org/china-energy-and-emissions-trends-may-2024-snapshot/

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Obří přečerpávačka není opravdová, neublíží ti.
    Meanwhile obří prečerpávačka is like:

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam