• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    ULO
    ULO --- ---
    YEETKA: mas pravdu, vždycky budou ženy, které budou rodit doma. Jedna známa takhle rodila dvakrát úplně sama, přestože ji nizozemsky systém nabízel registrovaný porod doma s porodní asistentkou (a poporodni pevovatelkou). Vůbec jsem to nechápala, při třetím porodu PA vůbec do ničeho aktivně nevstupovala jen tam byla, kdyby něco probíhalo jinak než by mělo.

    Jinak ano v mem případě neměla PA s nemocnici žádnou smlouvu, já jsem si vybírala, kam pojedu. V Nizozemsku je porodní asistence jedno, kde ženě s porodem pomáhá, zaplaceno dostanou (podle moji PA) stejně. Jen domácích porodu ubývá, což komplikuje novým PA získat licenci, protože musí absolvovat 150(?) domácích porodu se supervizí. Dvakrát jsem měla porod vedený PA v zácviku. V ČR bych asi doma nerodila, ne protože by domácí porod byl veliké riziko, ale proto, že systém nefunguje a nepodporuje ho. Myslím, že kdybych tři deti nerodila v Nizozemsku, tak bych je asi skončila u dvou, protože první porod v porodnici v ČR stal fakt za starou belu.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ULO: tak takové tendence médií tady byly vždycky..
    jen mi přijde, že každá reagujeme na jiný aspekt této situace..

    za mě- jsou ženy které u porodu zdravotníka nechtějí, můžeme si o tom myslet svoje, ale taková skupina žen tady vždycky bude..

    v dalším konkrétně tento případ - žena odmítla stanovisko zdravotníků z porodnice - my nevíme na základě čeho přesně a tedy jsem reagovala na hlavní argument obžaloby, tedy na špatnou polohu dítěte..
    setkávam se s tím, že zdravotnický personál v porodnici prostě často považuje za komplikaci něco co komplikace není.. a to pak ženy jako třeba tuhle vede na opačné spektrum..

    setkávam se také s tím, že porodní asistentky které mají smlouvy s porodnicemi často i plánovaný porod doma převelí do porodnice kde mají svou smlouvu aniž by k tomu byl důvod (a teď nijak nezpochybňuji co píšeš)..

    porodních, komunitních, kvalitních asistentek ubývá a ženy pak často hledají třeba i duly..
    a raději jdou rodit neasistovaně než v porodnici..

    od toho jak je to ve vyspělých zemích jako píšeš jsme vzdálení čím dál víc..
    dá se tato situace posunout třeba volbou pirátů, kteří mají reformu porodů v hledáčku..
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ULO: ano, přesně tak to vnímám taky a hrozně bych si přála, aby časem byla péče podobná jako v NL. No, já už to potřebovat nebudu, ale snad jednou moje dcery už budou mít tuhle možnost, kéž by.
    ULO
    ULO --- ---
    YEETKA: zda se mi, že v mediich je to prezentované tak, že hlavi akce okolo domácích porodu je je zakázat, zatím co já vidím klíčový bod v důvěře ve zdravotní personal. Když mi moje PA po porodu řekla, že musíme do nemocnice, protože se sešlo více faktoru (mekonium v plodové vodě, váha 4,5kg a rozbity teplomer, který ukazoval nižší teplotu) a dítě se ji tak nevejde do tabulek a mělo by pro jistotu na pozorování do nemocnice, tak jsem nepochybovala ani na okamžik, že to s námi mysli dobre. V nemocnici jsme nakonec sice byly 24 hodin zbytečně, ale ušetřila jsem si obavy, že se nebo zanedbalo. V nemocnici se nikdo na mě nekoukal skrz prsty, všichni s AP spolupracovaly a ona přestože mě předala do péče stále dohlížela, jak probíhá a jestli něco nepotrebuju (za těch 24 hod se tam stavila 3x), a vyridila za mě veškerou dokumentaci. Pro nemocnici byla proste partner. To by podle mě rodičky potřebovaly, někoho zkušeného na koho se mohou spolehnout a koho podporuje systém. Jako je to v Nizozemsku.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    MEI: jsem si říkala kdy se o tom začne psát..
    řešila se tam prý hlavně "špatná poloha děťátka" což může být cokoliv - od zadního postavení (teď se to v porodních hodně řeší a často ženám nabízí cs ačkoliv to není poloha která by měla být neporoditelná) po příčnou nebo cokoliv, takže moc nevím co si o tom myslet..
    každopádně je to nový presedent pro duly.. jakmile se prokáže, že další osoba u neastitovaného porodu má povědomí o procesu, dostává trest..
    je mi líto matky, která si to takhle musela dát :/
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAI: tak jdu opět s kůží na trh, ukázalo se, že být v rozhovoru který se nahrává je pro mě ne zrovna jednoduché.. snad to nějak dává hlavu a patu, nejsem moc schopna posoudit.
    každopádně ten podcast porozeni je dost fajn
    Spotify
    https://open.spotify.com/episode/0dYSfB1WbWN7krMHUNt7bJ?si=D0vBIN2kRHKuXOJ_u4_DsA
    MEI
    MEI --- ---
    Dítě zemřelo při domácím porodu, matka a dula dostaly podmínku - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-dite-zemrelo-pri-domacim-porodu-matka-a-dula-dostaly-podminky-40461387
    KAI
    KAI --- ---
    YEETKA: Priste to sem sazej sama, chci o tom hned vedet!!! :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAI:
    Děkuju za sdílení :))
    KAI
    KAI --- ---
    YEETKA se sama jako obvykle nepochlubi, a pritom s ni vysel takovy krasny rozhovor!

    Rodící žena potřebuje hodně odvahy | Utukutu
    https://www.utukutu.cz/blog/jak-se-pripravit-na-porod-jitka-matyskova/
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SARKALINA: děkuju :))
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    GRANTORINO: ano, dohledala jsem si proaktivne, nedalo mi to spat .-]] moc gratuluju a teda wow!
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SARKALINA: koukám, že už jsi to četla, takže víš :) ano dopadlo to 5300gr
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    GRANTORINO: jak to dopadlo? ctu az ted...max rozdil o kterem jsem slysela byl 750g, jestli ti tahle informace pomuze?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Dnes mi v 40+1tt naměřili odhad váhy 5000gr, primář ověřil na 4950gr.
    Stalo se vám to někomu? Takový odhad a o kolik se případně lišila potom skutečná porodní váha děcka?
    KAREN
    KAREN --- ---
    GRANTORINO: Teď je do Prahy přestěhovaná Kristina Zemánková - ta tuším kvůli (ne)očkování měla jakejsi bojkot, že jako zdravotník už nebude provozovat práci, ale můžeš to zkusit...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: samozřejmě pokud víte o někom, kdo nechce ofiko zmínit nikde, pošta a nechám si to pro sebe.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Tak.. Pět šest let jsem se nezajímala o porody, předtím celkem hodně... A teď zjišťuju, že je to pořád ve strašným stavu a ten posun je dokonce v něčem vzad 🤦‍♀️

    JASMINOVA: tak se přidávám ještě tady k prosbě o doporučení, ráda bych ještě zkusila někoho, kdo je nakloněný domácímu porodu případně, kdyby to počtvrté šlo opravdu rychle a dobře. Nejsem hazardér. Nicméně všechny PA jako by přestaly vykonávat oficiálně praxi. Mám zamluvenou jednu PA, ale jen do porodnice jezdí a prostě už se jí doma nechce to zkusit. Minule mne taky odnavigovala rychle do porodnice. Spíš ve mne zůstal pocit, že to nechce zkoušet ani.

    Tip mi poslala JASMINOVA a té děkuji, ale ta PA už je plná na půl roku dopředu... Víte ještě někoho dalšího?
    Opět Praha nebo Středočeský kraj, zvažuji tentokrát případně jet do Příbrami, tak tím směrem i....
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    Neříkám, že plánuju rodit doma, ale po určitých zkušenostech bych potřebovala najít porodní asistentku, která by mě provedla dalším těhotenstvím a u které bych porod doma mohla mít jako otevřenou i když spíše nevyužitou možnost. Pokud vás napadá nějaká spolehlivá PA z Prahy a byly jste spokojené, prosím o doporučení do zpráv. Budu moc vděčná. Jeden tip už mám, ale zvažuju se potkat ještě s někým jiným. Díky, díky :)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    POZITRON: ten jsem měla až po 30 hodinách od začátku porodu. Ten čas předtím jsem prostě příběhy rozhodně ocenila víc než hudbu. A narozdil do tvé kamarádky jsem se ani po něm rozhodně nenudila :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam