• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CERMI_FOX:
    Inspirace nejlépe co vidím nebo ochutnám.. teď je třeba zajímavá ta série klášterních piv...
    Poutní cesta za kořeny klášterního pivovarnictví: Spojení Volby sládků s pěti českými klášterními pivovary oživuje tradiční pivní recepty
    https://www.pivniweb.cz/cs/poutni-cesta-za-koreny-klasterniho-pivovarnictvi-spojeni-volby-sladku-s-peti-ceskymi-klasternimi-pivovary-ozivuje-tradicni-pivni-recepty/novinka/261/


    Jak píše Dudel, z Brewfathera si tak jako konsultuju ty napady.. udelam si hrubej ramec a pak nějak podle citu a nalady :)

    třeba tady.. něco je placené nebo chce registraci
    Recipes - Brew Your Own
    https://byo.com/recipes/
    https://www.homebrewtalk.com/forums/homebrew-ale-recipes.62/
    Search Beer Recipes | Brewer's Friend
    https://www.brewersfriend.com/search/

    jinak YT(ale spíš kvůli postupům a technologii, kdy co pridat a tak..):
    https://www.youtube.com/@TheApartmentBrewer
    https://www.youtube.com/@DavidHeathHomebrew
    https://www.youtube.com/@TheBrulosophyShow

    Reddit - Dive into anything
    https://www.reddit.com/r/Homebrewing/
    recipes - Homebrewing
    https://old.reddit.com/r/Homebrewing/wiki/recipes

    ale ne že bych měl nějak moc času procházet fóra nebo YT.. spíš si to tak proklikám a hledám konkrétní bod co mě zajímá.. pak si to třeba spočítám a sestavím v tom Brewfatheru... a pak to kolikrát stejně udělám trochu jinak :D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: zkoušel jsem s těmi samými kvasinkami (M-31) ještě jedno pivo a mělo to velmi podobný průběh. Na začátku velmi rychlý nástup a pak jako že nic. Ale evidentně to dělá co má, jen po prvních dvou dnech to je velmi nenápadně.

    Zbývá jen doufat, že z té první várky nebude šáňo - což asi bude, protože letos co uvařím, tak dříve či později pění jak blázen
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    CERMI_FOX: ja sa celkom casto inspirujem receptami zverejnenymi v brewfather appke
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    máte nějaký oblíbený stránky na recepty? Znám brewdoga, znám pivařku, ale hledám nějaké další zdroje inspirace
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Nevim, mám přesně tenhle https://www.kaufland.cz/product/476607223/?kwd&source=pla&sid=44468419&gad_source=1
    Aspoň vim, kde ho ježíšek koupil :) a nikdy jsem s nim neměl problém. Jedině ta nedokvašená pšenice byla neurčitá
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: jasne ze som si to zaostril :-D
    proste na zaciatku je ta ciarka ostra ako britva, viem presne kam ukazuje.
    v priebehu nemeram ani ja takto externe. az na konci a vtedy je to proste nejasne
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DUDEL: neměls rozmazaný i čísla? Zaostřil sis to? Jediný, kdy to mám v mlze, je když měřim nedokvašenou pšenici. Jinak skoro nikdy. Ale já v průběhu měřim málo. Og to měří čistě a fg měřim až po cc většinou.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    OHONEY: no inac kalibrovat by si mal pred kazdym meranim...
    idealne destilovanou vodou rovnakej teploty ako pivo :-D
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: no neviem, ja som to pozeral uz po konci fermentacie a rozmazane to bolo riadne.
    akoze ne ze by sa to nedalo pouzit, ale ze by som z toho vedel dostat nejake rozumne cislo tiez ne.
    rozptyl niekde medzi 1.010 - 1.012 mi pride uz docela dost. ale teda samozrejme je to uplne jedno vo vysledku, len mam radsej ked viem presnejsie urcit hodnoty :)
    kazdopadne som niekde na nete videl ze prefiltrovat to cez gazu a malo by to bez toho bordelu byt jednoznacnejsie. tak mozno vyskusam niekedy
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OHONEY: jak se to projevuje? S čims to porovnával? Ať vim, jestli taky nejsem po svejch produktech vyndanější, než si myslim :))
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    HELIUM: tos mel stesti.. Ti poslu svuj na kalibraci ;)
    nekolik kalibraci a stejne to meri tuzku..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HELIUM: to byl jen příklad. Já mám taky nějakej za pětikilo a po kalibraci maká super. Když nejsem línej, jednou za čas to i skouknu s válcem a sedí to
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: souhlas, odecist jde i rozmazana cara ... nebude to na pul stupne, ale couz
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DUDEL: pokud je to rozmazaný, ještě se tam něco docela dost děje. Každopádně i tak se dá sledovat změna za 24 hodin
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: ciwe, 1200 za tohle?
    https://www.aliexpress.com/item/32962291532.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.542.42b01802USf4u9
    mam tenhle, a po dokalibrovani tim sroubkem meri jedna basen
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: no ale refraktometer je trosku napicu ked uz to zacne kvasit. aspon teda ja to neviem moc dobre pouzivat kedze je to potom rozmazane lebo su tam vselijake proteiny a blbosti v tej tekutine. asi by to trebalo nejak filtrovat ale neviem, to som nikdy neskusal...
    ja odporucam vydobytky modernej techniky :) RAPT pill, TILT hydrometer, alebo ja mam doma iSPINDEL. len to tam hodis a aspon priblizne vies co sa s tym deje.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: ech refraktometrem, že :))

    Refraktometr na pivní mladinu-pivovarský cukroměr | PIVOTÉKA s.r.o.
    https://www.pivoteka.cz/refraktometr-na-pivni-mladinu-pivovarsky-cukromer-RBR32SG_ATC

    Třeba tenhle. Já mám og, brix a plato, ale používám og
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: jedině měřením. A pro tyhle malý várky nejlíp spektrometrem. Tam ti to nepřijde líto, i ta možnost kontaminace je nižší, jednou tam hrábneš pipetkou a né pětkrát naběračkou.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CYBERWOLF: v tomhle případě dost blbě, to už můžeš jen doufat, ale je to pořád lepší, než do toho stokrát hrabat a riskovat kontaminaci.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HAUSNUMERO: jo, plastový kýbl z obi, doplněný kvasnou zátkou (a kohoutkem). Kýbl sám o sobě úplně netěsní, kvasná zátka je tam spíš jako pojistka. Jelikož kýbl netěsní, tak zátka bublá jen občas a nenápadně (neb je trojdílná).

    No a jinak teda podle čeho jinýho mám poznat, že to kvasí nebo ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam