• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    Micro 4/3 představuje nový fotografický standard (Micro Four Thirds System standard), který vyvíjí společnost Olympus společně s firmou Panasonic.

    Nový micro 4/3 standard přináší menší těla i objektivy při zachování velikosti snímače 1/2 kinofilmového políčka, a to odstraněním optického hledáčku a zrcátka z těla fotoaparátu podobně jako u Dálkoměrných fotoaparátů. Vznikají tak malé kompaktní sestavy, které mohou těžit z velkého snímače a kvalitních objektivů a pomocí jednoduché redukce objektivy takových legendárních značek minulosti, jako jsou Leica, Zeiss, Contax, Voigtlander.

    Budoucnost ukáže, zdali i Canon, Nikon, Fuji, či Pentax rozšíří řady tohoto exklusivního klubu.

    Zatím se o tom jenom "šušká" ... ;-)

    ODKAZY:
    43 Rumors – Panasonic and Olympus Digital Camera News
    http://43rumors.com/
    Micro Four Thirds
    http://www.four-thirds.org/en/index.html
    dpreview.com/Micro Four Thirds Talk Forum
    OLYMPUS PEN
    PANASONIX LUMIX
    http://e-p1.net/
    rozbalit záhlaví
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Zjistil jsem zajimavou vec. 14mm na M4/3 by melo byt ekvivalent 28mm a tedy ekvivalent 18mm na APS-C. Jenze 18mm na APS-C je sirsich. Takze 14-42 na Olynovi nezabere tolik, co 18-135 na Pentaxu. Vychazi to tak, ze teprve 13mm na m4/3 je stejna sirka zaberu jako 18mm na APS-C. A samo jen sirka, protoze m4/3 ma vetsi vysku zaberu.

    A nebo to Olympusaci pocitaji jako surovy ohnisko bez zasahu korekci. Pak by to mozna sedelo, protoze kdyz si RAW nactu v Rawtherapee a nejsou tam korekce obrazu, tak je tam jeste videt o neco sirsi zaber.


    12-100/4 (EQ 24mm) je od oka stejne sirokej jako Sig17-70 (EQ 25.5mm), takze tam taky bude nejaky orez. DA*16-50/2.8 je o fous sirsi.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: asi me bude stacit penik se 14+42 :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: njn po lese jasne no .) ale polnacky to zvladne.

    Obcas uvazuju na ruzny akce, ze si zotrocim nakupni vozicek na vozeni plne kabele, at to nenosim jak mula. Pak bych neresi kompromisy a vzal vsechno F2.8/F4 a hotovo.

    Nest pres rameno K3 + 8-16 + 17-50/2.8 + 18-135WR + 50-135/2.8 nebo 70-200/2.8 + 100-300/4 + blesk moc nejde. Zvlast kdyz pridam neco na piti, nejakou mikinu apod. Natoz na nejakou svatbu jeste brat druhy telo, druhy blesk a treba 16-50/2.8/17-70 nebo EM5 s 12-100/4 jako zalohu.

    Uz davno jsem si chtel poskladat neco jako https://www.chytapust.cz/Voziky/NGT-Vozik-Quickfish-Trolley a mam doma i kola, osku a nejaky hlinikovy profily. Ale ne a ne se k tomu dostat.

    Jinak na Palave jsem treba potkal borce, co si tam fotil stredoformatem a tahl to vozickem s jednim asi 30cm kolem za sebou. Hardcore magor i s drevenym stativem :)

    Neco jako

    Ale asi si to delal sam.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: zkus to 3 dny tahat po lese a pak mi dej vedet :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA:

    Přepravní vozík - www.maskovanivprirode.cz
    https://www.fotopomucky.cz/transportni-vozik/prepravni-vozik/
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: kdyz jedu na tezko na 3 dny poprve od zraneni nohy, resim kazdej gram... normalne resim kazdej gram, ale ze bych si se svejma 63kilama do 17kg batohu prihodila jeste tele... to fakt ne :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: nj par tech starek znam

    12-100/4 je hrozne navykovej.. porad jsem chtel neco malyho misto K3 s 18-135 a nakonec v te same kabeli bravam ven EM5III s 12-100/4 a ve vysledku je to stejne velky a podobne tezky. Ale kdyz pak koukam na ty fotky, jak to je ostry vsechno.. chm.

    Ale na motyly bych si asi pridal jeste 75-300
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ale zas by mohly byt motyly a na motyly...to chce 12-100 jednoznacne :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: to mas fakt hodne fotek z hodu, byli atam znamy?

    ja premyslim, jestli se na vandr tahnout ss 12-100 nebo si proste jen vzit penika a 14-42. Ale usetrit skoro kilco...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Tak orientacne

    20240505_Hody_Rajhradice – Michal Nicák – album na Rajčeti
    https://www.rajce.idnes.cz/album/2iGpgW719swM6wbi
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: V EPL-6 to udela taky tak nejak asi 350 fotek, ale tam porad sviti displej na zadku (pokud na nem nemam nasazene EVF v patici), tak jsem trochu cekal, ze to maly usinaci EVFko na petce treba nebude tolik bastit. No ale zase to krmi uplne jinej procesor.

    U Stylus1 jsem asi nenadelal nikdy vic jak 200-250 fotek v jednom zatahu, nebo uz si to nepamatuju, tak tezko rict, kolik s tou baterkou vydrzi on. Ale asi to taky nebude o moc vic + tam to zere jeste vytahovani a zasouvani objektivu u jeho zoomovani motorem. Ale mam primo v pouzdre druhou BLS-5 a na cesty jsem si pred lety poridil mrnatou mUSB nabijecku, tak me to nikdy netrapilo.

    Ted vyvolavam posledni RAWy z tech hodu a je pekny, jak proti Pentaxu temer nemusim na nic sahat. Mam v LR default nastaveny highlights -15 a shadows +15. No a naprosta vetsina fotek je bez hybani s cimkoliv, nebo sem tam posoupnu expozici na +/-0.1~0.3. Sem tam posunu zlutou slozku na WB.
    U Pentaxu je s tim trochu vic drbani, aby se z toho RAWu vymacklo maximum + korekce objektivu mit spravne. A je tam hodne velky rozdil mezi JPG z fotaku a JPG z RAWu. Jakoze o tridu jinde.

    U EPL-6 byly ty RAWy citelne slabsi nez z K3, ale EM5III je obsahem dat prakticky na stejne urovni. Holt 16mpix 12bit vs 20mpix 14 bit. A pak zbytek uz dela objektiv a jeho detaily. Cim vic na to koukam, tim vic cumim co ten 12-100/4 rozlisi a bez nejakych rusivych aberaci nebo neostrych/rozjetych kraju.

    Jinak me u toho foceni pri M a AutoISO trochu sere umisteni EV+/- tlacitka. Mohli to dat trochu jinam. Takhle se to plete s video tlacitkem. Asi bych to osobne prohodil s ISO tlacitkem. Ale nechce se mi remapovat ty funkce, pak je z toho gulas. Holt chvili potrva nez si zvyknu.

    Proti tomu K3 nebo obzvlast starej K5 chnapnu a poprepinam po pameti co chci kam chci aniz sundam oko z hledacku. Ergonomii maji v Pentaxu fakt top.

    V sobotu jsem si s K3 fotil mistni stadion nez ho zbouraji a udelal jsem si takovy tahly panoramaticky video... a kdyz jsem se na to podival doma, tak to byl naprostej hnus :D Zajimavy jak si clovek rychle zvykne na cisty ostry neutrepany videa se spravnyma barvama. V tom maji oba olyny drsne navrch. Ba i XZ-2 a Stylus1s snad delaji lepsi FHD video :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ja bych to neudrzela ve svejch chromejch rukav, bud vaha a grip nebo nez grip a jen tak jako pejik se 14/42. penik s tezkym sklem nedam na drzeni:( ale chapu, nebyt toho gripu tak mi em5 asi bohate staci na to moje mackani spouste
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: bls-50/5 sem myslela, dneska su evidennte neschopna niceho:D tak to me fakt prekvapuje, to se nedivim ze je hned po ni
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Ale je mi milejsi obcas vzit ctyri baterky s sebou, nez vlacet vsude neco jako OM1 :) Chtel jsem to jako malou vec, coz se s 14-42 porad jeste dari i kdyz je to vetsi nez EPL-6. Ale ne zase nejak nesnesitelne moc. S 12-100/4 je to krava na urovni DSLR, ale zase casto beru jeden objektiv na vsechno misto nekolika, takze taky docela vyhra.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Ma to sachtu na BLS-50 1210 mAh (a basti i BLS-5 1150mAh).

    Coz je i duvod proc jsem chtel mkIII, abych mel na vsechny olympusy stejnou baterku i nabijecku. Jen jsem teda doufal, ze to bude vic jak 400 fotek/baterka.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: aha bych cekala ze ma tu bln1 jak ma em1mk1.
    jestli ma tu bls-1 tak to je je pro me necekany zjisteny
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Ale EM5III ma mensi baterku nez EM1/OM1. Je to stejny format jako ma Stylus1s nebo EPL-6, jen kapacita o par susnu vetsi. Baterky samo novy nejsou, ale vzhledem k tomu, ze mel fotak nabehano jen asi 5k, tak necekam ze by je predchozi majitel nejak zdevastoval.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: kolik to probuh zere, ze si mel 500 fotek na celou baterku? neni uz hyn? ja su zvykla ze mi baterka udrla treba 4000 fotek nebo cca 4-5 dni na vylrte kde fotim treba 150 fotek denne... tam by to tech 600 cca bylo...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Letos jsem na foceni hodu misto K3 + 18-135WR + 70-200/2.8 + 8-16 vzal EM5III s 12-100/4. Prace s tim je dost podobna, z 508ks jsem mel jen dve blbe zaostreny fotky. Obraz i uplne u kraje perfektni, jde pocitat jehlici na stromech v rohu zaberu.

    Jedine ta zravost baterek to kazi. Ale vzal jsem si ctyri. Nakonec zbastil jednu uplne a jednu napul a to jsem mel zapnuty ECO EVF rezim a dost casto fotak vypinal uplne. K3 zvladal v klidu takovej pocet s jednou baterkou aniz bych cokoliv vypinal.

    Nu.. priste uz nemusim tahat nic jinyho. Mazec. Je to jak delany na tyhle denni reportaze. Dost siroky i na skupinovku, dost dlouhy na obliceje.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Jeste ad 12-100/4. Ten objektiv by byval byl ultimatni reportazni nastroj. Mit to pred deseti rokama kdyz jsem fotil do tydeniku 5+2, tak bych na vetsinu reportu nemusel brat nic jinyho nez EM5III s pidibleskem, 12-100/4 a 25/1.7.

    Posbira to plno detailu, svetelnost je tak akorat aby to slo pouzit na horsim svetle, ale zaroven to ma hloubku ostrosti na pokryti i par lidi vedle sebe nebo cloveka u nejake veci (obcas dulezitejsi nez mit vsude rozmazane pozadi). Je to dost siroky na vetsinu zaberu z ruznych kulturnich i sportovnich akci. Dost dlouhy na obcasny zaber na neci hlavu nebo neci v dalce. Nocni fotku s tim jde udelat z ruky klidne s 2-3s zaverkou. Teoreticky by to melo preckat lijak. A neni to nejak prehnane velky, tak to neplasi lidi, jako kdyz vytahnu DSLR s 70-200/2.8.



    Mival jsem tehdy bud mensi kabelu s K5 + 18-135/3.5-5.6WR + 55-300/4-5.8 + 40/2.8 nebo vetsi kabelu s K5 + 8-16/4.5-5.6 + 17-70/2.8-4.5 + 18-135WR + 70-200/2.8 + AF540FGZ blesk.

    Dneska bych asi bral na vetsinu objizdek bud jen Olyna, nebo na vetsi veci pak K3 + 8-16 + 17-50/2.8 + 18-135WR + 50-135/2.8 a 55-300PLM nebo velkej 100-300/4 podle tematu. + Do auta hodit EPL-6 s 14-42 a malym bleskem jako zalohu/druhy fotak k ruce kdyby neco.

    Na Olyna nemam krome 9mm F8 fish sirokac, ale asi ani nevidim potrebu neco resit. 12mm (24mm eq. zaber) na bezny veci staci a uz jsem v tom utopil az dost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam