• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🚗🔋
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    DOCKINEZ: proč by tam nejezdili, když se to dá pořád prolézt i bez úplatků, stačí mít kamaráda v libovolném servisu?


    A ohledně emisí - tak, jak se měří, stejně většinu prohřešků ani nezjistí. Nebo se tomu trochu pomůže před samotným měřením.


    Je hodně zajímavé číst, jak se tomu dlouhodobě věnuje Libor Fleischhans. Viz třeba post https://twitter.com/LiborFleis/status/1763283291505819862



    Takhle to vypadá, když přijede "občan", kterého kontrolor nezná, nebo když někdo nedá do popelníku dvě kila. Šlápnou mu rychle a on nevyhoví, protože mu předtím nevyhnali 10 přípravnými akceleracemi saze. Pak přijede "kámoš", který "cáluje" a kouřivost je hned pod uvěřitelnou mez


    Je teda poněkud Sysifos a jeho snahy něco změnit se nesetkávají s pochopením - https://twitter.com/LiborFleis/status/1770006824747434479



    Ale není nutné, aby podváděli na STK/emisích. Dají se pořídit produkty na odpojení dávkování AdBlue (což nezpůsobí černý kouř, ale je to stejně blbý, i když ten sajrajt není vidět).

    ANAXYM
    ANAXYM --- ---
    LAUNCHER: tak když má aitov pořádku, proč by ji stavěli, že jo...
    ale když máš propadlou stk, nemáš dálniční známku, nesvítí ti světlo nebo jedeš vrakem, tak už tě zastaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Prý jen za Covidu, jak byly hlídky mezi okresema.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ANAXYM: Stejně to má manželka která jezdí pracovně 50k za rok. Jezdí Písek - Praha, Ostrava, Klatovy. Říká mi tu u oběda, že si vybavuje, že by ji kdy kde zastavili.
    ANAXYM
    ANAXYM --- ---
    LAUNCHER: už je to trochu OT, ale jezdíš kanálama? Já nějakou hlídku potkávám skoro každej den, na dálnici pak hlídek několik. Ženu takhle zastavili za jízdy (jeli za ní a zkontrolovali technickou podle SPZ), protože sem zapomněl udělat technickou...
    RSZ
    RSZ --- ---
    DOCKINEZ: v Bad Schandau mají občas Němci mobilní TUV na traileru na parkáči a berou si tam bokem našince, kteří jedou na nákup do DE lidlu. Vzhledem k místním specifikům (Děčín/Ústí.. ) imho budou mít úspěch:)

    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KUTAS: Ty EV se nabíjí primárně mimo špičku. V ČR tudíž nejméně 2/3 té ele nebude z žádného komínu. K tomu teda kdo může, nabíjí si to mimo zimu ze své FVE.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RATTKIN: čekal bych je citované v dané pasáži a ne jejich seznam na konci.

    Jak je v tom videu vyvětlena výroba ropy pro plasty vs pro palivo? Jak je v tom vysvětlena přeprava EV a třeba budování infrastruktury pro EV? Naopak mi chybí třeba pohled na výrobu - imho ten motor je prostě výrazně složitější, spotřeba olejů apod.

    NIKDAS: tak tam už je ten základ, že elektrárny máš za městy a s vysokými komíny narozdíl od aut, které máš doslova pod nosem (viz RSZ).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Též nikdy. Cca 20-10k za rok podle situace. Ani v ČR, ani jinde po světě.

    CZ: Jednou mě zastavili za rychlost (150 na dálnici) a jednou za zákaz odbočení (jsem debil, tu značku jsem neviděl, nikoho jsem ale neohrozil).

    BW: Jednou za 60 ve městě. Průběh super, ač já bílý a oni černoši. Respekt.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    btw kdy vás policajti naposledy zastavili k silniční kontrole? Mě nikdy v životě.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LAUNCHER: My bychom ale neměli PČR volat na jednotlivý prohřešky. Hlídky by měly hlídkovat a kromě buzerace za překročení rychlosti kontrolovat propadlou technickou a celkový stav vozidla a dávat dotyčným pořádně za uši.

    Jenže oni asi chudáci policajti musej sedět v kanclu a kontrolovat závadové příspěvky na Facebooku nebo něco podobně „důležitýho“.

    A proto nemůžeme mít hezké věci ¯\_(ツ)_/¯
    RSZ
    RSZ --- ---
    NIKDAS: Kouřící je v "pohodě", tomu se dá vyhnout, ale některá auta (zaslepený egr počítám) jsou fakt na udušení, po městě jezdím na skůtru a je to někdy fakt masakr co musím při čekání na zeleno čuchat .. Moto helma bohužel tlačítko na vnitřní cirkulaci nemá žejo.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIKDAS: Hele nejsem ten typ, dokud mě někdo fyzicky nenapadá atp, nebudu na něj volat PČR. Tím neříkám jestli to dělám dobře nebo špatně.

    Ale řekněme že kdo na ně PČR zavolá, tak to pochopím, ač to sám rád nemám.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LAUNCHER: Obávám se, že celá řada těch křápů brázdících český silnice na emisích a technický nebyla x let.

    A proč taky, když hlídku PČR nepotkáš, jak se rok dlouhej? Dokud se tenhle nešvar nehlídá a nepostihuje, tak na to vykukové prostě pečou.

    A je to i naše chyba, že neprotestujeme, neapelujeme u poslanců atd. atd.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    LAUNCHER: Tyhle kouřící diesely, kdy maj často celou prdel černou od sazí mi neskutečně pijou krev. Na tohle se podle mě musí volat PČR, aby toho individua poslala na technickou, však ono ho to odpojování DPF přejde.

    Jinak moje oblíbená odpověď na hlášku: BEV mají výfuk v elektrárně je: Mnohem raději budu za jeden výfuk, kterej se pravidelně kontroluje, než za milion výfuků, na který se jebe.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RATTKIN: Nejsem nějak radikalni, dobře fungujici ICE zejména mimo centra měst a třeba na víkendovku - budiž přáno.

    Ale do háje.. KAZDOU JEDNU CESTU potkám diesel viditelně kouřící při sešlápnutí plynového pedálu. A jak kouřící. Takový ten černý oblak od výfuku.

    Tohle MUSÍ ZMIZET. A kdyby byla spravedlnost, tak by si za tenhle CZ korupční systém emisí měl někdo jít sedět. Dýcháme ty pevné částice. Sorry jako.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KUTAS: v popisu videa je dlouhý seznam referencí.
    V ČR se 70% ropy používá pro dopravu.
    Emise z dopravy surovin pro výrobu baterie je započítaná v celkových emisích výroby elektromobilu.

    Počet smrtí spůsobených fosilními palivy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38030155/#:~:text=An%20estimated%205.13%20million%20(3.63,by%20phasing%20out%20fossil%20fuels.

    Co dál? Klidně se ptej.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já si vzpomenu na covidový prasárny naší vlády a zákazy jízdy mezi okresy a protiústavní zákazy vycestování a říkám si, že prostě nechci auto, kterýmu vrchnost na dálku přikáže „tak tady sem už nepojedeš, holenku“ a ono prostě nepojede.
    RSZ
    RSZ --- ---
    FEDAJKIN: Já s tím mám jediný problém, to celé vede k mobilitě "as a service" (a k nekonečnému kšeftu, který někomu přihraješ). Autonomní auta budou muset být na nějakém technologickém levelu, aby se mohla v infrastruktuře pohybovat, a ten se bude neustále posouvat v nějakých verzích. Takovou tu nejlevnější mobilitu pro nejchudší bys tímhle úplně zaříznul. Nic jako fabie za 20tis. existovat nebude, ve městě fajn, pojede metrem, někde na samotě za Rumburkem problém.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    RATTKIN: to je strašný video... cisterny přejíždějící lidi, ropa jen na výrobu nafty a benzínu, to lithium a další materiály pro baterie se nějak nepřepravují atd. atd.
    Přesně to co mi vadí na "druhé straně", tak tady předvedené ve velké parádě. Čekal bych nějaké rozumné srovnání, odkazy na zdroje nějakých studií a prostě férové srovnání, ne tuhle tendeční hrůzu, kde kamiony přejíždí lidi....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam