• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMJaderna fuze aneb spasa svetove energetiky do 30 let
    TUHO
    TUHO --- ---
    A new model provides a detailed visualization of the clustering of protons and neutrons within the excited nuclear compound formed just after two nuclei collide and fuse.
    Physics - Video—Nuclear Fusion in Hi-Def
    https://physics.aps.org/articles/v10/136
    TUHO
    TUHO --- ---
    ahoj ve spolek, prosimvas v ramci resersi k projektu o moznostech a fungovani jaderny fuze hledam nejaky podklady.
    idealne priklady dobry praxe znazornovani / vizualizace jaderny fuze, chovani plasmatu v tokamaku, zazehu fuze v tokamaku. ale zajimalo by me i treba nejaky pokrocilejsi znazornovani chovani samotnych prvku (teda nad ra ramec "znazornime proton jako cevenou kulicku" :) Napada vas neco? Diky moc.

    Neoc peknyho z toho, co jsem zatim nasel:
    Introduction to Fusion od MIT
    Introduction to Fusion
    https://www.youtube.com/watch?v=topVA9fdw1A


    Zobrazeni fuzniho reaktoru
    Fusion reactor designed in hell makes its debut
    https://www.youtube.com/watch?v=u-fbBRAxJNk


    Vizualizace vnitrni strruktury protonu od Jefflabs
    Visualizing the Proton
    https://www.youtube.com/watch?v=G-9I0buDi4s
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    jeste jedna poznamka - casto se tenhle vysledek srovnava s nedavnym "rekordem" tokamaku EAST, ktery dokazal udrzet vyboj po dobu 17 minut (vs. 5 vterin na JETu). Ten vysledek EASTu neni spatny,ale je to vyboj ciste s deuteriem, takze tam zadny fuzni vykon nebyl. A i kdyby tam nacpali DT smes, tak zadnou fuzi neudelaji, protoze meli prilis malou teplotu plazmatu. Takze je to uplne jina liga experimentu
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    PETER_PAN: ITER bude taky potad experiment, ale mel by dosahnout Q=10, coz je na hranici pouzitelnosti pro komercni reaktory
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Takze o necem jako o energeticke bilanci stale nelze diskutovat, je to jen fyzikalni experiment a az ITER ukaze zda-li to dokaze byt ziskova (pri zapocteni celeho energetickeho vstupu). Takhle?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    PETER_PAN: Je to solidni uspech ale ne nic prevratneho. Proste s novou stenou se nakonec podarilo dosahnout srovnatelneho vysledku jako s tou starou. Ukazuje to ale jak fuzni “mainstream” pokrocily - dokazeme opravdu vyrobit MJ energie s DT smesi. O tom si fuzni startupy muzou nechat jen zdat
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: Muze to treba DOTCOM nejak okomentovat, prosim? Jak kam se to realne posunulo, z toho clanku nejsem o celkove energeticke bilanci nijak moc chytrej.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Funguje to! Vědci jásají, dosáhli rekordní energie z jaderné fúze - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/uspech-evropskeho-tokamaku-vedci-dosahli-rekordni-energie-z-jaderne-fuze-40386640
    LOBOOO
    LOBOOO --- ---
    Tvrdí že dokážou dostat zpátky 95% energie, kterou do toho pulzu dali, což mi teda přijde jako too good to be true. Viz Who we are > The evolution of fusion > 2015.

    Na IEEE SOFE v prosinci mají prezentovat výsledky z posledního dokončeného prototypu, na to jsem docela zvědavý...

    https://uta.engineering/ppcsofe2021/_documents/sofe-program.pdf
    LOBOOO
    LOBOOO --- ---
    KAERO: To mě taky zaujalo. Na druhou stranu, USA i UK pocitově působí jako země s lepšími podmínkami pro zakládání startupů, je to takové více tržní prostředí. Nebo to může souviset s tím, že žebříčkům top univerzit dominují ty z USA a UK.
    KAERO
    KAERO --- ---
    DOTCOM: jo, jasne, v rusku soukrome firmy nebudou. jen jsem mel takovou predstavu ze finance padly skoro na nulu, vzhledem k tomu jak je na tom jejich kdysi slavny kosmicky program.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    KAERO: No tak dela se toho hodne, akorat ne vzdy v soukromych firmach…
    KAERO
    KAERO --- ---
    Koukam na ten dokument, a to rozlozeni spolecnosti je takovy nepomer. anglie 5, francie 1, nemci 1. Tak premyslim jestli to je historii vyzkumu nebo proste je v anglii vetsi zvyk delat firmy nez treba v nemecku?
    Delaji jeste neco rusaci nebo uz to u nich uplne upadlo?

    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    CYBERWOLF: u konceptu na fuzi D+T ty neutrony potrebujes na vyrobu tritia. Tam je naopak velmi dulezite je vyuzit pokud mozno vsechny. Je fakt ze u D+He je situace mozna jina. Mohla by tam byt obalka z tekutyho olova napriklad.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mě tak napadlo, nedalo by se snížit účinek toho neutronového bombardování tím, že by se stěny nechaly obtékat něčím, co dobře zachycuje neutrony? Že by degradovalo tohle chladivo namísto tokamaku a hádám, že u tekutiny to nebude takový problém.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LOBOOO: No pulz bude kratky ale pocet neutronu bude primo umerny mnozstvi energie ktere vyprodukuji - takze budou mit hodne kratkych pulzu, coz je z tohodle pohledu stejny jako jeden dlouhy na ITERu.

    Jinak u neutronu nejde o aktivaci, ale o strukturalni poskozeni materialu. Na ITERu se ocekava 1 dpa, tedy jeden displacement per atom. Cili za zivot ITERu bude v prumeru kazdy atom v materialu napr. divertoru vyrazeny dopadajicim neutronem ze svoji pozice v atomove mrizce. To je hrozne moc a redukce na 5% to v principu nezachrani.

    To generovani He3 z D-D v urychlovaci fungovat bude ale pochybuju ze to cely bude mit kladnou energetickou bilanci (i s tema trikama co slibujou)
    LOBOOO
    LOBOOO --- ---
    DOTCOM: Jeste info z Wikipedie:
    As of 2015, Helion intends to produce and use a combination of deuterium and helium-3 as fuel. This mix allows mostly aneutronic fusion, releasing only 5% of its energy in the form of fast neutrons. The helium-3 is produced by D-D side reactions and is captured and reused, eliminating supply concerns. Helion has a patent on this process.

    A komentar z Redditu (to je ten clovek o kterym jsem psal ze se zna se zakladatelem):
    Helion is sidestepping the neutron damage problem by having only 5% of the energy released as neutrons (from D-D) and those 2.45 MeV neutrons are below the activation energy of many already available materials. Another factor is that their very compact and linear design allows replacement of components within a very short time and for relatively cheap. The expensive components are also relatively far away from the high neutron flux areas of the generator. Again, clever engineering to sidestep and mitigate the problem, rather than a brute force approach to solve it. They will likely breed Tritium (for it to eventually decay into more He3) and with a cylindrical blanket that is a lot easier. But they do not necessarily have to (unlike D-T Tokamaks).
    LOBOOO
    LOBOOO --- ---
    GOR: Presne tak, civky jsou predpokladam na vnejsi strane reaktoru. S zadnym parnim okruhem nepocitaji...

    DOTCOM: He3 chteji vyrabet, to ma byt hlavni ucel jejich dalsiho protypu, viz "Where is Helion going to get helium-3?" a "What will Polaris do?" tady - https://www.helionenergy.com/faq/. Samozrejme jestli se jim to povede je otazka... O odolnosti proti neutronum se nijak nezminuji, jeden pulz trva asi 1 ms, takze treba to nebude takovy problem. Co mi neni jasny je jestli vyroba He3 a D-He3 reakce probehne v ramci jednom pulzu nebo to budou uplne oddelene procesy.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LOBOOO: jinak Helion se tvari pokrocile ale maji stejne slabiny jako vetsina startupu. vubec neresi napr. kde vezmou materialy odolne vuci neutronovym tokum. D-He3 je sice teoreticky aneutronicka reakce, nicemene pro velky rozsah teplot ma mensi ucinny prurez nez D-D, takze neutrony tam zcela jiste vznikat budou.
    Druhy problem je palivo. Narozdil od ostatnich, kteri neresi kde vezmou tritium, tak oni neresi kde vezmou He3.
    Pricemz tritium se da vyrabet za pouziti fuznich neutronu z lithia (ale tu technologii bude testovat az ITER). He3 se vyrabi jen tezko, co jsem slysel...
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LOBOOO: tak imho nejvetsi otaznik je kde budou brat o He3 :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam