• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Charakter:
    Sphynxové jsou přítulná a inteligentní zvířata, také bývají popisováni jako "částečně kočka, částečně pes, částečně opice a částečně dítě". Jsou velmi sociální a mají rádi společnost lidí a jiných zvířat. Potřebují mnoho kontaktu a pozornosti, aby se cítili spokojeně, budete ho mít stále u sebe, ať se vám to líbí nebo ne. Bude stále na vašem klíně, kdykoliv si sednete, za krkem kdykoliv budete stát (třeba při vaření) a pod vaší peřinou ještě dřív, než si stihnete lehnout. Jsou hraví i v dospělém věku.


    Jídlo:
    Nepotřebují žádnou vyjímečnou stravu. Nejlepší je krmit kvalitními značkovými krmivy a občas jim přilepšit nějakou tou mňamkou v podobě tučného jogurtu, vařeného kuřecího masíčka a nebo nějakou voňavou konzervičkou. Jen je asi dobré podotknout, že mají o něco rychlejší metabolismus, takže všechno rychleji stráví a znovu se ženou k misce, ale rozhodně se nemusíte bát, že jim nestačíte běhat pro pytle s granulema. Z vlastní zkušenosti můžu jen doporučit nekupovat hodně tučné granule, protože tuky se jim hůř tráví a pak mohou mít i dlouhodobejší průjem.

    Ideální je nechat nasypané granule v misce celý den a ráno či večer přidat něco nazub, konzervu, paštiku, tavený sýr apod. Ale hlídáme, kolik toho sní, umějí se velmi rychle přecpat (granulí ne, ale konzervy by do sebe kufrovali furt:-).


    Péče:
    Sphynx se sice nemusí česat, ale musí se koupat, protože se mu na kůži vytváří mastný povrch. Není to nic složitého, naopak můžete si z toho udělat velmi příjemnou činnost. Podobá se to koupání miminka. Namydlit (používáme pouze dětská mýdla!, osvědčilo se tekuté od SC Johnson), opláchnout, zabalit do osušky, pak vyčistit ouška a zastřihnout drápky. Sphynxík si to většinou užívá s vámi, protože je na to zvyklý od malinka. Uši se musí čistit pravidelně, protože se jim v nich vytváří větší množství mazu. Koupeme asi 1x za 14 dní nebo podle potřeby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam