• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    GECKO
    GECKO --- ---
    JAKUBATORUS: Tak na přenosnou podlahu do partystanu to je asi relativně jedno. Chodbičky vysekat nebo vyřezat a spálit, ostatní možno zpracovat. Když jsme stavěli, tak z trámů jsme ojedinělé výskyty vysekávali dlátem (a pokud to bylo pohledová tak následně vsazovali špalík zdravého) ale nějaký kusy jsem vezl zpátky na pilu a pár jich odtamtud ani neodvezl s tím, že sežraný dřevo nechci...
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    GECKO: Strom byl suchej cca pred zimou. Takze vyrejpnout hmyz ruco(impregnace je asi na nic?) a susit mimo ostatni drevo... Mozna bych to pouzil na podlahu do party stanu..
    GECKO
    GECKO --- ---
    JAKUBATORUS: Jak dlouho to byla souše, než se to zpracovalo? Pokud delší dobu, je to palivo všechno... Jinak záleží na tom, jak moc to je napadený. Obecně s tesaříkem nezadělávat do konstrukce. Když je chodbiček málo, tak vyřezat nebo vysekat, pokud hodně spálit komplet.
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    Zdravím, řeším problém. Pokácel jsem uschlej smrk, nechal ho nařezat na prkna a trámy, ve kterých jsem našel tesaříka. Když jsou takhle dovezená prkna venku tak spálit, přemístit, nebo se to dá nějak ošetřit? Děkuji.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Zdar a sílu. Padl nám architekt, ukončil činnost, tak poptávám někoho, kdo nám nakreslí dřevostavbu, cca 40m2. Rekonstrukce stodoly. Ideálně na Nymbursku, ať za sebou nejezdíme přes půl republiky, ale primárně potřebuju mít hotovo a vyřešené úřady, takže to není podmínkou. Díky za tipy
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ahoj, hľadáme tip na freelancera/firmu, ktorá by ná na Strakonicku pomohla s chatou/dravostavbou okolo 40m2. Projekt máme od architektov. Máte nejaké tipy? Ďakujeme.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Právě, já tam mám vždy pod tím OSB, tady bude muset být dokonce parotěska. Nějak bych se netroufnul tam dát jen ty palubky a ze spodní strany něco hodně propustnýho. Přeci jenom i když nejsem zastáncem nějaké přehnané honby za co nejnižší hodnotou v BD testu, tak mi tam nemusí foukat meluzína :-)
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: AD 4) tady je nejdůležitější, co je dál pod tím a to není na obrázku vidět. Pokdu to je na patkách a zespodu je nějaká dřevovláknitá deska, tak to zas taková tragédie není, voda se časem dostane až dolů a postupně to vyschne. Ale pokud tam je OSB a na ni nedej bože ještě nějaká folie, tak to je pravda v háji, ztama ta voda nikdy sama neodejde...
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Tak dřevostavby se právě potřebě té hydroizolace umí elegantně vyhnout, "ucpaný zmrzlý potrhaný svody" ti maximálně postříkají fasádu, která je na takové podmínky připravená. Přes pojistnou hydroizolační vrstvu se stejně nemá jak dostat.

    Plošné ošetřování dřeva chemií, je zrovna něco čemu se pokud možno vyhýbám.

    1) než to dřevo použiješ, většina té chemie oprší a dostane se do půdy
    2) většinou se pouze stříká a nenamáčí a nijak hluboko se ta chemie nedostane, tedy nevadí broučkům
    3) pokud to stavby neprší a nevlhne, chemie není vůbec potřeba
    4) největší problém je v místech kde to nikdo vůbec neřeší a to jsou podlahy. Např. tady: https://lh4.googleusercontent.com/...BDD2wMyZIB9z_m9ybWxWlT-_7Wzooyo3QtONRc_SjM3GsdqUe3HxmUr_q=w1280
    Pokud zvrhneš na takové podlaze kýbl z vodou, tak si užiješ. To je zrovna věc proč palubkový podlahy z měkýho dřeva nedělám i když se mi hodně líbí. A nemám žádné řešení jak to vyřešit k mé spokojenosti :-(
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: jediná relevantní diskuze je o chemickém ošetření/ neošetření, kde je to volba každýho. I moderní dřevostavby mohou bejt napadený, stačí nějaký lokální poruŠení hydroizolace, ucpaný zmrzlý potrhaný svody a máš na průser zaděláno. Za mě je risk moc velkej na to abych doporučil vypouštět chemii.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TENZO:Nedémonizoval bych něco, co je průmyslovým standardem. Chová se tak, že s ním nejsou problémy a používá se na 99% dřevostaveb. Jinak by se nepoužívalo. Dřevo je sušeno na provozní vlhkost, ne na nějaký teoretický nízký teploty.

    Drobných tvarových změn dřeva v interiéru se nikdy nevyhneš. I když dřevo zavřeš lakem, furt bude vlhkost procházet mikroprasklinama ve spojích.

    GECKO
    GECKO --- ---
    TENZO: to by asi chtělo ozdrojovat... ale IMHO rozdíl bude minimální a následně se vlhkost bude stejně měnit v závislosti na okolním prostředí a ty změny budou významnější, než rozdíl výchozích stavů.
    TENZO
    TENZO --- ---
    GECKO: U prumyslove suseneho dreva je mensi zustatkova vlhkost nez u dreva suseneho na vzduchu. Tudiz se chova trochu jinak v interierech. Navic zalezi zda je osetreno prirodne (drevo dycha) nebo chemicky (zalepene pory) Chystam se stavet chatu bez jedineho hrebiku zjistil jsem ze to nebude tak lehke jak se zda. A jakej vliv ma i to, odkud drevo je.
    GECKO
    GECKO --- ---
    TENZO: To asi trochu rozveď... zejména s ohledem na topení a používání kamen. Přírodně sušené vysušené řezivo má tendenci se zkroutit a ve větších průřezech popraskat. Pokud se čerstvé zabuduje do konstrukce, tak kroucení se velmi omezí (konstrukce to nepustí), praskání nikoliv. Průmyslově se obvykle suší menší profily které se následně ohoblují a větší profily se z toho lepí. Tím se omezí praskání a protože k tvarové úpravě dojde až po vysušení a slepení, tak i kroucení už obvykle nenastává. Průmyslově vysušit větší průřezy není v podstatě možné (resp. časová náročnost a tedy ekonomika je příliš nepříznivá).

    Ale když už to je jednou vysušené, tak není celkem důvod, aby se to chovalo různě.
    TENZO
    TENZO --- ---
    GECKO: Nejde o horeni:) ale o to, jak se chova na stavbe:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    _JARA: Já tam vidím 150mm izolace bez jakékoliv snahy překrýt tepelné mosty. Což mi přijde málo i na naše mírné normy. Prosklená štítová stěna je na pohled sice pěkná, ale nepraktická. Dokážeš si představit, co to udělá když ti tam zasvítí slunce? jasný většina domů to má vtaženo dovnitř, ale že vůbec někoho něco takového napadne?
    Dále je to velmi jednoduchá k-ce kde bych upřednostňoval spíše zhotovení na stavbě. ta cena je naprosto šílená, nikde žádné bližší informace. Toho že to je Ruský model bych se dost bál. Ne že bych byl paranoidní vůči této zemi, ale mají dost rozdílné normy a potřeby. těch pár domů co se tu stihlo postavit, nemůže dostačovat k tomu aby se vyladili dětské nemoci. A ta izolace není dětskou nemocí, ale spíše Covidem :-D

    Taky ta cena je dost astronomická na to že v tom není skoro nic. Hlavně doprava.
    Ale abych jenom nehanil, líbí se mi ten otevřený prostor pod střechou, který někdy využívají dost neštasně: https://lh5.googleusercontent.com/...VIUatguQyh8zH4Je7BQUmoLXaX165fxJ-LCchq-EV6VZBrrkDhB8LMUDw=w1280
    tam fakt někdo vleze?

    Na druhou stranu díky k-ním limitům tam je uprostřed chodba a napravo i nalevo místnosti. Tohle je opravdu razítkem země původu.
    GECKO
    GECKO --- ---
    _JARA: Hmm.. zkusil jsem ten web projet a nevím.. působí to na mě trochu divně. NA webu je hodně obrázků, ale informací nakonec pomálu, k vlastní kontrukci dokupy nic, superlativa sice používají ale informace prostě chybí. Částečně to na mě působí jak strojový překlad z jiného jazyka. Ceny občas v rublech... není mi jasné, kde to tedy vyrábí, odkud to ten kamion poveze, kolik mají v ČR referencí (je vyfocený a uvedený jediný dům, který postavili jako vzorový a pak ho prodali). Na první dobrou to na mě působí, že tady toho moc nevyrobili a nepostavili... takže to vezou z toho Ruska? Orientační ceny ale bez DPH, bez základů, bez nákladů na manipulační techniku pro instalaci a bez kdečeho dalšího... takže kolik ten barák nakonec má stát ví čert. Obecně jsem z toho takovej rozpačitej a být v situaci, kdy řeším bydlení, tak od tohohle bych asi šel dál...

    TENZO: Teda nevím, v mých kamnech shoří technicky i přírodně sušený dřevo úplně stejně...
    _JARA
    _JARA --- ---
    CUKI: Dik za nazor. Nepletes se, je to rusky original resp. jeho licencni vyroba v CR. Dispozice, jak jsem psal, lze v ramci konstrukcniho rastru snadno vylepsit. Vyska u podelnych sten je opravdu 1.85m, v hrebenu je to 3.3m. Byl jsem na prohlidce v ukazkove realizaci a jako podkrovi a problem jsem to nevnimal. Oproti predesle serii to na 1.85 snizili ze dvou metru, takze stiznosti na to asi velke nebyly. Beru jako funkcni a ekonomickou stavbu za 3 mega i s dani, k tomu doplatis vybaveni (kuchyn, nabytek) a bydlis.
    V cem prosim vidis 'zoufalost v tepelnych izolacich'? Je to sendvic s 200mm izolace podlaha/steny/strecha a trojskly vsude.
    TENZO
    TENZO --- ---
    _JARA: kamna jsou kamna a jde spise o kvalitu tepla. A to z ohne nikdy nenahradis. To je proste holej fakt. Akorat je problem ze technicky susene drevo se bude chovat jinak nez prirodne v pripade kamen.
    CUKI
    CUKI --- ---
    _JARA: Nechce se mi to teď hledat, ale dost nápadně mi to připomíná ruský originál. Krom šílených dispozičních rozvržení, vidím naprostou zoufalost v řešení tepelných izolací.
    Navíc ono to vypadá velké, ale dobré se kouknout na kóty a pak si člověk uvědomí že je to vlastně podkroví (U stěn to má 1,85m).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam