• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYUI design, design systémy, interakční design, ♥ Figma
    Design rozhraní webů a aplikací. Architektura design systémů. Interakční design. Všechno okolo Figmy, ale i dalších editorů (XD, Sketch, Framer, Webflow).

    Jaka je vase design role?


    Instrukce:
    Pokud profesne delate UI design, jakou roli ve firme zastavate, priapdne jak by jste svou roli definovali, pokud delate sami na sebe?

    15 hlasy od 15 respondentů

    rozbalit záhlaví
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    JARDABEREZA: u sketch je/byl spis problem, ze to je maly team. Byla to jejich strategie, neresit ani treba prototypovani. To je uplne jina situace nez ten VSCode editor.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    BLAMAZ: Když se podíváš na VSCode editor, tak tam byly některé velmi oblíbené pluginy. Např. obarvení závorek a odsazení. Používalo to dost lidí (statisíce). Takže to potom prostě dali do základu a už to není potřeba jako plugin. A takových je víc: https://www.roboleary.net/2021/11/06/vscode-you-dont-need-that-extension2.html Možná tudy mohla vést cesta.

    8000 nezní jako velké číslo, ale Photoshop ti 8001 vrstev prostě odmítne otevřít :-D A z toho skupina/artboard se počítá jako dvě.
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    KULHY: Tak windows chapu. To bych byl taky nadseny :) S tema pluginama jsem psal o sketchi.

    JARDABEREZA: 8000 nezní jako velké číslo :) To chápu. Svého času cesta přes plugins vypadala jako správná. Ale pokud jsou tak řešeny základní věci, tak to prostě nemůže konkurovat. ale nemá cenu se v tom hrabat. Sketch je historie :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    BLAMAZ: Měl jsem ve sketchi přes 8000 vrstev v jednom dokumentu a i s pluginama mi to na levném Mac Mini fungovalo použitelně. Mě ty pluginy přišly super. Cokoliv tě napadlo... každé uprdnutí... do pár minut sis na to sehnal plugin. Ale je to 4 roky zpět.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    Nově přidána podpora pro P3.
    KULHY
    KULHY --- ---
    BLAMAZ: Ok, asi se nechci moc hrabat v tehlech Adobe Wars, ale za me jen ze v dobe, kdy s XD prisli, to bylopro me vysvobozeni. XD lidi vitali kvuli dostupnosti na WIN, kde nebylo v cem UI delat. Hezky moderni tool na tvorbu UI s par super napadama. Nikdy jsem nikde neregistroval kult Adobe, ze jeho veci jsou top. Driv ale moc pouzitelne konkurence nebylo — dnes je uz imho situace nadejnejsi. Jinak InVision plugin byl teda peklo i ve Sketchi.
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    KULHY: ono i nakup figmy a zariznuti XD (vim, "budeme podporovat blabla") tak nejak potvrzuje celou vec s XD. Adobe dnes nedokaze udelat dobre pouzitelny, kvalitni, do ruky padnouci soft. Lidi to pouzivaji protoze adobe. Maji pocit, ze to je uplny top. Vsichni to pouzivaji protoze to vsichni pouzivaji. treba lightroom, ktery mi vzdy prisel divny (zvlast stare verze jsou fakt hnus), co se tyka prace s barvama. Treba oproti capture one. Adobe vsechno zkupuje a pohrbiva, stahuji schopne lidi uz z univerzit, snazi se za kazdou cenu udrzet si dominantni postaveni aby se jim nekde neobjevila vazna konkurence. Nebo spis aby lidi porad pouzivali jejich soft. Ktery si vsichni stejne musime platit.
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    KULHY: myslím, že se to jmenovalo project Comet. Interne to bylo odstartovano jako kopie sketch. Sketch dela maly team, ktery sebou tahnou spoustu balastu z minulosti. Protoze to bylo prvni. Jedna z veci kvuli malemu teamu bylo rozhodnuti nechat hodne veci na pluginech. Pluginech, ktere to kvuli architekture toho softu zpomaluji az k nepouzitelnosti (treba invision), ktere ruzen rpestavaji byt podporovane, ktere v mnoha ohledech nefunguji jako integralni cast. Nechteli resit ani prototypovani. XD to melo vsechno nahradit, ale protoze adobe, tak to bylo cele strasne pres ruku. Jak jsem pak byl u figmy prekvapeny mnoha vecma jak je to domyslene, ze kdyz nekde dava smysl nejaka moznost, tak je to nastaveno tak, aby to v relanem pouziti davalo smysl (velmi neprogramatorsky pristup :). XD byl presny opak v tomto. Stejne jako cele adobe dnes. Cokoliv muze byt udelano vice zpusobi je vzdy neomilne udelano tak,a by to bylo pouzite v jednom procentu pripadu, misto opacne variatny pro 99 % pripadu.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KULHY: Já jsem to čekání nevydržel a sehnal jsem si Mac, abych mohl dělat se Sketchem. Oproti Photoshopu to bylo boží. Dělal jsem s tím asi půl roku nebo rok. Pak přišel XD a když jsem to srovnal, tak ten nikdy Sketchi nesahal ani po kotníky. XD prostě začal moc pozdě. Hlavně když jsem dělal větší projekty kde máš komponenty a potřebuješ to nějak inteligentně skládat dohromady. Jestli ten náskok stáhli to už nevím... pár roků jsem nedělal webdesign.
    KULHY
    KULHY --- ---
    BLAMAZ: Mas nejakej priblizujici naznak tematu proc takovy vyhraneni od XD? Ja to dost soedoval z venci kdyz tomu jeste rikali nejak jinak (Project blabla) a dost me to bavilo, tenkrat jsem v praci locknutej na windows cekal na prvni release jako na prichod krista.
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    JARDABEREZA: sry, vypadlo mi to - jednalo se o illustrator. Ale byl to jen příklad. Jinak XD mi nesmělo přes práh od začátku, tak trochu jsem viděl do zákulisí při startu vývoje a nechtěl jsem s tím nic mít. Používal jsem sketch a když se figma vývojově vyšvihla, tak jsem přešel. Sketch už moje projekty nedával (řešil jsem to s vývojářema a jejich vyjádření bylo, že na sketch je toho moc. Figma je v tomto jiná liga).
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    DAVVID: to skoro stojí za vyzkoušení :) Vypadá, že to byla chyba, protože to napravili, ale mohlo by se to hodit i někde jinde.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    BLAMAZ: Jasně. To jen, že v tuhle chvíli ještě nejspíš Adobe ve Figmě o ničem nerozhoduje a do ničeho nezasahuje.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    BLAMAZ: panel je sice scrollovatelny ale kdyz oznacis komponent, tak je to tlacitko na stejnem miste takze by to imho slo vyuzit... ale pokud to nevyhovuje tvemu workflow tak by slo i makro: pravy mysitko + 7x klik nahoru + enter :D a aktivovat ho kdyz mas kurzor nad komponentou...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    BLAMAZ: To mluvíš o Photoshopu nebo XD?
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    DAN_F: jj, resi to i evropska komise. Cesko bylo jednou ze zemi, ktere to vyvolaly. Je to zniceni/vyrazne zpomaleni vyvoje jednoho oboru.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    BLAMAZ: Ono je myslím Adobe ještě nesežralo. Udělali sice dohodu o koupi, ale zaseklo se to u antimonopolních regulátorů a man pocit, že zatím ta koupě vlastně neproběhla.
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    DAVVID: pozice se mění - panel je scrollovatelný :) Ale jinak zajímavý tip.
    Jo, třeba u adobe mě to nepřekvapuje. Za posledního půl roku mám třetí podobu klávesové zkratky pro přesunutí objektu do pozadí. Prostě to přestalo fungovat, tak jsem musel udělat modifikovanou zkratku. Ta při dalším updatu přestala fungovat, tak jsem musel udělat další. Soft od adobe je odpad (i když to kdysi dávno bylo naopak), ale u figmy jsem doufal, že i když to adobe sežralo, tak se degradace neprojeví hned. Snad to není známka adobizace...
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    BLAMAZ: jn tohle me obcas vytaci u jinych aplikaci...
    nicmene koukam ze tlacitko "go to main component" je i v pravym properties panelu a jeho pozice se vicemene nemeni tak mrkni jestli neni utilita na zkratky co by umoznila namapovat konkretni souradnice monitoru na presunuti kurzoru a kliknuti...

    na macu to jde urcite s better touch tool, tam si vytvoris skoro jakykoliv makro... na pc netusim. (tahle utilitka je za me must have) ... muzes premapovat debilni zkratky co maji appky svyma zkratkama, vytvaret si zkratky na gesta trackpadu, zarovnavat okna, apod...)
    folivora.ai - Great Tools for your Mac!
    https://folivora.ai/
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    BLAMAZ: Opraveno v updatu. Stejně nechápu, že figma nepodporuje/neumožňuje zkratku pro tak základní věc.
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    Dnes mi prestala fungovat zkratka pro "go to main component". Vubec nechapu jakto, ze na to neni klavesova zkratka. Ted to zmizelo z hlavniho menu, takze to prestalo fungovat i pres zkratky vytvorene v mac os. Pro mne to je jedna z nejpouzivanejsich funkci. Absolutne nechapu jaky je za tim zamer. Prace s knihovnou komponent je zaklad. Jak pracovat na tvorbe rozsahleho design systemu a needitovat nadrazene komponenty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam