• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYUI design, design systémy, interakční design, ♥ Figma
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    ok, dobre vedet
    KULHY
    KULHY --- ---
    Dokonce i Screen Resolution to ukazuje v prepoctu tech 1728x1117 (namisto fyzickych 3456 x 2234).
    KULHY
    KULHY --- ---
    KAJJAK: Ne ukaze, ti neco mensiho, protoze opravdu vi, jak velky byl vyrez browser okna, ale relativne k tem 1728 x 1117.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    a ten browser size ukaze tedy 1728 x 1117?
    KULHY
    KULHY --- ---
    KAJJAK: To nehraje roli jakou mas pixel densitu. Treba novy 16 Macbooky — 3456 x 2234 je fyzicky rozliseni dipleje a pxiel denisita je 2x — takze realnej screen estate je dvakrat mensi 1728 x 1117. Proto je super, ze ten tam ten udaj Browser Size je (ted jsem mrknul jak se jmenuje).
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    KULHY: a jak je to s tim 1 nebo 2px hustotou co ukazuje developers tool ve firefoxu? typicky treba u ipadu? neni pak velikost okna da se rict 2x mensi?
    KULHY
    KULHY --- ---
    DSTEPZ: Afaik viewport size je exaktni udaj o velikosti okna v kterym se web renderuje.
    REEN
    REEN --- ---
    DSTEPZ: z GA screen resolution ne viewport size, hotjar nebo smartlook ukazuje average fold, kde average je hodne nebezpecnej udaj... ale podle scroll mapy se da orientovat docela dobre...
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    KULHY: jasny toho bych se drzel. Ono se to v zaveru stejne strasne rychle meni, jak vznikaj kazdej tejden novy displaye. Jak pise reen, urcite primarne optimalizovat pro mobil, na telefonu ses vzdycky mnohem vic omezenej prostorem a nekdo pridava do grafiky ruzny unteraktivni picovinky (sipecky, skroluj kamo atd). U desktopu je to byva oser, ale visml jsem si, ze hodne obrovskejch webu ma defaultni wiewport 992 px + okraje, pze vychazej z boostrapu a 1 az 2 breakpointy na vetsi screeny a temer na vsem je grid a flexbox. Btw. z GA stejne nevyctes, jak pracuje clovek s oknem prohlizece ale jen s obsahem nebo se mylim?
    REEN
    REEN --- ---
    KULHY: https://gs.statcounter.com/screen-resolution-stats obecne bych rekl, ze na vysku se vejit do 800 – browser, pripadne delat responzivni i vertikalne... coz obvykle resi variabilni velikost pisma.
    KULHY
    KULHY --- ---
    DSTEPZ: Jasne ze nikdy nevis, ale da se identifikovat nejaky vetsinove zastoupeny rozliseni z GA a na nej zkusit optimalizovat.
    REEN
    REEN --- ---
    KULHY: Ale jako obecne pokud ma uzivatel „pocit“ ze je na konci stranky tak je mene pravdepodobny ze bude pokracovat...
    Tady k tomu je neco od NN ale teda z 2015 https://www.nngroup.com/articles/page-fold-manifesto/ (monitory se az tak nezmenily, nejaka obecna vule skrolovat asi roste, ale data k tomu nemam). Mam data z heatmap kde je zajimavy, ze na mobilu lidi skrolujou na stejny strance vic nez na desktopu...

    K tomu co resis mam jeste testy overeny to, ze kdyz je hero banner moc vysokej a nejaky boxiky pod nim „nevykukujou“ nahoru lidi na ne klikaj o hodne mene a jdou spis pres menu.
    A taky ze hero banner maj lidi obvykle celkem sklon ignorovat :-)
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    KULHY: Imho neni, pze nikdy neodhadnes, jak ma uzivatel velky okno prohlizece, zda si jo nezmensil atd. Samo by to slo asi resit kdyz budes mit sekci treba 80% viewport height, ale stejne myslim, ze lidi jsou uz zvykly skrolovat:)
    KULHY
    KULHY --- ---
    Zrovna resim v praci odsazeni obsahovej bloku na webovy strance. Specificky se bavime o tom jestli je dulezity pro uzivatele zajistit i pro pomerne maly rozliseni (jako je 1280 x ~700), aby byl ve viewportu vzdy videt kousek dalsiho bloku.

    Cetli jste nejaky pojednani, zavery z testovani nebo mate vlastni zkusenost, priapdne i subjektivni nazor?

    KULHY
    KULHY --- ---
    INXS: Osobne neznam nic co by ti projelo celou stranku. Existujou nejaky pluginy co ti ukazou relativni vzdalenosti k objektu pod kurzorem. Pozadavek aby to bylo free to neulehcuje. Osobne mam radsi videt to v tom inspectotu, protoze nikdy nevis jak je to implementovany a rad vidim co presne merim.
    INXS
    INXS --- ---
    asi by mi stačily tvrdý mezery
    KULHY
    KULHY --- ---
    INXS: Jakej vystup si predstavujes u toho stylovani?
    INXS
    INXS --- ---
    známe nějakej freeware tool, kterej by projel webovku a ukázal mi stylování a fonty abych to nemusela hrabat z konzole?
    BLAMAZ
    BLAMAZ --- ---
    Tak ani ten import sketch color styles nefunguje pořádně. V jednom souboru to styl vezme a v druhém ne. Teď hledám jak uělat ve figma colro styles na základě názvu objektu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam