• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUSINDARůže - pěstování, rady, tipy , zajímavosti o růžích

    Máte na zahradě růže? Popřípadě jaké?

    8 hlasy od 8 respondentů

    rozbalit záhlaví
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    VESTIGIA: osobní zkušenost mám s Florentynou od Kordese....zdravá, opakuje kvetení. Z těch starých Aurelia Liffa 🙂 květ jak dlaň, naducana stolistka, nádherná vůně, když má možnost je i 4 metrová, stoprocentně zdravá..... nedostatek je že kvete jen jednou. 🙁
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    VESTIGIA: ale ta generous Gardner je zrovna ta co jí neznicis. 🙂 Jen si nejsem úplně jistá koupí přes net.... Šíp ty austinky má, ale přiznám se že se nevyrovnají těm přímo z Anglie. Poznáš je tak, že jsou v zelených květináčích slovem firmy Austin. Krásné sazenice, cena okolo 800 někdy víc.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    LUSINDA: díky moc. Já právě vůbec nejsem zkušená pěstitelka růží, tak bych nerada nevhodným výběrem nějakou takovou princeznu zničila.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    VESTIGIA: Amadea mám ta bohužel nevoní a na severu nevypadá tak atraktivní.. o dost min listů 😥 ale kvete jak o život,. Austinky jsou princezny až na pár výjimek.....a tak se one musí pečovat.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    VESTIGIA: máš kliku pan šíp zveřejní 26 nabídku růží......je to pan pěstitel s velkým P a má ty staré odrůdy 🙂 odpo napíšu nějaké tipy na růže i z toho 18 stoleti
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    VESTIGIA: Tip ti nedám, jen se přidávám... mám růže moc ráda, ale na zahradě je nemám, moc o nich nevím, jen se mi hrozně líbí. Výhledově bych si nějaké pořídila do zahrady taky ráda, ale zatím ani nevím jaké... tak se tak jako zatím porozhlížím.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    LUSINDA: to je docela oříšek :-) Já mám ráda skoro všechny. Mám moc ráda plnokvěté odrůdy. Pokud kvetou víckrát, určitě je to bonus. Miluju čajové, které voní. Voňavá odrůda je určitě podmínkou. Z růží, co nevoní jsem vždycky smutná :-)
    Co se týče barev, tak fakt nemusím bílé, nebo žluté. Hlavně bych chtěla, aby to trochu ladilo s naším starým domem (ten je z roku 1774). To jsem tomu moc nepomohla, co? Ale měla bych tu pár ukázek toho, co mě zaujalo.
    Růže The Generous Gardener - Culina Botanica
    https://shop.culinabotanica.cz/ruze/ruze-the-generous-gardener/
    Růže Bathsheba - Culina Botanica
    https://shop.culinabotanica.cz/ruze/ruze-bathsheba/
    Pnoucí růže „Peach Melba“ - Culina Botanica
    https://shop.culinabotanica.cz/ruze/pnouci-ruze-kordes--peach-melba/
    Pnoucí růže „Amadeus“ - Culina Botanica
    https://shop.culinabotanica.cz/ruze/pnouci-ruze-kordes--amadeus/
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    VESTIGIA: jde o to co máš ráda za růže a jestli ti nevadí, že bude kvést třeba jen jednou za rok. Nebo barvu. Pár tipů mám :-)
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    Ahoj, dal byste mi tu někdo, prosím, tip na pnoucí růže? Chtěla bych nějakou krasavici k nám do rohu dvorku/zahrádky u domu. Světová strana asi není úplně ideální, je to severozápad. Předem moc děkuji. Jo a když to bude něco, co bude vonět, tím lépe :-)
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    ELIZHANNAH: Děkuji a vážně jsem si je nevybírala jen podle jména! :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ELSINOR: nádherné :)
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    Emily Brontë a Novalis z loňska. :)

    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    Novalis, dělá mi radost. :)

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    inspirace z Azerbajdžánu co s lístky růží a pohled do krásné vesnické zahrady zaručen :-)

    Cooking Gulab From 30 Pounds of Roses
    https://www.youtube.com/watch?v=hNWfXq0MYL8
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Na vědomost se dáva, že pan Šíp zveřejnil nabídku růží na jaro. Za pár peněz můžete mít krásnou, odolnou, prostokořennou sazenici vypěstovanou v čechách. (žádný holandský skleník) Za sebe z historických vřele doporučuji Aurelia liffa.....naducaná, zdravá a krásně vonící (jak bulharské růže). (dosahuje až 2 metrů) https://www.ruzeskalicany.cz/index.php?route=common/home

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUSINDA: Monardu na zahradě považuji za ještě méně náročnou než trávník. :-) Zavinutka se rozrůstá do okolí podobně jako např. kopřiva. Její listy krásně voní a květy jsou velice atraktivní pro včely a čmeláky. Pěstuji pouze růžové odstíny monardy, mám sice i bílou ...ale ta je náchylnější k padlí a roste méně. Trs který vidíte na fotce níže je asi 3 roky starý ( první rok asi cca 10 cm trsík) Nyní v průměru tak necelý metr a to jsem z trsu odebírala několikrát sazenice. Mezi růžemi vyplní mezeru v kvetení a vytlačí spolehlivě plevel... :-)

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Další kompozice trvalek společně s růžemi. Jako první bych vyzdvihla Zavinutku. Na fotografii se nachází po pravé straně.

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Zdravím všechny pěstitele a nadšence. Dnes bych chtěla napsat něco ohledně květin, které lze sít, sázet v blízkosti růží. (a opravdu nejde jen o oblíbené levandule :-) Fotka je z jedné části mé zahrady, kde mám asi 8 keřů historických odrůd růží. První je z jara a druhá cca září. Růže kvetou jednou ročně a tak musím zajistit přísun květů okolní výsadbou.

    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Dneska bych chtěla ukázat jak je růže co se týče formy/barvy květu variabilní. Kupříkladu růže šlechtilete Takunori Kimura pocházející z Japonska. Na prvním obrázku vidíte semenáček jehož matkou je odrůda Comte de Chambord. Květiny na fotkách nejsou odrůdami, ale jen takovými """skicami""".....slouží k dalšímu šlechtění. :-)

    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LUSINDA: Videla som tých videí snáď 10, takmer všetci tvrdili, že sa ruže na zimu nemajú mulčovať kompostom ani ničím podobným ťažším, lebo sa zaparia. Ale bola to usda zóna 7-8, Anglie a tak. Pelcovi akurát vysvetľujú, že to má človek urobit až na začiatku skutočnej zimy. Urobila som to min. víkend, tak snáď v pohode :)
    Inak so sadením sasaniek to bol tiež proces. Väčšina videí je z kvetinových fariem, ktoré produkujú rýchlené rastliny, nakličujú hľuzy skoro na jar. Nenašla som nič z pásma podobného našemu tak som sa riadila pokynmi predávajúceho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam