• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPMomenty ktere delaji zivot fajn
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Chodil jsem si leta nechavat strihat vlasy k jednomu Italovi. Dostal jsem se k nemu nahodou, dlouho jsem nosil dlouhy vlasy a strihal mi je kadernik my pritelkyne, ponevadz je taky motorkar a bylo to potreba jen asi dvakrat za rok. V urcitej moment jsem ale rozhodl ze dlouhy vlasy vymenim za polodlouhy a Marco byl prvni coiffeur kterej mi prisel do cesty. Sednul jsem si, on se zeptal jak to bude, ja ukazal jak asi dlouhy, on me asi minutu pozoroval a potom mi bez jedinyho slova udelal podle slov my pritelkyne nejlepsi strih co jsem kdy mel.

    Jednoho dne jsem ho v jeho ksefte nenasel. Byla tam sice mila ale trochu bezradna mlada holka, ten strih po pulhodine nepretrzityho pindani nic moc. Na moji otazku po Marcovi mi rekla ze jeho zena tezce onemocnela a on prestal pracovat.

    Po asi dalsich trech terminech - mezitim tam pracovaly dve upovidany zensky - jsem tam natrefil na treti. Pozdravila me anglicky, ja ji odpovedel a rikam si, kurva to uz nemuzou ani mluvit jak jim zobak narost. Jak mi pomahala z bundy aby mi ji povesila, tak spusti anglicky „oh, vy mate Barbour, to je skvely, to je ta nejlepsi bunda, ja jsem z Londyna a ted ziju tady a timpadem ji uz tak moc nevidim“ Ptam se ji, proc zije ve Svycarsku, a ona na to ze my Svycari si kazdej hledime svyho a zatim tu moc nejsou ruzny woke debilove, ze tu je hezka priroda a klid.

    Pak uz nerekla nastesti vubec nic, a kdyz byla hotova - slusnej standard, zadny nadseni - tak jsem se ji zeptal, jestli nahodou nevi jak se vede Marcovi. Ona se rozzarila a rekla ze uz zase pracuje, ale kvuli zene v malym mestecku asi tricet kilometru zapadne. A ze je ten nejlepsi coiffeur jakyho kdy poznala.

    Tricet kilometru? Eh, to je za rohem :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Od svyho syna jsem k vanocum dostal malej balicek caje. Ok, caj piju rad a casto, urcite vic nez treba kafe. Ale jsem spis konzervativni a za ta leta uz svoji paletu mam dost etablovanou, muset se rozhodovat pro jinej druh kdyz ten muj zrovna neni mi pripravuje opak poteseni. Syn darek koupil v malym specializovanym obchudku v Zürichu, coz je mesto ktery nesnasim a uz roky jsem tam nebyl, ja jsem slusne podekoval a zastrcil balicek dozadu do skrinky.

    Asi po mesici mi dosla moje sorta darjeelingu a ponevadz zrovna bylo cosi jako lockdown, vyzkousel jsem ten darovanej. Jde o cinskej caj, a sice udajne o caj z trista let staryho stromu, rostouciho divoce v horach. Na fotografii bylo videt ze je asi tri metry vysokej, na rozdil od tech z plantazi. Sokujici pro me byl fakt, ze kdyz jsem ho vyzkousel, tak jsem hned po prvnim dousku musel konstatovat ze jsem jeste nikdy nic tak dobryho nepil. Aby nebylo mylky, moje caje jsou jak kvalitativne, tak cenove spis v tech nejvyssich kategoriich, ale tohle byla kategorie sama pro sebe.

    Balicek byl malej a brzy jsem ho dopil, a zacal jsem resit jak ziskam dalsi zasobu. Problem byl ze jsem vyhodil baleni, jmeno jsem nebyl schopnej ani vyslovit natoz si ho zapamatovat. Syn mi prozradil jmeno obchodu a tak jsem tam zavolal. Cinska majitelka mluvila züridütsch az do okamziku kdy jsem ji celej ten pribeh popsal, s otazkou zda ma tuseni o cem je rec. Okamzite radostne zatleskala a vydala nekolik guturalnich zvuku ktere mely nejspis predstavovat jmeno toho caje. Navrhl jsem ji, aby mi to jmeno poslala mailem, ze bych u ni neco rad objednal ponevadz ani kvuli tak vynikajicimu caji urcite nechci jet do tak hnusnyho mesta. To jsme uskutecnili - pote jsem i pochopil proc byl balicek tak maly, cena na prilozenem uctu cislo 0001 byla taky tak trochu z jiny ligy.

    Od te doby zhruba kazde dva mesice prijde balicek s cajem, ve kterem je pokazde mala cervena obalka s kaligrafickym textem neznamho obsahu, s dopisem na rucnim papire s pranim zdravi a stesti a pokazde nejaky maly darek - ted naposledy emailem zdobena kovova krabicka s „cestovni varkou“ caje pro nouzove situace.
    To cely me donutilo se zamyslet, zda bych moji doktrinu konzervativnosti nemel preci jenom trochu rozvolnit, kdo vi o co se vsechno pripravuju. S cajema k tomu mam pokazdy kdyz dojde dalsi varka prilezitost, bejvaji tam aspon dva vzorky jinych druhu. Mam je vsechny vzadu ve skrince.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Poslednich par tejdnu jsem dodelaval podlahu v pradelne. Pradelna neni tim klicovym prostorem v mym baraku, ale rikal jsem si, ze nez se do tech klicovejch pustim, mel bych aspon trosku vedet co delam a na ty pradelne se to naucim.
    Problem byl v tom, ze jako podlahova krytina tam mela prijit dlazba z rucne delanejch terakota dlazdic. Jak se ukazalo, „rucne delany“ znamena predevsim „krivy, nepravouhly, prohnuty, s hranama opisujicima nikoli primku ale jakousi krivku“ atd. Pokladani bylo docela dobrodruzstvi, v podstate slo o to aby ten zpusob jakym ta podlaha bude kriva byl akceptovatelne krivej a ne „blbe“ krivej. I vechno ostatni bylo jaksi jine nez u dlazdic z Bauhausu. Sparovani, myti vodou, myti kyselinou, znovu myti vodou a posleze zlaty hreb, impregnovani dlazdic vcelim voskem. Pro ten ucel mi vyrobce dlazdic „maestri del cotto“ dodal dva ctyrlitrovy kbeliky s prislusnou pomadou, s tim ze nejprve se aplikuje ta jedna a den po ni ta druha. Takze jsem otevrel prvni kybl a nejprve si pomyslel, ze doslo k nejakymu omylu. Uvnitr byla velice exkluzivne vypadajici polotekuta bile prusvitna hmota, vonici po pomerancich. Prislo mi ze po me chteji abych ty cihelny dlazdice natrel necim pripominajicim drahej krem proti starnuti. Prelouskal jsem etiketu a skutecne ve slozeni krome vceliho vosku figuroval pomerancovy olej, vsechno „100% naturale“. Takze jsem stravil den tim, ze jsem do mych dlazdic kartacem vmasirovaval pletovy krem s pomerancovym olejem.

    Vcera jsem prijel vecer s dcerou domu, vystoupili jsme z auta, dcera se na me podiva a rika co se tu deje? Co tu voni po pomerancich? Ta vune byla tak intenzivni, ze byla cejtit az pred barak :) Dnes budu aplikovat ten druhej kybl, jsem zvedavej co nalili do nej.
    CROSS
    CROSS --- ---
    BLOWUP: tomu říkám prkna s příběhem!
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Nedavno jsem se propadl nohou prknama ktery zakrejvaj moji jamu na mocuvku. Zavinil jsem si to sam - moc jsem jim uz neveril a aby se neco takovyho nestalo, polozil jsem na jedny strane pres ty prkna salovaci desku, aby kdyz jedno z nich povoli to ta deska roznesla na ty ostatni. Nastal ale presne opacnej efekt: mezi deskou a prkny se shromazdovala vlhkost, ac to cele je pod strechou, a behem roku a pul ta prkna pod tou deskou shnila.

    Nu coz, objednal jsem novy jedlovy fosny, protahl je hoblovkou a prkna nahradil novymi, nez se ta jama bude definitivne sanovat. Nicmene, zustala mi hromada starych prken, castecne s uhnilym koncem. Co s nimi? Zatim bez planu jsem je nejdriv umyl wapkou, urizl tu shnilou cast a zjistil, ze jsou vlastne uplne v poradku, dveste let stary fosny.
    Tak jsem je zkusmo taky protahl hoblovkou a zasvitila na me ta nezamenitelna jantarova barva staryho dreva, jako drahokam. Ta co se zadnym trikem nebo morenim neda docilit. Pritelkyne se sice osiva, ze jsou to prkna ktery dveste let zakrejvaly diru na sracky, ale po tom ohoblovani uz nerika nic, bude z nich skrinka do pradelny ;)
    KATRIX
    KATRIX --- ---
    Třeba moment kdy se mi bortí v hlavě můj vystavěný dům z karet a můj muž po mém boku hned přiskočí a začne mi pomáhat, aby nespadl úplně...how lucky I am
    FIYAH
    FIYAH --- ---
    BLOWUP: JJ vim který myslíš, mám je taky, ale v kuchyni.)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    FIYAH: ne, sifon je (respektive teprve bude) pod kamenem, v te skrince. Ta dvirka vedou do komina, ktery je za umyvadlem, slouzi kominikovi k cisteni nerezovy vlozky.

    Kamen je krasnej material, mam tu pomerne hodne piskovce kterej jsem castecne zviditelnil, bohuzel je to hodne mekka odruda takze s tim mame hodne prace ho zrestaurovat.
    FIYAH
    FIYAH --- ---
    BLOWUP: A syfon vede tim vnitřkem kamene? vidím dvířka, tak jestli není za nima..?
    Krásné, můj sen mít použitý kámen v bytě/domě:)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    FIYAH: na stenach jsou chemickejma kotvama upevneny ocelovy L profily.
    Pod umyvadlem bude uloznej prostor s dvirkama z dubu.
    Vedle je sprcha, tam prijde sprchova vanicka ze stejnyho kamene, akorat teda o neco lehci.
    FIYAH
    FIYAH --- ---
    BLOWUP: Jak je to zavěšený? Jen zaseklý ve zdi?
    COURT
    COURT --- ---
    BLOWUP: to je pecka!
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    COURT
    COURT --- ---
    BLOWUP: uka !!
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Jak dostat dvestepadesatikilovy kamenny umyvadlo do vyklenku kam patri? Nakonec jsme ve dvou postavili system ramp, voziku a kladkostroju a umyvadlo po dvou hodinach visi tam kde ma. Endorfiny exploduji, a pyramidy v Gize ztratily cast sveho respektu :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Muj syn je na vojne - tady se to jmenuje RS, „Rekrutenschule“ a kdyby bejval chtel, mohl se z toho vykroutit a jit delat civilni sluzbu. On ale vojnu absolvovat chtel - je toho nazoru ze to tyhle zemi dluzi. Vzpominam u toho na moji vojnu, ten promarnenej rok za sacialismu - kterej jsem presto zpetne jako uplne promarnenej nevnimal. Potkal jsem tam lidi o jejichz existenci jsem vubec nemel tuseni, v tom to bylo podobny jako nyx :)

    Muj syn to bere jako tvrdou zkusenost, ale zaroven je na nem videt jak se mu vede dobre, pokazdy se mi zda vetsi a svalnatejsi, navzajem se tam hecujou a prakticky celej den to je jeden velkej workout. To srovnani se sluzbou v socialisticke armade chranici socialismus s armadou kluku chranicich jejich zemi by nemohlo bejt kontrastnejsi. Nejvic videt to je na nicnechapajicim vyrazu myho pomocnika z cech kterej nevericim pohledem pokazdy sleduje jak mi syn nadsene vypravi co tam delaji a jaka to je legrace - on zazil dva roky za komancu a tohle jde proste nad jeho chapani :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Dneska mi privezli z Cech novy okna. To zni banalne, a asi nikdo nema predstavu co tenhle sestimesicni vylet do ceske mentality pro me znamena, ale krome faktu ze opravdu dorazila cela a v ocekavane podobe me pobavil proces jejich vykladky. Privezl je kamionak z Brna, a i kdyz jsme mu pripravili misto kam mohl nacouvat, zvolil radeji variantu pri ktere castecne zablokoval silnicku ktera k nam vede. Ta je uzounka, neprehledna, musi se objizdet sousedni roh domu s nizkou strechou a vicemene kazdy tyden se resi ze tam nekdo uvizne - zrovna vcera musel jeden soused, bejvalej kamionak, zachranovat kolegu s privesem kterej se vmanevroval do pozice „musime ubourat roh domu nebo odstranit lampu poulicniho osvetleni“.

    Ten muj tam nechal misto kterym mohly projet osobaky, a my se dali do vykladky. Ta okna byla velmi peclive ulozena na paletach a kazde okno prumerne asi dvaceti srouby zafixovano aby se cestou nerozbila. Takze jsme vzali aku sroubovaky a sroubovali a vykladali. Mezitim kolem projela asi dve auta, a asi po pulhodine vyjel ze zatacky dalsi kamion, ktery samozrejme nemel sanci projet. Tak zastavil, vystoupila z nej ridicka „hoi, ja jsem Moni, potrebujete s necim pomoct?“ a kdyz videla ze nam neni nic platna, zapalila si cigaro a zacala v klidu hladit myho kocoura. Ceskej ridic z toho byl v soku, protoze z obou smeru se za asi hodinu kdy jsme sroubovali a vykladali shromazdilo celkem asi pet aut, vsichni sedeli v klidu, nikdo netroubil, dva se prisli zeptat jestli s necim muzou pomoct :) po asi hodine jsme meli vylozeno, nas kamion udelal misto (zacouval tam, kam mel zacouvat uz od zacatku) a vsichni v klidu odjeli po svych.
    KATRIX
    KATRIX --- ---
    Že mi můj muž na úkor radosti pro sebe pořídil pro mě to, co jsem si už hodně dlouho přála.Dojalo mě to.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Spolu se sedlakem kterymu patri pastvina vedle myho pozemku jsme posunuli plot az na muj pozemek, do my strze. Diky tomu maji jeho kravy moznost chodit pod muj strom kdyz jim je horko nebo kdyz prijde bourka. Sedim na terase, piju caj a koukam jak tam pod tim stromem spokojene zvonej zvoncema.

    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GRANTORINO: nahravej v plny palbe na imgbb a sem hod html co to vyheneruje uz s malejma nahledama :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam